Rundveehouderij

Foto & video 12 reactieslaatste update:25 apr 2016

Open dag in eerste ‘kwatrijnstal’

In Kaatsheuvel staat de eerste ‘kwatrijnstal’ van Nederland. Donderdag 28 mei is er open dag.

Foto

 • Sjaak (55) en Suzanne (54) Sprangers houden op hun biologische bedrijf 70 Jerseykoeien en 25 stuks jongvee op 90 hectare zandgrond (inclusief natuur). De koeien geven gemiddeld 5.000 kilo melk per jaar met 6 procent vet en 4 procent eiwit.

  Sjaak (55) en Suzanne (54) Sprangers houden op hun biologische bedrijf 70 Jerseykoeien en 25 stuks jongvee op 90 hectare zandgrond (inclusief natuur). De koeien geven gemiddeld 5.000 kilo melk per jaar met 6 procent vet en 4 procent eiwit.

  Foto: Bert Jansen
 • Afgelopen winter is een nieuwe stal gebouwd: een 'kwatrijnstal'. Die combineert welzijn voor het vee met een zeer lage milieubelasting. Door de grote oppervlakte van de stal is de bovenbouw gemaakt uit vier kappen met de nok in het midden. De korte kanten liggen op het zuiden. Daar worden op termijn zonnepanelen geplaatst.

  Afgelopen winter is een nieuwe stal gebouwd: een 'kwatrijnstal'. Die combineert welzijn voor het vee met een zeer lage milieubelasting. Door de grote oppervlakte van de stal is de bovenbouw gemaakt uit vier kappen met de nok in het midden. De korte kanten liggen op het zuiden. Daar worden op termijn zonnepanelen geplaatst.

  Foto: Bert Jansen
 • De stal is zeer open en fris. Het is een 0 + 4 + 0 rijige stal. Met de voergangen aan de buitenzijde dus. De koeien staan achter een voerbuis. De ligboxenrijen kennen al na negen boxen een doorsteek. De stal kent ook geen dode hoeken. Zo kunnen koeien altijd wegkomen.

  De stal is zeer open en fris. Het is een 0 + 4 + 0 rijige stal. Met de voergangen aan de buitenzijde dus. De koeien staan achter een voerbuis. De ligboxenrijen kennen al na negen boxen een doorsteek. De stal kent ook geen dode hoeken. Zo kunnen koeien altijd wegkomen.

  Foto: Bert Jansen
 • De boxen in de ligeilanden zijn gevuld met gesneden stro. Het ziet er nu nog wat rommelig uit omdat de koeien nog maar net in deze stal verblijven. De ligboxbedekking moet zich nog 'zetten'.

  De boxen in de ligeilanden zijn gevuld met gesneden stro. Het ziet er nu nog wat rommelig uit omdat de koeien nog maar net in deze stal verblijven. De ligboxbedekking moet zich nog 'zetten'.

  Foto: Bert Jansen
 • De voorraad van gesneden stro wordt via een vijzel en deze valpijpen in de boxen gebracht.

  De voorraad van gesneden stro wordt via een vijzel en deze valpijpen in de boxen gebracht.

  Foto: Bert Jansen
 • Dit is de jongveeruimte. Dit wordt een potstal en ook hier wordt automatisch ingestrooid

  Dit is de jongveeruimte. Dit wordt een potstal en ook hier wordt automatisch ingestrooid

  Foto: Bert Jansen
 • Het stro in de jongveeruimte valt uit deze kokers.

  Het stro in de jongveeruimte valt uit deze kokers.

  Foto: Bert Jansen
 • Het openen en sluiten van de kokers gebeurt met de hand. Via een staaldraad gaan de kokers tegelijk open of dicht.

  Het openen en sluiten van de kokers gebeurt met de hand. Via een staaldraad gaan de kokers tegelijk open of dicht.

  Foto: Bert Jansen
 • De loopvloer bevat sleuven die de urine afvoeren naar de gaten. Op deze manier worden urine en mest nagenoeg direct van elkaar gescheiden.

  De loopvloer bevat sleuven die de urine afvoeren naar de gaten. Op deze manier worden urine en mest nagenoeg direct van elkaar gescheiden.

  Foto: Bert Jansen
 • De put onder de vloer waar de koeien lopen is maar 50 centimeter diep. Aan het eind van de stal is een 2,80 meter diepe put waar de urine wordt opgeslagen.

  De put onder de vloer waar de koeien lopen is maar 50 centimeter diep. Aan het eind van de stal is een 2,80 meter diepe put waar de urine wordt opgeslagen.

  Foto: Bert Jansen
 • De speciaal ontwikkelde JOZ-mestrobot schuift de mest met stro van de loopvloeren automatisch weg. Door het scheiden van de mest is een ammoniakuitstoot van slechts 4,6 kilo per dierplaats per jaar berekend.

  De speciaal ontwikkelde JOZ-mestrobot schuift de mest met stro van de loopvloeren automatisch weg. Door het scheiden van de mest is een ammoniakuitstoot van slechts 4,6 kilo per dierplaats per jaar berekend.

  Foto: Bert Jansen
 • De mest met stro komt in de grup met meenemers. Deze zit tussen de koeien (links) en de jongveeruimte (rechts) in.

  De mest met stro komt in de grup met meenemers. Deze zit tussen de koeien (links) en de jongveeruimte (rechts) in.

  Foto: Bert Jansen
 • De vaste mest komt in de mestopslag. Deze is ook onder dak geplaatst.

  De vaste mest komt in de mestopslag. Deze is ook onder dak geplaatst.

  Foto: Bert Jansen
 • De familie Sprangers houdt donderdag 28 mei van 11.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Plantloonseweg in  Kaatsheuvel.

  De familie Sprangers houdt donderdag 28 mei van 11.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Plantloonseweg in  Kaatsheuvel.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • farmer4life1

  Lotto gewonnen? Lijkt allemaal erg duur. Hoe is de financiele kant?  

 • tikka


  Ziet er goed uit, ik zal morgen eens een kijkje gaan nemen. Succes.

 • LUCTOR


  Mooie stal systeem spreekt me wel aan maar had de vaste mest liever zonder overkapping opgeslagen zodat weersinvloeden hun grip kunnen krijgen op de natuurlijke fragmentatie. Het beste is nig op een zandbodem opslaan maar ja dat mag niet van het waterschap.

 • Ewullink

  Spangers zegt op nieuwe oogst.nu: ' ik heb sterke koeien die veel buiten lopen'. Waarom bouw je dan zo'n dure stal vraag ik mij af. Ik heb het business plan van deze ondernemers niet gelezen en ben ook niet op de hoogte van de kosten baten verhouding in de biologische melkveehouderij, maar met economie heeft dit niets meer te maken.

 • simpel boerke

  Omgerekend 350.000 kg melk per jaar En dan zo luxe bouwen. Kan er met m'n pet niet bij, maar zal wel aan mij liggen. Blijft natuurlijk een prachtige stal. Alleen jammer dat Dijksma dit weer als voorbeeld moet stellen zoals uit ander artikel blijkt. Heeft niets meer met economie te maken.

 • Mozes

  @toon23, 350000 liter melk met 6% vet en 4% eiwit. De biologische melkprijs zit momenteel geloof ik op 49 cent. 

 • BO(skabout)ER


  ik denk geen hele dure stal. Maar; waarom niet gewoon een 0-6-0 stal met diepstrooisel/of andere bedekking.

  Daarnaast is voor een bioloog het geen optie om een mooie potstal neer te zetten. Een goede potstal ziet er prachtig uit en is zo'n 2 cent duurder qua stro strooien. Je krijgt hier betere mest voor terug en omdat jullie 50 cent de liter krijgen mag je best wat voor dat biologische imago doen.

  Dat zou ik doen als ik biologisch was;).

 • el

  Een flinke investering on een paar koeien te kunnen melken.

 • jan007

  Mooi bedrijf!

 • veldzicht

  70 van de kleine koetjes  op 90 ha. land dat vind ik wel erg weinig.

 • dutch kiwi


  geboren in Kaatsheuvel, daar moet ik toch een keer komen kijken,waarshijnlijk dan wel een prive bezoekje als dat kan? effe wat reizen

 • Marcel v


  Ik was niet echt onder de indruk van deze stal tijdens de open dag. Inzet is vooral geweest om zo veel mogenlijk subsidie te verkrjgn wat tuurlijk prima is maar veel kans is dit gelijk de laatste van dit model. In de zomer werkt de mestrobot niet en er werd dus met miniloader geschoven. Koeien liggen op de kale beton omdat er geen achterrand in deboxen zit. Zoals  gezegd een dure stal voor die paar mnd dat de koeien niet in de weide lopen en het welzijn is in mijn 30jr oude gebouwen beter dan hier, zeker in de winter.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.