Rundveehouderij

Foto & video 6305 x bekeken

Maatwerk in nieuwe onderzoeksstal Denkavit

Denkavit in Voorthuizen (Gld.) nam dit voorjaar een nieuwe onderzoeksstal in gebruik. De capaciteit voor voeronderzoek voor vleeskalveren breidde met 1.400 plaatsen uit.

Foto

 • De nieuwe stal biedt plaats aan 1.400 kalveren, verdeelt over zes afdelingen van 240 kalveren. Elke afdeling heeft vijf voergangen, waarbij elke gang een eigen voerregime heeft.

  De nieuwe stal biedt plaats aan 1.400 kalveren, verdeelt over zes afdelingen van 240 kalveren. Elke afdeling heeft vijf voergangen, waarbij elke gang een eigen voerregime heeft.

  Foto: Henk Riswick
 • De stal is licht. Door de ramen boven in de gevel komt veel daglicht binnen. De deuren dienen voor de luchtinlaat.

  De stal is licht. Door de ramen boven in de gevel komt veel daglicht binnen. De deuren dienen voor de luchtinlaat.

  Foto: Henk Riswick
 • Door het centrale luchtkanaal lopen kokers. Deze voeren lucht in de stal aan. De warme stallucht in het kanaal verwarmt in de winter de lucht in de kokers. Deze indirecte verwarming wordt vooral in de eerste drie tot vier weken van een nieuwe ronde toegepast.

  Door het centrale luchtkanaal lopen kokers. Deze voeren lucht in de stal aan. De warme stallucht in het kanaal verwarmt in de winter de lucht in de kokers. Deze indirecte verwarming wordt vooral in de eerste drie tot vier weken van een nieuwe ronde toegepast.

  Foto: Henk Riswick
 • Via spleten langs de wanden komt de lucht in de centrale gang terecht.

  Via spleten langs de wanden komt de lucht in de centrale gang terecht.

  Foto: Henk Riswick
 • Via kleppen in de deuren stroomt de lucht dan via de voerpaden de afdelingen in.

  Via kleppen in de deuren stroomt de lucht dan via de voerpaden de afdelingen in.

  Foto: Henk Riswick
 • De stal is uitgevoerd met een luchtwasser. Omdat dit een end-of-pipe-oplossing is en geen effect heeft op de luchtkwaliteit in de stal, koos Denkavit tevens voor mestschuiven onder de roosters.

  De stal is uitgevoerd met een luchtwasser. Omdat dit een end-of-pipe-oplossing is en geen effect heeft op de luchtkwaliteit in de stal, koos Denkavit tevens voor mestschuiven onder de roosters.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor de voeronderzoeken zijn veel silo's nodig. Bij de stal staan tien poedersilo's en vijf krachtvoersilo's.

  Voor de voeronderzoeken zijn veel silo's nodig. Bij de stal staan tien poedersilo's en vijf krachtvoersilo's.

  Foto: Henk Riswick
 • Omdat er meerdere voeronderzoeken tegelijk lopen en niet alle silopijpen boven een menger passen, heeft Denkavit samen met de leveranciers een weegband ontwikkeld. Deze komt uit in een conische menger die 50 tot maximaal 1.500 liter melk aanmaakt.

  Omdat er meerdere voeronderzoeken tegelijk lopen en niet alle silopijpen boven een menger passen, heeft Denkavit samen met de leveranciers een weegband ontwikkeld. Deze komt uit in een conische menger die 50 tot maximaal 1.500 liter melk aanmaakt.

  Foto: Henk Riswick
 • De silopijpen lossen op de band. De stelling waarin de transportbanden liggen is gelijk ook de weeginrichting.

  De silopijpen lossen op de band. De stelling waarin de transportbanden liggen is gelijk ook de weeginrichting.

  Foto: Henk Riswick
 • Voeren gebeurt met een Milkboy. Automatisch voeren is niet mogelijk, omdat er ook onderzoeken met rosékalveren in de stal worden gehouden. Voor rosés gaan de troggen uit de stal, zodat medewerkers de ruwvoermengsels via de vloer aan de kalveren kunnen geven.

  Voeren gebeurt met een Milkboy. Automatisch voeren is niet mogelijk, omdat er ook onderzoeken met rosékalveren in de stal worden gehouden. Voor rosés gaan de troggen uit de stal, zodat medewerkers de ruwvoermengsels via de vloer aan de kalveren kunnen geven.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook voor de broksoorten zijn er meerdere vulpijpen in de voerkeuken.

  Ook voor de broksoorten zijn er meerdere vulpijpen in de voerkeuken.

  Foto: Henk Riswick
 • Een medewerker gooit handmatig stro in de mengwagen.

  Een medewerker gooit handmatig stro in de mengwagen.

  Foto: Henk Riswick
 • De bouw van de onderzoeksstal is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en deels gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

  De bouw van de onderzoeksstal is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en deels gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.