Rundveehouderij

Foto & video

Meer maatwerk en minder arbeid

Kalverbedrijf van Beek pionierde begin dit jaar met een automatisch ruwvoersysteem voor een van de drie stallen. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • <p>Vof van Beek - Geerke (28), Ali (62), Johan (29) en Dick (62) - heeft in Kootwijkerbroek (Gld.) een witvleeskalverbedrijf met capaciteit voor 2.480 dieren. De kalveren staan in drie stallen, op twee locaties. De vof investeerde begin dit jaar in een automatisch ruwvoersysteem van De Nijborg Agri voor de oudste stal én in een nieuwe loods met ruwvoerkeuken. Die 'keuken' is pal achter deze stal gebouwd.</p>

  Vof van Beek - Geerke (28), Ali (62), Johan (29) en Dick (62) - heeft in Kootwijkerbroek (Gld.) een witvleeskalverbedrijf met capaciteit voor 2.480 dieren. De kalveren staan in drie stallen, op twee locaties. De vof investeerde begin dit jaar in een automatisch ruwvoersysteem van De Nijborg Agri voor de oudste stal én in een nieuwe loods met ruwvoerkeuken. Die 'keuken' is pal achter deze stal gebouwd.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De vof heef twee bedrijfslocaties op relatief korte afstand van elkaar. Er zijn drie kalverstallen. De oudste is tussen 1979 en 1983 gebouwd en heeft capaciteit voor 648 kalveren. De andere stallen zijn van 2005 (734 dieren) en 2010 (1.088 dieren). Het automatische ruwvoersysteem wordt in eerste instantie alleen in de oudste stal gebruikt. Omdat de voergangen hier het smalst zijn, valt met zo'n systeem de meeste winst te boeken.</p>

  De vof heef twee bedrijfslocaties op relatief korte afstand van elkaar. Er zijn drie kalverstallen. De oudste is tussen 1979 en 1983 gebouwd en heeft capaciteit voor 648 kalveren. De andere stallen zijn van 2005 (734 dieren) en 2010 (1.088 dieren). Het automatische ruwvoersysteem wordt in eerste instantie alleen in de oudste stal gebruikt. Omdat de voergangen hier het smalst zijn, valt met zo'n systeem de meeste winst te boeken.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Dit is de voermenger in de ruwvoerkeuken in de nieuwe loods achter de oudste stal. Rondom de menger staan een grote strobunker, een medicijndosator en - buiten - een silo met brok (muesli). Deze voerstromen komen in de menger terecht en vervolgens wordt automatisch en voerpakket samengesteld. Dat voer belandt in de leidingen die over de grond lopen. Dit zijn de voercircuits die via de linkerwand de stal ingaan.</p>

  Dit is de voermenger in de ruwvoerkeuken in de nieuwe loods achter de oudste stal. Rondom de menger staan een grote strobunker, een medicijndosator en - buiten - een silo met brok (muesli). Deze voerstromen komen in de menger terecht en vervolgens wordt automatisch en voerpakket samengesteld. Dat voer belandt in de leidingen die over de grond lopen. Dit zijn de voercircuits die via de linkerwand de stal ingaan.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Het automatisch voeren scheelt van Beek veel tijd. Voorheen deed hij dit met een shovel. In de afmestfase nam dit zo 2,5 tot 3 uur per dag in beslag. De enige arbeid die in dit systeem overblijft, is het aanvullen van de strobunker. Dit doet Johan om de vier tot zeven dagen, afhankelijk van de mestperiode. 10 tot 15 procent van het rantsoen bestaat overigens uit dit gehakselde stro.</p>

  Het automatisch voeren scheelt van Beek veel tijd. Voorheen deed hij dit met een shovel. In de afmestfase nam dit zo 2,5 tot 3 uur per dag in beslag. De enige arbeid die in dit systeem overblijft, is het aanvullen van de strobunker. Dit doet Johan om de vier tot zeven dagen, afhankelijk van de mestperiode. 10 tot 15 procent van het rantsoen bestaat overigens uit dit gehakselde stro.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De strobunker heeft een flinke capaciteit. Van Beek kan er 800 kg gehakseld stro in kwijt.</p>

  De strobunker heeft een flinke capaciteit. Van Beek kan er 800 kg gehakseld stro in kwijt.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Hier is de nieuwe loods waarin de ruwvoerkeuken staat goed te zien. Met op de achtergrond de aangrenzende kalverstal. In het midden staat de silo met brok (muesli). Een voerleiding loopt vanuit de silo door de wand richting de menger. De kalveren krijgen 85 tot 90 procent muesli in het rantsoen.</p>

  Hier is de nieuwe loods waarin de ruwvoerkeuken staat goed te zien. Met op de achtergrond de aangrenzende kalverstal. In het midden staat de silo met brok (muesli). Een voerleiding loopt vanuit de silo door de wand richting de menger. De kalveren krijgen 85 tot 90 procent muesli in het rantsoen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Terug in de ruwvoerkeuken. Aan deze kant van de menger is ruimte gereserveerd voor een medicijndosator. Hier vult Johan de dosator aan met natriumbicarbonaat. Indien nodig kan hij het voerpakket hiermee aanvullen.</p>

  Terug in de ruwvoerkeuken. Aan deze kant van de menger is ruimte gereserveerd voor een medicijndosator. Hier vult Johan de dosator aan met natriumbicarbonaat. Indien nodig kan hij het voerpakket hiermee aanvullen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Een fraai bovenaanzicht van de voermenger, gezien vanaf de strobunker. Hier komen alle voerstromen samen in een menger die een capaciteit heeft van 50 kg. Het voer wordt hier automatisch op maat klaargemaakt. Het systeem draait nu drie maanden en van Beek is erg tevreden. Storingen zijn er nauwelijks geweest.</p>

  Een fraai bovenaanzicht van de voermenger, gezien vanaf de strobunker. Hier komen alle voerstromen samen in een menger die een capaciteit heeft van 50 kg. Het voer wordt hier automatisch op maat klaargemaakt. Het systeem draait nu drie maanden en van Beek is erg tevreden. Storingen zijn er nauwelijks geweest.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Enigszins bedekt, het geheim van de smid wil de fabrikant niet prijsgeven... Maar in de rvs-buizen van de voercircuits zitten kettingen. Die transporteren het voer verder de stal in. De precieze kosten van het systeem zijn lastig aan te geven. Vooral omdat elke stal maatwerk vraagt. Maar grofweg zijn de kosten €80 tot €120 per kalverplaats (exclusief strobunker).</p>

  Enigszins bedekt, het geheim van de smid wil de fabrikant niet prijsgeven... Maar in de rvs-buizen van de voercircuits zitten kettingen. Die transporteren het voer verder de stal in. De precieze kosten van het systeem zijn lastig aan te geven. Vooral omdat elke stal maatwerk vraagt. Maar grofweg zijn de kosten €80 tot €120 per kalverplaats (exclusief strobunker).

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Links de strobunker - en daarachter de hier onzichtbare menger - en rechts de silo met brok. In het midden is te zien waar de buizen van de voercircuits via de achterwand de kalverstal induiken. Dit zijn twee circuits die elk ongeveer 250 meter lang zijn. De maximum capaciteit van één circuit is 400 meter, maar per bocht gaat er 10 meter vanaf.</p>

  Links de strobunker - en daarachter de hier onzichtbare menger - en rechts de silo met brok. In het midden is te zien waar de buizen van de voercircuits via de achterwand de kalverstal induiken. Dit zijn twee circuits die elk ongeveer 250 meter lang zijn. De maximum capaciteit van één circuit is 400 meter, maar per bocht gaat er 10 meter vanaf.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Een overzicht in een van de dertien afdelingen van de oudste stal. De relatief smalle voergang - 0,90 meter breed - was een belangrijke reden om het systeem juist eerst hier toe te passen. De twee jongere stallen zijn namelijk ruimer opgezet. De voergangen zijn er 1,10 en 1,20 meter breed. De voertijd in de meest recente stal was 2 uur per 1.088 kalveren, hier was dat 2,5 tot 3 uur per 648 kalveren. Hier kon van Beek kortom de meest tijdswinst pakken.</p>

  Een overzicht in een van de dertien afdelingen van de oudste stal. De relatief smalle voergang - 0,90 meter breed - was een belangrijke reden om het systeem juist eerst hier toe te passen. De twee jongere stallen zijn namelijk ruimer opgezet. De voergangen zijn er 1,10 en 1,20 meter breed. De voertijd in de meest recente stal was 2 uur per 1.088 kalveren, hier was dat 2,5 tot 3 uur per 648 kalveren. Hier kon van Beek kortom de meest tijdswinst pakken.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De buizencircuits lopen boven de kalverhokken. Per twee hokken van tien dieren valt er via automatisch gestuurde kleppen voer in een valpijp en komt zo in de voertrog terecht. Het systeem biedt naast arbeidgemak veel voordelen. Het eerste is maatwerk. Van Beek kan per tien dieren een voerpakket maken zodat hij individueel kan sturen op percentages brok en stro. Het tweede is minder knoeien. Voerverlies is er niet of nauwelijks en de kalverhouder hoeft dus ook geen gangpaden meer schoon te maken.</p>

  De buizencircuits lopen boven de kalverhokken. Per twee hokken van tien dieren valt er via automatisch gestuurde kleppen voer in een valpijp en komt zo in de voertrog terecht. Het systeem biedt naast arbeidgemak veel voordelen. Het eerste is maatwerk. Van Beek kan per tien dieren een voerpakket maken zodat hij individueel kan sturen op percentages brok en stro. Het tweede is minder knoeien. Voerverlies is er niet of nauwelijks en de kalverhouder hoeft dus ook geen gangpaden meer schoon te maken.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De valpijpen zijn voor een gedeelte wel aangepast. Links de oude, rechts de nieuwe. Het verschil: de linker was rond en zwart, de rechter rechthoekig en doorzichtig. Het voordeel van de nieuwe valpijpen: volumes maken gaat makkelijker en eventuele storingen zijn direct zicht- en controleerbaar. Niet alle valpijpen zijn dus al vervangen. Maar dit gaat op korte termijn wel gebeuren.</p>

  De valpijpen zijn voor een gedeelte wel aangepast. Links de oude, rechts de nieuwe. Het verschil: de linker was rond en zwart, de rechter rechthoekig en doorzichtig. Het voordeel van de nieuwe valpijpen: volumes maken gaat makkelijker en eventuele storingen zijn direct zicht- en controleerbaar. Niet alle valpijpen zijn dus al vervangen. Maar dit gaat op korte termijn wel gebeuren.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Via een computer in de ruwvoerkeuken kan van Beek de voerporties eenvoudig aanpassen. Dit kan dus per tien kalveren.</p>

  Via een computer in de ruwvoerkeuken kan van Beek de voerporties eenvoudig aanpassen. Dit kan dus per tien kalveren.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>En dat kan ook gewoon via een speciale app op zijn mobieltje. Iets meer stro bijvoeren is op deze manier heel eenvoudig.</p>

  En dat kan ook gewoon via een speciale app op zijn mobieltje. Iets meer stro bijvoeren is op deze manier heel eenvoudig.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>In de afdelingen zijn overigens ook nieuwe voertroggen geplaatst. En die zijn eenvoudig schoon te maken, zoals van Beek hier demonstreert.</p>

  In de afdelingen zijn overigens ook nieuwe voertroggen geplaatst. En die zijn eenvoudig schoon te maken, zoals van Beek hier demonstreert.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>Vof van Beek hield 13 mei open dag. En het nieuwe ruwvoersysteem trok veel bezoekers. Tot tevredenheid van de kalverhouder, die vast een voordeel heeft als hij het systeem ook in de andere twee stallen wil toepassen: de voerkeuken is er al. Hij moet dan alleen nog een buizensysteem met kleppen aanleggen.</p>

  Vof van Beek hield 13 mei open dag. En het nieuwe ruwvoersysteem trok veel bezoekers. Tot tevredenheid van de kalverhouder, die vast een voordeel heeft als hij het systeem ook in de andere twee stallen wil toepassen: de voerkeuken is er al. Hij moet dan alleen nog een buizensysteem met kleppen aanleggen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • <p>De bezoekers van de open dag mochten uiteraard ook een kijkje in de stal nemen. Tijdens de open dag werd er drie keer gevoerd en de bezoekers konden zo precies zien hoe het systeem in de praktijk werkt.</p>

  De bezoekers van de open dag mochten uiteraard ook een kijkje in de stal nemen. Tijdens de open dag werd er drie keer gevoerd en de bezoekers konden zo precies zien hoe het systeem in de praktijk werkt.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie

Of registreer je om te kunnen reageren.