Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Vakantiegeld voor inspiratie

Aussies in Nederland. Een groep van 25 Australische (ex-)veehouders trok drie weken door Europa om bij collega's rond te kijken. Nederland deden ze uiteraard ook aan.

Foto

 • <p>Een kangoeroeleren hoed die een melkput in Nederland bekijkt, is geen dagelijkse praktijk. Vijfentwintig gasten van 'Down Under' hebben drie weken door Europa getrokken. Van Boedapest via Oostenrijk, Duitsland naar Nederland.</p>

  Een kangoeroeleren hoed die een melkput in Nederland bekijkt, is geen dagelijkse praktijk. Vijfentwintig gasten van 'Down Under' hebben drie weken door Europa getrokken. Van Boedapest via Oostenrijk, Duitsland naar Nederland.

  Foto: Robert Prins
 • <p>Aussie European Farm Study Tour 2015 staat er op hun jasje. Het zijn (ex-)veehouders die vrijwel elk jaar een lange reis maken. Graag kijken ze dan bij collega's hoe die leven en werken. Zo is deze groep in China, Vietnam, Cambodja,  Europa, Zuid Afrika en in Groot-Brittannië geweest.</p>

  Aussie European Farm Study Tour 2015 staat er op hun jasje. Het zijn (ex-)veehouders die vrijwel elk jaar een lange reis maken. Graag kijken ze dan bij collega's hoe die leven en werken. Zo is deze groep in China, Vietnam, Cambodja,  Europa, Zuid Afrika en in Groot-Brittannië geweest.

  Foto: Robert Prins
 • <p>Als eerste werd de familie Vink bezocht. Een bedrijf van 125 melkkoeien en ruim 50 hectare. Enkele decennia terug werden er zwartbonten gemolken maar nu is het MRIJ-ras succesvol aanwezig.</p>

  Als eerste werd de familie Vink bezocht. Een bedrijf van 125 melkkoeien en ruim 50 hectare. Enkele decennia terug werden er zwartbonten gemolken maar nu is het MRIJ-ras succesvol aanwezig.

  Foto: Robert Prins
 • <p>De enthousiaste MRIJ-fokkers lieten de gasten een ras zien dat ze nog nooit hadden gezien. Het hoge eiwit en de zeer gewenste kruisconstructie vielen de 'Aussies' direct op.</p>

  De enthousiaste MRIJ-fokkers lieten de gasten een ras zien dat ze nog nooit hadden gezien. Het hoge eiwit en de zeer gewenste kruisconstructie vielen de 'Aussies' direct op.

  Foto: Robert Prins
 • <p>André Vink laat hier een koe zien die 4,40 procent eiwit in de melk heeft. De gasten vroegen naar het gewicht van de koe. Australiërs willen de koeien niet te zwaar, met liefst zeer ondiepe uiers. Twee kenmerken die passen bij veel weiden en grote afstanden lopen.</p>

  André Vink laat hier een koe zien die 4,40 procent eiwit in de melk heeft. De gasten vroegen naar het gewicht van de koe. Australiërs willen de koeien niet te zwaar, met liefst zeer ondiepe uiers. Twee kenmerken die passen bij veel weiden en grote afstanden lopen.

  Foto: Robert Prins
 • <p>Beide veehouders melken in Zuidoost-Australië ruim 500 koeien. Veelal zijn het gezinsbedrijven van twee ouders, kinderen en vreemd personeel voor het melken. De bedrijfsopvolging en arbeid in het algemeen is in heel Australië een probleem. De jongeren willen niet meer op een boerderij werken.</p>

  Beide veehouders melken in Zuidoost-Australië ruim 500 koeien. Veelal zijn het gezinsbedrijven van twee ouders, kinderen en vreemd personeel voor het melken. De bedrijfsopvolging en arbeid in het algemeen is in heel Australië een probleem. De jongeren willen niet meer op een boerderij werken.

  Foto: Robert Prins
 • <p>Met belangstelling werd gevraagd naar de brede sloten in Zuid-Holland. Molens, knotwilgen en afwatering had hun belangstelling. Heel anders dan in grote delen van Australië waar het sinds november al erg droog is en de droogte waarschijnlijk nog maanden aanhoudt. Toch wordt er veel geweid, dankzij beregening.</p>

  Met belangstelling werd gevraagd naar de brede sloten in Zuid-Holland. Molens, knotwilgen en afwatering had hun belangstelling. Heel anders dan in grote delen van Australië waar het sinds november al erg droog is en de droogte waarschijnlijk nog maanden aanhoudt. Toch wordt er veel geweid, dankzij beregening.

  Foto: Robert Prins
 • <p>Op het tweede bedrijf pakt Kees de Jong een kaart erbij van de Alblasserwaard. Die vertelt de achtergrond en ontwikkeling van de landbouw. De kracht en problemen van de melkveesector komen in de keuken ook ter sprake. De vragen gaan niet alleen over de melk en grondprijs.</p>

  Op het tweede bedrijf pakt Kees de Jong een kaart erbij van de Alblasserwaard. Die vertelt de achtergrond en ontwikkeling van de landbouw. De kracht en problemen van de melkveesector komen in de keuken ook ter sprake. De vragen gaan niet alleen over de melk en grondprijs.

  Foto: Robert Prins
 • <p>Voeding en de stikstof- en fosfaatwetgeving is iets wat de gasten interesseert. De strenge milieu-eisen van overheid en maatschappij verbaast hun. Ze prijzen zich gelukkig dat zij minder last hebben van wetgeving. Dat wil niet zeggen dat ze gul met voedingstoffen zijn. Overbodige bemesting is domweg te duur.</p>

  Voeding en de stikstof- en fosfaatwetgeving is iets wat de gasten interesseert. De strenge milieu-eisen van overheid en maatschappij verbaast hun. Ze prijzen zich gelukkig dat zij minder last hebben van wetgeving. Dat wil niet zeggen dat ze gul met voedingstoffen zijn. Overbodige bemesting is domweg te duur.

  Foto: Robert Prins
 • <p>Waarom geen klaver in het gras, was een vraag van ervaren veehouders van het zuidelijk halfrond. De Jong lichtte toe dat veengrond sowieso al stikstof levert. Wel nam hij zich voor om zich eens extra te verdiepen in de stikstofbindende gewassen.</p>

  Waarom geen klaver in het gras, was een vraag van ervaren veehouders van het zuidelijk halfrond. De Jong lichtte toe dat veengrond sowieso al stikstof levert. Wel nam hij zich voor om zich eens extra te verdiepen in de stikstofbindende gewassen.

  Foto: Robert Prins
 • <p>Op 11 april liepen de koeien van De Jong al vijf dagen buiten. Graslandbenutting is een van de speerpunten van Kees de Jong. Vers gras is een energie- en eiwitrijk gewas wat optimaal benut moet worden. Dit jaar waren de koeien drie weken later buiten dan de afgelopen jaren.</p>

  Op 11 april liepen de koeien van De Jong al vijf dagen buiten. Graslandbenutting is een van de speerpunten van Kees de Jong. Vers gras is een energie- en eiwitrijk gewas wat optimaal benut moet worden. Dit jaar waren de koeien drie weken later buiten dan de afgelopen jaren.

  Foto: Robert Prins
 • <p>De koude wind in de polder was weinig aanlokkelijk voor de gasten maar beter dan de sneeuwstorm in Oostenrijk, die hen vorige week trof. Het bezoek aan Nederland was de afsluiting van een leerzame en gezellige reis. Volgend jaar naar de Verenigde Staten en daarna naar Zuid-Amerika. 'Gluren bij verre buren'.</p>

  De koude wind in de polder was weinig aanlokkelijk voor de gasten maar beter dan de sneeuwstorm in Oostenrijk, die hen vorige week trof. Het bezoek aan Nederland was de afsluiting van een leerzame en gezellige reis. Volgend jaar naar de Verenigde Staten en daarna naar Zuid-Amerika. 'Gluren bij verre buren'.

  Foto: Robert Prins

Eén reactie

 • Ferm

  Leuk initiatief van die Australische (ex) veehouders. Zou interessant zijn als ze hun bevindingen in de diverse landen en continenten qua mogelijkheden en beperkingen  en wat zoal meer interessant is, neerschreven in een soort van verslag. Zodat geïnteresseerden over hun 'schouders' mee konden kijken. Altijd interessant om te zien hoe elk land werkt met zijn (on)mogelijkheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.