Rundveehouderij

Foto & video 10 reactieslaatste update:25 apr 2016

140 Jersey-koeien en heel veel weidevogels

Een nieuw biologisch melkveebedrijf met 140 Jersey-koeien, op het eiland Gouden Boaiem, waarbij weidevogelbeheer centraal staat: daarmee begint familie Bokma. Het eiland is gelegen tussen Heeg en Woudsend, in Zuidwest-Friesland. De winterpolder telt 175 hectare grond, waarvan 140 hectare natuurland geschikt is voor beweiding en ruwvoerwinning. Doel is om in mei te starten met het melken van de eerste ruim zeventig vaarzen.

Foto

 • Melkveehouder Klaas Bokma roeit richting zijn boerderij, een stelpboerderij uit 1890, met ernaast een potstal uit 1992, op Gouden Boaiem. Het eiland, dat alleen per boot te bereiken is, telt twee boerderijen en één particulier vakantiehuisje. De andere boerderij, gebouwd in de jaren tachtig, bestaat naast het woonhuis uit een Hollandse stal en een open kapschuur voor de machines. Deze boerderij wordt bewoond door zijn zoon Siebe Klaas.

  Melkveehouder Klaas Bokma roeit richting zijn boerderij, een stelpboerderij uit 1890, met ernaast een potstal uit 1992, op Gouden Boaiem. Het eiland, dat alleen per boot te bereiken is, telt twee boerderijen en één particulier vakantiehuisje. De andere boerderij, gebouwd in de jaren tachtig, bestaat naast het woonhuis uit een Hollandse stal en een open kapschuur voor de machines. Deze boerderij wordt bewoond door zijn zoon Siebe Klaas.

  Foto: Mark Pasveer
 • Klaas (57, rechts), Betty Bokma (53, midden-onder), Siebe Klaas (30) en Pytsje (29) Bokma gaan samen het avontuur aan. Naast het melken van 140 Jersey-koeien zien ze enorme kansen voor een boerderijwinkel en recreatieve tak. De Bokma’s zijn geen onbekenden in de Friese melkveehouderij. Klaas nam met zijn broer Otto Jan in 1994 het ouderlijk bedrijf in It Heidenskip over: de huidige Jersey Pleats, waar 140 Jersey-koeien worden gemolken. In 2009 kwam daar melkveebedrijf en kaasmakerij De Nylander in Workum bij. Hier staan nog eens zeventig melkkoeien. Laatste wapenfeit binnen de vof, waartoe inmiddels zowel een zoon van Klaas als een zoon van Otto Jan is toegetreden, is uitbreiding met de Gouden Boaiem, of in het Nederlands: Gouden Bodem.

  Klaas (57, rechts), Betty Bokma (53, midden-onder), Siebe Klaas (30) en Pytsje (29) Bokma gaan samen het avontuur aan. Naast het melken van 140 Jersey-koeien zien ze enorme kansen voor een boerderijwinkel en recreatieve tak. De Bokma’s zijn geen onbekenden in de Friese melkveehouderij. Klaas nam met zijn broer Otto Jan in 1994 het ouderlijk bedrijf in It Heidenskip over: de huidige Jersey Pleats, waar 140 Jersey-koeien worden gemolken. In 2009 kwam daar melkveebedrijf en kaasmakerij De Nylander in Workum bij. Hier staan nog eens zeventig melkkoeien. Laatste wapenfeit binnen de vof, waartoe inmiddels zowel een zoon van Klaas als een zoon van Otto Jan is toegetreden, is uitbreiding met de Gouden Boaiem, of in het Nederlands: Gouden Bodem.

  Foto: Mark Pasveer
 • Alle koeien gaan in de veetrailer achter de trekker op de dekschuit. Vooral de eerste keer is dat volgens Siebe Klaas een spannende klus. De dekschuit wordt met behulp van een duwbootje naar de overkant gebracht. Ook de melktank zetten de veehouders straks twee keer in de week met behulp van de dekschuit over. Kaasmaker Henri Willig in Heerenveen komt de melk vervolgens ophalen.

  Alle koeien gaan in de veetrailer achter de trekker op de dekschuit. Vooral de eerste keer is dat volgens Siebe Klaas een spannende klus. De dekschuit wordt met behulp van een duwbootje naar de overkant gebracht. Ook de melktank zetten de veehouders straks twee keer in de week met behulp van de dekschuit over. Kaasmaker Henri Willig in Heerenveen komt de melk vervolgens ophalen.

  Foto: Mark Pasveer
 • De Bokma’s wonen nu twee jaar op Gouden Boaiem. Het eiland wordt gepacht van Staatsbosbeheer. De stallen en de 140 hectare natuurgrond boden onderdak aan 120 stuks jongvee van de Jersey Pleats. De kalveren geboren op de bedrijven in It Heidenskip en Workum werden opgefokt op de Gouden Boaiem. Een paar dagen voor het afkalven gingen de pinken weer terug. Nu is het plan om in mei te starten met melken van de eigen koeien.

  De Bokma’s wonen nu twee jaar op Gouden Boaiem. Het eiland wordt gepacht van Staatsbosbeheer. De stallen en de 140 hectare natuurgrond boden onderdak aan 120 stuks jongvee van de Jersey Pleats. De kalveren geboren op de bedrijven in It Heidenskip en Workum werden opgefokt op de Gouden Boaiem. Een paar dagen voor het afkalven gingen de pinken weer terug. Nu is het plan om in mei te starten met melken van de eigen koeien.

  Foto: Mark Pasveer
 • Met Staatsbosbeheer wordt onderhandeld over een pachtcontract van dertig jaar. Zowel de gebouwen als het terrein behoeven wel enige renovatie.

  Met Staatsbosbeheer wordt onderhandeld over een pachtcontract van dertig jaar. Zowel de gebouwen als het terrein behoeven wel enige renovatie.

  Foto: Mark Pasveer
 • De oude Hollandse stal wordt omgebouwd tot potstal. Binnen een biologische bedrijfsvoering is het aanbinden niet toegestaan. In de stal komt ook een tweedehands DeLaval 2x8 90-gradenmelkstal, een investering van zo’n €2 ton. Plannen voor nieuwbouw liggen ook al op tafel. Doel is om over vier à vijf jaar dwars op de oude stal een nieuwe potstal van 38 bij 50 meter te bouwen. Geschatte kosten: €470.000.

  De oude Hollandse stal wordt omgebouwd tot potstal. Binnen een biologische bedrijfsvoering is het aanbinden niet toegestaan. In de stal komt ook een tweedehands DeLaval 2x8 90-gradenmelkstal, een investering van zo’n €2 ton. Plannen voor nieuwbouw liggen ook al op tafel. Doel is om over vier à vijf jaar dwars op de oude stal een nieuwe potstal van 38 bij 50 meter te bouwen. Geschatte kosten: €470.000.

  Foto: Mark Pasveer
 • De ruwvoerproductie verliep het eerste jaar geweldig. Veel voer kon worden verkocht. Het contrast met afgelopen jaar was groot. Vorig jaar werd er maar één snee gras van het land gehaald. De ruwvoerwinning en het beweiden zijn volledig afgestemd op het weidevogelbeheer. Zo mag 25 hectare grasland pas na 15 juni worden gemaaid. Voor de andere percelen wordt overlegd met de vogelwacht, een vrijwilliger bij Staatsbosbeheer. Maaien is trouwens geen sinecure, want de aanleg van een vlakke grasmat zit er hier niet in. Maaien kan niet harder dan met 5 à 6 kilometer per uur.

  De ruwvoerproductie verliep het eerste jaar geweldig. Veel voer kon worden verkocht. Het contrast met afgelopen jaar was groot. Vorig jaar werd er maar één snee gras van het land gehaald. De ruwvoerwinning en het beweiden zijn volledig afgestemd op het weidevogelbeheer. Zo mag 25 hectare grasland pas na 15 juni worden gemaaid. Voor de andere percelen wordt overlegd met de vogelwacht, een vrijwilliger bij Staatsbosbeheer. Maaien is trouwens geen sinecure, want de aanleg van een vlakke grasmat zit er hier niet in. Maaien kan niet harder dan met 5 à 6 kilometer per uur.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tussen de twee boerderijen op het eiland loopt een 1 kilometer lang, oud pad. Dagelijks loopt Klaas naar de boerderij van zijn zoon. In het voorjaar is het gebied een paradijs voor vogels als de grutto, roerdomp, kievit, tureluur en de waterral, een rietvogel die zich zelden laat zien.

  Tussen de twee boerderijen op het eiland loopt een 1 kilometer lang, oud pad. Dagelijks loopt Klaas naar de boerderij van zijn zoon. In het voorjaar is het gebied een paradijs voor vogels als de grutto, roerdomp, kievit, tureluur en de waterral, een rietvogel die zich zelden laat zien.

  Foto: Mark Pasveer
 • ‘Natuurlijk’ boeren heeft natuurlijk ook consequenties voor de productie. In It Heidenskip is die gemiddeld 5.000 kilo (5,63 procent vet en 4,19 eiwit). Voor Gouden Boaiem is dat bij aanvang wat lager. Met een rantsoen dat vooral bestaat uit gras (zo’n kwart hooi), aangevuld met 550 kilo krachtvoer per koe per jaar, hopen ze op gemiddeld 4.500 kilo productie.

  ‘Natuurlijk’ boeren heeft natuurlijk ook consequenties voor de productie. In It Heidenskip is die gemiddeld 5.000 kilo (5,63 procent vet en 4,19 eiwit). Voor Gouden Boaiem is dat bij aanvang wat lager. Met een rantsoen dat vooral bestaat uit gras (zo’n kwart hooi), aangevuld met 550 kilo krachtvoer per koe per jaar, hopen ze op gemiddeld 4.500 kilo productie.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • agpros

  Prima initiatief, maar waar komt de boerderijwinkel? Toch niet op het eiland? Ik ben bang dat er weinig klanten zijn, die iedere keer met een bootje naar de winkel gaan.

 • Gouden Boaiem

  Het wemelt hier van de watersporters en dagjesmensen op het water. In het hoofdseizoen willen we deze mensen en onze bezoekers op het eiland onze producten aanbieden zoals biologische kaas, yoghurt, boter en natuurlijk melk.

 • agpros

  @ Gouden Boaiem. Ik ben geen waterrot en kan me daarom moeilijk een voorstelling van uw bedrijfsplan maken. In ieder geval succes er mee.

 • trijnie

  Respect, geweldig, zo zou ik wel willen boeren.

 • alco1

  Helaas niet voor iedereen weggelegd!
  Wat ik me wel afvraag± Zijn daar ook ooievaars nesten en andere roofvogels in de buurt.

 • hortensia

  in ieder geval geen vossen

 • hoving1


  Ziet er goed uit ,er is zeker toekomst voor dit bedrijf.

 • koestal

  Hir zijn de weidevogels helemaal verdwenen,teveel predatie door andere dieren ,vos,das ,buizerd en havik,enz..

 • Gouden Boaiem

  Een late reactie: We hebben hie zeker wel vossen (en reeen en hazen enzovoort). En de weidevogels zijn niet verdwenen, zo lang wij de os kunnen bestrijden.

 • Janbachee@hotmail.nl

  Succes fam Bokma op dit mooie stikje fryslan..

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.