Rundveehouderij

Foto & video

Met Italiaanse stal naar 198 koeien (2)

Familie Siebes laat een Italiaanse stal voor 198 koeien bouwen. Met emissiearme vloer en 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel twee: beton storten in de melkstal.

Foto

 • <p>Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 1,1 miljoen kilo quotum en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Halverwege juni moet de stalbouw afgerond zijn.</p>

  Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 1,1 miljoen kilo quotum en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Halverwege juni moet de stalbouw afgerond zijn.

  Foto: Hans Prinsen
 • <p>Een overzicht van de bouwlocatie. Op de achtergrond de huidige ligboxenstal. Daar wordt straks het jongvee gehuisvest. Tijdens de vorige fotoreportage<a href="http://www.boerderij.nl/F2R/?returnurl=%2fRundveehouderij%2fFoto-Video%2f2015%2f2%2fMet-Italiaanse-stal-naar-198-koeien-1-1701893W%2f"> << zie link>></a> werd de fundering van de 60 meter lange en 36 meter brede Italiaanse stal gestort. Inmiddels schiet de bouw al behoorlijk op. Het kelderdek ligt nagenoeg op z'n plaats. In de stal komen twee versies van de emissiearme W4-vloer te liggen. Links zijn beide vloerdelen al zichtbaar. De W4-vloer is 1,20 meter breed, de W4+ 0,60 meter.</p>

  Een overzicht van de bouwlocatie. Op de achtergrond de huidige ligboxenstal. Daar wordt straks het jongvee gehuisvest. Tijdens de vorige fotoreportage << zie link>> werd de fundering van de 60 meter lange en 36 meter brede Italiaanse stal gestort. Inmiddels schiet de bouw al behoorlijk op. Het kelderdek ligt nagenoeg op z'n plaats. In de stal komen twee versies van de emissiearme W4-vloer te liggen. Links zijn beide vloerdelen al zichtbaar. De W4-vloer is 1,20 meter breed, de W4+ 0,60 meter.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Nieuwe vloerdelen van de W4+ liggen gestapeld klaar.Siebes moest emissiearm bouwen en koos dus voor W4 en W4+ van HCI. De kosten daarvoor waren vrij fors. Per vierkante meter staan deze vloeren respectievelijk voor €65 en voor €75 op de rekening.&lt;/p>

  Nieuwe vloerdelen van de W4+ liggen gestapeld klaar.Siebes moest emissiearm bouwen en koos dus voor W4 en W4+ van HCI. De kosten daarvoor waren vrij fors. Per vierkante meter staan deze vloeren respectievelijk voor €65 en voor €75 op de rekening.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Eén van de passtukken hangt hier in drie takels en wordt straks linksonder - aan het eind van een boxenrij - op z&apos;n plek gezet. Aan de linkerkant van het passtuk zit een rubberen flap, de rechterkant is vlak afgewerkt. De bouwmedewerkers kunnen het passtuk zo laten zakken en eenvoudig plaatsen. Het is degelijk maatwerk.&lt;/p>

  Eén van de passtukken hangt hier in drie takels en wordt straks linksonder - aan het eind van een boxenrij - op z'n plek gezet. Aan de linkerkant van het passtuk zit een rubberen flap, de rechterkant is vlak afgewerkt. De bouwmedewerkers kunnen het passtuk zo laten zakken en eenvoudig plaatsen. Het is degelijk maatwerk.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Hier wordt een ligboxendek (zie opstaande kant) geplaatst. De medewerkers beginnen met een half dek (0,57 meter breed). Daarna volgen hele dekken om vervolgens weer af te sluiten met een halve. Dit voorkomt dat de ligboxen straks op de naden gemonteerd moeten worden. Linksvoor is overigens nog de W4+-vloer van de wachtruimte in de stal te zien.&lt;/p>

  Hier wordt een ligboxendek (zie opstaande kant) geplaatst. De medewerkers beginnen met een half dek (0,57 meter breed). Daarna volgen hele dekken om vervolgens weer af te sluiten met een halve. Dit voorkomt dat de ligboxen straks op de naden gemonteerd moeten worden. Linksvoor is overigens nog de W4+-vloer van de wachtruimte in de stal te zien.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Als het het ligboxendek geplaatst is, maken de medewerkers van het bouwbedrijf de ketting weer los.&lt;/p>

  Als het het ligboxendek geplaatst is, maken de medewerkers van het bouwbedrijf de ketting weer los.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Inmiddels is de melkstal (rechtsvoor) uitgegraven. Vandaag wordt het eerste beton voor deze 2x15 zij-aan-zijmelkstal gestort. Dit is het zicht vanaf de bestaande bedrijfsgebouwen. De melkstal bevindt zich slechts op 10 meter afstand van de huidige ligboxenstal.&lt;/p>

  Inmiddels is de melkstal (rechtsvoor) uitgegraven. Vandaag wordt het eerste beton voor deze 2x15 zij-aan-zijmelkstal gestort. Dit is het zicht vanaf de bestaande bedrijfsgebouwen. De melkstal bevindt zich slechts op 10 meter afstand van de huidige ligboxenstal.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Een van de medewerkers is bezig met het beton storten in de melkstal. In totaal ging het om 9 kuub beton voor de melkput. Het storten nam een uur in beslag, het afwerken nog eens anderhalf uur. Precies volgens schema, aldus Siebes.&lt;/p>

  Een van de medewerkers is bezig met het beton storten in de melkstal. In totaal ging het om 9 kuub beton voor de melkput. Het storten nam een uur in beslag, het afwerken nog eens anderhalf uur. Precies volgens schema, aldus Siebes.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>De betonwagen draaide overuren.&lt;/p>

  De betonwagen draaide overuren.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Het beton storten gaat verder.&lt;/p>

  Het beton storten gaat verder.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>De vloer van de melkstal ligt precies 1,60 meter lager dan de rest van de stal. Maar daar bovenop komen straks nog hydraulische stempels en een beweegbare putvloer. Dat betekent 50 centimeter winst. Siebes staat zodoende straks 1,10 meter lager dan de koeien.&lt;/p>

  De vloer van de melkstal ligt precies 1,60 meter lager dan de rest van de stal. Maar daar bovenop komen straks nog hydraulische stempels en een beweegbare putvloer. Dat betekent 50 centimeter winst. Siebes staat zodoende straks 1,10 meter lager dan de koeien.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Hier vlakken de medewerkers van het bouwbedrijf het beton uit. De balk in het midden is de bekisting voor het gootje voor de afvoer van het afvalwater.&lt;/p>

  Hier vlakken de medewerkers van het bouwbedrijf het beton uit. De balk in het midden is de bekisting voor het gootje voor de afvoer van het afvalwater.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>De bewapening in de 2x15-melkstal is duidelijk zichtbaar. Medewerkers van het bouwbedrijf controleren hier of de vloer goed afloopt. Siebes koos namelijk voor een afschot. Een kleine helling die 2 procent afloopt naar het midden. De reden is de beweegbare putvloer.&lt;/p>

  De bewapening in de 2x15-melkstal is duidelijk zichtbaar. Medewerkers van het bouwbedrijf controleren hier of de vloer goed afloopt. Siebes koos namelijk voor een afschot. Een kleine helling die 2 procent afloopt naar het midden. De reden is de beweegbare putvloer.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Nog een ander overzicht van de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Een &apos;traditionele&apos; overstap, want Siebes werkte in de oude situatie nog met twee melkrobots. Van de 2x15 is hij echter meer gecharmeerd. Het systeem is zowel qua meters, arbeid als kosten erg efficient, stelt hij. In de melkstal kan hij straks 110 tot 120 koeien per uur melken, is de verwachting.&lt;/p>

  Nog een ander overzicht van de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Een 'traditionele' overstap, want Siebes werkte in de oude situatie nog met twee melkrobots. Van de 2x15 is hij echter meer gecharmeerd. Het systeem is zowel qua meters, arbeid als kosten erg efficient, stelt hij. In de melkstal kan hij straks 110 tot 120 koeien per uur melken, is de verwachting.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Dit is een dekvloer die bestemd is voor het kantoor en de technische ruimte in de stal. Er zit al wapening in. De verschillende delen worden straks aan elkaar gekoppeld waarna er 10 centimeter beton bovenop gestort wordt.&lt;/p>

  Dit is een dekvloer die bestemd is voor het kantoor en de technische ruimte in de stal. Er zit al wapening in. De verschillende delen worden straks aan elkaar gekoppeld waarna er 10 centimeter beton bovenop gestort wordt.

  Foto: Hans Prinsen
 • &lt;p>Een laatste overzicht van de stal. De contouren worden al aardig zichtbaar. Links is de emissiearme vloer duidelijk te herkennen en ook de ondergrond van de ligboxen is niet te missen. De boxmuren zijn ook al geplaatst.&lt;/p>

  Een laatste overzicht van de stal. De contouren worden al aardig zichtbaar. Links is de emissiearme vloer duidelijk te herkennen en ook de ondergrond van de ligboxen is niet te missen. De boxmuren zijn ook al geplaatst.

  Foto: Hans Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.