Rundveehouderij

Foto & video 7719 x bekeken

Met Italiaanse stal naar 198 koeien (4)

Familie Siebes laat een Italiaanse stal voor 198 koeien bouwen. Met emissiearme vloer en 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel vier: het dak wordt geplaatst.

Foto

 • <p>Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Halverwege juni moet de stalbouw afgerond zijn.</p>

  Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Halverwege juni moet de stalbouw afgerond zijn.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>In het vorige deel werden de spanten gezet en de gordingen geplaatst. Deze maand werd de stal steeds verder 'dichtgetimmerd'. Dit is de voorgevel van de stal. Een aantal prefab betonnen wanden met deuren en ramen is inmiddels op z'n plek gezet.</p>

  In het vorige deel werden de spanten gezet en de gordingen geplaatst. Deze maand werd de stal steeds verder 'dichtgetimmerd'. Dit is de voorgevel van de stal. Een aantal prefab betonnen wanden met deuren en ramen is inmiddels op z'n plek gezet.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Hier worden aan de andere kant van de stal ook de grootste muurelementen geplaatst. Hier wordt één van de 14 centimeter dikke elementen met een kraan op z'n plek gezet. Een medewerker van het bouwbedrijf helpt hierbij. De totale achterwand is uiteindelijk in twee uur geplaatst.</p>

  Hier worden aan de andere kant van de stal ook de grootste muurelementen geplaatst. Hier wordt één van de 14 centimeter dikke elementen met een kraan op z'n plek gezet. Een medewerker van het bouwbedrijf helpt hierbij. De totale achterwand is uiteindelijk in twee uur geplaatst.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een andere medewerker schuift het prefab-element met steenmotief tegen het andere element aan. De uitvoerder kijkt toe of alles goed gaat.</p>

  Een andere medewerker schuift het prefab-element met steenmotief tegen het andere element aan. De uitvoerder kijkt toe of alles goed gaat.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Nadat de muurelementen geplaatst zijn, worden de damwandelementen van de gevel op hun plek gezet. Elk element is 1,20 breed, maar de hoogte verschilt uiteraard. Het grootste element - onder de nok - is 6 meer hoog.</p>

  Nadat de muurelementen geplaatst zijn, worden de damwandelementen van de gevel op hun plek gezet. Elk element is 1,20 breed, maar de hoogte verschilt uiteraard. Het grootste element - onder de nok - is 6 meer hoog.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een overzicht van de 60 meter lange, 36 meter brede en 10 meter hoge Italiaanse stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. De rechterhelft van de gevel is inmiddels geplaatst. De foto is overigens genomen vanaf het nieuwe kavelpad. Siebes past weidegang toe.</p>

  Een overzicht van de 60 meter lange, 36 meter brede en 10 meter hoge Italiaanse stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. De rechterhelft van de gevel is inmiddels geplaatst. De foto is overigens genomen vanaf het nieuwe kavelpad. Siebes past weidegang toe.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een overzicht in de stal met links de melkstal en rechts de emissiearme W4-vloer waar de koeien straks op lopen. Hier is het principe van de Italiaanse stal nog eens goed te zien. Er zijn twee open nokken. Een is 2,50 meter hoog, de ander 1,60 meter. Veel licht, lucht en welzijn dus.</p>

  Een overzicht in de stal met links de melkstal en rechts de emissiearme W4-vloer waar de koeien straks op lopen. Hier is het principe van de Italiaanse stal nog eens goed te zien. Er zijn twee open nokken. Een is 2,50 meter hoog, de ander 1,60 meter. Veel licht, lucht en welzijn dus.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een overzicht in de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Het gedeelte waar de koeien op lopen, is nu nog gebroken puin met een laag van 20 centimeter zand erbovenop. De vader van Jos, Jan (71), is nog een keer aan het aftrillen voor een stabiel zandbed voordat het beton gestort wordt.</p>

  Een overzicht in de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Het gedeelte waar de koeien op lopen, is nu nog gebroken puin met een laag van 20 centimeter zand erbovenop. De vader van Jos, Jan (71), is nog een keer aan het aftrillen voor een stabiel zandbed voordat het beton gestort wordt.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Hier worden de hoeken van de golfplaten afgeslepen.</p>

  Hier worden de hoeken van de golfplaten afgeslepen.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Er wordt bijna een begin gemaakt met het dak. Hier monteert een medewerker de valbeveiliging.</p>

  Er wordt bijna een begin gemaakt met het dak. Hier monteert een medewerker de valbeveiliging.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een overzicht van de zijkant van de stal. Er is een begin gemaakt met het leggen van het dak. Tussen het dak en en de muur wordt straks nog een ventilatiegordijn geplaatst. De prefab muurtjes zijn 5,5 meter breed en hebben hetzelfde steenmotief als de 'muren' in de voor- en achtergevel. Links op de achtergrond is nog net een lichtplaat te zien. Die is 15 meter lang en bevindt zich precies boven de melkstal.</p>

  Een overzicht van de zijkant van de stal. Er is een begin gemaakt met het leggen van het dak. Tussen het dak en en de muur wordt straks nog een ventilatiegordijn geplaatst. De prefab muurtjes zijn 5,5 meter breed en hebben hetzelfde steenmotief als de 'muren' in de voor- en achtergevel. Links op de achtergrond is nog net een lichtplaat te zien. Die is 15 meter lang en bevindt zich precies boven de melkstal.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Hier zijn twee medewerkers van montagebedrijf Sermon bezig met het leggen van het dak. Dit zijn traditionele golfplaten. Uiteindelijk duurde het drie dagen voordat het dak erop lag. Precies volgens schema.</p>

  Hier zijn twee medewerkers van montagebedrijf Sermon bezig met het leggen van het dak. Dit zijn traditionele golfplaten. Uiteindelijk duurde het drie dagen voordat het dak erop lag. Precies volgens schema.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een fraai nieuw overzicht van de stal. De gevel oogt al nagenoeg als een stal. Eén kant van het dak ligt inmidels vol dakplaten. Rechts is alles nog open. De open nok van de Italiaanse stal is duidelijk zichtbaar.</p>

  Een fraai nieuw overzicht van de stal. De gevel oogt al nagenoeg als een stal. Eén kant van het dak ligt inmidels vol dakplaten. Rechts is alles nog open. De open nok van de Italiaanse stal is duidelijk zichtbaar.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een overzicht in de stal. Half dicht, half open. De boxranden, ligboxen en mestgangen zijn al zichtbaar. In mei wordt een begin met de inrichting gemaakt.</p>

  Een overzicht in de stal. Half dicht, half open. De boxranden, ligboxen en mestgangen zijn al zichtbaar. In mei wordt een begin met de inrichting gemaakt.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>De golfdakplaten voor het middelste dakvlak konden niet van buiten gelegd worden. Dat moest van binnenuit gebeuren. Hier rijdt een medewerker een pallet met nieuwe dakplaten met een verreiker de stal binnen.</p>

  De golfdakplaten voor het middelste dakvlak konden niet van buiten gelegd worden. Dat moest van binnenuit gebeuren. Hier rijdt een medewerker een pallet met nieuwe dakplaten met een verreiker de stal binnen.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Inmiddels ligt ook de wapening in de 2x15 zij-aan-zijmelkstal klaar.</p>

  Inmiddels ligt ook de wapening in de 2x15 zij-aan-zijmelkstal klaar.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Iets verderop bevindt zich de technische ruimte.</p>

  Iets verderop bevindt zich de technische ruimte.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Dit zijn de leidingen die uit het tanklokaal komen. Onder meer voor de spoelbak en de spoelautomaten.</p>

  Dit zijn de leidingen die uit het tanklokaal komen. Onder meer voor de spoelbak en de spoelautomaten.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>In april is er veel gebeurd op het erf van Siebes. De Italiaanse stal heeft duidelijk vorm gekregen.</p>

  In april is er veel gebeurd op het erf van Siebes. De Italiaanse stal heeft duidelijk vorm gekregen.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een laatste inkijkje in de stal. In de volgende reportage wordt de inrichting besproken.</p>

  Een laatste inkijkje in de stal. In de volgende reportage wordt de inrichting besproken.

  Foto: Hans Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.