Rundveehouderij

Foto & video 5 reactieslaatste update:24 apr 2015

Koeien hebben het luxe in fraaie IDS-stal

Vof Mooij bouwde op de valreep van het quotumeinde een nieuwe ligboxenstal voor 127 melkkoeien. Onder meer met 23-stands draaimelkstal. 25 april is er open dag.

Foto

 • <p>Vof Mooij - bestaande uit Ingrid (65), Oscar (40) en Cees (65) Mooij, én Cas (1) - poseren in de nieuwe ligboxenstal. De vof heeft nu 83 melkkoeien, 55 stuks jongvee en 60 hectare land. Met eigen jongvee wil het bedrijf straks gestaag doorgroeien naar 127 melkkoeien. Over twee jaar moet de stal vol staan.</p>

  Vof Mooij - bestaande uit Ingrid (65), Oscar (40) en Cees (65) Mooij, én Cas (1) - poseren in de nieuwe ligboxenstal. De vof heeft nu 83 melkkoeien, 55 stuks jongvee en 60 hectare land. Met eigen jongvee wil het bedrijf straks gestaag doorgroeien naar 127 melkkoeien. Over twee jaar moet de stal vol staan.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Een overzicht van de nieuwe stal waarvoor subsidie is toegekend uit het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: 'Europa investeert in zijn platteland'. Het quotumeinde was uiteraard de hoofdreden voor de nieuwbouw, maar eerder bouwen en voorsorteren op groei was door het dure quotum geen optie. Dan liever eerst nog wat aflossen, legt Cees Mooij uit. Let ook op de twee grote glazen deuren en de glazen pui (midden) in de voorgevel. Achter de pui bevindt zich de melkcarrousel. Ook daar is dus veel licht. In de achtergevel bevinden zich eveneens drie glazen deuren.</p>

  Een overzicht van de nieuwe stal waarvoor subsidie is toegekend uit het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: 'Europa investeert in zijn platteland'. Het quotumeinde was uiteraard de hoofdreden voor de nieuwbouw, maar eerder bouwen en voorsorteren op groei was door het dure quotum geen optie. Dan liever eerst nog wat aflossen, legt Cees Mooij uit. Let ook op de twee grote glazen deuren en de glazen pui (midden) in de voorgevel. Achter de pui bevindt zich de melkcarrousel. Ook daar is dus veel licht. In de achtergevel bevinden zich eveneens drie glazen deuren.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>De 0+4+0-ligboxenstal oogt erg licht. De stal heeft capaciteit voor 127 melkkoeien en is een Integraal Duurzame Stal (IDS). De kosten waren hierdoor fors. Met de subsidiekosten erbij waren de kosten per koeplaats €9.000. Voor de vof was de reële kostenpost echter €7.500. De veehouders moesten voor de IDS onder meer investeren in een emissiearme vloer, zonnepanelen, een voeraanschuifrobot, ventilatoren, een vernevelingsinstallatie en een klimaatcomputer. Mooij: "Het zijn veel extra's, maar we hebben nu wel een luxe stal tegen een relatief goede prijs."</p>

  De 0+4+0-ligboxenstal oogt erg licht. De stal heeft capaciteit voor 127 melkkoeien en is een Integraal Duurzame Stal (IDS). De kosten waren hierdoor fors. Met de subsidiekosten erbij waren de kosten per koeplaats €9.000. Voor de vof was de reële kostenpost echter €7.500. De veehouders moesten voor de IDS onder meer investeren in een emissiearme vloer, zonnepanelen, een voeraanschuifrobot, ventilatoren, een vernevelingsinstallatie en een klimaatcomputer. Mooij: "Het zijn veel extra's, maar we hebben nu wel een luxe stal tegen een relatief goede prijs."

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Een van de verplichte IDS-investeringen: de voeraanschuifrobot. Die kostte €19.000. Hier stelt Oscar Mooij de robot in. Die robot - die ook automatisch biks bijvoert - draaide in het begin niet optimaal. De robot had toen moeite met de routes en stond te vaak stil. Dat is inmiddels opgelost.</p>

  Een van de verplichte IDS-investeringen: de voeraanschuifrobot. Die kostte €19.000. Hier stelt Oscar Mooij de robot in. Die robot - die ook automatisch biks bijvoert - draaide in het begin niet optimaal. De robot had toen moeite met de routes en stond te vaak stil. Dat is inmiddels opgelost.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>De emissiearme Eco-roostervloer bevalt Mooij erg goed. De koeien - die nu zes weken in de stal zijn - lopen er prima op en ze hebben door het rubber veel grip. Deze vloer ligt overigens overal in de stal.</p>

  De emissiearme Eco-roostervloer bevalt Mooij erg goed. De koeien - die nu zes weken in de stal zijn - lopen er prima op en ze hebben door het rubber veel grip. Deze vloer ligt overigens overal in de stal.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Een detail van de vloer: half rubber, half beton. De vloer heeft een berekende ammoniakuitstoot van 7,1 kilo per dier (weidegang). De vloer had wel een behoorlijke prijs (€140 per m²), maar Mooij krijgt er veel welzijn voor terug.</p>

  Een detail van de vloer: half rubber, half beton. De vloer heeft een berekende ammoniakuitstoot van 7,1 kilo per dier (weidegang). De vloer had wel een behoorlijke prijs (€140 per m²), maar Mooij krijgt er veel welzijn voor terug.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Deze JOZ-mestrobot met sproeier houdt de emissiearme vloer schoon. Maar in de eerste weken zijn er nog wat aanloopproblemen met de software van de robot. Soms komt de mestrobot ineens stil te staan.</p>

  Deze JOZ-mestrobot met sproeier houdt de emissiearme vloer schoon. Maar in de eerste weken zijn er nog wat aanloopproblemen met de software van de robot. Soms komt de mestrobot ineens stil te staan.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Mooij koos voor diepstrooiselboxen en daar heeft hij geen spijt van. De koeien liggen erg goed en blijven mooi schoon. Sinds de koeien in de stal gekomen zijn, is het celgetal al gedaald. Ook het aantal dikke hakken is afgenomen.</p>

  Mooij koos voor diepstrooiselboxen en daar heeft hij geen spijt van. De koeien liggen erg goed en blijven mooi schoon. Sinds de koeien in de stal gekomen zijn, is het celgetal al gedaald. Ook het aantal dikke hakken is afgenomen.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Net buiten de stal is deze mestscheider geplaatst. Een ideaal systeem, stelt Mooij. Let ook op de stalgordijnen. Dit zijn 'luchtzakken', maar ze zijn wel stormbestendig. Bij hard wind klappert er niks, zegt Mooij.</p>

  Net buiten de stal is deze mestscheider geplaatst. Een ideaal systeem, stelt Mooij. Let ook op de stalgordijnen. Dit zijn 'luchtzakken', maar ze zijn wel stormbestendig. Bij hard wind klappert er niks, zegt Mooij.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Mooij melkt de koeien in een 23-stands draaimelkstal (hier op de achtergrond). Deze middelste mestgang is tegelijkertijd de wachtruimte voor de melkcarrousel. Hier is straks voldoende ruimte voor 127 koeien als de stal volstaat.</p>

  Mooij melkt de koeien in een 23-stands draaimelkstal (hier op de achtergrond). Deze middelste mestgang is tegelijkertijd de wachtruimte voor de melkcarrousel. Hier is straks voldoende ruimte voor 127 koeien als de stal volstaat.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>De koeien worden met behulp van dit automatische opdrijfhek naar de melkstal gedreven. De lichtstraat in het geïsoleerde dak is 2,5 meter breed.</p>

  De koeien worden met behulp van dit automatische opdrijfhek naar de melkstal gedreven. De lichtstraat in het geïsoleerde dak is 2,5 meter breed.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Dit is de 23-stands melkcarrousel van Boumatic. Mooij verwacht straks honderd koeien per uur te melken. De hoge capaciteit en het vlotte doormelken door één persoon spraken Mooij aan. Melkrobots waren ook nog even een optie, maar dat vond de veehouder niet ideaal, omdat hij dag en nacht weidt. De kosten van deze carrousel (€198.000) waren wel fors, maar de voordelen van het systeem wogen zwaarder.</p>

  Dit is de 23-stands melkcarrousel van Boumatic. Mooij verwacht straks honderd koeien per uur te melken. De hoge capaciteit en het vlotte doormelken door één persoon spraken Mooij aan. Melkrobots waren ook nog even een optie, maar dat vond de veehouder niet ideaal, omdat hij dag en nacht weidt. De kosten van deze carrousel (€198.000) waren wel fors, maar de voordelen van het systeem wogen zwaarder.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>In de ruimte naast de melkcarrousel is deze klimaatcomputer opgehangen. Ook een IDS-eis. Aan de hand van windrichting en staltemperatuur wordt het juiste stalklimaat bepaald.</p>

  In de ruimte naast de melkcarrousel is deze klimaatcomputer opgehangen. Ook een IDS-eis. Aan de hand van windrichting en staltemperatuur wordt het juiste stalklimaat bepaald.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Rechts van de melkstal is een strohok van ruwweg 7 bij 3 meter voor noodgevallen gemaakt. De vorm van de muur is 'rond' door de carrousel die ernaast staat.</p>

  Rechts van de melkstal is een strohok van ruwweg 7 bij 3 meter voor noodgevallen gemaakt. De vorm van de muur is 'rond' door de carrousel die ernaast staat.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Dit is de andere kant van de melkstal: de separatieruimte. Hier is nog eens plek voor drie koeien.</p>

  Dit is de andere kant van de melkstal: de separatieruimte. Hier is nog eens plek voor drie koeien.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>In de stal hangen twee van deze grote ventilatoren. Niet per se noodzakelijk voor Mooij, wel verplicht vanuit de IDS.</p>

  In de stal hangen twee van deze grote ventilatoren. Niet per se noodzakelijk voor Mooij, wel verplicht vanuit de IDS.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Nog een IDS-investering: de vernevelingsinstallatie. Mooij kan op zijn bedrijf maximaal 250 kuub regenwater opvangen. Een deel daarvan wordt voor deze installatie gebruikt.</p>

  Nog een IDS-investering: de vernevelingsinstallatie. Mooij kan op zijn bedrijf maximaal 250 kuub regenwater opvangen. Een deel daarvan wordt voor deze installatie gebruikt.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Aan koecomfort is gedacht. In de stal hangen meerdere van deze automatische koeborstels.</p>

  Aan koecomfort is gedacht. In de stal hangen meerdere van deze automatische koeborstels.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>De drinkbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem.</p>

  De drinkbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>In de stal hangt led-verlichting. Verplicht vanuit de IDS, maar evengoed had Mooij voor led gekozen. Het geeft veel extra wit licht, stelt hij.</p>

  In de stal hangt led-verlichting. Verplicht vanuit de IDS, maar evengoed had Mooij voor led gekozen. Het geeft veel extra wit licht, stelt hij.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Er komen ook zonnepanelen op het dak te liggen. Die liggen hier nog in de doos. Het gaat om 120 panelen, die jaarlijks samen goed zijn voor 26.263 kilowatt. De terugverdientijd is vooralsnog berekend op zes jaar.</p>

  Er komen ook zonnepanelen op het dak te liggen. Die liggen hier nog in de doos. Het gaat om 120 panelen, die jaarlijks samen goed zijn voor 26.263 kilowatt. De terugverdientijd is vooralsnog berekend op zes jaar.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Altijd makkelijk: een extra looppad aan de achterkant van de stal.</p>

  Altijd makkelijk: een extra looppad aan de achterkant van de stal.

  Foto: Diederik van der Laan
 • <p>Tijdens het maken de Boerderij-reportage lag er nog gebroken puin rond de stal. Een paar dagen later zou dit geasfalteerd worden. Op de open dag ligt er straks netjes een laag asfalt.</p>
<p> </p>
<p>Vof Mooij houdt zaterdag 25 april van 10.00 tot 16.00 uur een open dag.<br />Adres: Uitgeesterweg 37, Limmen (N.-H.).</p>

  Tijdens het maken de Boerderij-reportage lag er nog gebroken puin rond de stal. Een paar dagen later zou dit geasfalteerd worden. Op de open dag ligt er straks netjes een laag asfalt.

   

  Vof Mooij houdt zaterdag 25 april van 10.00 tot 16.00 uur een open dag.
  Adres: Uitgeesterweg 37, Limmen (N.-H.).

  Foto: Diederik van der Laan

Laatste reacties

 • kiepel

  Mooi en erg luxe, succes! Dit komt helemaal goed.

 • 111485

  Ja een mooie stal en ook mooie deuren en die vloer zou ik ook wil in mijn stal willen hebben.

 • rensenjose


  1 miljoen euro koste deze stal,heel bizar

  tijdens deze reportage was het licht bewolkt,ik

  hoop dat hier de zon gaat schijnen.

  hij mag de stal wel gauw vol zetten anders komt hij

  nooit vol.

 • rensenjose


  1 miljoen euro koste deze stal,heel bizar

  tijdens deze reportage was het licht bewolkt,ik

  hoop dat hier de zon gaat schijnen.

  hij mag de stal wel gauw vol zetten anders komt hij

  nooit vol.

 • joannes

  De lage rente maakt veel mogelijk!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.