Rundveehouderij

Foto & video 7486 x bekeken 6 reacties

Amerikaanse koeien met de poten in de compost

Op het melkveebedrijf van Bill Mattingly in het stadje Lebanon, in de Amerikaanse staat Kentucky, staan de koeien op een dikke compostbodem. Deze zachte ondergrond is ontstaan uit een laagje zaagsel en vele lagen mest. Het ruikt niet, het is droog en de koeien vinden het heerlijk om op de liggen. Mattingly is daarom erg tevreden met deze zogenoemde 'vrijloopstal op basis van compostbodem'. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • Er zijn 720 melkveebedrijven in de centraal gelegen Amerikaanse staat Kentucky. Een daarvan is het bedrijf van Bill Mattingly. Het bedrijf telt 200 melkkoeien en is gelegen in het kleine stadje Lebanon. In 1986 nam Mattingly het bedrijf over van zijn vader.

  Er zijn 720 melkveebedrijven in de centraal gelegen Amerikaanse staat Kentucky. Een daarvan is het bedrijf van Bill Mattingly. Het bedrijf telt 200 melkkoeien en is gelegen in het kleine stadje Lebanon. In 1986 nam Mattingly het bedrijf over van zijn vader.

 • Op de voorgrond is de oude stal te zien, die nu gebruikt wordt voor jongvee. Daarachter is een jaar geleden de nieuwe vrijloopstal op basis van compostbodem gebouwd.

  Op de voorgrond is de oude stal te zien, die nu gebruikt wordt voor jongvee. Daarachter is een jaar geleden de nieuwe vrijloopstal op basis van compostbodem gebouwd.

 • Het bedrijf van Mattingly heeft ruim 240 hectare land rondom het bedrijf.

  Het bedrijf van Mattingly heeft ruim 240 hectare land rondom het bedrijf.

 • De 200 koeien geven een gemiddelde van ruim 31 kilo melk per dag. Volgens de melkveehouder moesten ze wel even wennen toen ze van de oude stal met volle vloer naar de nieuwe stal met compost gingen. Het wennen duurde een paar weken.

  De 200 koeien geven een gemiddelde van ruim 31 kilo melk per dag. Volgens de melkveehouder moesten ze wel even wennen toen ze van de oude stal met volle vloer naar de nieuwe stal met compost gingen. Het wennen duurde een paar weken.

 • Stallen met compostbodem zijn niet heel gebruikelijk in Amerika. Ook in Nederland zie je het niet heel vaak. In natte gebieden is het namelijk vaak een kunst om de compost goed droog te houden.

  Stallen met compostbodem zijn niet heel gebruikelijk in Amerika. Ook in Nederland zie je het niet heel vaak. In natte gebieden is het namelijk vaak een kunst om de compost goed droog te houden.

 • Volgens de Amerikaanse melkveehouder is het koecomfort verbeterd sinds hij is overgestapt naar de compoststal. De koeien liggen veel vaker en het is rustiger in de stal. De melkgift was in het begin van de overstap wat ingezakt, maar dat zit nu weer op het oude niveau.

  Volgens de Amerikaanse melkveehouder is het koecomfort verbeterd sinds hij is overgestapt naar de compoststal. De koeien liggen veel vaker en het is rustiger in de stal. De melkgift was in het begin van de overstap wat ingezakt, maar dat zit nu weer op het oude niveau.

 • Het composteringsproces begint met een laagje zaagsel in de stal. In de maanden daarna vormt de mest een aantal lagen daarbovenop. Door het goed droog te houden krijgt men een zachte, comfortabele ondergrond voor de koeien. Mattingly heeft veel contact met de universiteit van Kentucky, waar veel onderzoek wordt gedaan naar dit type huisvesting voor melkkoeien.

  Het composteringsproces begint met een laagje zaagsel in de stal. In de maanden daarna vormt de mest een aantal lagen daarbovenop. Door het goed droog te houden krijgt men een zachte, comfortabele ondergrond voor de koeien. Mattingly heeft veel contact met de universiteit van Kentucky, waar veel onderzoek wordt gedaan naar dit type huisvesting voor melkkoeien.

 • De stal is van alle kanten open. Dat is ook nodig, want in de zomer kan het flink warm worden. Kentucky kent ook koude winters. Een gevarieerd klimaat dus.

  De stal is van alle kanten open. Dat is ook nodig, want in de zomer kan het flink warm worden. Kentucky kent ook koude winters. Een gevarieerd klimaat dus.

 • De melkveehouder heeft een aantal zeer grote (houten) ventilatoren in de stallen hangen. Deze zijn gemaakt in Kentucky en zorgen dat er een goede luchtstroming is in de stal.

  De melkveehouder heeft een aantal zeer grote (houten) ventilatoren in de stallen hangen. Deze zijn gemaakt in Kentucky en zorgen dat er een goede luchtstroming is in de stal.

 • Hoe vaak de stal uitgemest moet worden, hangt zeer af van het klimaat en het management. Mattingly kan het af met eens in de 18 maanden. Hij is dan 4 dagen bezig om de hele stal leeg te halen. De compost wordt op het eigen land uitgereden.

  Hoe vaak de stal uitgemest moet worden, hangt zeer af van het klimaat en het management. Mattingly kan het af met eens in de 18 maanden. Hij is dan 4 dagen bezig om de hele stal leeg te halen. De compost wordt op het eigen land uitgereden.

 • Om de compost goed droog te houden, moet het tweemaal per dag worden omgeroerd ('cultiveren'). Dat gebeurt met deze 'hark', die achter een quad wordt geplaatst. Dat kost rond de 20 minuten per keer.

  Om de compost goed droog te houden, moet het tweemaal per dag worden omgeroerd ('cultiveren'). Dat gebeurt met deze 'hark', die achter een quad wordt geplaatst. Dat kost rond de 20 minuten per keer.

 • Op het bedrijf wordt TMR gevoerd. Al het voer komt van eigen land.

  Op het bedrijf wordt TMR gevoerd. Al het voer komt van eigen land.

 • Het bedrijf Kings Hill Dairy heeft een klein eigen wagenpark. De melkveehouder geeft aan niet verder te willen groeien in aantal koeien en land.

  Het bedrijf Kings Hill Dairy heeft een klein eigen wagenpark. De melkveehouder geeft aan niet verder te willen groeien in aantal koeien en land.

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Grappig die 'hark' voor het omroeren van de compost. Een Ferguson - kan ook een Ford zijn, we zijn immers in Amerika - en al op de markt sinds 1937.

 • meindert67

  In Nederland noemen we dit een composteringsstal

 • info36

  Geeft aan dat je in de VS niet altijd 1000 of meer koeien hoeft te hebben zoals veel Nederlanders denken.

 • pinkeltje


  Zijn er dan Nederlanders die denken dat je in de USA met minder dan 1.000 koeien geen boterham kunt verdienen? Ik zou ze niet graag op de koffie krijgen die er minder dan 200 melken en toch een heel redelijk bestaan hebben.

 • kees pals

  Geweldig een vrijloopstal met compostbodem. In Nederland door de melkindustrie afgeschoten ivm  met tass en x-tass bacterie de houdbaarheid van melk beinvloed. Nu geen compost meer in de stal, nog wel deze bacterie

 • el

  Een ligboxstal is vooral voor de aannemer interessant, de koeien liggen liever in de packbarn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.