Rundveehouderij

Foto & video 11750 x bekeken 12 reacties

Dag en nacht mais beregenen, €400-€500 per etmaal

Melkveehouder Corné Timmermans in Oostelbeers teelt 35 hectare mais op hoge, lichte zandgrond. Regionaal viel er extreem weinig neerslag. Met twee haspels beregent hij dag en nacht.

Foto

 • Corné (44) en zijn zoon Cris (16) verzetten de beregeningshaspel in een perceel mais in Oostelbeers (N.-Br.). De veehouder melkt even verderop 150 koeien. Hij teelt 35 hectare mais in de regio, die momenteel tot de droogste gebieden van Nederland behoort. Het volledige areaal is al minimaal één keer beregend; nu is de ondernemer begonnen aan de tweede beurt.

  Corné (44) en zijn zoon Cris (16) verzetten de beregeningshaspel in een perceel mais in Oostelbeers (N.-Br.). De veehouder melkt even verderop 150 koeien. Hij teelt 35 hectare mais in de regio, die momenteel tot de droogste gebieden van Nederland behoort. Het volledige areaal is al minimaal één keer beregend; nu is de ondernemer begonnen aan de tweede beurt.

 • Binnen Nederland is het droog, maar met een neerslagtekort van 230 millimeter (bron: KNMI, 16 juli) behoort de regio tussen Oostelbeers en de Belgische grens tot de droogste streken van het land. Ter vergelijking: in Drenthe kruipt het neerslagtekort alweer tegen de 0 millimeter aan.  Het verschil is het equivalent van 10 keer beregenen.

  Binnen Nederland is het droog, maar met een neerslagtekort van 230 millimeter (bron: KNMI, 16 juli) behoort de regio tussen Oostelbeers en de Belgische grens tot de droogste streken van het land. Ter vergelijking: in Drenthe kruipt het neerslagtekort alweer tegen de 0 millimeter aan.  Het verschil is het equivalent van 10 keer beregenen.

 • Timmermans trekt de haspel met de trekker uit op het perceel van 9 hectare. De maisplanten staan nu manshoog en buigen gewoon mee, ze lijden er niets onder. Over een paar weken breken de stengels wel af, als de trekker passeert. "Links en rechts komt de pluim er in op andere percelen", zegt Timmermans. De mais had een slechte start en liep fors achter, maar is nu flink ingelopen volgens de veehouder.

  Timmermans trekt de haspel met de trekker uit op het perceel van 9 hectare. De maisplanten staan nu manshoog en buigen gewoon mee, ze lijden er niets onder. Over een paar weken breken de stengels wel af, als de trekker passeert. "Links en rechts komt de pluim er in op andere percelen", zegt Timmermans. De mais had een slechte start en liep fors achter, maar is nu flink ingelopen volgens de veehouder.

 • Deze haspel is pas een jaar oud en heeft 550 meter slang (125 millimeter). Timmermans houdt de beregeningstechniek graag jong; dat houdt het betrouwbaar en voorkomt onverwachte kosten voor onderhoud. Vanaf de dam kan hij de haspel direct uittrekken.

  Deze haspel is pas een jaar oud en heeft 550 meter slang (125 millimeter). Timmermans houdt de beregeningstechniek graag jong; dat houdt het betrouwbaar en voorkomt onverwachte kosten voor onderhoud. Vanaf de dam kan hij de haspel direct uittrekken.

 • Dat kan niet overal, getuige de paden en banen verderop in het perceel. De ondernemer is het gewend. Timmermans: "Gras telen is hier lastig vanwege de droogtegevoelige grond. Daarom teel ik liever mais. In acht van de tien jaar moet ik die ook beregenen. Ons bedrijf en ook dit perceel liggen aan de Hoogeindseweg. Die naam zegt eigenlijk alles. Het is erg hoge en droge zandgrond."

  Dat kan niet overal, getuige de paden en banen verderop in het perceel. De ondernemer is het gewend. Timmermans: "Gras telen is hier lastig vanwege de droogtegevoelige grond. Daarom teel ik liever mais. In acht van de tien jaar moet ik die ook beregenen. Ons bedrijf en ook dit perceel liggen aan de Hoogeindseweg. Die naam zegt eigenlijk alles. Het is erg hoge en droge zandgrond."

 • Inmiddels staat het kanon op het einde van het 500 meter lange perceel, en is Timmermans bij de haspel gearriveerd. De trekker staat op cultuurwielen, handig bij het uittrekken van de haspel door de mais.

  Inmiddels staat het kanon op het einde van het 500 meter lange perceel, en is Timmermans bij de haspel gearriveerd. De trekker staat op cultuurwielen, handig bij het uittrekken van de haspel door de mais.

 • Timmermans sluit de haspel aan op de ondergrondse leiding. Deze loopt rechtstreeks naar de beregeningsput, op een andere plek in het negen hectare grote perceel. Een elektrische pomp voorziet de haspel van de benodigde druk.

  Timmermans sluit de haspel aan op de ondergrondse leiding. Deze loopt rechtstreeks naar de beregeningsput, op een andere plek in het negen hectare grote perceel. Een elektrische pomp voorziet de haspel van de benodigde druk.

 • De intreksnelheid is traploos instelbaar op de computer. Mechanisch kan Timmermans nog uit vier versnellingen kiezen.

  De intreksnelheid is traploos instelbaar op de computer. Mechanisch kan Timmermans nog uit vier versnellingen kiezen.

 • Timmermans stelt de haspel in op gevoel en ervaring, niet op kuubs per uur. Ook voor- en naberegenen stelt hij in, zodat de kopakkers voldoende water krijgen.

  Timmermans stelt de haspel in op gevoel en ervaring, niet op kuubs per uur. Ook voor- en naberegenen stelt hij in, zodat de kopakkers voldoende water krijgen.

 • De computer geeft vervolgens de verwachte einddatum en tijd weer. Zo weet Timmermans wanneer deze weer verzet kan worden.  Eventueel past hij de intreksnelheid aan, zodat de eindtijd gunstig uitkomt.

  De computer geeft vervolgens de verwachte einddatum en tijd weer. Zo weet Timmermans wanneer deze weer verzet kan worden.  Eventueel past hij de intreksnelheid aan, zodat de eindtijd gunstig uitkomt.

 • Zoon Cris heeft intussen de andere haspel al verzet. Timmermans beregent continu met twee haspels. Het verzetten kost gemiddeld een uur per keer en moet meestal twee keer gebeuren. Zo is de veehouder zonder storingen alleen al vier uur per dag aan de beregening kwijt.

  Zoon Cris heeft intussen de andere haspel al verzet. Timmermans beregent continu met twee haspels. Het verzetten kost gemiddeld een uur per keer en moet meestal twee keer gebeuren. Zo is de veehouder zonder storingen alleen al vier uur per dag aan de beregening kwijt.

 • De kopakker-sproeier wordt bijgesteld zodat deze het naastgelegen fietspad niet raakt.

  De kopakker-sproeier wordt bijgesteld zodat deze het naastgelegen fietspad niet raakt.

 • Het kanon regent zo'n 80 meter breed. De veehouder houdt iets overlap aan in de banen. De kosten van het beregenen zijn enorm. De pompset gebruikt zo'n 10 liter diesel per uur, daarnaast beregent de ondernemer nog elektrisch. Alles bij elkaar kost 24 uur beregen met twee haspels zo'n 400 tot 500 euro aan brandstof en stroom. Daarbij komen nog de kosten voor arbeid en machines.

  Het kanon regent zo'n 80 meter breed. De veehouder houdt iets overlap aan in de banen. De kosten van het beregenen zijn enorm. De pompset gebruikt zo'n 10 liter diesel per uur, daarnaast beregent de ondernemer nog elektrisch. Alles bij elkaar kost 24 uur beregen met twee haspels zo'n 400 tot 500 euro aan brandstof en stroom. Daarbij komen nog de kosten voor arbeid en machines.

 • Corne: "Bedenk daarbij dat een week beregenen 'niets' is. Je bent al snel een langere periode bezig. Soms wordt het wel gezien als overdreven, maar het is op deze grond echt nodig. We doen het gezien de kosten natuurlijk niet zomaar."

  Corne: "Bedenk daarbij dat een week beregenen 'niets' is. Je bent al snel een langere periode bezig. Soms wordt het wel gezien als overdreven, maar het is op deze grond echt nodig. We doen het gezien de kosten natuurlijk niet zomaar."

Laatste reacties

 • vink


  duur voer

 • pinkeltje


  Laten verdrogen is ook niet gratis...

 • kleine boer

  Vink , Beter duur voer als niks..... vind het knap dat je nu al weet dat het duur is zijn er al mais prijzen bekend dan? En mais hakslen is even duur voor goede en slechte maar dat telt volgens mij niemand.....

 • vink


  Helemaal met jullie eens, maar feit blijft.

 • veldzicht

  Stop maar met beregenen,zaterdag komt er regen genoeg volgens
  Gerrit Hiemstra.

 • kleine boer


  Maar dan heb je het nog niet....

 • simpel boerke

  Als er zoveel kosten gemaakt moeten worden is het maar de vraag of je er mais moet zaaien. Gras is ook een optie, mis je misschien 1 of 2 sneden, maar van het bespaarde geld kun je toch heel wat mais terugkopen. Maar ik ga er vanuit dat er wel aan gerekend is.

 • veehouder10

  De haspel op elektrisch: 500m x 80m =40.000m2 is 4ha. 
  Volgens mij moet je met een 25 kilowatt pomp wel wegkomen:
  25 x 24 = 600 kwh x 0.22 energieprijs = 132 euro / 4ha = 33 euro/ha
  kg ds mais op stam kost 0.15 dus voor 33 euro koop je 220 kg ds mais...

  nu de kosten nog van de installatie plus pomp:. aanschaf 40.000, gaat 20 jaar mee, restwaarde is voor het onderhoud. 40000/20=2000
  1000 rente per jaar

  Uitgaande dat deze haspel 35 ha per jaar sproeit.

  3000/35=85 euro/ha  
  grofweg uurtje werk per ha plus gebruik trekker = 35

  totaal 33 plus 85 plus 35 = 153 per hectare / 0.15 kg ds = 1025 kg ds

  wanneer ze 1 ton meer kg ds van een hectare halen kan dit zeker wel uit. 
  bij zo'n nieuw mooi systeem zijn de vaste kosten relatief hoog, worden er ook nog meerdere hectares beregend bijvoorbeeld grasland, worden de kosten per ha al een stuk lager. 

 • eenvoudige boer

  Als het nodig is, is beregenen gauw rendabel. Een half gewas boeren met die dure grond is ook geen optie. Dit zijn tenminste fanatieke ondernemers.

 • kleine boer

  Nou veldzicht hier heel het weekend 8 mm regio nijmegen ......als hier niet beregent was geen voer en geen voer te koop in de buurt

 • alco1

  We denken hier nu meer aan sleufjes graven om vernatting tegen te gaan.

 • veldzicht

  Kleine boer ,wie gaat er nou ook in de buurt van Nijmegen wonen?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.