Rundveehouderij

Foto & video 7058 x bekeken 7 reacties

'Licht en lucht zijn het beste voer'

Melkveehouder Josef Härle in Goppertshofen (tussen Ulm en Memmingen, Baden-Württemberg) nam eind 2014 een nieuwe ligboxenstal met 180 ligplaatsen in gebruik. Opvallend is de ruime opzet van de stal. Bij die nieuwe stal komt Härles slogan duidelijk naar voren: "Licht en lucht zijn het beste voer voor het vee." Aan de stal hangen investeringskosten van €12.000 per koeplaats.

Foto

 • Eind 2014 nam Josef Härle (49) een 0-6-0 stal met 180 ligplaatsen in gebruik. De stal, inclusief voeropslag en mestopslag vergt een investering van €2,1 miljoen. Over de totale investering ontving hij 25 procent subsidie. Er is 86 hectare eigendom en 54 hectare gepacht. Hiervan is 60 hectare grasland.

  Eind 2014 nam Josef Härle (49) een 0-6-0 stal met 180 ligplaatsen in gebruik. De stal, inclusief voeropslag en mestopslag vergt een investering van €2,1 miljoen. Over de totale investering ontving hij 25 procent subsidie. Er is 86 hectare eigendom en 54 hectare gepacht. Hiervan is 60 hectare grasland.

 • Bij het ontwerp van de stal stond het creëren van veel licht, lucht en ruimte centraal. In de visie van Härle vormen deze factoren de basis voor een stijging van de melkproductie. Härle: "Licht en lucht zijn het beste voer voor de koeien."

  Bij het ontwerp van de stal stond het creëren van veel licht, lucht en ruimte centraal. In de visie van Härle vormen deze factoren de basis voor een stijging van de melkproductie. Härle: "Licht en lucht zijn het beste voer voor de koeien."

 • Härle zegt een minimale melkprijs nodig te hebben van 28 cent per liter, om het bedrijf financieel rond te kunnen zetten. De stal schrijft hij in twintig jaar af.

  Härle zegt een minimale melkprijs nodig te hebben van 28 cent per liter, om het bedrijf financieel rond te kunnen zetten. De stal schrijft hij in twintig jaar af.

 • De stalinrichting is van Zimmermann Stalltechnik. De koeien liggen op Zimsoft-matrassen. Härle koos bewust niet voor diepstrooiselboxen: "Die hebben te hoge kosten door extra werk en stro (-opslag). Dat kost tussen de 500 en 800 liter melk. Op de Zimsoft-matrassen liggen de koeien prima".

  De stalinrichting is van Zimmermann Stalltechnik. De koeien liggen op Zimsoft-matrassen. Härle koos bewust niet voor diepstrooiselboxen: "Die hebben te hoge kosten door extra werk en stro (-opslag). Dat kost tussen de 500 en 800 liter melk. Op de Zimsoft-matrassen liggen de koeien prima".

 • In de stal staan twee Lely-melkrobots. Met het oog op een uitbreiding van de veestapel is plaats ingeruimd voor een derde robot. Van de werkzaamheden besteedt Härle 40 procent uit. Hij zet het bedrijf rond met gemiddeld 2,2 arbeidskracht.

  In de stal staan twee Lely-melkrobots. Met het oog op een uitbreiding van de veestapel is plaats ingeruimd voor een derde robot. Van de werkzaamheden besteedt Härle 40 procent uit. Hij zet het bedrijf rond met gemiddeld 2,2 arbeidskracht.

 • Momenteel telt het bedrijf 143 koeien met een gemiddelde productie 9.200 kilo. Härle streeft naar een gemiddelde productie van 10.000 kilo binnen twee jaar.

  Momenteel telt het bedrijf 143 koeien met een gemiddelde productie 9.200 kilo. Härle streeft naar een gemiddelde productie van 10.000 kilo binnen twee jaar.

 • Gemiddeld zijn er 4,5 lactaties. De tussenkalftijd bedraagt 386 dagen. In de nieuwe stal streeft Härle naar een tussenkalftijd van 350 dagen.

  Gemiddeld zijn er 4,5 lactaties. De tussenkalftijd bedraagt 386 dagen. In de nieuwe stal streeft Härle naar een tussenkalftijd van 350 dagen.

 • Het doorsnee voerrantsoen voor de melkse koeien omvat 20 kilo gras, 19 kilo mais, 1,9 eiwitrijke brok, 1 kilo schrot, 0,5 kilo stro, 0,5 kilo bietenpulp en 2 kilo geplette tarwe.

  Het doorsnee voerrantsoen voor de melkse koeien omvat 20 kilo gras, 19 kilo mais, 1,9 eiwitrijke brok, 1 kilo schrot, 0,5 kilo stro, 0,5 kilo bietenpulp en 2 kilo geplette tarwe.

 • Opvallend is de fysieke afstand tussen het bedrijf en de dierenarts: circa 300 kilometer. Härle ziet de dierenarts vooral als een bedrijfsbegeleider. "Daarbij speelt de afstand minder een rol."

  Opvallend is de fysieke afstand tussen het bedrijf en de dierenarts: circa 300 kilometer. Härle ziet de dierenarts vooral als een bedrijfsbegeleider. "Daarbij speelt de afstand minder een rol."

 • Härle zou graag het areaal onder zijn bedrijf verder vergroten. Hij hikt echter aan tegen de pacht- en grondprijzen. "Pachten is steeds moeilijker en duurder. De gemiddelde pacht in deze regio schommelt intussen tussen de €850 en €1.000 per hectare. Voor bouwland betaal je rond de €40.000."

  Härle zou graag het areaal onder zijn bedrijf verder vergroten. Hij hikt echter aan tegen de pacht- en grondprijzen. "Pachten is steeds moeilijker en duurder. De gemiddelde pacht in deze regio schommelt intussen tussen de €850 en €1.000 per hectare. Voor bouwland betaal je rond de €40.000."

Laatste reacties

 • farmer4life1

  1,6  miljoen als de subsidie eraf gaat. Hadden we in Nederland maar  zoveel subsidie....

 • Zuperboer

  Prachtige stal, maar een verhaal dat riekt naar enthousiasme. Op zich prima maar een tkt terugbrengen van 385 dagen naar .... 350 dagen en de produktie verhogen van 9000 kg (op zich al prima) naar 10.000 kg dat zijn doelen die behoorlijk optimistisch zijn. Een kostprijs per koeplaats van 11 000 Euro vergt een aflossing van 5,5 Eurocent per kg. Als van die 28 Eurocent voor de melk (kritische kostprijs) 7 cent krachtvoer, 1ct bijprodukten, 6ct ruwvoerkosten en 3ct overige direkte kosten resteert 11 cent voor  rente (5 cent voor deze nieuwe investering) en aflossing (5,5ct). Voor de personeelsleden het kalvergeld en de slachtkoeien en dan resteert voor de ondernemer nog 0,5 ct per kg melk. Als ik goed reken tenminste ....

 • John*

  dan is 90.000 euro toch wel netjes.

 • tikka


  + toeslagrechten. Wie doet je wat, niets aan de hand.

 • trijnie

  Licht en lucht, maar drab op de grond. Die beesten lopen op een harde ondergrond in hun eigen vuiligheid. Dan is een weiland met sappig mals gras toch vele malen beter.
  Dan maar wat minder kilo's en gezondere koeien.

 • alco1

  Trijnie. Buiten moet je ook niet romantiseren. Staan ze ook heel vaak in hun eigen drab en modder. En de hele dag neuzen naar een schoon stukje vreten waar een ander niet gescheten heeft. Als mens wist ik het wel. Lekker schoon vreten aan het voerhek.

 • trijnie

  alco 1, als de boer de koeien een goed stuk land geeft, hoeven ze niet in hun eigen drab te grazen. Maar nu het melkquotum eraf is en zelfs de boeren die altijd rustig hun gang gingen, door de overheid ook stapelgek worden gemaakt, moeten de beesten tussen de draadjes, afgepaste stukjes land lopen.
  Het is een ramp voor mens, dier en milieu, wat een plaag. Wat was toch de reden om het quotum eraf te halen?
  En de boer, hij ploegt niet meer maar maait.....voortdurend, meer een meer...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.