Rundveehouderij

Foto & video 5663 x bekeken 4 reacties

Melkveehouder vecht tegen Californische droogte

Tussen de Californische steden Bakersfield en Fresno ligt de San Joaquin Vallei waar veel melkveehouders gevestigd zijn. Gerben Leyendekker, zoon van een uit Friesland afkomstige familie, melkt hier op twee locaties 4.000 koeien. Omdat de vallei al jaren door droogte geteisterd wordt, heeft de Californische melkveehouder een ingenieus systeem op zijn bedrijf aangelegd waarbij water gezuiverd wordt en gebruikt kan worden voor irrigatie van het land.

Op het bedrijf van Leyendekker is 2.500 Acre (1 acre is 0,40 ha) in gebruik. Ruwvoer heeft de veehouder ondanks de droogte nog nooit hoeven te kopen, maar wel worden er dagelijks twee ladingen met graan aangekocht.

De staat Californië werd lange tijd beschouwd als de ideale plaats om met lage kosten melk te kunnen produceren, volgens Gerben Leyendekker is dat definitief voorbij. Het lijkt er op dat Californië bezig is één van de duurdere productie staten te worden. Veel boeren zijn gedwongen voer te kopen uit omliggende staten. Water dat opgepompt wordt, is vele malen duurder dan het vroeger goed verkrijgbare bergwater.

Foto

 • <p>Californië wordt wel de 'dairy state' genoemd, niet vreemd als je weet dat er zeker 1.500 melkveebedrijven zijn, het grootste deel daarvan is te vinden in de San Joaquin Vallei. California Dairies is een overkoepelende organisatie waar ook Leyendekker lid van is. Een brede, geasfalteerde toegangsweg tot het woonhuis en bedrijfsgebouwen, de melkstal heeft een eigen inrit voor de RMO.</p>

  Californië wordt wel de 'dairy state' genoemd, niet vreemd als je weet dat er zeker 1.500 melkveebedrijven zijn, het grootste deel daarvan is te vinden in de San Joaquin Vallei. California Dairies is een overkoepelende organisatie waar ook Leyendekker lid van is. Een brede, geasfalteerde toegangsweg tot het woonhuis en bedrijfsgebouwen, de melkstal heeft een eigen inrit voor de RMO.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De behuizing is eenvoudig, door het gunstige klimaat volstaat een afdak boven de voergang die de koeien beschermt tegen de zon.</p>

  De behuizing is eenvoudig, door het gunstige klimaat volstaat een afdak boven de voergang die de koeien beschermt tegen de zon.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Palmbomen en Holstein-koeien met op de achtergrond de Sierra Nevada. Door het uitblijven van regenval is het zicht op  de bergen vaak belemmerd door stof in de lucht.</p>

  Palmbomen en Holstein-koeien met op de achtergrond de Sierra Nevada. Door het uitblijven van regenval is het zicht op  de bergen vaak belemmerd door stof in de lucht.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Melktijd, een medewerker haalt de eerste groep koeien op.</p>

  Melktijd, een medewerker haalt de eerste groep koeien op.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De looppaden zijn verhard en snel schoon te schuiven.</p>

  De looppaden zijn verhard en snel schoon te schuiven.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Bij aankomst in de wachtruimte krijgen de koeien een verfrissende douche, dit zorgt voor verkoeling, doordat het water van de onderzijde op de koeien gespoten wordt, zorgt dit tevens voor reiniging.</p>

  Bij aankomst in de wachtruimte krijgen de koeien een verfrissende douche, dit zorgt voor verkoeling, doordat het water van de onderzijde op de koeien gespoten wordt, zorgt dit tevens voor reiniging.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De installatie wordt door een timer gestuurd en slaat regelmatig aan. Zo blijven de dieren koel in de wachtruimte waar de temperatuur flink kan oplopen. In de vallei zijn temperaturen tussen de 30 en 40 graden Celsius heel gewoon.</p>

  De installatie wordt door een timer gestuurd en slaat regelmatig aan. Zo blijven de dieren koel in de wachtruimte waar de temperatuur flink kan oplopen. In de vallei zijn temperaturen tussen de 30 en 40 graden Celsius heel gewoon.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Koeien kijken nieuwsgierig naar water dat met grote kracht in een put stroomt. Het is afkomstig van de sproei-installatie in de wachtruimte. Het water gaat naar de zuivering.</p>

  Koeien kijken nieuwsgierig naar water dat met grote kracht in een put stroomt. Het is afkomstig van de sproei-installatie in de wachtruimte. Het water gaat naar de zuivering.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Op melkveebedrijven in de Verenigde Staten werken veel Mexicanen. Melkveehouders moeten royale lonen betalen om goede werkers te kunnen behouden. Juan werkt in vaste dienst voor Leyendekker en is verantwoordelijk voor het melken.</p>

  Op melkveebedrijven in de Verenigde Staten werken veel Mexicanen. Melkveehouders moeten royale lonen betalen om goede werkers te kunnen behouden. Juan werkt in vaste dienst voor Leyendekker en is verantwoordelijk voor het melken.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Melk uit Californië is niet zomaar melk. Het stempel 'echte Californië melk' staat voor kwaliteit volgens de The California Milk Advisory Board (CMAB). De melk is voor 99 procent afkomstig van familiebedrijven aangesloten bij de organisatie die producten zoals kaas melk en boter promoot en voorlichting geeft aan de bevolking. Bij Leyendekker haalt de tankauto viermaal daags 6.400 gallons (1 US gallon is 3,7 liter) melk op.</p>

  Melk uit Californië is niet zomaar melk. Het stempel 'echte Californië melk' staat voor kwaliteit volgens de The California Milk Advisory Board (CMAB). De melk is voor 99 procent afkomstig van familiebedrijven aangesloten bij de organisatie die producten zoals kaas melk en boter promoot en voorlichting geeft aan de bevolking. Bij Leyendekker haalt de tankauto viermaal daags 6.400 gallons (1 US gallon is 3,7 liter) melk op.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Alles staat of valt bij de gratie van water, zonder water geen productie en dus geen banen. Dit beseft elke inwoner in Californië de laatste jaren maar al te goed. Voorzichtig met water omgaan is een verantwoordelijkheid. Een groen grasveldje in je tuin kan al beteken dat je water verspilt. Leyendekker doet er alles aan om water te besparen, hier is vies water op weg naar de recycling.</p>

  Alles staat of valt bij de gratie van water, zonder water geen productie en dus geen banen. Dit beseft elke inwoner in Californië de laatste jaren maar al te goed. Voorzichtig met water omgaan is een verantwoordelijkheid. Een groen grasveldje in je tuin kan al beteken dat je water verspilt. Leyendekker doet er alles aan om water te besparen, hier is vies water op weg naar de recycling.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Water uit de melkstal loopt op de aflopende koepaden naar de reinigings- en bezinkingsinstallatie, het stromende water reinigt tevens het betonpad.</p>

  Water uit de melkstal loopt op de aflopende koepaden naar de reinigings- en bezinkingsinstallatie, het stromende water reinigt tevens het betonpad.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Op het laagste deel van het terrein achter de stallen komt het vieze water in een bassin en worden de grove deeltjes eruitgehaald.</p>

  Op het laagste deel van het terrein achter de stallen komt het vieze water in een bassin en worden de grove deeltjes eruitgehaald.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De stationaire mestscheider haalt de vaste stof uit het water, wat hergebruikt wordt als strooisel op de zelfde wijze als bij de in Nederland bekende systemen.</p>

  De stationaire mestscheider haalt de vaste stof uit het water, wat hergebruikt wordt als strooisel op de zelfde wijze als bij de in Nederland bekende systemen.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Verkorte melktijd, de 72-stands Delaval buitenmelker heeft de melktijd aanzienlijk verkort ten opzichte van de oude melkstal, was de totale melktijd voorheen bijna 24 uur nu worden de 3.000 koeien in tweemaal 8 uur gemolken.</p>

  Verkorte melktijd, de 72-stands Delaval buitenmelker heeft de melktijd aanzienlijk verkort ten opzichte van de oude melkstal, was de totale melktijd voorheen bijna 24 uur nu worden de 3.000 koeien in tweemaal 8 uur gemolken.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Ventilatoren van de tankkoeling zijn zichtbaar in de voorgevel. De installatie zorgt ervoor dat de melk onder de 4 graden Celsius blijft.</p>

  Ventilatoren van de tankkoeling zijn zichtbaar in de voorgevel. De installatie zorgt ervoor dat de melk onder de 4 graden Celsius blijft.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Tanklokaal, de tanks zijn centraal toegankelijk en staan binnen, op enkele bedrijven worden tegenwoordig ook staande silotanks buiten de gebouwen toegepast.</p>

  Tanklokaal, de tanks zijn centraal toegankelijk en staan binnen, op enkele bedrijven worden tegenwoordig ook staande silotanks buiten de gebouwen toegepast.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De gebouwen voor de draaimelkstal en tankruimte zijn opgeleverd in 2013.</p>

  De gebouwen voor de draaimelkstal en tankruimte zijn opgeleverd in 2013.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • Timpie

  boe

 • bertus de beer

  mooi bedrijf

 • husky

  waar bliift de rest vh verhaal over het zuiveren of is er niets meer over te vertellen?

 • el

  Zal een heel gevecht worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.