Rundveehouderij

Foto & video 10 reactieslaatste update:16 jun 2015

Gericht bemesten op 12 centimeter diepte loont

Een groepje agrariërs uit de gemeente Nieuw Bergen (L) zoekt voor de maisteelt op hun zandgrond de beste grondbewerking en bemestingsoptie. Daartoe wordt op twee percelen van loonwerker John van Lin het effect gevolgd van vier verschillende grondbewerkingsmethoden.

Foto

 • Een groepje agrariërs uit de gemeente Nieuw Bergen (L) zoekt voor de maisteelt op hun zandgrond de beste grondbewerking en bemestingsoptie. Daartoe wordt op twee percelen van loonwerker John van Lin  het effect gevolgd van vier verschillende grondbewerkingsmethoden: ploegen, spitten, striptill en niet kerend (nkg) in combinatie met vollevelds-, rij- en plaatsspecifiek bemesten.

  Een groepje agrariërs uit de gemeente Nieuw Bergen (L) zoekt voor de maisteelt op hun zandgrond de beste grondbewerking en bemestingsoptie. Daartoe wordt op twee percelen van loonwerker John van Lin  het effect gevolgd van vier verschillende grondbewerkingsmethoden: ploegen, spitten, striptill en niet kerend (nkg) in combinatie met vollevelds-, rij- en plaatsspecifiek bemesten.

  Foto: Van Assedelft fotografie
 • Nauwkeurig bestuderen deelnemers aan het Waardenetwerk Mineralenefficiëntie in Nieuw Bergen de wortels van de zes weken jonge plantjes.  Het mais is gezaaid op een perceel waarop vier verschillende vormen van grondbewerking werd toegepast: ploegen, spitten, striptill en niet kerend. Daarnaast is de mest met inzet van gps in de rij geplaatst en vollevelds verspreid.

  Nauwkeurig bestuderen deelnemers aan het Waardenetwerk Mineralenefficiëntie in Nieuw Bergen de wortels van de zes weken jonge plantjes.  Het mais is gezaaid op een perceel waarop vier verschillende vormen van grondbewerking werd toegepast: ploegen, spitten, striptill en niet kerend. Daarnaast is de mest met inzet van gps in de rij geplaatst en vollevelds verspreid.

  Foto: Van Assedelft fotografie
 • Op basis van eerdere opbrengstvergelijking van de mais afgelopen jaar wordt nu de mestgift afgestemd op de toestand van de bodem. Op de goede delen meer mest en de slechtere delen minder mest.

  Op basis van eerdere opbrengstvergelijking van de mais afgelopen jaar wordt nu de mestgift afgestemd op de toestand van de bodem. Op de goede delen meer mest en de slechtere delen minder mest.

  Foto: Van Assedelft fotografie
 • "Je moet de reden van de afwijkende groei weten. Daartoe is de eigen kennis van het perceel heel belangrijk. Je kunt niet puur afgaan op de uitkomsten op het beeldscherm. Eventueel moet je ook structuurverbeterende maatregelen nemen", zegt Harm Wientjes van DLV Dier (rechts).

  "Je moet de reden van de afwijkende groei weten. Daartoe is de eigen kennis van het perceel heel belangrijk. Je kunt niet puur afgaan op de uitkomsten op het beeldscherm. Eventueel moet je ook structuurverbeterende maatregelen nemen", zegt Harm Wientjes van DLV Dier (rechts).

  Foto: Van Assedelft fotografie
 • De eerste worteltjes groeien naar de mest toe. Ze moeten deze snel vinden, anders krijgen ze een fosfaattekort wat zich uit in rode/paarse bladen en een groeiachterstand en resulteert in een lagere opbrengst.

  De eerste worteltjes groeien naar de mest toe. Ze moeten deze snel vinden, anders krijgen ze een fosfaattekort wat zich uit in rode/paarse bladen en een groeiachterstand en resulteert in een lagere opbrengst.

  Foto: Van Assedelft fotografie
 • De mais op het geploegde deel (met vorenpakker) in de rij dat is bemest, staat er het beste op. Rijenbemesting heeft een duidelijk hogere efficiency per kilo stikstof. Tussen de 20 en 30 procent minder stikstof nodig bij rijenbemesting in vergelijking met volleveldsbemesting. Gericht bemesten op 12 centimeter diepte loont.

  De mais op het geploegde deel (met vorenpakker) in de rij dat is bemest, staat er het beste op. Rijenbemesting heeft een duidelijk hogere efficiency per kilo stikstof. Tussen de 20 en 30 procent minder stikstof nodig bij rijenbemesting in vergelijking met volleveldsbemesting. Gericht bemesten op 12 centimeter diepte loont.

  Foto: Van Assedelft fotografie
 • Op het geploegde, vollevelds bemeste deel, zijn de wortels door de hele bouwvoor te zien.

  Op het geploegde, vollevelds bemeste deel, zijn de wortels door de hele bouwvoor te zien.

  Foto: Van Assedelft fotografie
 • Bij striptill is het zaak de grond 20 centimeter rondom het zaadje goed los te hebben. Is deze losse strook te klein, dan vormt dit een risico voor de groeiontwikkeling van het gewas, met name in een droge periode aan het begin van het groeiseizoen. Bij NKG is de grond los tot een diepte van 20 centimeter, bij spitten en ploegen 30 tot 35 cm.

  Bij striptill is het zaak de grond 20 centimeter rondom het zaadje goed los te hebben. Is deze losse strook te klein, dan vormt dit een risico voor de groeiontwikkeling van het gewas, met name in een droge periode aan het begin van het groeiseizoen. Bij NKG is de grond los tot een diepte van 20 centimeter, bij spitten en ploegen 30 tot 35 cm.

  Foto: Van Assedelft fotografie
 • Wat de onkruiddruk op de NKG percelen vermindert, zijn de aanwezige gewasresten van de oogst 2014. De mais op het linker deel werd afgelopen jaar gehakseld en rechts werd (later) voor de korrel gedorst. Daardoor is het loof allemaal op het perceel achtergebleven. Dit heeft een overduidelijk positief effect op de onkruidvorming.

  Wat de onkruiddruk op de NKG percelen vermindert, zijn de aanwezige gewasresten van de oogst 2014. De mais op het linker deel werd afgelopen jaar gehakseld en rechts werd (later) voor de korrel gedorst. Daardoor is het loof allemaal op het perceel achtergebleven. Dit heeft een overduidelijk positief effect op de onkruidvorming.

  Foto: Van Assedelft fotografie

Laatste reacties

 • Dpj

  Op goede delen meer mest en op slechtere delen minder mest?? Wij doen het altijd andersom. Schrale grond moet meer mest hebben dan betere stukken  om te compenseren. 

 • mtsvandersteege

  Dpj, hoe doen jullie het bij de koeien? Koe met 20 liter meer krachtvoer dan 1 met 40 liter, dacht het niet.

 • masmas

  Dpj,
  heel juist , wat die gasten zeggen is bullshit

 • kaaskaas

  Wordt ook nadrukkelijk aangegeven dat je de reden moet weten waarom het niet groeit !, als het een structuurprobleem is heeft overbemesten toch totaal geen zin ?,  Goede ontwikkeling dit !

 • agratax2

  Afwachten hoe het zich op langere termijn ontwikkeld en welke veschillen er dan optreden tussen de verschillende grondbewerkingen.

 • alco1

  Ploegen 30 -35 cm diep?  20 cm met ondergronders vindt ik optimaal.
  En wat is dat voor uitspraak dat rijenbemesting 20- 30 % meer N efficiency heeft. Zomaar uit de pols bedacht? Of is dat ook nog onderbouwd?

 • pieter p

  Bij NKG heb je altijd de eerste jaren iets minder opbrengst, na een jaar of 5 gaat de opbrengst omhoog.Ploegen is onnodig o.s. verbranding

 • Dpj

  @mtsvandersteege, laten we het bij akkerbouw houden. Een licht plekje in een perceel gras geeft u ook minder drijf/kunstmest? Of rijdt u daar ook even een versnellingkje langzamer? Of rijdt u harder want daar groeit toch minder? 

 • Zandboertje

  neem eerst maar eens een paar ph monstertjes, dan is het mindere gedeelte meestal vrij snel te verklaren.

 • Venstra

  Ja kaaskaas, als de grond te zuur is of te weinig o.g. heeft overbemesten geen enkele zin.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.