Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Hoge sleufsilowand, brede voet

Vof van Leeuwen liet vorige week woensdag nieuwe sleufsilowanden van Bosch Beton plaatsen. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • Bart (26) en Wim (62) van Leeuwen hebben in Stellendam (Z-H) in vof een melkveebedrijf. Ze lieten vorige week woensdag nieuwe sleufsilowanden plaatsen door Bosch Beton. Een klus die binnen een dag geklaard werd.

  Bart (26) en Wim (62) van Leeuwen hebben in Stellendam (Z-H) in vof een melkveebedrijf. Ze lieten vorige week woensdag nieuwe sleufsilowanden plaatsen door Bosch Beton. Een klus die binnen een dag geklaard werd.

  Foto: Peter Roek
 • Een fraai overzicht van het melkveebedrijf. De vof heeft 200 melkkoeien, 190 stuks jongvee en 120 hectare land. Met de nieuwe, bredere en hogere sleufsilo verwachten ze de voersnelheid op het bedrijf verder te optimaliseren.

  Een fraai overzicht van het melkveebedrijf. De vof heeft 200 melkkoeien, 190 stuks jongvee en 120 hectare land. Met de nieuwe, bredere en hogere sleufsilo verwachten ze de voersnelheid op het bedrijf verder te optimaliseren.

  Foto: Peter Roek
 • De plek waar het moet gebeuren, direct achter de ligboxenstal. Hier worden straks de sleufsilowanden geplaatst. De lengte wordt nog een keer opgemeten. De nieuwe wanden voldoen overigens aan de strengere eisen van het Kiwa-keur. Concreet: de maximale aslast op een sleufsilo moet altijd berekend worden met een randafstand van 0 centimeter en een inkuilhoek van maximaal 28 graden. Dit is een belangrijke wijziging. Immers, de randafstand is van grote invloed op de maximale aslast van een trekker.

  De plek waar het moet gebeuren, direct achter de ligboxenstal. Hier worden straks de sleufsilowanden geplaatst. De lengte wordt nog een keer opgemeten. De nieuwe wanden voldoen overigens aan de strengere eisen van het Kiwa-keur. Concreet: de maximale aslast op een sleufsilo moet altijd berekend worden met een randafstand van 0 centimeter en een inkuilhoek van maximaal 28 graden. Dit is een belangrijke wijziging. Immers, de randafstand is van grote invloed op de maximale aslast van een trekker.

  Foto: Peter Roek
 • Het werk begon vroeg. Om zeven uur 's ochtends kwamen de eerste twee vrachtwagens met sleufsilowanden het erf oprijden. Om één uur gevolgd door nog eens vier goed gevulde vrachtwagens. Hier wordt een van de wanden van de wagen getakeld.

  Het werk begon vroeg. Om zeven uur 's ochtends kwamen de eerste twee vrachtwagens met sleufsilowanden het erf oprijden. Om één uur gevolgd door nog eens vier goed gevulde vrachtwagens. Hier wordt een van de wanden van de wagen getakeld.

  Foto: Peter Roek
 • En hier wordt de silowand voorzichtig naar zijn plek gedirigeerd. De sleufsilo wordt in totaal 48 meter lang en 9,30 meter breed. De lengte bleef ongewijzigd ten opzichte van de oude situatie, maar de breedte nam met 1,30 meter toe. Dat moet straks ook tot een optimalere voersnelheid leiden. Van Leeuwen wilde overigens niet meer sleufsilo's. "Het moet ook geen dorp worden."

  En hier wordt de silowand voorzichtig naar zijn plek gedirigeerd. De sleufsilo wordt in totaal 48 meter lang en 9,30 meter breed. De lengte bleef ongewijzigd ten opzichte van de oude situatie, maar de breedte nam met 1,30 meter toe. Dat moet straks ook tot een optimalere voersnelheid leiden. Van Leeuwen wilde overigens niet meer sleufsilo's. "Het moet ook geen dorp worden."

  Foto: Peter Roek
 • Intussen wordt de grond onder de te plaatsen silowand nog eens glad gemaakt.

  Intussen wordt de grond onder de te plaatsen silowand nog eens glad gemaakt.

  Foto: Peter Roek
 • De nieuwe sleufsilowanden zijn 50 centimeter hoger dan de oude. Zo is meer voeropslag op dezelfde plek mogelijk. Hierdoor is wel een bredere voet nodig.

  De nieuwe sleufsilowanden zijn 50 centimeter hoger dan de oude. Zo is meer voeropslag op dezelfde plek mogelijk. Hierdoor is wel een bredere voet nodig.

  Foto: Peter Roek
 • De silowand staat keurig op z'n plaats. De hellingsgraad van de wandvloer is overigens ongeveer 2 procent. Dit voorkomt dat er water en/of perssappen op de vloer achterblijven.

  De silowand staat keurig op z'n plaats. De hellingsgraad van de wandvloer is overigens ongeveer 2 procent. Dit voorkomt dat er water en/of perssappen op de vloer achterblijven.

  Foto: Peter Roek
 • Het werk vlotte snel. In totaal werden er die ochtend en middag 27 sleufsilowanden van elk vier meter lang geplaatst.

  Het werk vlotte snel. In totaal werden er die ochtend en middag 27 sleufsilowanden van elk vier meter lang geplaatst.

  Foto: Peter Roek
 • Als aan het begin van de middag de volgende vrachtwagens met silowanden arriveren ,is het even tijd voor een korte pauze. De geplaatste elementen worden nog eens goed bekeken.

  Als aan het begin van de middag de volgende vrachtwagens met silowanden arriveren ,is het even tijd voor een korte pauze. De geplaatste elementen worden nog eens goed bekeken.

  Foto: Peter Roek
 • Maar al snel gaat het werk weer door. De laatste wanden worden een voor een op hun plek gezet. Uiteindelijk verliep alles volgens schema. Aan het eind van de middag was de nieuwe sleufsilo van van Leeuwen helemaal klaar.

  Maar al snel gaat het werk weer door. De laatste wanden worden een voor een op hun plek gezet. Uiteindelijk verliep alles volgens schema. Aan het eind van de middag was de nieuwe sleufsilo van van Leeuwen helemaal klaar.

  Foto: Peter Roek
 • De twee hoekelementen vroegen iets meer aandacht door de speciale vorm. Passen en meten.

  De twee hoekelementen vroegen iets meer aandacht door de speciale vorm. Passen en meten.

  Foto: Peter Roek
 • De aansluiting tussen twee sleufsilowanden wordt nog een keer gecontroleerd. Daarna worden de naden afgekit om vocht uit de silo te houden.

  De aansluiting tussen twee sleufsilowanden wordt nog een keer gecontroleerd. Daarna worden de naden afgekit om vocht uit de silo te houden.

  Foto: Peter Roek
 • De oude sleufsilowanden staan intussen -iets verderop - op het kavelpad opgesteld. Daar is al een nieuwe bestemming voor gevonden. Deze wanden worden door een andere melkveehouder overgenomen.

  De oude sleufsilowanden staan intussen -iets verderop - op het kavelpad opgesteld. Daar is al een nieuwe bestemming voor gevonden. Deze wanden worden door een andere melkveehouder overgenomen.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • beenackers

  een hoge sleufsilowand?
  zet er dan voortaan ook bij hoe hoog de wand nu werkelijk is. 
  Valt volgens mij overigens wel mee, ik heb ze wel eens hoger gezien.

 • Dpj

  Als je naar 1 van de foto´s kijkt zou ik zeggen dat de nieuwe elementen 2 meter hoog zijn. Staat iemand vlak naast.  de oude zullen 1.50 geweest zijn. 

 • mtseshuis

  Vraag Kornet Beton maar eens maar eens wat VEILIGE hoge sleufsilowanden zijn! Dit zijn leuke wandjes, zien er netjes uit, maar hoog?

 • ...............

  Boerderij laat zich weer lenen voor wat reclame van een grote adverteerder ivm de nieuwe KIWA-eisen. Waarschijnlijk had Bosch beton teveel last van de concurrentie.
  Er zit nogal wat prijsverschil in de elementjes.

 • agricola64

  bredere en hogere silo voor betere voersnelheid?

 • nhlm5040

  Typische weer zo'n campina man die graag in het nieuws komt maar ff niks boeiends kon bedenken lekkere kapitaal vernieteging ook overigens

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.