Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Melken in een 1x10-zeecontainer (2)

Melkveebedrijf Olthof bouwt de oude 2x4-visgraatmelkstal om naar een robot. In de tussentijd melkt de vof in een zeecontainer. Boerderij volgt die ombouw. Dit is deel 2: nieuw fundament in de melkstal.

Foto

 • Jannine (40) en Herman (41) Olthof hebben in het Overijsselse Hoge Hexel in vof een veebedrijf met 68 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 40 hectare land in gebruik. Hier poseren ze voor een zeecontainer waarin ze sinds 11 mei hun koeien melken. De reden: hun oude 2x4-visgraat wordt omgebouwd naar een melkrobot. In de tussentijd - krap twee maanden - moeten ze creatief zijn. Dus melken ze tijdelijk in een container. Zie << <a title="hier" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/5/Melken-in-een-1x10-zeecontainer-1-1765616W/">hier</a> >> nog fotoreportage 1 van de ombouw.

  Jannine (40) en Herman (41) Olthof hebben in het Overijsselse Hoge Hexel in vof een veebedrijf met 68 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 40 hectare land in gebruik. Hier poseren ze voor een zeecontainer waarin ze sinds 11 mei hun koeien melken. De reden: hun oude 2x4-visgraat wordt omgebouwd naar een melkrobot. In de tussentijd - krap twee maanden - moeten ze creatief zijn. Dus melken ze tijdelijk in een container. Zie << hier >> nog fotoreportage 1 van de ombouw.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de melkstal in aanbouw. Op de voorgrond de nieuwe roosters van een extra verticale mestgang. Daar ontstond ruimte voor omdat de melkrobot half zo lang wordt. Tijdens deze Boerderij-reportage was net het eerste beton voor de nieuwe melkstal in de bestaande ruimte gestort. Een week later zou de vijf jaar oude Delaval-robot arriveren. Die kost inclusief hekwerk, separatie, krachtvoercomputer, twee voersilo&apos;s, melktank en koelmachine , softwareprogramma, installatie en inmelken €85.000.

  Een overzicht van de melkstal in aanbouw. Op de voorgrond de nieuwe roosters van een extra verticale mestgang. Daar ontstond ruimte voor omdat de melkrobot half zo lang wordt. Tijdens deze Boerderij-reportage was net het eerste beton voor de nieuwe melkstal in de bestaande ruimte gestort. Een week later zou de vijf jaar oude Delaval-robot arriveren. Die kost inclusief hekwerk, separatie, krachtvoercomputer, twee voersilo's, melktank en koelmachine , softwareprogramma, installatie en inmelken €85.000.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de melkstal is het beton voor de kelder (rechts) 19 mei gestort en die voor de verdiepingsvloer (links) 1 juni. Links komt de robot te staan, de kuil rechts is de 3,75 meter lange en 1,40 brede gang achter de melkstal. Die is 70 centimeter diep. Met die diepte heeft Olthof het best zicht op het display en kan hij, indien nodig, handmatig ingrijpen als er iets misgaat tijdens het robotmelken.

  In de melkstal is het beton voor de kelder (rechts) 19 mei gestort en die voor de verdiepingsvloer (links) 1 juni. Links komt de robot te staan, de kuil rechts is de 3,75 meter lange en 1,40 brede gang achter de melkstal. Die is 70 centimeter diep. Met die diepte heeft Olthof het best zicht op het display en kan hij, indien nodig, handmatig ingrijpen als er iets misgaat tijdens het robotmelken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is een van de medewerkers van het bouwbedrijf bezig met het stuken van de betonnen muren aan de rand van de melkstal. Het beton storten en het stuccen van de muren verliep precies volgens schema. Het cement werd in die dagen met een verreiker naar de stal gebracht.

  Hier is een van de medewerkers van het bouwbedrijf bezig met het stuken van de betonnen muren aan de rand van de melkstal. Het beton storten en het stuccen van de muren verliep precies volgens schema. Het cement werd in die dagen met een verreiker naar de stal gebracht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de gang, met rechts de verhoging waar straks de melkrobot komt te staan. Deze gang sluit aan op de buitendeur. Die ligt ook 70 centimeter hoger. Er wordt daarom nog een trapje geplaatst.

  Een overzicht van de gang, met rechts de verhoging waar straks de melkrobot komt te staan. Deze gang sluit aan op de buitendeur. Die ligt ook 70 centimeter hoger. Er wordt daarom nog een trapje geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit T-vormige gat is de mestafvoer in de melkrobotruimte. Ook het water van de voormelkbeker van de robot gaat hier doorheen. Daarnaast kan Olthof er zijn laarzen afspoelen als hij van de stal naar de gang achter de robot loopt. Het is een smalle doorgang, maar het is net te doen.

  Dit T-vormige gat is de mestafvoer in de melkrobotruimte. Ook het water van de voormelkbeker van de robot gaat hier doorheen. Daarnaast kan Olthof er zijn laarzen afspoelen als hij van de stal naar de gang achter de robot loopt. Het is een smalle doorgang, maar het is net te doen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het putje voor het afvoerwater in de gang. Er wordt nog een pomp geïnstalleerd die dit water naar de mestput stuurt.

  Dit is het putje voor het afvoerwater in de gang. Er wordt nog een pomp geïnstalleerd die dit water naar de mestput stuurt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit gat - waar de bezem staat - is de plek waar het trappetje wordt geplaatst. De foto is dus min of meer vanaf de buitendeur genomen. Linksachter komt een ingang naar het tanklokaal.

  Dit gat - waar de bezem staat - is de plek waar het trappetje wordt geplaatst. De foto is dus min of meer vanaf de buitendeur genomen. Linksachter komt een ingang naar het tanklokaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een laatste overzicht van de melkstal. Op de voorgrond de eerste roosters in de ligboxenstal. Hier is goed te zien dat de melkrobot veel minder ruimte vraagt. De lengte van de melkstal is slechts 3,80 meter. De oude 2x4-visgraat was ruim twee keer zo lang: 7,90 meter. De breedte bleef met 4,20 meter onveranderd.

  Een laatste overzicht van de melkstal. Op de voorgrond de eerste roosters in de ligboxenstal. Hier is goed te zien dat de melkrobot veel minder ruimte vraagt. De lengte van de melkstal is slechts 3,80 meter. De oude 2x4-visgraat was ruim twee keer zo lang: 7,90 meter. De breedte bleef met 4,20 meter onveranderd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het zicht vanuit de gang achter de melkstal. De bouwers en Herman en Jannine Olthof pauzeren hier even. Ze moeten wachten op het ijzerwerk voor de draagconstructie van de zolder boven de melkstal.

  Het zicht vanuit de gang achter de melkstal. De bouwers en Herman en Jannine Olthof pauzeren hier even. Ze moeten wachten op het ijzerwerk voor de draagconstructie van de zolder boven de melkstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht vanuit het midden van de ligboxenstal. Met van voor naar achteren: de voergang, een extra verticale mestgang (vanwege de kortere melkstal) en de melkstal in ombouw. Het nieuwe beton op de voorgrond was noodzakelijk omdat de voergang daar was beschadigd door de sloop van de oude 2x4-visgraatmelkstal.

  Een overzicht vanuit het midden van de ligboxenstal. Met van voor naar achteren: de voergang, een extra verticale mestgang (vanwege de kortere melkstal) en de melkstal in ombouw. Het nieuwe beton op de voorgrond was noodzakelijk omdat de voergang daar was beschadigd door de sloop van de oude 2x4-visgraatmelkstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de nieuwe (traditionele) roosters die voor de melkstal in ombouw geplaatst zijn. Olthof koos voor meer loopruimte en niet voor een paar extra ligboxen. Dat voordeel zou te klein zijn geweest, stelt hij.

  Een overzicht van de nieuwe (traditionele) roosters die voor de melkstal in ombouw geplaatst zijn. Olthof koos voor meer loopruimte en niet voor een paar extra ligboxen. Dat voordeel zou te klein zijn geweest, stelt hij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Olthof melkt nu een aantal weken in een groene 1x10-zeecontainer van Melktechniek Oost. Dat is erg arbeidsintensief. Hij melkt zijn koeien nu in 3 tot 3,5 uur. In totaal bijna 7 uur per dag dus. Het melken duurt extra lang omdat Olthof alle dieren moet ophalen en richting stal moet sturen. Het modderspoor rechts is de &apos;terugloopgang&apos;.

  Olthof melkt nu een aantal weken in een groene 1x10-zeecontainer van Melktechniek Oost. Dat is erg arbeidsintensief. Hij melkt zijn koeien nu in 3 tot 3,5 uur. In totaal bijna 7 uur per dag dus. Het melken duurt extra lang omdat Olthof alle dieren moet ophalen en richting stal moet sturen. Het modderspoor rechts is de 'terugloopgang'.

  Foto: Ronald Hissink
 • Olthof past weidegang toe. Dat is in dit geval ideaal. De koeien kunnen rustig buiten lopen, terwijl de bouwers binnen in de stal hun gang kunnen gaan.

  Olthof past weidegang toe. Dat is in dit geval ideaal. De koeien kunnen rustig buiten lopen, terwijl de bouwers binnen in de stal hun gang kunnen gaan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Tijdens de Boerderij-reportage liep het gros van de 68 melkkoeien buiten. Als de koeien aan het eind van de middag weer naar binnen komen, belanden ze binnen niet in een bouwput. De melkstal is netjes afgesloten van de rest van de stal.&lt;/p>
&lt;p> &lt;/p>
&lt;p>Volgende maand volgt fotoreportage 3: dan wordt de melkrobot geplaatst.

  Tijdens de Boerderij-reportage liep het gros van de 68 melkkoeien buiten. Als de koeien aan het eind van de middag weer naar binnen komen, belanden ze binnen niet in een bouwput. De melkstal is netjes afgesloten van de rest van de stal.

   

  Volgende maand volgt fotoreportage 3: dan wordt de melkrobot geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

 • Edje2

  eindelijk een reportage voor een gemiddelde boer .

Of registreer je om te kunnen reageren.