RundveeFoto

Melkveehouder vecht tegen Californische droogte

Tussen de Californische steden Bakersfield en Fresno ligt de San Joaquin Vallei waar veel melkveehouders gevestigd zijn. Gerben Leyendekker, zoon van een uit Friesland afkomstige familie, melkt hier op twee locaties 4.000 koeien. Omdat de vallei al jaren door droogte geteisterd wordt, heeft de Californische melkveehouder een ingenieus systeem op zijn bedrijf aangelegd waarbij water gezuiverd wordt en gebruikt kan worden voor irrigatie van het land.

Op het bedrijf van Leyendekker is 2.500 Acre (1 acre is 0,40 ha) in gebruik. Ruwvoer heeft de veehouder ondanks de droogte nog nooit hoeven te kopen, maar wel worden er dagelijks twee ladingen met graan aangekocht.

De staat Californië werd lange tijd beschouwd als de ideale plaats om met lage kosten melk te kunnen produceren, volgens Gerben Leyendekker is dat definitief voorbij. Het lijkt er op dat Californië bezig is één van de duurdere productie staten te worden. Veel boeren zijn gedwongen voer te kopen uit omliggende staten. Water dat opgepompt wordt, is vele malen duurder dan het vroeger goed verkrijgbare bergwater.

Beheer
WP Admin