Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Met Italiaanse stal naar 198 koeien (3)

Familie Siebes laat een Italiaanse stal voor 198 koeien bouwen. Met emissiearme vloer en 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel drie: de spanten worden gezet.

Foto

 • <p>Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Halverwege juni moet de stalbouw afgerond zijn.</p>
<p> </p>
<p>Bekijk ook nog eens deel << <a title="1" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/2/Met-Italiaanse-stal-naar-198-koeien-1-1701893W/">1</a> >> en <<<a title="2" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/3/Met-Italiaanse-stal-naar-198-koeien-2-1731579W/"> 2</a> >> uit deze stalbouwserie.</p>

  Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Halverwege juni moet de stalbouw afgerond zijn.

   

  Bekijk ook nog eens deel << 1 >> en << 2 >> uit deze stalbouwserie.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Een fraai overzicht van de 60 meter lange en 36 meter brede Italiaanse stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet en straks plaats biedt aan 198 melkkoeien. De contouren worden steeds duidelijker zichtbaar. De spanten worden gezet en dus is het een drukte van belang op het erf.&lt;/p>

  Een fraai overzicht van de 60 meter lange en 36 meter brede Italiaanse stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet en straks plaats biedt aan 198 melkkoeien. De contouren worden steeds duidelijker zichtbaar. De spanten worden gezet en dus is het een drukte van belang op het erf.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>De stal gaat de lucht in. De eerste liggende spanten - elk 19 meter lang - liggen al klaar. De staande spanten zijn dan weer 3,85 meter lang. Uiteindelijk werden alle spanten in vijf dagen tijd gezet. Alleen de laatste werkdag voor de spanten liet vanwege het stormachtige weer even op zich wachten.&lt;/p>

  De stal gaat de lucht in. De eerste liggende spanten - elk 19 meter lang - liggen al klaar. De staande spanten zijn dan weer 3,85 meter lang. Uiteindelijk werden alle spanten in vijf dagen tijd gezet. Alleen de laatste werkdag voor de spanten liet vanwege het stormachtige weer even op zich wachten.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Medewerkers van bouwbedrijf Wopereis controleren de spanten. Die worden om de 5,50 meter geplaatst.&lt;/p>

  Medewerkers van bouwbedrijf Wopereis controleren de spanten. Die worden om de 5,50 meter geplaatst.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Een ander overzicht van de Italiaanse stal. Hier is de &apos;Italiaanse&apos; vorm al duidelijk zichtbaar. Twee daken steken schuin omhoog. Het levert twee extra open nokken op. De een is 2,50 meter hoog, de ander 1,60 meter. Het resultaat: licht, lucht en extra welzijn.&lt;/p>

  Een ander overzicht van de Italiaanse stal. Hier is de 'Italiaanse' vorm al duidelijk zichtbaar. Twee daken steken schuin omhoog. Het levert twee extra open nokken op. De een is 2,50 meter hoog, de ander 1,60 meter. Het resultaat: licht, lucht en extra welzijn.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>De 5,50 meter lange gordingen die tussen de spanten komen te liggen, liggen al klaar.&lt;/p>

  De 5,50 meter lange gordingen die tussen de spanten komen te liggen, liggen al klaar.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Meerdere gordingen worden tegelijkertijd met een kraan opgetild. De bouwmedewerker in de hoogwerker stuurt voorzichtig bij.&lt;/p>

  Meerdere gordingen worden tegelijkertijd met een kraan opgetild. De bouwmedewerker in de hoogwerker stuurt voorzichtig bij.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>En dirigeert een van de gordingen vervolgens naar de juiste plek.&lt;/p>

  En dirigeert een van de gordingen vervolgens naar de juiste plek.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Daarna schroeft hij de gording aan de spant.&lt;/p>

  Daarna schroeft hij de gording aan de spant.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Nog een fraai overzicht van de ligboxenstal. Dit is de zijkant waar straks - boven het muurtje - een ventilatiegordijn komt.&lt;/p>

  Nog een fraai overzicht van de ligboxenstal. Dit is de zijkant waar straks - boven het muurtje - een ventilatiegordijn komt.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Hier is het principe van de Italiaanse stal mooi zichtbaar: extra licht en lucht door de open nok tussen beide schuine daken. Deze nok is 2,50 meter hoog. Het hoogste punt van de stal is overigens 10 meter.&lt;/p>

  Hier is het principe van de Italiaanse stal mooi zichtbaar: extra licht en lucht door de open nok tussen beide schuine daken. Deze nok is 2,50 meter hoog. Het hoogste punt van de stal is overigens 10 meter.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Deze prefab betonnen wandjes met steenmotief, die straks onder de ventilatiegordijnen komen, zijn al van tevoren in elkaar gezet. Deze muurelementen zijn 5,50 meter breed.&lt;/p>

  Deze prefab betonnen wandjes met steenmotief, die straks onder de ventilatiegordijnen komen, zijn al van tevoren in elkaar gezet. Deze muurelementen zijn 5,50 meter breed.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>En de eerste prefab muurtjes zijn inmiddels ook al geplaatst. Ze worden telkens met een hoekijzer aan de spant gemonteerd.&lt;/p>

  En de eerste prefab muurtjes zijn inmiddels ook al geplaatst. Ze worden telkens met een hoekijzer aan de spant gemonteerd.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Tijdens de vorige reportage werd het beton gestort in de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Hier is goed zichtbaar dat de melkput fors lager ligt dan de rest van de stal (rechts). Het hoogteverschil is 1,60 meter. Het gedeelte waar de koeien straks lopen (graafmachine) is aangevuld met gebroken puin. Daar kwam ook nog 20 centimeter zand bovenop. Het ophogen was nodig, omdat er straks weer een laag beton op komt.&lt;/p>

  Tijdens de vorige reportage werd het beton gestort in de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Hier is goed zichtbaar dat de melkput fors lager ligt dan de rest van de stal (rechts). Het hoogteverschil is 1,60 meter. Het gedeelte waar de koeien straks lopen (graafmachine) is aangevuld met gebroken puin. Daar kwam ook nog 20 centimeter zand bovenop. Het ophogen was nodig, omdat er straks weer een laag beton op komt.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Siebes gaat vervolgens zelf met een trilplaat aan de slag om het oppervlak te verdichten. Zo kan het niet verzakken. Let rechts ook op de 60 centimeter brede emissiearme W4+-vloerelementen van HCI. Dit wordt de terugloopgang van de melkstal. De mestgangen in de stal zijn overigens voorzien van &apos;gewone&apos; W4-vloerelementen. Deze elementen zijn een tientje goedkoper en zijn twee keer zo breed.&lt;/p>

  Siebes gaat vervolgens zelf met een trilplaat aan de slag om het oppervlak te verdichten. Zo kan het niet verzakken. Let rechts ook op de 60 centimeter brede emissiearme W4+-vloerelementen van HCI. Dit wordt de terugloopgang van de melkstal. De mestgangen in de stal zijn overigens voorzien van 'gewone' W4-vloerelementen. Deze elementen zijn een tientje goedkoper en zijn twee keer zo breed.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>En aan het eind van de reportage brak de zon voorzichtig door. Intussen krijgt ook de begane grond van de Italiaanse stal steeds meer vorm. De mestgangen, ligboxen en boxmuren zijn niet te missen.&lt;/p>

  En aan het eind van de reportage brak de zon voorzichtig door. Intussen krijgt ook de begane grond van de Italiaanse stal steeds meer vorm. De mestgangen, ligboxen en boxmuren zijn niet te missen.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • tikka


  Mooie stal, 60x 36m vind ik meevallen voor 198 koeien. Italiaans dak spreekt me ook aan, veel lucht en niet te hoog.

 • tikka


  O ja, Succes gewenst uiteraard met de verdere bouw en het gebruik van de stal.

 • 1510


  Welk is de beste windrichting voor de openzijde?

 • menske

  De luwzijde, dus vaak noord oost, is in mijn ogen het beste voor de zomer. De wind creëert dan een vacuüm en trekt de lucht bovenuit de stal. Voor de wintermaanden zou ik een gordijn bovenin adviseren wat je dan dicht kunt maken.

 • 1510


  ok, bedankt ,

  zijn er ervaringen... met het laagste punt niet boven boxen, ivm extra luchtsnelheid, en tocht?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.