Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Mongolië: veel vee, weinig export

Mongolië heeft 20 keer zoveel vee als inwoners. En de veestapel blijft maar groeien.

Foto

 • In Mongolië lopen zo'n 350.000 kamelen rond. Een klein aantal vergeleken met de totale populatie van 52 miljoen stuks vee. Mongolië investeert echter flink in kamelen vanwege de zeer lucratieve handel in kasjmier. Mongolië is wereldleider als het gaat om de export van fijn dierenhaar van zowel kamelen als geiten.

  In Mongolië lopen zo'n 350.000 kamelen rond. Een klein aantal vergeleken met de totale populatie van 52 miljoen stuks vee. Mongolië investeert echter flink in kamelen vanwege de zeer lucratieve handel in kasjmier. Mongolië is wereldleider als het gaat om de export van fijn dierenhaar van zowel kamelen als geiten.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • Schapen en geiten vullen zo'n 85 procent van de Mongoolse veepopulatie in. Een veehouder stelt in Mongolië niet veel voor als zijn kudde kleiner is dan 500 stuks vee. Op dit moment floreert naast de kasjmierexport de uitvoer van levende dieren. Zo waren in mei enkele sjeiks uit de Verenigde Arabische Emiraten op bezoek in Mongolië, zij verlieten het land met een miljoen stuks vee.

  Schapen en geiten vullen zo'n 85 procent van de Mongoolse veepopulatie in. Een veehouder stelt in Mongolië niet veel voor als zijn kudde kleiner is dan 500 stuks vee. Op dit moment floreert naast de kasjmierexport de uitvoer van levende dieren. Zo waren in mei enkele sjeiks uit de Verenigde Arabische Emiraten op bezoek in Mongolië, zij verlieten het land met een miljoen stuks vee.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • Ger, de klassieke vilten tenten, staan hier op de open Mongoolse vlakten. Om hun vee voldoende te laten groeien en grazen, worden deze gers regelmatig verhuisd. Nomaden verplaatsen zich tussen de vier à zes keer per jaar en kiezen dan vooral voor een andere groene plaats.

  Ger, de klassieke vilten tenten, staan hier op de open Mongoolse vlakten. Om hun vee voldoende te laten groeien en grazen, worden deze gers regelmatig verhuisd. Nomaden verplaatsen zich tussen de vier à zes keer per jaar en kiezen dan vooral voor een andere groene plaats.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • Dit is de binnenkant van een ger. Stap niet op de drempel en loop naar de linkerkant, waar de gasten ontvangen worden. De ger heeft vaak niet meer dan één kamer waar de hele familie in verblijft.

  Dit is de binnenkant van een ger. Stap niet op de drempel en loop naar de linkerkant, waar de gasten ontvangen worden. De ger heeft vaak niet meer dan één kamer waar de hele familie in verblijft.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • Deze veehouder heeft ook twee paarden, zoals elke nomade in Mongolië. Het paard is het heiligste dier van het land en wordt zowel in de groene velden als in de Gobi-woestijn gebruikt.

  Deze veehouder heeft ook twee paarden, zoals elke nomade in Mongolië. Het paard is het heiligste dier van het land en wordt zowel in de groene velden als in de Gobi-woestijn gebruikt.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • Nomaden verdienen in Mongolië geld aan de export van zuivel, vlees en huiden. Omdat de keten niet goed functioneert, hebben ze vaak geen idee waar hun producten belanden. Ze brengen deze wekelijks naar een lokale markt – soms een dag rijden – en produceren daarnaast voor hun eigen voorziening om de lange, strenge winter door te komen.

  Nomaden verdienen in Mongolië geld aan de export van zuivel, vlees en huiden. Omdat de keten niet goed functioneert, hebben ze vaak geen idee waar hun producten belanden. Ze brengen deze wekelijks naar een lokale markt – soms een dag rijden – en produceren daarnaast voor hun eigen voorziening om de lange, strenge winter door te komen.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • In de Gobi-woestijn is water schaars. De geiten, paarden en kamelen die hier veelal rondlopen, verzamelen zich dan ook graag bij één van de weinige oases.

  In de Gobi-woestijn is water schaars. De geiten, paarden en kamelen die hier veelal rondlopen, verzamelen zich dan ook graag bij één van de weinige oases.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • Er zijn steeds minder nomaden, maar wel meer dieren. Mongolië is één van de toonaangevende landen in de wereld als het gaat om het aantal stuks vee per hoofd van de bevolking. Het gaat dan vooral om schapen en geiten, samen goed voor ruim 
85 procent van de veepopulatie. Paarden, koeien, yaks en kamelen volgen op gepaste afstand.

  Er zijn steeds minder nomaden, maar wel meer dieren. Mongolië is één van de toonaangevende landen in de wereld als het gaat om het aantal stuks vee per hoofd van de bevolking. Het gaat dan vooral om schapen en geiten, samen goed voor ruim 
85 procent van de veepopulatie. Paarden, koeien, yaks en kamelen volgen op gepaste afstand.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • In de Gobi-woestijn is het overleven. Tijdens de hete zomer is water schaars. Tijdens de lange, strenge winter is het vooral de kou die voor miljoenensterfte onder de dieren kan zorgen. In 2009 was het koufront in Mongolië zelfs zo streng, dat maar  liefst 8 miljoen dieren de winter niet overleefden.

  In de Gobi-woestijn is het overleven. Tijdens de hete zomer is water schaars. Tijdens de lange, strenge winter is het vooral de kou die voor miljoenensterfte onder de dieren kan zorgen. In 2009 was het koufront in Mongolië zelfs zo streng, dat maar  liefst 8 miljoen dieren de winter niet overleefden.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • Archangaj is één van de vruchtbaarste en groenste regio's van Mongolië. In deze West-Mongoolse provincie, rijk aan heuvels en vlaktes, ligt onder meer de zuivelhoofdstad Tsetserleg.

  Archangaj is één van de vruchtbaarste en groenste regio's van Mongolië. In deze West-Mongoolse provincie, rijk aan heuvels en vlaktes, ligt onder meer de zuivelhoofdstad Tsetserleg.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • In de zomermaanden keren jonge Mongoliërs die naar school gaan in de hoofdstad Ulaanbaatar terug naar het platteland, om hun familie te helpen met het vee. Voor veertig procent van de Mongolen blijft veeteelt de belangrijkste inkomstenbron.

  In de zomermaanden keren jonge Mongoliërs die naar school gaan in de hoofdstad Ulaanbaatar terug naar het platteland, om hun familie te helpen met het vee. Voor veertig procent van de Mongolen blijft veeteelt de belangrijkste inkomstenbron.

  Foto: Geert Jan Hahn
 • Hoewel het paard nog veel gebruikt wordt in Mongolië, slaat toch ook hier de motorisering toe. In de Mongoolse vallei wordt de motor gebruikt om het vee bij elkaar te houden dat over grote afstanden graast of om snellere bezoeken aan tussenhandelaren te kunnen brengen.

  Hoewel het paard nog veel gebruikt wordt in Mongolië, slaat toch ook hier de motorisering toe. In de Mongoolse vallei wordt de motor gebruikt om het vee bij elkaar te houden dat over grote afstanden graast of om snellere bezoeken aan tussenhandelaren te kunnen brengen.

  Foto: Geert Jan Hahn

Geert Jan Hahn

Laatste reacties

 • koestal

  Lijk welt een beetje op Nederland

 • veldzicht

  Lijkt totaal niet op nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.