Rundveehouderij

Foto & video 7095 x bekeken

Met Italiaanse stal naar 198 koeien (5)

Familie Siebes laat een Italiaanse stal voor 198 koeien bouwen. Met emissiearme vloer en 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel vijf: de ligboxen.

Foto

 • Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Half juli moet de stalbouw afgerond zijn. Een maandje later dan gepland. Maar dat was ook geen harde deadline. De bouw moet vooral zorgvuldig gebeuren, aldus Siebes. Zie << <a title="hier" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/4/Met-Italiaanse-stal-naar-198-koeien-4-1752923W/">hier</a> >> nog de laatste fotoreportage.

  Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Half juli moet de stalbouw afgerond zijn. Een maandje later dan gepland. Maar dat was ook geen harde deadline. De bouw moet vooral zorgvuldig gebeuren, aldus Siebes. Zie << hier >> nog de laatste fotoreportage.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een fraai overzicht van de Italiaanse stal, gezien vanaf de weg. De grootste van twee open nokken (2,5 meter hoog) springt direct in het oog. De 60 meter lange, 36 meter brede en 10 meter hoge stal is van buitenaf gezien nagenoeg af. Er is de afgelopen weken hard doorgewerkt. Ook binnen tekenen de contouren zich steeds meer af. Tijdens deze reportage worden onder meer de ligboxen gemonteerd.

  Een fraai overzicht van de Italiaanse stal, gezien vanaf de weg. De grootste van twee open nokken (2,5 meter hoog) springt direct in het oog. De 60 meter lange, 36 meter brede en 10 meter hoge stal is van buitenaf gezien nagenoeg af. Er is de afgelopen weken hard doorgewerkt. Ook binnen tekenen de contouren zich steeds meer af. Tijdens deze reportage worden onder meer de ligboxen gemonteerd.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is het zicht op het tanklokaal (bijgebouw). Het gedeelte tussen de rode paaltjes is de plek waar straks een 25.000 liter melktank wordt geplaatst. Buiten dus. Een bewuste keuze. Het scheelt veel ruimte. De RMO-wagen mag straks telkens tussen het roodwitte lint en het voorste paaltje parkeren. Hier ligt nog plastic omdat het beton eronder net gestort was. Het plastic voorkomt uitdroging.

  Dit is het zicht op het tanklokaal (bijgebouw). Het gedeelte tussen de rode paaltjes is de plek waar straks een 25.000 liter melktank wordt geplaatst. Buiten dus. Een bewuste keuze. Het scheelt veel ruimte. De RMO-wagen mag straks telkens tussen het roodwitte lint en het voorste paaltje parkeren. Hier ligt nog plastic omdat het beton eronder net gestort was. Het plastic voorkomt uitdroging.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de stal is stagiair Ruud in de schaarlift druk bezig met de voorbereidingen voor de montage van de verlichting. Hij bevestigt de staalkabels in de nok. Hier komen straks hoogfrequente tl-lampen aan te hangen.

  In de stal is stagiair Ruud in de schaarlift druk bezig met de voorbereidingen voor de montage van de verlichting. Hij bevestigt de staalkabels in de nok. Hier komen straks hoogfrequente tl-lampen aan te hangen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Jos Siebes en zijn vader Jan werken aan de verlichting. Ze zetten de kabelgoot - waar de kabel voor de verlichting straks doorheen gaat - in elkaar. Op de achtergrond ligt ook een lichtarmatuur. Let ook op de emissiearme vloer. Dit is een W4-welzijnsvloer van HCI die €65 per vierkante meter kostte.

  Jos Siebes en zijn vader Jan werken aan de verlichting. Ze zetten de kabelgoot - waar de kabel voor de verlichting straks doorheen gaat - in elkaar. Op de achtergrond ligt ook een lichtarmatuur. Let ook op de emissiearme vloer. Dit is een W4-welzijnsvloer van HCI die €65 per vierkante meter kostte.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van de vier meter brede voergang. Die is relatief smal gehouden. Siebes heeft liever extra ruimte voor de dieren dan voor hemzelf. De voergang oogt rechtsvooraan bijna blauw. Maar dat komt doordat het plastic er hier net pas afgehaald is. Rechts is de gele bekisting voor het muurtje onder het voerhek goed zichtbaar. Let ook op het dak. Het principe van de Italiaanse stal met twee open nokken is hier goed te zien.

  Een overzicht van de vier meter brede voergang. Die is relatief smal gehouden. Siebes heeft liever extra ruimte voor de dieren dan voor hemzelf. De voergang oogt rechtsvooraan bijna blauw. Maar dat komt doordat het plastic er hier net pas afgehaald is. Rechts is de gele bekisting voor het muurtje onder het voerhek goed zichtbaar. Let ook op het dak. Het principe van de Italiaanse stal met twee open nokken is hier goed te zien.

  Foto: Hans Prinsen
 • Intussen liggen buiten de eerste ligboxen klaar. Er worden straks bijna 200 ligboxen geplaatst.

  Intussen liggen buiten de eerste ligboxen klaar. Er worden straks bijna 200 ligboxen geplaatst.

  Foto: Hans Prinsen
 • En dit is een gedeelte van het ijzerwerk voor de melkstal; de spanten voor de ophanging van de melkstal en het uitloophek. Op de achtergrond is duidelijk te zien dat er voldoende lucht en licht is in een Italiaanse stal. Dit zorgt voor extra dierenwelzijn. Let ook op de prefab-muurtjes. Dit zijn elf elementen van elk 5,5 meter breed met steenmotief die aan elkaar gezet zijn.

  En dit is een gedeelte van het ijzerwerk voor de melkstal; de spanten voor de ophanging van de melkstal en het uitloophek. Op de achtergrond is duidelijk te zien dat er voldoende lucht en licht is in een Italiaanse stal. Dit zorgt voor extra dierenwelzijn. Let ook op de prefab-muurtjes. Dit zijn elf elementen van elk 5,5 meter breed met steenmotief die aan elkaar gezet zijn.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een bouwmedewerker maakt - de vlechttang in de hand - de wapening in orde voordat het muurtje onder het voerhek wordt gestort.

  Een bouwmedewerker maakt - de vlechttang in de hand - de wapening in orde voordat het muurtje onder het voerhek wordt gestort.

  Foto: Hans Prinsen
 • En hier monteert Jos Siebes de ligboxen. De boxen voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en zijn 1,15 meter breed en 1,85 meter lang.

  En hier monteert Jos Siebes de ligboxen. De boxen voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en zijn 1,15 meter breed en 1,85 meter lang.

  Foto: Hans Prinsen
 • Jos zet de boxen waterpas.

  Jos zet de boxen waterpas.

  Foto: Hans Prinsen
 • En dit is het fraaie eindresultaat. De koeien komen straks in diepstrooiselboxen te liggen. Een keuze uit dierenwelzijn. Buiten de stal komt nog een mestscheider te staan.

  En dit is het fraaie eindresultaat. De koeien komen straks in diepstrooiselboxen te liggen. Een keuze uit dierenwelzijn. Buiten de stal komt nog een mestscheider te staan.

  Foto: Hans Prinsen
 • Maar dat is niet de enige inrichting die al klaar is. De waterbakken zijn ook al gemonteerd. In de doorsteken zijn die aangesloten op een rondpompsysteem, bij de buitenmuren niet. Daar worden ze gevoed met leidingen van buitenaf. De automatische koeborstels (twee stuks) zijn niet veel later opgehangen.

  Maar dat is niet de enige inrichting die al klaar is. De waterbakken zijn ook al gemonteerd. In de doorsteken zijn die aangesloten op een rondpompsysteem, bij de buitenmuren niet. Daar worden ze gevoed met leidingen van buitenaf. De automatische koeborstels (twee stuks) zijn niet veel later opgehangen.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de melkstal is het inmiddels ook hard gegaan. Al het beton is gestort in de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Siebes kan hier straks 110 tot 120 koeien per uur melken. Dit gebeurt met verschillende melkers. Inmiddels is ook de beweegbare putvloer al geplaatst. Evenals de melkleiding en -pomp.

  In de melkstal is het inmiddels ook hard gegaan. Al het beton is gestort in de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Siebes kan hier straks 110 tot 120 koeien per uur melken. Dit gebeurt met verschillende melkers. Inmiddels is ook de beweegbare putvloer al geplaatst. Evenals de melkleiding en -pomp.

  Foto: Hans Prinsen
 • Siebes deed nog een kleine aanpassing. De afvoer van het hemelwater is binnendoor gelegd. Dit water zou eerst via de zijkanten afgevoerd worden. Maar het midden oogt beter, vindt hij. Bovendien zit de afvoer nauwelijks in de weg.

  Siebes deed nog een kleine aanpassing. De afvoer van het hemelwater is binnendoor gelegd. Dit water zou eerst via de zijkanten afgevoerd worden. Maar het midden oogt beter, vindt hij. Bovendien zit de afvoer nauwelijks in de weg.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een ander overzicht van de Italiaanse stal. Gezien vanaf een van de oude bedrijfsgebouwen. Let ook op de 15 meter lange lichtstraat in het dak. Die bevindt zich precies boven de melkstal.

  Een ander overzicht van de Italiaanse stal. Gezien vanaf een van de oude bedrijfsgebouwen. Let ook op de 15 meter lange lichtstraat in het dak. Die bevindt zich precies boven de melkstal.

  Foto: Hans Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.