Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Robotmelken en weidegang na nieuwbouw

Maatschap Ruijter in het Noord-Hollandse Warmenhuizen bouwde een stal voor 200 melkkoeien. De 0+6+0-rijige stal is voorzien van drie MR-S1-melkrobots van Boumatic. Ook na de nieuwbouw blijven de melkveehouders weidegang toepassen.

Foto

 • Cees Ruijter (29) heeft in maatschap met zijn ouders Cees en Corina  een melkveebedrijf met 110 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Maatschap Ruijter heeft 75 hectare grasland in gebruik. Het merendeel van de grond is eigendom van het bedrijf, 15 procent is pacht.

  Cees Ruijter (29) heeft in maatschap met zijn ouders Cees en Corina  een melkveebedrijf met 110 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Maatschap Ruijter heeft 75 hectare grasland in gebruik. Het merendeel van de grond is eigendom van het bedrijf, 15 procent is pacht.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De nieuwe ligboxenstal is 38 meter breed en 66,5 meter lang. Het gebouw voor de stal is 19 meter breed en 10 meter lang. De stal biedt plaatst aan 200 melkkoeien. Cees Ruijter: "De zoektocht naar de ideale stal is een lastige. We hebben de koe centraal gezet en geprobeerd aan haar behoeftes te voldoen."

  De nieuwe ligboxenstal is 38 meter breed en 66,5 meter lang. Het gebouw voor de stal is 19 meter breed en 10 meter lang. De stal biedt plaatst aan 200 melkkoeien. Cees Ruijter: "De zoektocht naar de ideale stal is een lastige. We hebben de koe centraal gezet en geprobeerd aan haar behoeftes te voldoen."

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De oude en nieuwe boerderij in één beeld gevangen. De nieuwe stal staat op 100 meter afstand van de huidige bedrijfslocatie. Vanwege de nabijheid van een nieuwbouwwijk was het niet mogelijk om daar uit te breiden. De maatschap koos voor een nieuwe stal aan de andere kant van de weg. Na een traject van acht jaar en een gang naar de Raad van State werd de nieuwbouw in gang gezet.

  De oude en nieuwe boerderij in één beeld gevangen. De nieuwe stal staat op 100 meter afstand van de huidige bedrijfslocatie. Vanwege de nabijheid van een nieuwbouwwijk was het niet mogelijk om daar uit te breiden. De maatschap koos voor een nieuwe stal aan de andere kant van de weg. Na een traject van acht jaar en een gang naar de Raad van State werd de nieuwbouw in gang gezet.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Weidegang hoort bij het bedrijf en was daarom een belangrijk uitgangspunt bij de stalbouw. "Het moet makkelijk inpasbaar zijn", vertelt Cees Ruijter. Het bedrijf past al twintig jaar standweiden toe. De mogelijkheid tot beweiding is na de overgang naar de nieuwbouw ruim tweemaal zo groot. "We gebruiken nu 17 hectare. Straks hebben we 35 hectare tot onze beschikking."

  Weidegang hoort bij het bedrijf en was daarom een belangrijk uitgangspunt bij de stalbouw. "Het moet makkelijk inpasbaar zijn", vertelt Cees Ruijter. Het bedrijf past al twintig jaar standweiden toe. De mogelijkheid tot beweiding is na de overgang naar de nieuwbouw ruim tweemaal zo groot. "We gebruiken nu 17 hectare. Straks hebben we 35 hectare tot onze beschikking."

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Overzicht van de nieuwe 0+6+0-rijige ligboxenstal. De stal is ingericht met drie MR-S1-melkrobots van Boumatic. Ruijter is de eerste melkveehouder in de provincie met dit type melkrobot. De huidige jaarproductie is 9.600 kilo, met 4,40 procent vet en 3,38 procent eiwit.

  Overzicht van de nieuwe 0+6+0-rijige ligboxenstal. De stal is ingericht met drie MR-S1-melkrobots van Boumatic. Ruijter is de eerste melkveehouder in de provincie met dit type melkrobot. De huidige jaarproductie is 9.600 kilo, met 4,40 procent vet en 3,38 procent eiwit.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De stal van Ruijter ligt hemelsbreed op zo'n 5 kilometer afstand van de Noordzeekust. Er staat vaak een krachtige wind in het gebied en de stal staat niet in de luwte. "Ik wilde daarom geen boxrijen langs de zijgevels", aldus Ruijter.

  De stal van Ruijter ligt hemelsbreed op zo'n 5 kilometer afstand van de Noordzeekust. Er staat vaak een krachtige wind in het gebied en de stal staat niet in de luwte. "Ik wilde daarom geen boxrijen langs de zijgevels", aldus Ruijter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Dit is de voorzijde van de stal. Het voerpad loopt door. Een keuze die Ruijter maakte met het oog op de toekomst. "Als we hier ooit gebruik willen maken van een automatische voerschuif dan kan die zijn weg gemakkelijk vervolgen."

  Dit is de voorzijde van de stal. Het voerpad loopt door. Een keuze die Ruijter maakte met het oog op de toekomst. "Als we hier ooit gebruik willen maken van een automatische voerschuif dan kan die zijn weg gemakkelijk vervolgen."

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De koeien kunnen de robot straks aan beide kanten benaderen. Zowel aan de linker- als rechterzijde is een in- en uitgang. De robotarm komt achterwaarts onder de koe te hangen. Robots passen bij de wijze waarop Ruijter zijn bedrijf wil runnen: efficiënt. "Ze zorgen voor arbeidsverlichting. De koeien worden bovendien drie keer gemolken. Dat is niet alleen goed voor ze, het moet ook meer melk opleveren."

  De koeien kunnen de robot straks aan beide kanten benaderen. Zowel aan de linker- als rechterzijde is een in- en uitgang. De robotarm komt achterwaarts onder de koe te hangen. Robots passen bij de wijze waarop Ruijter zijn bedrijf wil runnen: efficiënt. "Ze zorgen voor arbeidsverlichting. De koeien worden bovendien drie keer gemolken. Dat is niet alleen goed voor ze, het moet ook meer melk opleveren."

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Ruijter melkt nu nog in een 2x5 visgraat van Boumatic. Ervaring met robotmelken heeft hij niet. De keuze voor de MR-S1-melkrobots maakte Ruijter vanwege het optimale koeverkeer. "Je kan de dieren aan twee zijden separeren. Daar is weinig hekwerk voor nodig, waardoor de stal een open karakter houdt. Bovendien is er weinig kruisend verkeer."

  Ruijter melkt nu nog in een 2x5 visgraat van Boumatic. Ervaring met robotmelken heeft hij niet. De keuze voor de MR-S1-melkrobots maakte Ruijter vanwege het optimale koeverkeer. "Je kan de dieren aan twee zijden separeren. Daar is weinig hekwerk voor nodig, waardoor de stal een open karakter houdt. Bovendien is er weinig kruisend verkeer."

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Op deze foto is goed te zien waar de koeien straks naar buiten gaan. In de zijwand van de stal is in het verlengde van de robots een ruime doorgang gemaakt.

  Op deze foto is goed te zien waar de koeien straks naar buiten gaan. In de zijwand van de stal is in het verlengde van de robots een ruime doorgang gemaakt.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een deel van het werk wordt in eigen beheer gedaan. Hier zijn Cees Ruijter en zijn vriendin Marieke Schipper bezig met het installeren van de ligboxen. Die zijn bedekt met koematrassen van Cowhouse. De zogenoemde Pasturemat bestaat uit drie lagen. "Diepstrooiselboxen waren voor ons geen optie. Die vind ik te arbeidsintensief', vertelt Cees Ruijter.

  Een deel van het werk wordt in eigen beheer gedaan. Hier zijn Cees Ruijter en zijn vriendin Marieke Schipper bezig met het installeren van de ligboxen. Die zijn bedekt met koematrassen van Cowhouse. De zogenoemde Pasturemat bestaat uit drie lagen. "Diepstrooiselboxen waren voor ons geen optie. Die vind ik te arbeidsintensief', vertelt Cees Ruijter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De staloppervlakte is zo'n 2.500 vierkante meter. Een flink deel daarvan is roostervloer: 1.100 vierkante meter.

  De staloppervlakte is zo'n 2.500 vierkante meter. Een flink deel daarvan is roostervloer: 1.100 vierkante meter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Ruijter koos voor de emissiearme W4-welzijnsvloer. Die kost €65 per vierkante meter. De emissiewaarde is 7,1 kilo ammoniak per dierplaats per jaar (bij beweiden). De melkveehouder gaat straks werken met een mestrobot.

  Ruijter koos voor de emissiearme W4-welzijnsvloer. Die kost €65 per vierkante meter. De emissiewaarde is 7,1 kilo ammoniak per dierplaats per jaar (bij beweiden). De melkveehouder gaat straks werken met een mestrobot.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • In de afkalfstal wordt door Jacob Noord een High Welfare-vloer (HWF) gelegd. Het is de veertiende afkalfstal in ons land met dit type vloer, die is gemaakt van gerecycled materiaal. Het kunststof neemt geen vocht op, maar laat vocht door. Vaste mest en urine worden automatisch gescheiden. De afkalfstal heeft een oppervlakte van 70 vierkante meter. De vloer kost €130 per vierkante meter.

  In de afkalfstal wordt door Jacob Noord een High Welfare-vloer (HWF) gelegd. Het is de veertiende afkalfstal in ons land met dit type vloer, die is gemaakt van gerecycled materiaal. Het kunststof neemt geen vocht op, maar laat vocht door. Vaste mest en urine worden automatisch gescheiden. De afkalfstal heeft een oppervlakte van 70 vierkante meter. De vloer kost €130 per vierkante meter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De vloer bestaat uit drie componenten. Strooisel is niet nodig. "Je hebt geen organisch materiaal als stro of zand nodig. Dat verkleint de kans op bacteriegroei aanzienlijk", vertelt Jacob Noord, die aangeeft dat het een kwestie van tijd is voordat complete stallen met dit type vloer worden opgeleverd. Volledig uitmesten van de afkalfstal is vanwege het ontbreken van strooisel niet nodig. Wel moet de vaste mest worden weggeschept.

  De vloer bestaat uit drie componenten. Strooisel is niet nodig. "Je hebt geen organisch materiaal als stro of zand nodig. Dat verkleint de kans op bacteriegroei aanzienlijk", vertelt Jacob Noord, die aangeeft dat het een kwestie van tijd is voordat complete stallen met dit type vloer worden opgeleverd. Volledig uitmesten van de afkalfstal is vanwege het ontbreken van strooisel niet nodig. Wel moet de vaste mest worden weggeschept.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De keuze voor de High Welfare-vloer is nog niet lang geleden gemaakt. Ruijter was aanvankelijk van plan stro in de afkalfstal te gebruiken. Deze zolder zou voor de opslag van stro dienen, maar heeft nu een andere functie. "De zolder breekt de wind en zorgt ervoor dat afkalfkoeien in de luwte staan."

  De keuze voor de High Welfare-vloer is nog niet lang geleden gemaakt. Ruijter was aanvankelijk van plan stro in de afkalfstal te gebruiken. Deze zolder zou voor de opslag van stro dienen, maar heeft nu een andere functie. "De zolder breekt de wind en zorgt ervoor dat afkalfkoeien in de luwte staan."

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Ruijter koos voor een brede lichtstraat in de oversteeknok. Zowel het dak als de gevels van de MDV-stal zijn geïsoleerd.

  Ruijter koos voor een brede lichtstraat in de oversteeknok. Zowel het dak als de gevels van de MDV-stal zijn geïsoleerd.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een groot raam in de topgevel zorgt mede voor een mooie uitstraling van het gebouw, zo vindt Ruijter. "We hebben zeker rekening gehouden met de omgeving."

  Een groot raam in de topgevel zorgt mede voor een mooie uitstraling van het gebouw, zo vindt Ruijter. "We hebben zeker rekening gehouden met de omgeving."

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Detail van een van de twintig ledlampen in de stal. Ruijter wil geleidelijk groeien. "Een enorme groeistrategie is er niet, maar we staan zeker niet stil. We willen het met eigen vee doen en kopen geen koeien aan. Groei moet passen. Fosfaat is een beperkende factor, ook voor ons. Net als elders is grond ook hier schaars", aldus Ruijter.

  Detail van een van de twintig ledlampen in de stal. Ruijter wil geleidelijk groeien. "Een enorme groeistrategie is er niet, maar we staan zeker niet stil. We willen het met eigen vee doen en kopen geen koeien aan. Groei moet passen. Fosfaat is een beperkende factor, ook voor ons. Net als elders is grond ook hier schaars", aldus Ruijter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Het ruime gebouw voor de stal bevat onder meer het tanklokaal. Ruijter levert aan Cono Kaasmakers. "Zij zijn een voorstander van weidegang. Daar hebben wij geen moeite mee", vertelt Ruijter met een glimlach.

  Het ruime gebouw voor de stal bevat onder meer het tanklokaal. Ruijter levert aan Cono Kaasmakers. "Zij zijn een voorstander van weidegang. Daar hebben wij geen moeite mee", vertelt Ruijter met een glimlach.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Op de bovenverdieping van het gebouw heeft Ruijter de mogelijkheid een kantoor en ontvangstruimte in te richten.

  Op de bovenverdieping van het gebouw heeft Ruijter de mogelijkheid een kantoor en ontvangstruimte in te richten.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Weidegang hoort bij het bedrijf, zo vindt Cees Ruijter. Ook nu de nieuwe stal straks in gebruik wordt genomen. "Daar was geen discussie over mogelijk", vertelt de jonge melkveehouder, die zich niet wenst te mengen in het debat over dit thema. "Onze nieuwe stal is een stuk lichter en ruimer en biedt meer comfort dan de oude stal. Ik verwacht dat de behoefte van de dieren om naar buiten te gaan, afneemt."

  Weidegang hoort bij het bedrijf, zo vindt Cees Ruijter. Ook nu de nieuwe stal straks in gebruik wordt genomen. "Daar was geen discussie over mogelijk", vertelt de jonge melkveehouder, die zich niet wenst te mengen in het debat over dit thema. "Onze nieuwe stal is een stuk lichter en ruimer en biedt meer comfort dan de oude stal. Ik verwacht dat de behoefte van de dieren om naar buiten te gaan, afneemt."

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Maatschap Ruijter organiseert op zaterdag 20 juni een open dag. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan Moorsmeer 32 in Warmenhuizen. Lees <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2015/5/Liever-melkrobots-dan-werken-met-personeel-1764806W/" target="_blank">hier</a> meer over de achtergrond en ondernemersvisie van Ruijter.

  Maatschap Ruijter organiseert op zaterdag 20 juni een open dag. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan Moorsmeer 32 in Warmenhuizen. Lees hier meer over de achtergrond en ondernemersvisie van Ruijter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Zand is organisch?

 • Schaapje

  Mooi bedrijf. Succes

 • Venstra

  Mooie stal, maar wat kostte ie?
  En is de service van die robots een beetje goed?

Of registreer je om te kunnen reageren.