Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Melken in een 1x10-zeecontainer (3)

Melkveebedrijf Olthof in Hoge Hexel (Ov.) bouwt de oude 2x4-visgraatmelkstal om naar een robot. In de tussentijd melkt de vof in een zeecontainer. Boerderij volgt die ombouw. Dit is deel 3: de plaatsing van de robot en de melktank.

Foto

 • Jannine (40) en Herman (41) Olthof in Hoge Hexel (Ov.) hebben in vof een veebedrijf met 68 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 40 hectare land in gebruik. Hier poseren ze voor een zeecontainer waarin ze sinds 11 mei hun koeien melken. De reden: hun oude 2x4-visgraat wordt omgebouwd naar een melkrobot. In de tussentijd - krap twee maanden - moeten ze creatief zijn. Dus melken ze tijdelijk in een container. Zie hier nog fotoreportages << <a title="een" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/5/Melken-in-een-1x10-zeecontainer-1-1765616W/">een</a> >> en <<<a title="twee" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/6/Melken-in-een-1x10-zeecontainer-2-1779457W/"> twee</a> >>.

  Jannine (40) en Herman (41) Olthof in Hoge Hexel (Ov.) hebben in vof een veebedrijf met 68 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 40 hectare land in gebruik. Hier poseren ze voor een zeecontainer waarin ze sinds 11 mei hun koeien melken. De reden: hun oude 2x4-visgraat wordt omgebouwd naar een melkrobot. In de tussentijd - krap twee maanden - moeten ze creatief zijn. Dus melken ze tijdelijk in een container. Zie hier nog fotoreportages << een >> en << twee >>.

  Foto: Ronald Hissink
 • Eind juni is er veel gebeurd op het bedrijf van Olthof. De vijf jaar oude Delaval-melkrobot is inmiddels geplaatst. Een investering van €85.000 (inclusief hekwerk, separatie, krachtvoercomputer, voersilo&apos;s, melktank, koelmachine, softwareprogramma, installatie en inmelken). Het grote voordeel van de robot ten opzichte van de oude visgraat is ruimtebesparing. De melkstal is nu 3,80 meter lang, voorheen was dat 7,90 meter. Daardoor kon Olthof extra roosters plaatsen.

  Eind juni is er veel gebeurd op het bedrijf van Olthof. De vijf jaar oude Delaval-melkrobot is inmiddels geplaatst. Een investering van €85.000 (inclusief hekwerk, separatie, krachtvoercomputer, voersilo's, melktank, koelmachine, softwareprogramma, installatie en inmelken). Het grote voordeel van de robot ten opzichte van de oude visgraat is ruimtebesparing. De melkstal is nu 3,80 meter lang, voorheen was dat 7,90 meter. Daardoor kon Olthof extra roosters plaatsen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De melkrobot was in een mum van tijd geplaatst. In een kwartier stond de robot op zijn plek. Gebracht met een vrachtwagen en geplaatst met een heftruck. Dit is het inloophek van de robot. Het rooster rechtsonder zorgt dat de koeien zo optimaal mogelijk voor de camera staan.

  De melkrobot was in een mum van tijd geplaatst. In een kwartier stond de robot op zijn plek. Gebracht met een vrachtwagen en geplaatst met een heftruck. Dit is het inloophek van de robot. Het rooster rechtsonder zorgt dat de koeien zo optimaal mogelijk voor de camera staan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De achterkant van de melkrobot, gezien vanuit de 70 centimeter diepe gang. Zo heeft Olthof optimaal zicht op de display linksboven. Onder de display bevindt zich de mestafvoer in de robotruimte. Hier spoelt ook het water van de voormelkbeker in weg. Dit water komt uit de warmteterugwinning. De vloerspoeling komt dan weer van eigen bronwater. Olthof kan hier ook zijn laarzen afspoelen.

  De achterkant van de melkrobot, gezien vanuit de 70 centimeter diepe gang. Zo heeft Olthof optimaal zicht op de display linksboven. Onder de display bevindt zich de mestafvoer in de robotruimte. Hier spoelt ook het water van de voormelkbeker in weg. Dit water komt uit de warmteterugwinning. De vloerspoeling komt dan weer van eigen bronwater. Olthof kan hier ook zijn laarzen afspoelen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Links van de melkrobot is nog een smalle doorgang waarlangs Olthof van stal naar gang of andersom kan lopen.

  Links van de melkrobot is nog een smalle doorgang waarlangs Olthof van stal naar gang of andersom kan lopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Inmiddels zijn ook de melkleiding, dumpleiding (antibioticamelk, biestmelk) en retourleiding (spoelen) gemonteerd. De zwarte display is al weg. Die drukmeter van de monteur was alleen tijdens de installatie nodig.

  Inmiddels zijn ook de melkleiding, dumpleiding (antibioticamelk, biestmelk) en retourleiding (spoelen) gemonteerd. De zwarte display is al weg. Die drukmeter van de monteur was alleen tijdens de installatie nodig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is goed te zien dat de gang achter de melkrobot ruim is opgezet. De gang is 3,75 meter lang en 1,40 breed. De trap rechts leidt naar de zolder boven de melkstal. Daar bevindt zich de nieuwe machinekamer.

  Hier is goed te zien dat de gang achter de melkrobot ruim is opgezet. De gang is 3,75 meter lang en 1,40 breed. De trap rechts leidt naar de zolder boven de melkstal. Daar bevindt zich de nieuwe machinekamer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Onlangs is het ijzerwerk voor de draagconstructie van deze zolder gemonteerd. Nu worden de zolderwanden op maat gemaakt. Dat verliep goed en snel. Elk element is 1,25 meter breed en 2,40 meter hoog. Als materiaal koos Olthof voor duurzaam tropenhout (meranti).

  Onlangs is het ijzerwerk voor de draagconstructie van deze zolder gemonteerd. Nu worden de zolderwanden op maat gemaakt. Dat verliep goed en snel. Elk element is 1,25 meter breed en 2,40 meter hoog. Als materiaal koos Olthof voor duurzaam tropenhout (meranti).

  Foto: Ronald Hissink
 • De laatste zolderwand wordt naar boven gebracht. Intussen zijn de bouwmedewerkers al druk bezig met eerste installaties in de machinekamer. Hier is dat de vochtvanger.

  De laatste zolderwand wordt naar boven gebracht. Intussen zijn de bouwmedewerkers al druk bezig met eerste installaties in de machinekamer. Hier is dat de vochtvanger.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier wordt de vacuümpomp naar binnen gebracht. Deze wordt straks aan de vochtvanger gekoppeld. Olthof heeft wel de compressor uit deze ruimte weggehaald, anders wordt het te warm. De compressor is verhuisd naar het tanklokaal.

  Hier wordt de vacuümpomp naar binnen gebracht. Deze wordt straks aan de vochtvanger gekoppeld. Olthof heeft wel de compressor uit deze ruimte weggehaald, anders wordt het te warm. De compressor is verhuisd naar het tanklokaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na de melkrobot was het tijd om de melktank te plaatsen. Links wordt de oude tank met een capaciteit van 5.000 liter van het erf afgereden. Rechts staat de &apos;nieuwe&apos; melktank al klaar. Dit is een tweedehands tank uit 1998. Die zat in het pakket bij de melkrobot. De inhoud is eveneens 5.000 liter.

  Na de melkrobot was het tijd om de melktank te plaatsen. Links wordt de oude tank met een capaciteit van 5.000 liter van het erf afgereden. Rechts staat de 'nieuwe' melktank al klaar. Dit is een tweedehands tank uit 1998. Die zat in het pakket bij de melkrobot. De inhoud is eveneens 5.000 liter.

  Foto: Ronald Hissink
 • Intussen spuit Olthof het tanklokaal nog een keer schoon. De melktank komt er aan. Aanpassingen aan het lokaal hoefde hij niet te doen. Ondanks dat de nieuwe tank 25 centimeter hoger en 20 centimeter smaller is.

  Intussen spuit Olthof het tanklokaal nog een keer schoon. De melktank komt er aan. Aanpassingen aan het lokaal hoefde hij niet te doen. Ondanks dat de nieuwe tank 25 centimeter hoger en 20 centimeter smaller is.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier wordt de melktank met behulp van een karretje op dubbele wielen voorzichtig door de deur van het tanklokaal gereden.

  Hier wordt de melktank met behulp van een karretje op dubbele wielen voorzichtig door de deur van het tanklokaal gereden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het is krap, maar uiteindelijk gaat het prima.

  Het is krap, maar uiteindelijk gaat het prima.

  Foto: Ronald Hissink
 • De melktank staat op zijn plek.

  De melktank staat op zijn plek.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier wordt één van de twee &apos;nieuwe&apos; tweedehands voersilo&apos;s schoongespoten. Deze silo heeft een capaciteit van 12 ton. Rechts op de achtergrond staat de andere nieuwe voersilo. Die heeft 6 ton capaciteit. Links staat de oude silo van Olthof. Deze heeft een capaciteit van 5 ton.&lt;/p>
&lt;p> &lt;/p>
&lt;p>Eind juli volgt de vierde en laatste fotoreportage van de ombouw: het eindresultaat.

  Hier wordt één van de twee 'nieuwe' tweedehands voersilo's schoongespoten. Deze silo heeft een capaciteit van 12 ton. Rechts op de achtergrond staat de andere nieuwe voersilo. Die heeft 6 ton capaciteit. Links staat de oude silo van Olthof. Deze heeft een capaciteit van 5 ton.

   

  Eind juli volgt de vierde en laatste fotoreportage van de ombouw: het eindresultaat.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • mtsludema


  misschien is een tank van 5000 liter veel te klein voor een melkrobot,melk zelf  met een fullwoodrobot en een tank van 6100 liter en deze tank  liep laatst al over.

 • Frans-Jan

  Ik dacht precies hetzelfde....

 • pieter p

  Een krachtvoer silo moet je eigenlijk niet schoon spuiten, het mos heeft met de wortels kleine gatjes gemaakt en door het schoonspuiten is deze niet meer dicht

 • Gullef


  Silo schoonmaken en na de tijd met auto was inzepen, krijg je er weer een beschermlaagje op en van binnen even een prop shot erin. Suc6

Of registreer je om te kunnen reageren.