Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Melken in een 1x10-zeecontainer (4, slot)

Melkveebedrijf Olthof in Hoge Hexel (Ov.) bouwt de oude 2x4-visgraatmelkstal om naar een robot. In de tussentijd melkt de vof in een zeecontainer. Boerderij volgt die ombouw. Dit is deel 4: wennen aan de melkrobot.

Foto

 • Jannine (40) en Herman (41) Olthof in Hoge Hexel (Ov.) hebben in vof een veebedrijf met 68 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 40 hectare land in gebruik. Ze molken de afgelopen twee maanden in een zeecontainer, omdat hun oude melkstal werd omgebouwd naar een melkrobot. Tussen 11 mei en 7 juli moesten ze qua melken flink improviseren. Maar het urenlange melken is voorbij. Hier poseren ze voor hun 'nieuwe' tweedehands melkrobot. Bekijk << <a title="hier" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/7/Melken-in-een-1x10-zeecontainer-3-1783918W/">hier</a> >> nog eens de vorige fotoreportage.

  Jannine (40) en Herman (41) Olthof in Hoge Hexel (Ov.) hebben in vof een veebedrijf met 68 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 40 hectare land in gebruik. Ze molken de afgelopen twee maanden in een zeecontainer, omdat hun oude melkstal werd omgebouwd naar een melkrobot. Tussen 11 mei en 7 juli moesten ze qua melken flink improviseren. Maar het urenlange melken is voorbij. Hier poseren ze voor hun 'nieuwe' tweedehands melkrobot. Bekijk << hier >> nog eens de vorige fotoreportage.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de ligboxenstal. Helemaal op de achtergrond bevindt zich de vijf jaar oude DeLaval-melkrobot. In totaal duurde het bijna twee maanden voor de ombouw van de 2x4-visgraat naar een robot was afgerond. 7 juli was alles klaar; precies volgens schema. Nu - na twee weken robotmelken - is Olthof nog altijd tevreden. "Er zijn geen noemenswaardige storingen geweest en de helft van de koeien is er inmiddels aan gewend. De rest moeten we nog ophalen, maar dat zal een kwestie van tijd zijn."

  Een overzicht van de ligboxenstal. Helemaal op de achtergrond bevindt zich de vijf jaar oude DeLaval-melkrobot. In totaal duurde het bijna twee maanden voor de ombouw van de 2x4-visgraat naar een robot was afgerond. 7 juli was alles klaar; precies volgens schema. Nu - na twee weken robotmelken - is Olthof nog altijd tevreden. "Er zijn geen noemenswaardige storingen geweest en de helft van de koeien is er inmiddels aan gewend. De rest moeten we nog ophalen, maar dat zal een kwestie van tijd zijn."

  Foto: Ronald Hissink
 • Olthof investeerde €85.000 in een compleet &apos;melkpakket&apos;. Dat bestond naast de melkrobot uit hekwerk, separatie, krachtvoercomputer, voersilo&apos;s, melktank, koelmachine, softwareprogramma, installatie en inmelken. Het gebouw boven de robot is de machinekamer. Linksvoor de robot en naast de voergang is de krachtvoerbox te zien.

  Olthof investeerde €85.000 in een compleet 'melkpakket'. Dat bestond naast de melkrobot uit hekwerk, separatie, krachtvoercomputer, voersilo's, melktank, koelmachine, softwareprogramma, installatie en inmelken. Het gebouw boven de robot is de machinekamer. Linksvoor de robot en naast de voergang is de krachtvoerbox te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Straks lopen de koeien zelf op hun gemak naar de melkrobot, maar in de beginperiode houdt Olthof een oogje in het zeil. Daarbij krijgt hij hulp van zijn kinderen Wiljan (10) en Gerlieke (12). Dochter Jalinde (14) staat hier niet op de foto. Met z&apos;n drieën zetten ze een deel van de stal met een hek af.

  Straks lopen de koeien zelf op hun gemak naar de melkrobot, maar in de beginperiode houdt Olthof een oogje in het zeil. Daarbij krijgt hij hulp van zijn kinderen Wiljan (10) en Gerlieke (12). Dochter Jalinde (14) staat hier niet op de foto. Met z'n drieën zetten ze een deel van de stal met een hek af.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van een 2x4-visgraat naar een 1x10-zeecontainer en nu weer een melkrobot. De koeien van Olthof hebben dit jaar al veel mogen uitproberen. Maar de robot - waar ook krachtvoer te halen valt - mag zich verheugen in veel belangstelling. Het is druk, de dieren zijn nieuwsgierig.

  Van een 2x4-visgraat naar een 1x10-zeecontainer en nu weer een melkrobot. De koeien van Olthof hebben dit jaar al veel mogen uitproberen. Maar de robot - waar ook krachtvoer te halen valt - mag zich verheugen in veel belangstelling. Het is druk, de dieren zijn nieuwsgierig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier loopt een van de koeien de melkrobot in. Een groot voordeel van de robot is dat de melkstal nu ruim twee keer zo kort is als de oude visgraat: 3,80 meter. Olthof hield dus ruimte over. Die ruimte heeft hij &apos;gevuld&apos; met extra roosters. Zo is er voldoende wachtruimte voor de koeien.

  Hier loopt een van de koeien de melkrobot in. Een groot voordeel van de robot is dat de melkstal nu ruim twee keer zo kort is als de oude visgraat: 3,80 meter. Olthof hield dus ruimte over. Die ruimte heeft hij 'gevuld' met extra roosters. Zo is er voldoende wachtruimte voor de koeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Koeien wennen doorgaans snel aan nieuwe systemen. Maar Olthof houdt de boel, zeker in het begin, goed in de gaten.

  Koeien wennen doorgaans snel aan nieuwe systemen. Maar Olthof houdt de boel, zeker in het begin, goed in de gaten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het melkstel wordt aangesloten. Dat gebeurt met een digitale camera die in combinatie met dubbele lasers een driedimensionale berekening maakt.

  Het melkstel wordt aangesloten. Dat gebeurt met een digitale camera die in combinatie met dubbele lasers een driedimensionale berekening maakt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier controleert Olthof bij een afgekalfde koe in de robot of zij uierontsteking heeft of niet.

  Hier controleert Olthof bij een afgekalfde koe in de robot of zij uierontsteking heeft of niet.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier bekijkt de melkveehouder op zijn computer de eerste resultaten van de koeien die gemolken zijn.

  Hier bekijkt de melkveehouder op zijn computer de eerste resultaten van de koeien die gemolken zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • De andere kant van de melkrobot. De gang erachter is 70 centimeter diep, zo heeft Olthof het beste zicht op de display van de robot. Onder die display zit de mestafvoer. Het water komt uit warmteterugwinning, de vloerspoeling komt van eigen bronwater.

  De andere kant van de melkrobot. De gang erachter is 70 centimeter diep, zo heeft Olthof het beste zicht op de display van de robot. Onder die display zit de mestafvoer. Het water komt uit warmteterugwinning, de vloerspoeling komt van eigen bronwater.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien krijgen ook krachtvoer in de melkrobot. Iets verderop staat nog een krachtvoerbox voor de hoogproductieve dieren.

  De koeien krijgen ook krachtvoer in de melkrobot. Iets verderop staat nog een krachtvoerbox voor de hoogproductieve dieren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Er is weer rust in de stal. De 68 melkkoeien vreten op hun gemak.

  Er is weer rust in de stal. De 68 melkkoeien vreten op hun gemak.

  Foto: Ronald Hissink
 • De dieren liggen weer op hun gemak in de boxen. De hectiek van de ombouw is voorbij.

  De dieren liggen weer op hun gemak in de boxen. De hectiek van de ombouw is voorbij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het tanklokaal met de &apos;nieuwe&apos; melktank. Ook die is tweedehands en is zeventien jaar oud. Deze tank heeft net zo veel capaciteit als de oude: 5.000 liter.

  Dit is het tanklokaal met de 'nieuwe' melktank. Ook die is tweedehands en is zeventien jaar oud. Deze tank heeft net zo veel capaciteit als de oude: 5.000 liter.

  Foto: Ronald Hissink
 • De machinekamer bevindt zich boven de melkrobot. Ook daar zijn alle werkzaamheden klaar. Links de warmteterugwinning, rechts de boiler.

  De machinekamer bevindt zich boven de melkrobot. Ook daar zijn alle werkzaamheden klaar. Links de warmteterugwinning, rechts de boiler.

  Foto: Ronald Hissink
 • Iets verder daar vandaan bevinden zich een zwarte vacuümpomp en de rvs-vochtvanger.

  Iets verder daar vandaan bevinden zich een zwarte vacuümpomp en de rvs-vochtvanger.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een fraai overzicht van de ligboxenstal, gezien van bovenaf de melkrobot. Rechts aan het begin van de voergang bevindt zich de krachtvoerbox. De roosters op de voorgrond zijn deels nieuw, doordat de melkrobot veel minder lang is dan de oude 2x4-visgraatstal.

  Een fraai overzicht van de ligboxenstal, gezien van bovenaf de melkrobot. Rechts aan het begin van de voergang bevindt zich de krachtvoerbox. De roosters op de voorgrond zijn deels nieuw, doordat de melkrobot veel minder lang is dan de oude 2x4-visgraatstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De 1x10-zeecontainer staat er intussen eenzaam bij. Hier heeft Olthof de afgelopen twee maanden flink wat uurtjes gemolken. Maar nu is de container toch echt overbodig geworden. Arbeidsintensief melken is definitief verleden tijd.

  De 1x10-zeecontainer staat er intussen eenzaam bij. Hier heeft Olthof de afgelopen twee maanden flink wat uurtjes gemolken. Maar nu is de container toch echt overbodig geworden. Arbeidsintensief melken is definitief verleden tijd.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Vhouder

  mooi veel plezier ermee alleen van die melktank snap ik niet staan er soms twee want 65 koeien keer 30 liter drie dagen kan niet in de tank.

 • BO(skabout)ER

  je hebt natuurlijk geen 65 koeien aan de melk als je er 68 hebt. Persoonlijk had ik hem wel wat groter gekocht;). 

 • kleine boer

  vhouder hier net als bij ons  niet in liters per koe denken maar euro's een koe die 30 l geeft wil nie zeggen dat je er meer euro aan overhoud. En een grotere tank vaak kwestie van 1 telefoontje als het nodig is

 • peter 103

  Mooi resultaat!!!

 • groot731

  gaat allemaal goed komen, maar grote vd tank gaat wel een probleem worden ben ik bang voor en hoop ik voor de boer ook.....als je het voeren en melken met de robot wat onder de knie krijgt is 30 liter gem geen probleem.Misschien tip, niet te veel achter de koeien aanlopen, snap wel dat je dat in het begin doet maar anders loop je er al snel de hele lactatie achteraan.

 • dayo

  en nou die zijmuren er nog ff uitslopen en jullie zijn weer helemaal up to date , succes!!!

 • kleine boer

  Mooi laten staan die muren. Koe ligt graag uit de wind heb zelf sinds 2003 een open zijkant en dichte kant met kleppen en 2013 weer 1 ernaast gebouwd het valt op ze liggen liever niet aan de open kant. Ook hier als ik het doek beetje opdraai geen verschil  in voorkeur . Meeste stallen heeft koe geen keus hier toevallig wel  en dan valt dat op ook na 10 jaar weer zelfde.  Voldoende inhoud denk net zo belangrijk als open zijkanten en dat heeft zijn stal wel zo te zien.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.