Rundveehouderij

Foto & video 8 reacties

Nieuw systeem tegen erfafspoeling

Maatschap Weekamp koos bij de nieuwe sleufsilo voor een nieuw concept om perssap en regenwater te kunnen scheiden: de Perssap Duo Goot van Fabiton.

Foto

 • <p>Herman Weekamp (47) heeft in maatschap met zijn vrouw Sabine (42) in Slagharen (Ov.) een veebedrijf met 130 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 1 miljoen kilo quotum en 50 hectare land. Weekamp laat een nieuwe sleufsilo aanleggen en in het midden van de silo loopt over de hele lengte de Perssap Duo Goot van fabrikant Fabiton Prefab Bouwsystemen in Leeuwarden (Fr.). Deze goot scheidt perssap en regenwater van elkaar. Een actueel thema in het kader van het probleem erfafspoeling (lozing perssappen uit voerkuilen). Uiterlijk in 2025 moeten alle boeren hier een oplossing voor hebben. Met de Duo Goot anticipeert Weekamp hier alvast op.</p>

  Herman Weekamp (47) heeft in maatschap met zijn vrouw Sabine (42) in Slagharen (Ov.) een veebedrijf met 130 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 1 miljoen kilo quotum en 50 hectare land. Weekamp laat een nieuwe sleufsilo aanleggen en in het midden van de silo loopt over de hele lengte de Perssap Duo Goot van fabrikant Fabiton Prefab Bouwsystemen in Leeuwarden (Fr.). Deze goot scheidt perssap en regenwater van elkaar. Een actueel thema in het kader van het probleem erfafspoeling (lozing perssappen uit voerkuilen). Uiterlijk in 2025 moeten alle boeren hier een oplossing voor hebben. Met de Duo Goot anticipeert Weekamp hier alvast op.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>De weg naar het melkveebedrijf van Weekamp. Links op de achtergrond bevindt zich de nog te verrijzen sleufsilo. Het is hier - vroeg in de ochtend - nog één grote zandvlakte met alleen in het midden de Duo Goot. Tijdens de Boerderij-reportage zouden de betonnen kuilplaten rondom de goot geplaatst worden. De goot was drie dagen eerder al op z'n plek gelegd.</p>

  De weg naar het melkveebedrijf van Weekamp. Links op de achtergrond bevindt zich de nog te verrijzen sleufsilo. Het is hier - vroeg in de ochtend - nog één grote zandvlakte met alleen in het midden de Duo Goot. Tijdens de Boerderij-reportage zouden de betonnen kuilplaten rondom de goot geplaatst worden. De goot was drie dagen eerder al op z'n plek gelegd.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Hier is dat te zien. De sleufsilo wordt straks 48 meter lang en 10 meter breed. Op de dag van de reportage worden in totaal 96 platen geplaatst. De 48 meter lange Duo Goot bestaat uit 24 betonnen elementen van elk 2 meter lang. Onderin deze elementen bevinden zich twee openingen waar twee leidingen doorheen lopen. Eentje voor het perssap en eentje voor het regenwater. De sleufsilo heeft ook afschot, de goot is het laagste punt.</p>

  Hier is dat te zien. De sleufsilo wordt straks 48 meter lang en 10 meter breed. Op de dag van de reportage worden in totaal 96 platen geplaatst. De 48 meter lange Duo Goot bestaat uit 24 betonnen elementen van elk 2 meter lang. Onderin deze elementen bevinden zich twee openingen waar twee leidingen doorheen lopen. Eentje voor het perssap en eentje voor het regenwater. De sleufsilo heeft ook afschot, de goot is het laagste punt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Elk element kent twee van deze 'doppen'. De linker is dicht (deksel), de rechter open (rooster). Als de kuil ligt, verdwijnt het perssap via het rooster in een aparte perssapafvoer. Zuurstof kan niet onder de kuil komen, omdat er een waterslot in de perssapafvoer zit. De dop links is bestemd voor de aparte regenwaterafvoer. Als de kuil er overheen ligt, hoeft er in dat stadium ook geen water naartoe. Vandaar hier het dichte deksel.</p>

  Elk element kent twee van deze 'doppen'. De linker is dicht (deksel), de rechter open (rooster). Als de kuil ligt, verdwijnt het perssap via het rooster in een aparte perssapafvoer. Zuurstof kan niet onder de kuil komen, omdat er een waterslot in de perssapafvoer zit. De dop links is bestemd voor de aparte regenwaterafvoer. Als de kuil er overheen ligt, hoeft er in dat stadium ook geen water naartoe. Vandaar hier het dichte deksel.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>De doppen zijn er even van afgehaald. De twee aparte leidingen voor het regenwater en het perssap liggen 16 tot 17 centimeter dieper, onder een flinke laag gewapend beton.</p>

  De doppen zijn er even van afgehaald. De twee aparte leidingen voor het regenwater en het perssap liggen 16 tot 17 centimeter dieper, onder een flinke laag gewapend beton.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Als de veehouder voer weghaalt en een deel van de kuilplaten vrij komt te liggen, moet hij - zoals hier gedemonstreerd - de beide deksels direct omwisselen. De afvoer naar het perssapkanaal is dan afgesloten, terwijl die van het regenwater juist open komt te liggen. Het water kan dan ook weg. Terwijl het perssap al in een eerder stadium is afgevoerd. Gescheiden afvoer dus. Het is hierbij van belang om de vloer met een bezem goed schoon te houden.</p>

  Als de veehouder voer weghaalt en een deel van de kuilplaten vrij komt te liggen, moet hij - zoals hier gedemonstreerd - de beide deksels direct omwisselen. De afvoer naar het perssapkanaal is dan afgesloten, terwijl die van het regenwater juist open komt te liggen. Het water kan dan ook weg. Terwijl het perssap al in een eerder stadium is afgevoerd. Gescheiden afvoer dus. Het is hierbij van belang om de vloer met een bezem goed schoon te houden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Drie dagen terug in de tijd. Hier worden de betonnen elementen van Duo Goot een voor een geplaatst. Hier zijn de twee leidingen ook duidelijk te zien. Ze zijn volledig geïntegreerd in het beton. Dit beton is 35 centimeter dik.</p>

  Drie dagen terug in de tijd. Hier worden de betonnen elementen van Duo Goot een voor een geplaatst. Hier zijn de twee leidingen ook duidelijk te zien. Ze zijn volledig geïntegreerd in het beton. Dit beton is 35 centimeter dik.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>De betonnen elementen worden altijd per 2 meter geleverd. De franco kosten zijn €250 per element. Dat is exclusief arbeid en aansluiting op een afvoer voor het perssap en het regenwater.</p>

  De betonnen elementen worden altijd per 2 meter geleverd. De franco kosten zijn €250 per element. Dat is exclusief arbeid en aansluiting op een afvoer voor het perssap en het regenwater.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Nog een 'oude' foto. Dit is de voorkant van de sleufsilo, de Duo Goot is inmiddels in zijn geheel aangelegd. Aan de voorzijde zijn de twee aparte afvoerkanalen van het perssap en het regenwater duidelijk zichtbaar. Deze leidingen zijn van pvc en zijn zuurbestendig.</p>

  Nog een 'oude' foto. Dit is de voorkant van de sleufsilo, de Duo Goot is inmiddels in zijn geheel aangelegd. Aan de voorzijde zijn de twee aparte afvoerkanalen van het perssap en het regenwater duidelijk zichtbaar. Deze leidingen zijn van pvc en zijn zuurbestendig.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Dit is hetzelfde punt, gezien vanaf de zijkant. De leidingen komen hier samen in een aparte put en gaan vervolgens hun eigen weg. Deze put komt niet erg diep te liggen. Als er meerdere sleufsilovakken zijn, heeft Fabiton nog een speciale Persap Duo Put. Met zo'n put kunnen alle leidingen eenvoudig worden gekoppeld en en is een aantal zekerheden ingebouwd. Zoals een extra waterslot, ontluchting en slibopvang.</p>

  Dit is hetzelfde punt, gezien vanaf de zijkant. De leidingen komen hier samen in een aparte put en gaan vervolgens hun eigen weg. Deze put komt niet erg diep te liggen. Als er meerdere sleufsilovakken zijn, heeft Fabiton nog een speciale Persap Duo Put. Met zo'n put kunnen alle leidingen eenvoudig worden gekoppeld en en is een aantal zekerheden ingebouwd. Zoals een extra waterslot, ontluchting en slibopvang.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Terug naar de dag van de Boerderij-reportage. De betonnen Fabiton-kuilplaten (C55/C65-beton à €73) worden op hun plek gezet. Hier is het afschot ook goed zichtbaar. De vloer loopt aan beide kanten straks 1,5 tot 2 procent af naar de Duo Goot in het midden. Over de lengte van de sleufsilo loopt ook een afschot. Hier is het percentage 0,25 tot 0,5 procent.</p>

  Terug naar de dag van de Boerderij-reportage. De betonnen Fabiton-kuilplaten (C55/C65-beton à €73) worden op hun plek gezet. Hier is het afschot ook goed zichtbaar. De vloer loopt aan beide kanten straks 1,5 tot 2 procent af naar de Duo Goot in het midden. Over de lengte van de sleufsilo loopt ook een afschot. Hier is het percentage 0,25 tot 0,5 procent.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Het werk gaat verder. Direct naast de goot worden platen van 2 meter breed geplaatst. Daarnaast komen platen van 1,5 meter breed en sleufsilo-elementen te liggen. Het totale kostenplaatje bedraagt daarmee €12.000 tot €13.500. Dit is exclusief betonwanden.</p>

  Het werk gaat verder. Direct naast de goot worden platen van 2 meter breed geplaatst. Daarnaast komen platen van 1,5 meter breed en sleufsilo-elementen te liggen. Het totale kostenplaatje bedraagt daarmee €12.000 tot €13.500. Dit is exclusief betonwanden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>De vrachtwagenchauffeur rijdt na anderhalf uur van het erf om een nieuwe partij kuilplaten op te halen. Hij moet zeker nog vier keer op en neer.</p>

  De vrachtwagenchauffeur rijdt na anderhalf uur van het erf om een nieuwe partij kuilplaten op te halen. Hij moet zeker nog vier keer op en neer.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Intussen is de vrachtwagenchauffeur terug met nieuwe betonplaten. De platen worden een voor een door de stratenmaker klaargelegd. Het werk vordert gestaag. De vrachtwagen - met betonplaten - bevindt zicht hier recht boven de Duo Goot, die dus stevig genoeg blijkt.</p>

  Intussen is de vrachtwagenchauffeur terug met nieuwe betonplaten. De platen worden een voor een door de stratenmaker klaargelegd. Het werk vordert gestaag. De vrachtwagen - met betonplaten - bevindt zicht hier recht boven de Duo Goot, die dus stevig genoeg blijkt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Hier is nog eens goed te zien hoe diep de twee afvoerkanalen liggen. De afstand tussen de bovenkant van de vloer en de bovenkant van de leidingen bedraagt 16 tot 17 centimeter. Een veilige marge.</p>

  Hier is nog eens goed te zien hoe diep de twee afvoerkanalen liggen. De afstand tussen de bovenkant van de vloer en de bovenkant van de leidingen bedraagt 16 tot 17 centimeter. Een veilige marge.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Dit is het einde van de beide leidingen, een meter of tien achter het einde van de Duo Goot. De leiding met het perssap loopt op dit bedrijf straks naar een bufferput, links op de achtergrond. Maar een mestopslag als alternatief is ook een mogelijkheid.</p>

  Dit is het einde van de beide leidingen, een meter of tien achter het einde van de Duo Goot. De leiding met het perssap loopt op dit bedrijf straks naar een bufferput, links op de achtergrond. Maar een mestopslag als alternatief is ook een mogelijkheid.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>De leiding met het regenwater heeft een langere route af te leggen. Het water wordt namelijk naar deze sloot afgevoerd.</p>
<p> </p>
<p>Overigens is er door het waterschap in Friesland en drie boerenorganisaties (LTO Noord, NMV en Agrarische Jongeren Friesland) al een convenant ondertekend om het probleem van percolaat en erfafspoeling op het boerenerf al in 2021 met 80 procent te verminderen.</p>

  De leiding met het regenwater heeft een langere route af te leggen. Het water wordt namelijk naar deze sloot afgevoerd.

   

  Overigens is er door het waterschap in Friesland en drie boerenorganisaties (LTO Noord, NMV en Agrarische Jongeren Friesland) al een convenant ondertekend om het probleem van percolaat en erfafspoeling op het boerenerf al in 2021 met 80 procent te verminderen.

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • hm

  wat een onzin. die putjes zijn zo verstopt

 • joannes

  Zit dat waterslot dan bij elk putje? Omdat bij het vrijvallen en/of het wisselen direct lucht met zuurstof in die afvoer komt.


 • beste hm, die putjes zijn de watersloten en zitten alleen in de afvoer van het perssapkanaal. De hoeveelheid perssap is slechts een beperkt stroompje vocht en neem wel iets aan stof of kleine deeltjes mee, maar dat stelt niet veel voor. Na het kuil uithalen draai je de deksels om, maar het potje laat je zitten in het perssapkanaal en heeft dan op dat moment even geen functie meer omdat er dan een dicht deksel deze toevoer afsluit. Het regenwater kan buiten de kuil derhalve volledig vrij instromen via het roosterdeksel. Het potje heeft dan even geen functie meer niets meer omdat het dichte deksel luchtdicht op het toevoergat zit..

  beste joannes, en inderdaad zit er dus in elke afvoer naar het perssapkanaal een dergelijk 'waterslot'-potje. De lucht kan dus niet bij de kuil komen.

 • boertje12345

  Om de 8 meter een put met een schoon en vies water uitgang (€90) met een buis van 110 en 125 ernaast, kost nog minder dan de helft van deze kosten als je ook de arbeid voor het aanleggen meeneemt. In totaal maximaal 50 euro de meter. Mis je wel 0.3 vierkante meter beton per strekkende meter. 

 • joohoo

  Systeem is niet nieuw. Leiding en of putjes zitten binnen de kortste keer dicht.
  Vloer met platen is  niet dicht want water trekt omhoog.Bovendien bewegen ze altijd.

 • a van Gerwen

  Kies zo ie zo al niet voor beton als vloer. Over 10 jaar is het een grindbak of op z' n minst uitgevreten door het zuur. Zuurbestendig asfalt blijft langer goed mits ondergrond goed aangelegd is.

 • landboer


  Hoe doe je dat boertje12345 1 put met 2 uitgangen? Moet je dan in de put een dop verwisselen?

 • Venstra

  Zwaagstra beton?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.