Rundveehouderij

Foto & video 11 reacties

‘Geen muizen meer, wel een kostenpost van €30.000’

Op de kleigrond in de omgeving van het Friese Oosterend ziet Wieberen Engelsma momenteel weinig muizenactiviteit. Dat was een paar maanden geleden wel anders. Toen zette de melkveehouder een verzuipmachine in om de knaagdieren te bestrijden. Het herstellen van zijn grasland kostte Engelsma inmiddels zo’n €30.000. Aan Boerderij vertelt hij over de actuele situatie.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Wat was de oorzaak?
  10 jaar geleden was er dit probleem ook, met de belofte van LTO en CDA dat ze het tot de bodem gingen uitzoeken.
  Hebben ze niet gedaan.
  Dus bestuurderlijk gefaald.
  Daar moet je je 30.000 euro op verhalen.
  CDA heeft genoeg geld in kas, LTO Noord ook, dus geen issue lijkt mij.
  Doen dus, success, idd is het onrecht wat de boer is aangedaan door cda en lto, immers 10 jaar geleden beloofd, niet geleverd.....
  Behalve mooie woorden om stemmen te trekken van de CDA?
  Er was toch een een CDA politica in Europa, die van de daken schreeuwde dat ze boeren gingen helpen?
  Alle boeren toen blij.....
  Is daar al wat van terecht gekomen?

 • Alle

  de oorzaak is volgens mij de droogte 
  we hebben een droog voorjaar zomer en najaargehad en de winter viel er ook al niet veel regen bij ons.

  de trekker en de koeien rijden en lopen zo over de holletjes heen zonder dat ze beschadigen

  als het een natter jaar is dan worden de holletjes wel beschadigt of lopen vol met water en dan verzuipen de jonge muizen 


 • japke33

  @ishtar, alle mooie praatjes van voor de provinciale verkiezingen zijn ze allang weer vergeten!
  Je hoeft nu echt niet meer op een politicus te rekenen. Huitema en Annie Schrijer zeiden alles wat de boeren wilden horen, maar nu hebben ze weer andere dingen op hun agenda staan.
  En die hele schade rapportage slaat ook nergens meer op. Ze nemen alleen nog de behandelde percelen op als schade. Percelen waar je liever even mee wacht met her inzaaien tot na de zomer tellen niet meer mee. En als je geen geld had om door te zaaien, telt het ook niet mee.
  Niet dat je een vergoeding krijgt, maar wat heeft het dan nog voor zin!

 • agro1


  je zult er maar mee te maken hebben, zal helemaal niet meevallen. ongebaande paden bewandelen vergt moed!!! hoewel: iets 'discreter' filmen was het overwegen waard geweest, als de zich Marjan T. noemende mevr. K. dit filmpje ziet, krijgt ze spontaan een verzakking en pleiten voor ziektes lijkt me ook geen errreg handige zet. hoop, dat er lekker eten op groeit voor de koetjes.

 • geen boer

  sorry mensen, niet te veel doordrammen om schadevergoeding. Waarom zou dit niet tot het normale bedrijfsrisico behoren?

 • joannes

  @geen boer, omdat verdelgen, je ertegen beschermen niet mogelijk is! Het risico van rampen is dus overgenomen door de regelgevers. Dat ze er geen rekening mee houden op het moment van invoeren van dit soort maat regelen, ondanks waarschuwingen, is de Boeren niet kwalijk te nemen. 

 • geen boer

  @6 ik begrijp uw gedachtengang. Waarom is er dan niet aangedrongen op een tijdelijke en plaatselijke ontheffing van het verbod op de bestrijdingmethode naar keuze? (welke is dat trouwens in dit geval?) Ik zeg niet dat zoiets gemakkelijk te verkrijgen is, maar ik heb er nooit over horen spreken, terwijl ik voortdurend over schadevregoeding hoor. Is het ooit geprobeerd?

 • joannes

  @geen boer, waarschijnlijk onvermogen! Doordat boeren gewend zijn op straffe van boetes de regels te volgen en het probleem relatief plotseling tot een regionale ramp ontwikkelde, zijn boeren eerst individueel binnen de regels oplossingen gaan zoeken en vervolgens via hun vertegenwoordigers. Omdat men het probleem niet snel genoeg kon vatten in volume en en verantwoordelijkheden, heeft men het ook Politiek onvoldoende geformuleerd en gedefinieerd in risico en verantwoordelijkheden. En zoals altijd wanneer diegene die verantwoordelijk gesteld moet worden niet op een juridisch duidelijk manier verantwoordelijk gesteld kan worden zal de gemeenschap nooit verantwoordelijk nemen.

 • bb40

  Lijkt mij ongelooflijk balen, zeker nu duur voer kopen en lage melkprijs .
  Aan de andere kant zie ik geen reden tot schadevergoeding  het is gewoon pech

 • agro1


  gondstoffenprijzen zijn door gigantische overproductie historsch laag. aan opbrengst- maar zeker ook aan kostenkant.

 • cross

  Doet Roverheid met opzet door bomen/groen te kappen ivm subsdie weidevogel om buizerd te mijden met als gevolg natuur uit balans en ongedierte plaag. ook vossen zijn nodig voor muizen (90%), dus gif wordt weer ingezet, kost geld, schaadt ecosysteem, dus kost nog meer geld.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.