Rundveehouderij

Foto & video 24 reacties

30 hectare gras in 4,5 uur van het land

De eerste snede gras van melkveehouder Teake Visser (48) zit in de kuil. Hij houdt 165 melk- en kalfkoeien op 70 hectare grond in en rond Pingjum (Fr.), gelegen onder de rook van Harlingen. Vrijdag 8 mei ging er 30 hectare gras van het land. Twee weken eerder ging de eerste 22 hectare gras al van het land. "We zitten hier op erg mooie grond."

Foto

 • <p>Het gras werd een dag eerder door de veehouder zelf gemaaid, geschud en gewierst. Het maaien behoort tot zijn favoriete werkzaamheden. Visser houdt van de afwisseling en daarbij is het volgens hem belangrijk te weten wat er in het land staat en groeit. Bij de start van het seizoen ging de mest direct het land op. De draagkracht van de grond is hier volgens de veehouder eigenlijk altijd voldoende. Kunstmest kwam ongeveer 6 weken geleden op het land. Na het maaien met behulp van een Kuhn trommelmaaier, het schudden en wiersen was het de beurt aan loonbedrijf Westra om het gras in rap tempo in te kuilen.</p>

  Het gras werd een dag eerder door de veehouder zelf gemaaid, geschud en gewierst. Het maaien behoort tot zijn favoriete werkzaamheden. Visser houdt van de afwisseling en daarbij is het volgens hem belangrijk te weten wat er in het land staat en groeit. Bij de start van het seizoen ging de mest direct het land op. De draagkracht van de grond is hier volgens de veehouder eigenlijk altijd voldoende. Kunstmest kwam ongeveer 6 weken geleden op het land. Na het maaien met behulp van een Kuhn trommelmaaier, het schudden en wiersen was het de beurt aan loonbedrijf Westra om het gras in rap tempo in te kuilen.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>Voor het hakselen van het gras zet het loonbedrijf de net aangeschafte Claas Jaguar 930 T4-final hakselaar in. De machine is voorzien van diverse nieuwe snufjes zoals opbrengstmeting, een drogestofsensor en een steen- en metaaldetector. Helaas zijn er nog geen opbrengstcijfers voorhanden. Een goede kalibratie van de nieuwe machine moet nog plaats vinden.</p>

  Voor het hakselen van het gras zet het loonbedrijf de net aangeschafte Claas Jaguar 930 T4-final hakselaar in. De machine is voorzien van diverse nieuwe snufjes zoals opbrengstmeting, een drogestofsensor en een steen- en metaaldetector. Helaas zijn er nog geen opbrengstcijfers voorhanden. Een goede kalibratie van de nieuwe machine moet nog plaats vinden.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>Het leveren van betrouwbare opbrengstcijfers door de loonwerker staat in de melkveehouderij nog in de kinderschoenen, maar is volgens het loonbedrijf Westra zeker de toekomst. Op termijn wordt het de normaalste zaak van de wereld dat melkveehouders per perceel opbrengstcijfers ontvangen.</p>

  Het leveren van betrouwbare opbrengstcijfers door de loonwerker staat in de melkveehouderij nog in de kinderschoenen, maar is volgens het loonbedrijf Westra zeker de toekomst. Op termijn wordt het de normaalste zaak van de wereld dat melkveehouders per perceel opbrengstcijfers ontvangen.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>Chauffeur Klaas Hibma kan vanuit de cabine het hele proces goed in de gaten houden. Midden in de 30 hectare te hakselen gras stopt de nieuwe Claas-hakselaar er plots mee.</p>

  Chauffeur Klaas Hibma kan vanuit de cabine het hele proces goed in de gaten houden. Midden in de 30 hectare te hakselen gras stopt de nieuwe Claas-hakselaar er plots mee.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>De hakselaar is uitgevoerd met een detectiesysteem voor stenen en metaal en slaat af als er iets in het gras ligt. Er blijft voor chauffeurs Klaas Hibma en Lieuwe Wind niets over dan bij de invoer in het gras te zoeken totdat ze iets vinden.</p>

  De hakselaar is uitgevoerd met een detectiesysteem voor stenen en metaal en slaat af als er iets in het gras ligt. Er blijft voor chauffeurs Klaas Hibma en Lieuwe Wind niets over dan bij de invoer in het gras te zoeken totdat ze iets vinden.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>Gelukkig geeft de machine redelijk nauwkeurig aan waar het euvel zich bevindt. Uiteindelijk treffen ze een schroevendraaier aan en na verwijdering kan het werk worden voortgezet.</p>

  Gelukkig geeft de machine redelijk nauwkeurig aan waar het euvel zich bevindt. Uiteindelijk treffen ze een schroevendraaier aan en na verwijdering kan het werk worden voortgezet.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>Twee trekkers met silagewagens brengen het gras naar de 2,5  km verderop gelegen kuil.</p>

  Twee trekkers met silagewagens brengen het gras naar de 2,5  km verderop gelegen kuil.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>Het gras wordt met behulp van een shovel met kuilverdeler aangereden.</p>

  Het gras wordt met behulp van een shovel met kuilverdeler aangereden.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>Loonbedrijf Westra werkt voor het tweede seizoen met drie kuilverdelers. Het bevalt ze goed. Groot voordeel van deze verdeler, ook wel wokkel genoemd, is dat het gras snel is verdeeld zodat het vastrijden direct begint en hiervoor meer tijd is.</p>

  Loonbedrijf Westra werkt voor het tweede seizoen met drie kuilverdelers. Het bevalt ze goed. Groot voordeel van deze verdeler, ook wel wokkel genoemd, is dat het gras snel is verdeeld zodat het vastrijden direct begint en hiervoor meer tijd is.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>De opbrengst lijkt goed. Visser schat dat er ongeveer 4.000 kilo droge stof van het land is gekomen. Eigenlijk heeft hij nooit te klagen. Minder dan 3.500 kilo komt er volgens de Friese veehouder niet van het land. Ondanks de koude start van het seizoen is slecht een week later dan vorig seizoen het maaien begonnen.</p>

  De opbrengst lijkt goed. Visser schat dat er ongeveer 4.000 kilo droge stof van het land is gekomen. Eigenlijk heeft hij nooit te klagen. Minder dan 3.500 kilo komt er volgens de Friese veehouder niet van het land. Ondanks de koude start van het seizoen is slecht een week later dan vorig seizoen het maaien begonnen.

  Foto: Anne van der Woude
 • <p>Vrijdagavond gaat het plastic over de kuil. Loonbedrijf Westra heeft in zo'n 4,5 uur de 30 hectare gras met behulp van een gloednieuwe hakselaar van het land te gekregen. Het is vooral dit werktempo waarom veehouder Visser voor het loonbedrijf kiest. Dezelfde avond nog zijn de gemaaide percelen opnieuw voorzien van kunstmest.</p>

  Vrijdagavond gaat het plastic over de kuil. Loonbedrijf Westra heeft in zo'n 4,5 uur de 30 hectare gras met behulp van een gloednieuwe hakselaar van het land te gekregen. Het is vooral dit werktempo waarom veehouder Visser voor het loonbedrijf kiest. Dezelfde avond nog zijn de gemaaide percelen opnieuw voorzien van kunstmest.

  Foto: Anne van der Woude

Laatste reacties

 • ohzo

  Volgens mij gaat het inkuilen of te snel of er moet met meer tonnen aangereden worden. Er is iets zoals 1 t trekker gewicht per t ds per uur. Er wordt ongeveer 30 t ds per uur weggezet, betekent er moet 30 shovel/trekkergewicht op de bult staan.

 • kuiken007


  zie ook niet zoveel wiersjes liggen

 • dayo

  wat is het nut van zo'n foto verslag, zijn wel belangrijker dingen om aandacht aan te besteden!

 • welgro

  op de kuil word het tempo bepaald, en NIET door de hakselaar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • arjenkampen


  Mooie reportage. Kuil ligt er prima bij. Die jongens van t loonbedrijf weten heus wel wat ze doen. Niet zo negatief....

 • kleine boer

  Nog geen 5 min over om aan te rijden als het zo snel gaat het is de aanrij tijd niet alleen het gewicht

 • Jan-Zonderland

  Gaat allemaal wel een beetje snel maar ik heb een beetje twijfels of er 4 ton ds per ha lag. Wel wat dunnen wiersjes die ver uit elkaar liggen maar wie ben ik............

 • ohzo

  Is niet negatief bedoeld. Maar dit probleem is ook al gesignaleerd op grote loonbedrijven. Triple maaiers, grote schudders, grote hakselaars, maar silos blijven zoals ze zijn. Er is bijna geen loonwerker die 2 shovels meestuurt. En zie daar de ' explosie' van schimmels in de kuilen.

 • rood1234


  oplossing: 2 kleinere kuilen met ieder een loader. Om en om lossen.

 • eppenzolder


  En dan ook nog achteruit in de silo rijden, duurt ook extra lang.

 • piwie


  En ook nog 2,5 km rijden naar de kuil toe

 • ohzo

  maakt niet uit.. 30 t per uur wordt er verwerkt. Al zal
  men 100 km rijden en zig-zaggend naar de kuil rijden.

 • Dpj

  2 karren kun je met zo'n shovel makkelijk bijhouden. 30 ton in een uur, dat is 3 of 4 karren. (Eerder 3) dus dat is een kar iedere 20 minuten. Tijd genoeg om aan te rijden lijkt me.

 • kaaskaas

  30 ton ds per uur, vergeet dat niet, is dus 60 tot 75 ton product per uur

 • kleine boer

  Dpj op en af rijden verdelen kant opzetten boven muur of achter krijgt shovelman echt tijd voor....gewoon 1 kar op korte afstand ieder half u wagen is genoeg zite het vast en gee broei ook met super dun gronddekje (wat er ook weer af moet)

 • kleine boer

  Waar ie op foto naast wagen aant rijden is zit onder shovel lossen laag waar ie als wagen gelost is al niet meer aan kan rijden omdat er al wagen naast ligt rijden tot er weinig tot geen insporing meer is dan pas volgende kar erop En ja dat duurt even moet vaak op en neer rijden.

 • tikka


  Meestal is het verhaal ietsjes te optimistisch voorgesteld.

  stel 30 ha x 3500 kg dr. st is 105 ton dr. st.

  in 4.5 uur is het gras weg maar de loader blijft nog een uurtje dus 5.5.

  5.5 : 105 = 19 ton dr. stof,

  stel 40% dr. st. geeft 47,5 ton produkt per uur. ieder 20 minuten een wagen.

  Tijdens het lossen rijdt de loader door volgens mij moet het gaan, of de kuil vast

  genoeg is daar komt hij wel achter als hij aan het voeren gaat.

 • M.harmsen

  Gewoon wagens met walsen er in aanschaffen. Hoeft er minder verdeelt te worden, is sneller, langer en beter aanrijden.

 • Heemskerkboerderij

  <h5>capaciteit is volgens de tekst bijna 7ha/uur. transport naar/van de kuil is al zeker 10 min. lossen 3, laden 7, is 20min per vracht als alles mee zit. dus 6 wagens per uur aan de kuil. neemt iedere wagen ong. 1.15 ha mee. lijkt me een beetje optimistischt allemaal. het ziet er wel gewoon goed uit. schatting 30-35% ds?? moet je dus bijna 14 ton los product in die silagewagens krijgen</h5>

 • h.lepoutre1

  Meten is weten Als het netjes gewogen word over een weegbrug of vergelijkbaar, geen opbrengstmeting met de hakselaar (is nog lang niet betrouwbaar) en je neemt daarbij een monster voor de ds dan kan je zien of er van deze verhalen iets klopt. 

 • eppenzolder


  Ohzo, maakt wel uit, zolang de trekker met wagen aan het manouvreren en lossen is, kan de shovel nog niet beginnen met vastrijden/verdelen. Dit kan wel als deze gewoon achter de lossende wagen aan kan rijden.

 • ohzo

  Algemene feit blijft dat men 30 t ds per uur niet vast kan rijden met 1 shovel. 

 • hooghoes

  Lijkt me niet echt belangrijk . Deze onzin kan ik niks mee

 • Paalder

  En dat met zulke kleine wagentjes, knap

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.