Rundveehouderij

Foto & video

Melkveehouder pompt tegen muizenschade

Op diverse plekken zetten Friese melkveehouders hun percelen grasland onder water om muizenschade te beperken. Zo ook Harm-Jan Sijbrandij uit Hidaard. “Als we nu niets doen, dan ziet het er hier straks net zo uit als in het gebied waar de muizenplaag vorig jaar de kop opstak.”

Foto

 • Harm-Jan Sijbrandij (27) uit het Friese Hidaard is sinds afgelopen zaterdag bezig zijn percelen grasland onder water te zetten om de muizenschade te beperken.

  Harm-Jan Sijbrandij (27) uit het Friese Hidaard is sinds afgelopen zaterdag bezig zijn percelen grasland onder water te zetten om de muizenschade te beperken.

  Foto: Anne van der Woude
 • Harm-Jan heeft samen met zijn vader Folkert een melkveebedrijf met 150 melk- en kalfkoeien en 125 stuks jongvee. De veehouder heeft 76 hectare in gebruik, waarvan 12 hectare mais.

  Harm-Jan heeft samen met zijn vader Folkert een melkveebedrijf met 150 melk- en kalfkoeien en 125 stuks jongvee. De veehouder heeft 76 hectare in gebruik, waarvan 12 hectare mais.

  Foto: Anne van der Woude
 • Sijbrandij huurt een pomp van het loonbedrijf. Daarmee zet hij dit perceel van 4,5 hectare blank. Doel is om de muizenholen vol water te laten lopen. Daarna is het aan een grote zwerm meeuwen om de populatie uit te dunnen. Zo nu en dan helpen buurtbewoners een handje door de muizen te vertrappen.

  Sijbrandij huurt een pomp van het loonbedrijf. Daarmee zet hij dit perceel van 4,5 hectare blank. Doel is om de muizenholen vol water te laten lopen. Daarna is het aan een grote zwerm meeuwen om de populatie uit te dunnen. Zo nu en dan helpen buurtbewoners een handje door de muizen te vertrappen.

  Foto: Anne van der Woude
 • Sijbrandij verplaatst de pomp naar een naastgelegen perceel van 4 hectare. Deze gehuurde pomp heeft een capaciteit van 500 kuub water per uur. Sijbrandij verwacht nog zeker anderhalve week tot twee weken bezig te zijn. "We zetten dagelijks 3 hectare onder water."

  Sijbrandij verplaatst de pomp naar een naastgelegen perceel van 4 hectare. Deze gehuurde pomp heeft een capaciteit van 500 kuub water per uur. Sijbrandij verwacht nog zeker anderhalve week tot twee weken bezig te zijn. "We zetten dagelijks 3 hectare onder water."

  Foto: Anne van der Woude
 • Met een bevriende boer heeft Sijbrandij onlangs een nieuwe pomp gekocht. Dit exemplaar heeft een capaciteit van 1.400 kuub per uur. "Ik vraag me af of de slangen meer water aankunnen. Ze staan nu al behoorlijk bol", aldus de melkveehouder.

  Met een bevriende boer heeft Sijbrandij onlangs een nieuwe pomp gekocht. Dit exemplaar heeft een capaciteit van 1.400 kuub per uur. "Ik vraag me af of de slangen meer water aankunnen. Ze staan nu al behoorlijk bol", aldus de melkveehouder.

  Foto: Anne van der Woude
 • In de herfst van 2014 merkt Sijbrandij dat er veel muizen in zijn percelen grasland zitten. "We doen aan stalvoedering. Steeds vaker lagen er muizen op het voerpad. Als ik bezig was gras binnen te halen, vlogen er meeuwen achter de combinatie."

  In de herfst van 2014 merkt Sijbrandij dat er veel muizen in zijn percelen grasland zitten. "We doen aan stalvoedering. Steeds vaker lagen er muizen op het voerpad. Als ik bezig was gras binnen te halen, vlogen er meeuwen achter de combinatie."

  Foto: Anne van der Woude
 • De muizen beschadigen een flink deel van Sijbrandij's grasland. De melkveehouder besluit 22 hectare grasland door te zaaien, 1,5 hectare te frezen en opnieuw in te zaaien en 3 hectare extra mais in te zaaien. Het doorzaaien heeft door de droogte geen effect gehad. "Er zijn nauwelijks nieuwe grassprieten omhoog gekomen. Gelukkig heeft de bestaande graszode zich relatief goed hersteld. Dat lukt hier op de klei beter dan op veen."

  De muizen beschadigen een flink deel van Sijbrandij's grasland. De melkveehouder besluit 22 hectare grasland door te zaaien, 1,5 hectare te frezen en opnieuw in te zaaien en 3 hectare extra mais in te zaaien. Het doorzaaien heeft door de droogte geen effect gehad. "Er zijn nauwelijks nieuwe grassprieten omhoog gekomen. Gelukkig heeft de bestaande graszode zich relatief goed hersteld. Dat lukt hier op de klei beter dan op veen."

  Foto: Anne van der Woude
 • Sijbrandij hoopt lange tijd dat de muizen door een strenge winter of ziekte vanzelf verdwijnen. Dat gebeurt niet, waarna hij vorige week besluit zijn percelen onder te laten lopen. "Als we nu niets doen dan ziet het er hier straks net zo uit als in het gebied waar de muizenplaag vorig jaar de kop opstak", aldus de jonge melkveehouder.

  Sijbrandij hoopt lange tijd dat de muizen door een strenge winter of ziekte vanzelf verdwijnen. Dat gebeurt niet, waarna hij vorige week besluit zijn percelen onder te laten lopen. "Als we nu niets doen dan ziet het er hier straks net zo uit als in het gebied waar de muizenplaag vorig jaar de kop opstak", aldus de jonge melkveehouder.

  Foto: Anne van der Woude
 • De eerste snede gras is door de vele beschadigde percelen niet zoals Sijbrandij gewend is. De opbrengst valt meer dan 50 procent lager uit dan in normale jaren. "De tweede snede was wel redelijk op niveau. Maar als we nu niet ingrijpen dan halen we straks niks meer van het land. De muizenpopulatie groeit nu heel snel."

  De eerste snede gras is door de vele beschadigde percelen niet zoals Sijbrandij gewend is. De opbrengst valt meer dan 50 procent lager uit dan in normale jaren. "De tweede snede was wel redelijk op niveau. Maar als we nu niet ingrijpen dan halen we straks niks meer van het land. De muizenpopulatie groeit nu heel snel."

  Foto: Anne van der Woude
 • Lopend door het onlangs gemaaide gras vertelt Sijbrandij dat hij schrikt van wat hij ziet. De muizenholen zijn ontelbaar. "Het is nog erger dan ik had verwacht." Door de droogte zitten er ook flinke scheuren in de percelen. "De muizen hebben daarvan geprofiteerd."

  Lopend door het onlangs gemaaide gras vertelt Sijbrandij dat hij schrikt van wat hij ziet. De muizenholen zijn ontelbaar. "Het is nog erger dan ik had verwacht." Door de droogte zitten er ook flinke scheuren in de percelen. "De muizen hebben daarvan geprofiteerd."

  Foto: Anne van der Woude
 • "Het voelt erg tegenstrijdig om de percelen onder te laten lopen. Dat ben je als boer niet gewend. Maar door de droogte is het volgens mij niet eens zo verkeerd. Het water dient een dubbel doel."

  "Het voelt erg tegenstrijdig om de percelen onder te laten lopen. Dat ben je als boer niet gewend. Maar door de droogte is het volgens mij niet eens zo verkeerd. Het water dient een dubbel doel."

  Foto: Anne van der Woude
 • Zodra de holen zich vullen met water, komen de muizen bovendrijven. Het zijn er talloze, waaronder ook veel jonge dieren. "Het aantal muizen verbaast me. Het blijkt maar weer dat je geen idee hebt wat zich in de grond afspeelt."

  Zodra de holen zich vullen met water, komen de muizen bovendrijven. Het zijn er talloze, waaronder ook veel jonge dieren. "Het aantal muizen verbaast me. Het blijkt maar weer dat je geen idee hebt wat zich in de grond afspeelt."

  Foto: Anne van der Woude
 • Sijbrandij pompt het water uit de Kleasterfeart, open buitenwater. Het waterschap weet ervan, zo vertelt de melkveehouder. "Wetterskip Fryslân heeft al polshoogte genomen."

  Sijbrandij pompt het water uit de Kleasterfeart, open buitenwater. Het waterschap weet ervan, zo vertelt de melkveehouder. "Wetterskip Fryslân heeft al polshoogte genomen."

  Foto: Anne van der Woude
 • Het water loopt van de percelen en via de drainage in de omliggende slootjes. Op die manier is op veel plekken voldoende water beschikbaar. "Aan de andere kant van de weg ligt nog 10 hectare. Ik moet nog even bekijken hoe ik het daar ga aanpakken. Wellicht heeft Wetterskip Fryslân een oplossing. Er zijn meer boeren die hiermee zitten."

  Het water loopt van de percelen en via de drainage in de omliggende slootjes. Op die manier is op veel plekken voldoende water beschikbaar. "Aan de andere kant van de weg ligt nog 10 hectare. Ik moet nog even bekijken hoe ik het daar ga aanpakken. Wellicht heeft Wetterskip Fryslân een oplossing. Er zijn meer boeren die hiermee zitten."

  Foto: Anne van der Woude
 • Het zijn vooral meeuwen die de muizen grijpen. Maar ook reigers hebben het op de knaagdieren gemunt. "Ze zitten niet meer bij de slootkanten, maar lopen gewoon het weiland in", aldus Sijbrandij. Ook aalscholvers en zelfs ooievaars zien aan de randen van het kerngebied – waar nu veel muizen zitten – hun kans schoon een muisje mee te pikken.

  Het zijn vooral meeuwen die de muizen grijpen. Maar ook reigers hebben het op de knaagdieren gemunt. "Ze zitten niet meer bij de slootkanten, maar lopen gewoon het weiland in", aldus Sijbrandij. Ook aalscholvers en zelfs ooievaars zien aan de randen van het kerngebied – waar nu veel muizen zitten – hun kans schoon een muisje mee te pikken.

  Foto: Anne van der Woude
 • De meeuwen vliegen af en aan. Sijbrandij: "Ze zijn onverzadigbaar, zo lijkt het."

  De meeuwen vliegen af en aan. Sijbrandij: "Ze zijn onverzadigbaar, zo lijkt het."

 • "Kijk, een braakbal van een uil", zegt Sijbrandij. De muizenresten zijn duidelijk zichtbaar. Roofvogels hebben hier niet te klagen over een gebrek aan prooidieren.

  "Kijk, een braakbal van een uil", zegt Sijbrandij. De muizenresten zijn duidelijk zichtbaar. Roofvogels hebben hier niet te klagen over een gebrek aan prooidieren.

  Foto: Anne van der Woude
 • De muizen vermenigvuldigen zich snel. Sijbrandij ziet opvallend veel jonge dieren.

  De muizen vermenigvuldigen zich snel. Sijbrandij ziet opvallend veel jonge dieren.

  Foto: Anne van der Woude
 • De melkveehouder heeft in totaal 100 ton kuil bijgekocht om opbrengstverliezen te compenseren. Het blank zetten van zijn percelen moet verdere voeraankoop beperken of zelfs voorkomen. "Ik hoop dat het hierbij blijft. Loopt het verder uit de hand dan denk ik eraan onze droge koeien op stro en brok te zetten."

  De melkveehouder heeft in totaal 100 ton kuil bijgekocht om opbrengstverliezen te compenseren. Het blank zetten van zijn percelen moet verdere voeraankoop beperken of zelfs voorkomen. "Ik hoop dat het hierbij blijft. Loopt het verder uit de hand dan denk ik eraan onze droge koeien op stro en brok te zetten."

  Foto: Anne van der Woude
 • Het dieselverbruik valt volgens Sijbrandij mee. Hij heeft zo'n 70 liter op een dag nodig. Dit perceel loopt geleidelijk af. De melkveehouder hoeft de slang maar een paar keer te verplaatsen om het stuk grasland grotendeels onder te laten lopen. "De hoeken blijven misschien net droog. Het is te arbeidsintensief om alles te doen."

  Het dieselverbruik valt volgens Sijbrandij mee. Hij heeft zo'n 70 liter op een dag nodig. Dit perceel loopt geleidelijk af. De melkveehouder hoeft de slang maar een paar keer te verplaatsen om het stuk grasland grotendeels onder te laten lopen. "De hoeken blijven misschien net droog. Het is te arbeidsintensief om alles te doen."

  Foto: Anne van der Woude
 • Sijbrandij relativeert de geleden schade, die door taxateurs werd vastgesteld op €18.000 (op basis van de eerste snede gras). "Op andere plekken is het veel erger. Hier valt het nog mee, al komt het natuurlijk niet gelegen, zeker niet nu de melkprijs zakt. We hebben wat meer vee aangehouden, dus we kunnen het voer wel gebruiken."

  Sijbrandij relativeert de geleden schade, die door taxateurs werd vastgesteld op €18.000 (op basis van de eerste snede gras). "Op andere plekken is het veel erger. Hier valt het nog mee, al komt het natuurlijk niet gelegen, zeker niet nu de melkprijs zakt. We hebben wat meer vee aangehouden, dus we kunnen het voer wel gebruiken."

  Foto: Anne van der Woude

Of registreer je om te kunnen reageren.