Rundveehouderij

Foto & video 8140 x bekeken 1 reactie

Serrestal na twee jaar bijna vol

Vof Kets bouwde twee jaar geleden een serrestal met capaciteit voor 184 melkkoeien. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Foto

 • <p>Johan Kets (34) zit in vof met zijn ouders Tonny (68) en Ina (65). De vof heeft een melkveebedrijf met 184 melkkoeien, 108 stuks jongvee (oude stal) en 70 hectare land. Begin 2013 bouwde de vof een  serrestal met diezelfde melkveecapaciteit. In twee jaar tijd is de melkveestapel van 140 naar 184 gegroeid. Maar daarvan staan er 20 droog in de oude stal. De nieuwe stal zit dus nog niet helemaal vol. Bekijk << <a title="hier" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2013/4/Veel-ventilatie-licht-en-arbeidsgemak-1221631W/">hier</a> >> nog de reportage uit 2013.</p>

  Johan Kets (34) zit in vof met zijn ouders Tonny (68) en Ina (65). De vof heeft een melkveebedrijf met 184 melkkoeien, 108 stuks jongvee (oude stal) en 70 hectare land. Begin 2013 bouwde de vof een  serrestal met diezelfde melkveecapaciteit. In twee jaar tijd is de melkveestapel van 140 naar 184 gegroeid. Maar daarvan staan er 20 droog in de oude stal. De nieuwe stal zit dus nog niet helemaal vol. Bekijk << hier >> nog de reportage uit 2013.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Een overzicht van de serrestal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Na twee jaar is Kets nog steeds tevreden over de stal. Licht, lucht en ruimte springen er voor hem uit. De constructie van de serrestal bevalt hem ook goed. In stormachtig weer houden constructie en zeil het goed. Let ook op de beperkte stalhoogte. De nok is slechts 7,5 meter hoog.&lt;/p>

  Een overzicht van de serrestal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Na twee jaar is Kets nog steeds tevreden over de stal. Licht, lucht en ruimte springen er voor hem uit. De constructie van de serrestal bevalt hem ook goed. In stormachtig weer houden constructie en zeil het goed. Let ook op de beperkte stalhoogte. De nok is slechts 7,5 meter hoog.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Een overzicht in de stal. De serrestal is hier aan de linkerkant relatief eenvoudig te breiden. Op dit moment telt de stal vijf bogen. Een zesde en zevende zijn technisch zeker haalbaar. Dit zou alleen wel ten koste gaan van de ventilatie. Bovendien hoeft Kets niet zo nodig verder te groeien. "Met deze grootte blijft het een familiebedrijf. Alles is qua arbeid goed rond te zetten. Bovendien is groeien duur. We moeten nu al mest afvoeren."&lt;/p>

  Een overzicht in de stal. De serrestal is hier aan de linkerkant relatief eenvoudig te breiden. Op dit moment telt de stal vijf bogen. Een zesde en zevende zijn technisch zeker haalbaar. Dit zou alleen wel ten koste gaan van de ventilatie. Bovendien hoeft Kets niet zo nodig verder te groeien. "Met deze grootte blijft het een familiebedrijf. Alles is qua arbeid goed rond te zetten. Bovendien is groeien duur. We moeten nu al mest afvoeren."

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Tijdens de Boerderij-reportage scheen het lentezonnetje volop. Hier - aan de achterkant van de serrestal - staan en liggen de koeien heerlijk in de zon. "Ze zoeken het echt op", aldus Kets.&lt;/p>

  Tijdens de Boerderij-reportage scheen het lentezonnetje volop. Hier - aan de achterkant van de serrestal - staan en liggen de koeien heerlijk in de zon. "Ze zoeken het echt op", aldus Kets.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>In de afgelopen twee jaar zijn de witte dakzeilen van de serrestal wel wat minder wit en helder geworden. Maar het valt Kets niet tegen. Hij merkt ook dat het zeil na een flinke regenbui snel weer schoonspoelt.&lt;/p>

  In de afgelopen twee jaar zijn de witte dakzeilen van de serrestal wel wat minder wit en helder geworden. Maar het valt Kets niet tegen. Hij merkt ook dat het zeil na een flinke regenbui snel weer schoonspoelt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>De koeien lopen op een dichte vloer. Maar dat is geen emissiearme vloer. Dat was tijdens de stalbouw niet verplicht. Bovendien deed Kets al aan weidegang. Kets koos voor een dichte vloer, omdat er zand in de boxen ligt. Nu, na twee jaar ervaring, merkt de veehouder dat de koeien veel meer grip hebben. Ze stappen veel beter. Op de roosters in de oude stal liepen ze veel voorzichtiger.&lt;/p>

  De koeien lopen op een dichte vloer. Maar dat is geen emissiearme vloer. Dat was tijdens de stalbouw niet verplicht. Bovendien deed Kets al aan weidegang. Kets koos voor een dichte vloer, omdat er zand in de boxen ligt. Nu, na twee jaar ervaring, merkt de veehouder dat de koeien veel meer grip hebben. Ze stappen veel beter. Op de roosters in de oude stal liepen ze veel voorzichtiger.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>De koeien liggen dus op zand. Qua diergezondheid pakt dat erg goed uit. Uierontstekingen zijn tegenwoordig een zeldzaamheid en het celgetal is onder de 100 gedoken. Dat was in de oude stal nog 200. Dikke hakken komen ook niet of nauwelijks voor.&lt;/p>

  De koeien liggen dus op zand. Qua diergezondheid pakt dat erg goed uit. Uierontstekingen zijn tegenwoordig een zeldzaamheid en het celgetal is onder de 100 gedoken. Dat was in de oude stal nog 200. Dikke hakken komen ook niet of nauwelijks voor.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Een nadeel van zand is dat de mestschuiven in de stal het zwaarder hebben. De drie mestschuifsystemen met elk twee schuiven slijten hierdoor sneller. Een voordeel is dan weer dat de vloer altijd mooi ruw is door het zand.&lt;/p>

  Een nadeel van zand is dat de mestschuiven in de stal het zwaarder hebben. De drie mestschuifsystemen met elk twee schuiven slijten hierdoor sneller. Een voordeel is dan weer dat de vloer altijd mooi ruw is door het zand.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Een ander punt van aandacht is het scheiden van de mest. Door het zand moet de bezinkput bijvoorbeeld elke twee tot drie maanden leeggeschept worden. Ook vallen de gehaltes van de dunne fractie Kets tegen. Die zakken snel weg. En dat is een dure grap qua afvoer. Het gaat jaarlijks toch om 4.000 kuub. Dit moet echt beter, aldus de veehouder.&lt;/p>

  Een ander punt van aandacht is het scheiden van de mest. Door het zand moet de bezinkput bijvoorbeeld elke twee tot drie maanden leeggeschept worden. Ook vallen de gehaltes van de dunne fractie Kets tegen. Die zakken snel weg. En dat is een dure grap qua afvoer. Het gaat jaarlijks toch om 4.000 kuub. Dit moet echt beter, aldus de veehouder.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Voor Kets is de nieuwe melkveewet een beperkende factor. Hij moet met zijn 184 koeien veel mest afvoeren en dat maakt verdere groei - als hij dat al wil - nu niet reëel. Ook moet hij over het laatste quotumjaar veel superheffing betalen. Voorlopig even een pas op de plaats dus.&lt;/p>

  Voor Kets is de nieuwe melkveewet een beperkende factor. Hij moet met zijn 184 koeien veel mest afvoeren en dat maakt verdere groei - als hij dat al wil - nu niet reëel. Ook moet hij over het laatste quotumjaar veel superheffing betalen. Voorlopig even een pas op de plaats dus.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Een overzicht van de drie melkrobots in de stal. De middelste is er in het voorjaar van 2014 bijgekomen. De robots doen het goed, stelt Kets. Er zijn wel storingen, maar dat zijn meestal kleine storingen die de veehouder zelf kan oplossen. Kets merkt dat er meer rust in de stal is met melkrobots. De koeien zitten in een prettig ritme.&lt;/p>

  Een overzicht van de drie melkrobots in de stal. De middelste is er in het voorjaar van 2014 bijgekomen. De robots doen het goed, stelt Kets. Er zijn wel storingen, maar dat zijn meestal kleine storingen die de veehouder zelf kan oplossen. Kets merkt dat er meer rust in de stal is met melkrobots. De koeien zitten in een prettig ritme.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Met de komst van de derde melkrobot is het aantal melkingen per dag ook weer flink omhoog gegaan. Dat was even 2,4 per dag. Inmiddels zit het aantal melkingen weer op 2,9 per dag. Het valt Kets nog wel wat tegen om de vaarzen aan het melken te krijgen. Die zijn zenuwachtig in het begin.&lt;/p>

  Met de komst van de derde melkrobot is het aantal melkingen per dag ook weer flink omhoog gegaan. Dat was even 2,4 per dag. Inmiddels zit het aantal melkingen weer op 2,9 per dag. Het valt Kets nog wel wat tegen om de vaarzen aan het melken te krijgen. Die zijn zenuwachtig in het begin.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>De melkproductie is in de afgelopen twee jaar flink gestegen. In het eerst jaar bleef de productie ongeveer op het oude niveau (9.000 liter per jaar), maar aan het eind van het tweede jaar werd voor het eerst gemiddeld 10.000 liter gehaald.&lt;/p>

  De melkproductie is in de afgelopen twee jaar flink gestegen. In het eerst jaar bleef de productie ongeveer op het oude niveau (9.000 liter per jaar), maar aan het eind van het tweede jaar werd voor het eerst gemiddeld 10.000 liter gehaald.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Indertijd een eigen idee: twee mestschuiven die verticaal hun ronde maken in de mestgang voor de drie melkrobots. Het systeem werkt erg goed, zegt Kets. De koeien waren er snel aan gewend en stappen zo over de schuiven heen.&lt;/p>

  Indertijd een eigen idee: twee mestschuiven die verticaal hun ronde maken in de mestgang voor de drie melkrobots. Het systeem werkt erg goed, zegt Kets. De koeien waren er snel aan gewend en stappen zo over de schuiven heen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>De separatieruimtes bevinden zich helemaal voorin de stal (aan de andere kant van de melkrobots). De grootste ruimte is dit strohok van vijftien bij elf meter. Achteraf had Kets de separatieruimtes liever iets groter gemaakt. Met pieken blijken ze toch net te klein.&lt;/p>

  De separatieruimtes bevinden zich helemaal voorin de stal (aan de andere kant van de melkrobots). De grootste ruimte is dit strohok van vijftien bij elf meter. Achteraf had Kets de separatieruimtes liever iets groter gemaakt. Met pieken blijken ze toch net te klein.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>En dit is de separatieruimte die zich links van het strohok bevindt. Hier is plaats voor zeven koeien. Tussen beide ruimtes in staat nog een klauwbekapbox.&lt;/p>

  En dit is de separatieruimte die zich links van het strohok bevindt. Hier is plaats voor zeven koeien. Tussen beide ruimtes in staat nog een klauwbekapbox.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>De weidebox aan de achterkant van de stal. Halverweg april gaan de koeien voor het eerst naar buiten.&lt;/p>

  De weidebox aan de achterkant van de stal. Halverweg april gaan de koeien voor het eerst naar buiten.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Tussen de oude en de nieuwe stal heeft Kets ook nog een &apos;zandbak&apos; voor de droge koeien aangelegd. Die meet 25 bij 15 meter, maar de route ernaartoe is niet optimaal, vindt de veehouder. Let ook op de ruime luchtinlaat in de serrestal. De gordijnen kunnen liefst 5,5 meter open, terwijl de nok maar 7,5 meter hoog is.&lt;/p>

  Tussen de oude en de nieuwe stal heeft Kets ook nog een 'zandbak' voor de droge koeien aangelegd. Die meet 25 bij 15 meter, maar de route ernaartoe is niet optimaal, vindt de veehouder. Let ook op de ruime luchtinlaat in de serrestal. De gordijnen kunnen liefst 5,5 meter open, terwijl de nok maar 7,5 meter hoog is.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>De melktank met capaciteit voor 20.000 liter staat buiten. Kets heeft de tank in de afgelopen twee jaar pas één keer hoeven schoonmaken.&lt;/p>

  De melktank met capaciteit voor 20.000 liter staat buiten. Kets heeft de tank in de afgelopen twee jaar pas één keer hoeven schoonmaken.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • &lt;p>Groei is voorlopig niet aan de orde. Er komt geen zesde of zevende boog bij. De huidige 184 koeien passen qua arbeid precies bij het familiebedrijf.&lt;/p>

  Groei is voorlopig niet aan de orde. Er komt geen zesde of zevende boog bij. De huidige 184 koeien passen qua arbeid precies bij het familiebedrijf.

  Foto: Jan Willem Schouten

Eén reactie

 • janlookamp

  super mooi en strak bedrijf (y) !!

Of registreer je om te kunnen reageren.