Rundveehouderij

Foto & video 11536 x bekeken 7 reacties

Tweede stalhelft in gebruik genomen

Marcel Meijer bouwde twee jaar geleden nieuw voor 250 koeien. Na het quotumeinde trapt hij het gaspedaal in. Er is een derde melkrobot gekomen en hij kocht 46 koeien.

Foto

 • <p>Marcel Meijer (40) heeft samen met zijn vrouw Monique (36) in Holthone (Ov.) in maatschap een melkveebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 124 hectare land. Twee jaar geleden liet de maatschap een ligboxenstal met capaciteit voor 250 melkkoeien bouwen. En ook nu is het weer druk op het erf. De bouw van een transitiestal is bijna afgerond en de jongveestal krijgt een andere voorgevel zodat het bedrijf eenzelfde uitstraling heeft. Bovendien komen er 46 nieuwe koeien in de stal.</p>

  Marcel Meijer (40) heeft samen met zijn vrouw Monique (36) in Holthone (Ov.) in maatschap een melkveebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 124 hectare land. Twee jaar geleden liet de maatschap een ligboxenstal met capaciteit voor 250 melkkoeien bouwen. En ook nu is het weer druk op het erf. De bouw van een transitiestal is bijna afgerond en de jongveestal krijgt een andere voorgevel zodat het bedrijf eenzelfde uitstraling heeft. Bovendien komen er 46 nieuwe koeien in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een overzicht van het bedrijf: drie stallen op een rij. Van links naar rechts: jongveestal, transitiestal, ligboxenstal. Meijer heeft veel grond rond zijn bedrijf. Met zijn huidige 124 hectare kan hij zich binnen de nieuwe melkveewet prima redden. Ook bij snelle groei. Meijer heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in gebouwen, maar zeker ook in grond. Meijer heeft daarbij het geluk dat zijn bedrijf op landgoed De Groote Scheere ligt, een voormalig havezate. Via erfpacht kon hij het aantal hectares relatief goedkoop uitbreiden.</p>

  Een overzicht van het bedrijf: drie stallen op een rij. Van links naar rechts: jongveestal, transitiestal, ligboxenstal. Meijer heeft veel grond rond zijn bedrijf. Met zijn huidige 124 hectare kan hij zich binnen de nieuwe melkveewet prima redden. Ook bij snelle groei. Meijer heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in gebouwen, maar zeker ook in grond. Meijer heeft daarbij het geluk dat zijn bedrijf op landgoed De Groote Scheere ligt, een voormalig havezate. Via erfpacht kon hij het aantal hectares relatief goedkoop uitbreiden.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De bouw van de transitiestal - in het midden van het bouwblok - is bijna afgerond. Die wordt net als de ligboxenstal in eerste instantie 'half' in gebruik genomen. Er komt een strohok van 20 bij 16 meter (close-upgroep). Straks als de ligboxenstal wél volstaat, komt daar een evengrote far-offgroep bij. Zolang dat niet het geval is, blijft die groep echter in de ligboxenstal staan.</p>

  De bouw van de transitiestal - in het midden van het bouwblok - is bijna afgerond. Die wordt net als de ligboxenstal in eerste instantie 'half' in gebruik genomen. Er komt een strohok van 20 bij 16 meter (close-upgroep). Straks als de ligboxenstal wél volstaat, komt daar een evengrote far-offgroep bij. Zolang dat niet het geval is, blijft die groep echter in de ligboxenstal staan.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een cosmetische ingreep. De voorgevel van de jongveestal gaat van groen naar zwart. Net als de transitie- en ligboxenstal.</p>

  Een cosmetische ingreep. De voorgevel van de jongveestal gaat van groen naar zwart. Net als de transitie- en ligboxenstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een fraai overzicht in de stal. Hier is goed te zien dat de stal met capaciteit voor 250 melkkoeien nog half leeg staat. Maar daar komt snel verandering in.Links is al een nieuwe melkrobot geïnstalleerd. Ook is er een tweede mestrobot en zijn de ligboxen al klaar voor gebruik. Kort na deze reportage zou Meijer 46 nieuwe koeien verwelkomen. Direct genoeg werk voor melkrobot drie dus. Let ook op de 4 meter brede lichtstraat. Meijer koos voor extra veel licht, omdat de 70 meter lange en 40 meter brede stal vrij breed is.</p>

  Een fraai overzicht in de stal. Hier is goed te zien dat de stal met capaciteit voor 250 melkkoeien nog half leeg staat. Maar daar komt snel verandering in.Links is al een nieuwe melkrobot geïnstalleerd. Ook is er een tweede mestrobot en zijn de ligboxen al klaar voor gebruik. Kort na deze reportage zou Meijer 46 nieuwe koeien verwelkomen. Direct genoeg werk voor melkrobot drie dus. Let ook op de 4 meter brede lichtstraat. Meijer koos voor extra veel licht, omdat de 70 meter lange en 40 meter brede stal vrij breed is.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Quotum was ook voor Meijer lange tijd de beperkende factor. Hij investeerde de laatste jaren vooral in gebouwen en grond. De veestapel groeide tussen 2013 en 2015 maar mondjesmaat. Een halflege stal was het gevolg. Maar nu wil en kan de veehouder vooruit. Met de 46 nieuw koeien gaat hij straks in één keer bijna richting de 200 melkkoeien.</p>

  Quotum was ook voor Meijer lange tijd de beperkende factor. Hij investeerde de laatste jaren vooral in gebouwen en grond. De veestapel groeide tussen 2013 en 2015 maar mondjesmaat. Een halflege stal was het gevolg. Maar nu wil en kan de veehouder vooruit. Met de 46 nieuw koeien gaat hij straks in één keer bijna richting de 200 melkkoeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De koeien lopen op een emissiearme Concrelit C6-vloer. Een dichte vloer met om de 1,13 meter een mestspleet. De vloer bevalt Meijer prima. Hij wordt niet glad en de koeien hebben veel grip. In de hele stal ligt overigens de C6. Ook in de doorsteken en voor de melkrobots. Meijer wilde niet te veel losse passtukken met meer mestdoorlaat en zag extra ammoniakuitstoot voor de robots ook niet zitten.</p>

  De koeien lopen op een emissiearme Concrelit C6-vloer. Een dichte vloer met om de 1,13 meter een mestspleet. De vloer bevalt Meijer prima. Hij wordt niet glad en de koeien hebben veel grip. In de hele stal ligt overigens de C6. Ook in de doorsteken en voor de melkrobots. Meijer wilde niet te veel losse passtukken met meer mestdoorlaat en zag extra ammoniakuitstoot voor de robots ook niet zitten.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Bovendien doet de Lely-mestrobot met sproeier het prima. Storingen zijn er zelden. Zolang de routes er goed instaan is er niks aan de hand, stelt Meijer.</p>

  Bovendien doet de Lely-mestrobot met sproeier het prima. Storingen zijn er zelden. Zolang de routes er goed instaan is er niks aan de hand, stelt Meijer.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Een grote vooruitgang ten opzichte van de situatie in de oude stal. Toen werkte Meijer met koematrassen. Het welzijn is sterk vooruitgegaan. Zo is het celgetal van 230 naar 155 gezakt en zijn er nagenoeg geen dikke hakken meer. Al is dit natuurlijk een combinatie van factoren. In de oude stal was ook overbezetting.</p>

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Een grote vooruitgang ten opzichte van de situatie in de oude stal. Toen werkte Meijer met koematrassen. Het welzijn is sterk vooruitgegaan. Zo is het celgetal van 230 naar 155 gezakt en zijn er nagenoeg geen dikke hakken meer. Al is dit natuurlijk een combinatie van factoren. In de oude stal was ook overbezetting.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Het diepstrooisel komt hier vandaan. De mestscheider staat even verderop.</p>

  Het diepstrooisel komt hier vandaan. De mestscheider staat even verderop.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Dagelijks worden er zo'n 120/130 koeien in deze twee melkrobots gemolken. De overige 10/20 dieren staan droog. In de oude situatie molk Meijer in een 2x8 zij-aan-zij rapid exit. Maar de koeien waren snel aan de robots gewend. Het aantal melkingen zit inmiddels op 2,8 tot 2,9 per dag. Daarnaast geven de melkrobots veel arbeidsgemak en valt het onderhoud erg mee.</p>

  Dagelijks worden er zo'n 120/130 koeien in deze twee melkrobots gemolken. De overige 10/20 dieren staan droog. In de oude situatie molk Meijer in een 2x8 zij-aan-zij rapid exit. Maar de koeien waren snel aan de robots gewend. Het aantal melkingen zit inmiddels op 2,8 tot 2,9 per dag. Daarnaast geven de melkrobots veel arbeidsgemak en valt het onderhoud erg mee.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De rechterkant van de melkstal zou kort na deze reportage in gebruik genomen worden. De derde melkrobot staat al klaar. Hier worden straks 46 nieuwe koeien gemolken. Die komen allemaal van één Duits veebedrijf.</p>

  De rechterkant van de melkstal zou kort na deze reportage in gebruik genomen worden. De derde melkrobot staat al klaar. Hier worden straks 46 nieuwe koeien gemolken. Die komen allemaal van één Duits veebedrijf.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De vloer is er nog schoon. De boxen zijn al gevuld met diepstrooisel.</p>

  De vloer is er nog schoon. De boxen zijn al gevuld met diepstrooisel.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Meijer deed een maand geleden wel een aanpassing aan de ligboxen. De schoftboom werd een kartelboom. Hierdoor liggen de koeien nog rechter in de boxen en komt er minder mest in het diepstroosel terecht. Aan de andere kant van de voergang merkt Meijer al dat het werkt. Bovendien staan de dieren makkelijker op en gaan ze ook vlotter liggen.</p>

  Meijer deed een maand geleden wel een aanpassing aan de ligboxen. De schoftboom werd een kartelboom. Hierdoor liggen de koeien nog rechter in de boxen en komt er minder mest in het diepstroosel terecht. Aan de andere kant van de voergang merkt Meijer al dat het werkt. Bovendien staan de dieren makkelijker op en gaan ze ook vlotter liggen.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>In het rechterstaldeel staat mestrobot nummer twee ook al klaar. Hier bij het laadstation.</p>

  In het rechterstaldeel staat mestrobot nummer twee ook al klaar. Hier bij het laadstation.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een andere aanpassing. In de stal was eerst geen mestafstort. In een later stadium heeft Meijer er alsnog vier laten plaatsen. De mestrobot draait weliswaar goed, maar als die het een keer laat afweten is er niet direct stress.</p>

  Een andere aanpassing. In de stal was eerst geen mestafstort. In een later stadium heeft Meijer er alsnog vier laten plaatsen. De mestrobot draait weliswaar goed, maar als die het een keer laat afweten is er niet direct stress.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Nog meer automatisering: een voeraanschuifrobot. Deze robot heeft tot nu toe in twee jaar tijd maar twee storingen gehad. Een uitkomst, vindt Meijer. De koeien reageren er direct op en de robot draagt bij aan een ideaal ritme: liggen, vreten, naar de melkrobot, drinken, liggen. Er is ook veel rust in de stal.</p>

  Nog meer automatisering: een voeraanschuifrobot. Deze robot heeft tot nu toe in twee jaar tijd maar twee storingen gehad. Een uitkomst, vindt Meijer. De koeien reageren er direct op en de robot draagt bij aan een ideaal ritme: liggen, vreten, naar de melkrobot, drinken, liggen. Er is ook veel rust in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Extra comfort. In de stal hangen meerdere van deze automatische koeborstels.</p>

  Extra comfort. In de stal hangen meerdere van deze automatische koeborstels.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>In de brede stal zit niet alleen een ruime lichtstraat. Er komt aan de voorkant ook veel licht binnen. Meijer koos voor een grote glazen pui.</p>

  In de brede stal zit niet alleen een ruime lichtstraat. Er komt aan de voorkant ook veel licht binnen. Meijer koos voor een grote glazen pui.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>In de ligboxenstal is ruimte gemaakt voor een kantoor.</p>

  In de ligboxenstal is ruimte gemaakt voor een kantoor.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • boeren

  Kan het vakblad Boerderij ook eens een keer een reportage maken van boeren die niet extreem groeien maar rond de 120 koeien blijven.

 • alco1

  @boeren. Boeren die een simpele kleine stal bouwen houden ook geen open dag en een artikel daarover wordt helemaal niet gelezen door ons boeren.
  Trouwens Marcel, als je dit leest. Het ziet er pico bello uit.

 • haam

  idee voor de redactie , in dit artikel staat dat uitbreiding van grond via erfpacht relatief goekoop was . Kunnen jullie daar een artikel over maken met berekeningen  e.d  ten op zichte van  andere mogelijkheden zoals aankoop

 • farmer135

  vaak gaan artikelen over bedrijven die een positieve invloed hebben op het bereiken
  van het fosfaatplafond.

 • auto35

  Mooi bedrijf. In periodes opgebouwd. Regeren is vooruit zien.

 • BLENKE


  Marcel en Monique ; mooi bedrijf

 • richard3

  En Theo, hoe zit het met de fosfaatrechten voor dit bedrijf? Of kan hij soms gratis uitbreiden, terwijl anderen straks flink moeten betalen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.