Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Praktijkcentrum bouwt nieuwe vrijloop: de weidestal

Aeres Praktijkcentrum Dronten investeerde in zijn melkveetak. Het zette een nieuwe vrijloopstal op en verbouwde de bestaande ligboxenstal.

Foto

 • <p>Katrien van den Brink (29) werkt als innovatiemanager melkveehouderij voor Aeres Praktijkcentrum Dronten. Dit is een train- en leeromgeving voor bedrijven en onderwijsinstellingen in de volle breedte van de landbouw. Training, onderzoek en verbinding (met de wijk) staan centraal. Onlangs kreeg de melkveetak met behulp van agrarische partners een flinke impuls in de vorm van een nieuwe vrijloopstal: de weidestal. Die bevindt zich op een paar honderd meter afstand van een nieuwbouwwijk in Dronten (Fl).</p>

  Katrien van den Brink (29) werkt als innovatiemanager melkveehouderij voor Aeres Praktijkcentrum Dronten. Dit is een train- en leeromgeving voor bedrijven en onderwijsinstellingen in de volle breedte van de landbouw. Training, onderzoek en verbinding (met de wijk) staan centraal. Onlangs kreeg de melkveetak met behulp van agrarische partners een flinke impuls in de vorm van een nieuwe vrijloopstal: de weidestal. Die bevindt zich op een paar honderd meter afstand van een nieuwbouwwijk in Dronten (Fl).

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Dit is de nieuwe weidestal. Fraai vormgegeven en bekleed met vurenhout. De stal zit vol kleine en grotere innovaties. Maar het is vooral een aanvulling op de bestaande ligboxenstal. Andere systemen, andere methodes, andere inzichten. Zo wordt in deze stal weidegang toegepast, liggen de koeien in een vrijloop en worden ze in een swingover gemolken. Dat is in de andere, conventionele stal totaal anders. Alles draait om diversiteit voor de studenten. "We laten ze nieuwe facetten zien waarmee ze later hun voordeel kunnen doen", zegt Van den Brink.</p>

  Dit is de nieuwe weidestal. Fraai vormgegeven en bekleed met vurenhout. De stal zit vol kleine en grotere innovaties. Maar het is vooral een aanvulling op de bestaande ligboxenstal. Andere systemen, andere methodes, andere inzichten. Zo wordt in deze stal weidegang toegepast, liggen de koeien in een vrijloop en worden ze in een swingover gemolken. Dat is in de andere, conventionele stal totaal anders. Alles draait om diversiteit voor de studenten. "We laten ze nieuwe facetten zien waarmee ze later hun voordeel kunnen doen", zegt Van den Brink.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>In de vrijloopstal is geen plek voor een voergang. De koeien vreten aan de zijkant, via deze Finse Feedwall. Deze 53 meter lange 'voermuur' is nog eens wat anders dan het vaste voerhek waarmee de studenten al werken in de bestaande Flevostal.</p>

  In de vrijloopstal is geen plek voor een voergang. De koeien vreten aan de zijkant, via deze Finse Feedwall. Deze 53 meter lange 'voermuur' is nog eens wat anders dan het vaste voerhek waarmee de studenten al werken in de bestaande Flevostal.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De binnenkant van de Finse Feedwall. De keuze voor dit systeem betekende dat de stal smaller en compacter gebouwd kon worden. Een voergang is immers niet nodig. Een ander voordeel is dat het voer schoner en verser blijft, zegt innovatiemanager Van den Brink. "Het principe is dat er nul restvoer is."</p>

  De binnenkant van de Finse Feedwall. De keuze voor dit systeem betekende dat de stal smaller en compacter gebouwd kon worden. Een voergang is immers niet nodig. Een ander voordeel is dat het voer schoner en verser blijft, zegt innovatiemanager Van den Brink. "Het principe is dat er nul restvoer is."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Een overzicht in de stal. Deze vrijloop (stro) heeft aan beide zijkanten twee mestgangen (links kunnen de koeien vreten en naar de melkstal lopen). De stal heeft capaciteit voor tachtig melkkoeien. Die hebben elk 15 vierkante meter ruimte. De rust in de stal valt direct op. De koeien zaten tijdens de reportage pas drieënhalve week in de stal.</p>

  Een overzicht in de stal. Deze vrijloop (stro) heeft aan beide zijkanten twee mestgangen (links kunnen de koeien vreten en naar de melkstal lopen). De stal heeft capaciteit voor tachtig melkkoeien. Die hebben elk 15 vierkante meter ruimte. De rust in de stal valt direct op. De koeien zaten tijdens de reportage pas drieënhalve week in de stal.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Deze foto is genomen vanaf een balustrade, die helemaal rondom de melkstal loopt. Let op de nok rechtsboven. Die is ruim opgezet en er komt veel licht binnen. Het met 184 zonnepanelen bedekte dak is daarnaast geïsoleerd. Een innovatie die nog op stapel staat is een 'moerasdak'. Dit zijn waterplanten die vervuilde substanties als erfafspoelwater moeten filteren en zuiveren. Waarna het bijvoorbeeld weer als drinkwater voor de koeien gebruikt kan worden. Hiermee worden nog proeven gedaan.</p>

  Deze foto is genomen vanaf een balustrade, die helemaal rondom de melkstal loopt. Let op de nok rechtsboven. Die is ruim opgezet en er komt veel licht binnen. Het met 184 zonnepanelen bedekte dak is daarnaast geïsoleerd. Een innovatie die nog op stapel staat is een 'moerasdak'. Dit zijn waterplanten die vervuilde substanties als erfafspoelwater moeten filteren en zuiveren. Waarna het bijvoorbeeld weer als drinkwater voor de koeien gebruikt kan worden. Hiermee worden nog proeven gedaan.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Sarah de Ridder (24) is een van de dertig studenten die meedraait op het praktijkcentrum. Hier zet ze een van de toegangswegen van de vrijloop naar de mestgang af. De studenten draaien volop mee in de bedrijfsvoering. Een belangrijk punt waarmee ze in de weidestal te maken krijgen is grasmanagement.</p>

  Sarah de Ridder (24) is een van de dertig studenten die meedraait op het praktijkcentrum. Hier zet ze een van de toegangswegen van de vrijloop naar de mestgang af. De studenten draaien volop mee in de bedrijfsvoering. Een belangrijk punt waarmee ze in de weidestal te maken krijgen is grasmanagement.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Als de koeien gemolken moeten worden, lopen ze van de vrijloop naar de mestgang links naar deze wachtruimte. Hier is plek voor iets meer dan vijftig koeien. Dat is voldoende, omdat de melkstal capaciteit voor 28 dieren heeft.</p>

  Als de koeien gemolken moeten worden, lopen ze van de vrijloop naar de mestgang links naar deze wachtruimte. Hier is plek voor iets meer dan vijftig koeien. Dat is voldoende, omdat de melkstal capaciteit voor 28 dieren heeft.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>In de vrijloopstal worden de koeien gemolken in deze 2x14 swingover. Een melkstal waarin het vlot melken is, zegt student Sarah de Ridder. "Je hoeft niet lang te wachten." De swingover is ook een mooie aanvulling op de twee melksystemen in de andere stal: een melkrobot en een 2x8-visgraat.</p>

  In de vrijloopstal worden de koeien gemolken in deze 2x14 swingover. Een melkstal waarin het vlot melken is, zegt student Sarah de Ridder. "Je hoeft niet lang te wachten." De swingover is ook een mooie aanvulling op de twee melksystemen in de andere stal: een melkrobot en een 2x8-visgraat.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De koeien staan in de swingover op rubber. De hellingsgraad is 5 procent.</p>

  De koeien staan in de swingover op rubber. De hellingsgraad is 5 procent.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Dit is de terugloopgang van de melkstal. Hier kunnen ook vijftien koeien naast elkaar gezet worden voor een groepsbehandeling.</p>

  Dit is de terugloopgang van de melkstal. Hier kunnen ook vijftien koeien naast elkaar gezet worden voor een groepsbehandeling.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>In de vrijloopstal wordt gewerkt met een automatische stroverdeler. Dat levert altijd mooie plaatjes op.</p>

  In de vrijloopstal wordt gewerkt met een automatische stroverdeler. Dat levert altijd mooie plaatjes op.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>In de buurt van het praktijkcentrum staan zeven van deze windmolens. Ze zijn eigendom van een coöperatie van boeren. Het praktijkcentrum heeft hierin ook een aandeel.</p>

  In de buurt van het praktijkcentrum staan zeven van deze windmolens. Ze zijn eigendom van een coöperatie van boeren. Het praktijkcentrum heeft hierin ook een aandeel.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Een overzicht in de 'oude' Flevostal. Hier werken de studenten met andere systemen. En dat zijn er nogal wat, want deze stal telt twee aparte stalsystemen. Het deel rechts van de voergang is het automatiseringsdeel.</p>

  Een overzicht in de 'oude' Flevostal. Hier werken de studenten met andere systemen. En dat zijn er nogal wat, want deze stal telt twee aparte stalsystemen. Het deel rechts van de voergang is het automatiseringsdeel.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Deze voerweegbakken zijn daarvan een goed voorbeeld. Hier wordt onderzocht hoeveel ruwvoer de koeien vreten. Dit veevoedingsonderzoek gebeurt volledig in samenwerking met ForFarmers en CAH Vilentum.</p>

  Deze voerweegbakken zijn daarvan een goed voorbeeld. Hier wordt onderzocht hoeveel ruwvoer de koeien vreten. Dit veevoedingsonderzoek gebeurt volledig in samenwerking met ForFarmers en CAH Vilentum.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Een duidelijk contrast met de nieuwe weidestal. In dit deel van de Flevostal lopen de koeien op gewone roosters en liggen ze in de boxen op matrassen met zaagsel. Niet in beeld is de 2x8 visgraatmelkstal. Ook weer anders dan de swingover.</p>

  Een duidelijk contrast met de nieuwe weidestal. In dit deel van de Flevostal lopen de koeien op gewone roosters en liggen ze in de boxen op matrassen met zaagsel. Niet in beeld is de 2x8 visgraatmelkstal. Ook weer anders dan de swingover.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Dit deel van de stal is ook voorzien van veel camera's.</p>

  Dit deel van de stal is ook voorzien van veel camera's.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Aan de andere kant van de Flevostal is de situatie weer anders. Hier worden de koeien gemolken in een DeLaval-melkrobot met Smart Dairy Farming-toepassingen.</p>

  Aan de andere kant van de Flevostal is de situatie weer anders. Hier worden de koeien gemolken in een DeLaval-melkrobot met Smart Dairy Farming-toepassingen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Hier zijn ook geen roosters. De koeien lopen er op een dichte, emissiearme G6-vloer van Swaans. De vloer wordt schoongehouden met behulp van een mestschuif.</p>

  Hier zijn ook geen roosters. De koeien lopen er op een dichte, emissiearme G6-vloer van Swaans. De vloer wordt schoongehouden met behulp van een mestschuif.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De koeien liggen in dit staldeel op diepstrooisel. Variant drie na koematrassen met zaagsel én stro.</p>

  De koeien liggen in dit staldeel op diepstrooisel. Variant drie na koematrassen met zaagsel én stro.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De mest voor het diepstrooisel wordt hier gescheiden.</p>

  De mest voor het diepstrooisel wordt hier gescheiden.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>In de Flevostal is ruim voldoende ventilatie door de openfrontstal op het oosten.</p>

  In de Flevostal is ruim voldoende ventilatie door de openfrontstal op het oosten.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie

Laatste reacties

 • @meelmuisje

  De 15 m2 die bij de vijfde foto word vermeld, is dat alleen het strobed of word daarmee de totale staloppervlakte, inclusief mestgang, bedoeld?

  Gaat het hier om een potstal of om een compostering/compoststal?

 • melkkoeienboer


  zo te zien wordt er alleen bijgestrooid dus potstal

 • koestal

  mooi dat de financiering is gelukt

Of registreer je om te kunnen reageren.