Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Welzijn en arbeidsgemak in 'vierkante' stal

Westerlaken bouwde nieuw voor 136 melkkoeien. Hij koos onder meer voor een emissiearme Eco-vloer en een MIone-melkrobot met twee boxen.

Foto

 • Gert-Jan Westerlaken (37) heeft in het Brabantse Babyloniënbroek een melkveebedrijf met 75 melkkoeien, 40 stuks jongvee, 600.000 kg quotum en 50 hectare land. Hij liet vorig jaar een ligboxenstal voor 136 melkkoeien bouwen. Onder meer met MIone-melkrobot. Dat was een flinke stap vooruit ten opzichte van de oude situatie: een ligboxenstal uit 1982 met 64 plaatsen en een 2x5-visgraat. In die stal is nu het jongvee gehuisvest.

  Gert-Jan Westerlaken (37) heeft in het Brabantse Babyloniënbroek een melkveebedrijf met 75 melkkoeien, 40 stuks jongvee, 600.000 kg quotum en 50 hectare land. Hij liet vorig jaar een ligboxenstal voor 136 melkkoeien bouwen. Onder meer met MIone-melkrobot. Dat was een flinke stap vooruit ten opzichte van de oude situatie: een ligboxenstal uit 1982 met 64 plaatsen en een 2x5-visgraat. In die stal is nu het jongvee gehuisvest.

  Foto: Peter Roek
 • Een overzicht van de nieuwe stal die 'vierkant' is: 40 bij 40 meter. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Geen probleem voor Westerlaken. Zijn stalbeeld voldeed al grotendeels aan de maatlat. Eén van de extra investeringen die hij in de stal moest doen voor de MDV was een zichtlocatie voor bezoekers.

  Een overzicht van de nieuwe stal die 'vierkant' is: 40 bij 40 meter. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Geen probleem voor Westerlaken. Zijn stalbeeld voldeed al grotendeels aan de maatlat. Eén van de extra investeringen die hij in de stal moest doen voor de MDV was een zichtlocatie voor bezoekers.

  Foto: Peter Roek
 • De stal heeft een 0+6+0-opstelling en is ruim opgezet. De mestgangen in het midden zijn 3,5 meter breed. De buitenste zijn 4 meter breed. De stal heeft - inclusief vergunningen en erfverharding - €6.200 per koeplaats gekost. Westerlaken investeerde flink in een melkrobot met twee boxen: €155.000 en in een vanuit de provincie verplichte emissiearme vloer: €130 per vierkante meter. Arbeidsgemak en dierenwelzijn wogen zwaar voor hem tijdens de stalbouw.

  De stal heeft een 0+6+0-opstelling en is ruim opgezet. De mestgangen in het midden zijn 3,5 meter breed. De buitenste zijn 4 meter breed. De stal heeft - inclusief vergunningen en erfverharding - €6.200 per koeplaats gekost. Westerlaken investeerde flink in een melkrobot met twee boxen: €155.000 en in een vanuit de provincie verplichte emissiearme vloer: €130 per vierkante meter. Arbeidsgemak en dierenwelzijn wogen zwaar voor hem tijdens de stalbouw.

  Foto: Peter Roek
 • Het dak is geïsoleerd en is voorzien van een relatief smalle lichtstraat. Die is krap 1,5 meter breed. Een bewuste keuze. Als de lichtstraat breder was geweest, had hij de isolatienorm van 2,5 rc niet gehaald.

  Het dak is geïsoleerd en is voorzien van een relatief smalle lichtstraat. Die is krap 1,5 meter breed. Een bewuste keuze. Als de lichtstraat breder was geweest, had hij de isolatienorm van 2,5 rc niet gehaald.

  Foto: Peter Roek
 • De koeien lopen nu bijna een half jaar in de stal. Met 75 koeien is er nog ruimte genoeg. Het koeverkeer is overigens vrij. Er zijn meerdere doorsteken. Daarnaast hangen er ook enkele automatische koeborstels in de stal.

  De koeien lopen nu bijna een half jaar in de stal. Met 75 koeien is er nog ruimte genoeg. Het koeverkeer is overigens vrij. Er zijn meerdere doorsteken. Daarnaast hangen er ook enkele automatische koeborstels in de stal.

  Foto: Peter Roek
 • De koeien lopen op een emissiearme Eco-roostervloer. Die heeft bij weidegang een berekende ammoniakuitstoot van 5,2 kilo. Westerlaken verwacht minder 'blessures' met deze vloer. De ruwe roostervloer laat bovendien voldoende mest door. Het wordt nooit een bende. Het prijskaartje van de Eco-vloer was wel fors: €130 per vierkante meter.

  De koeien lopen op een emissiearme Eco-roostervloer. Die heeft bij weidegang een berekende ammoniakuitstoot van 5,2 kilo. Westerlaken verwacht minder 'blessures' met deze vloer. De ruwe roostervloer laat bovendien voldoende mest door. Het wordt nooit een bende. Het prijskaartje van de Eco-vloer was wel fors: €130 per vierkante meter.

  Foto: Peter Roek
 • Westerlaken koos voor een mestrobot om de vloer schoon te houden. Hier stuurt hij de robot de wachtruimte voor de melkrobot in. De mestrobot is voorzien van een sproeisysteem en bevalt de veehouder erg goed. Westerlaken heeft vorig jaar ook nog even sproeiers bij de ligboxen overwogen. Maar daar koos hij uiteindelijk toch niet voor. Hij vreesde dat die te snel verstopt zouden raken.

  Westerlaken koos voor een mestrobot om de vloer schoon te houden. Hier stuurt hij de robot de wachtruimte voor de melkrobot in. De mestrobot is voorzien van een sproeisysteem en bevalt de veehouder erg goed. Westerlaken heeft vorig jaar ook nog even sproeiers bij de ligboxen overwogen. Maar daar koos hij uiteindelijk toch niet voor. Hij vreesde dat die te snel verstopt zouden raken.

  Foto: Peter Roek
 • De koeien liggen op waterbedden met een laag zaagsel eroverheen. Dat biedt duurzaam comfort volgens Westerlaken. Het comfort blijft op hetzelfde niveau. Daarnaast is het niet veel duurder dan bijvoorbeeld koematrassen, stelt hij. Diepstrooisel was ook een optie geweest. Maar Westerlaken denkt dat dit te arbeidsintensief en duur is. Qua hygiëne vraag het ook extra aandacht.

  De koeien liggen op waterbedden met een laag zaagsel eroverheen. Dat biedt duurzaam comfort volgens Westerlaken. Het comfort blijft op hetzelfde niveau. Daarnaast is het niet veel duurder dan bijvoorbeeld koematrassen, stelt hij. Diepstrooisel was ook een optie geweest. Maar Westerlaken denkt dat dit te arbeidsintensief en duur is. Qua hygiëne vraag het ook extra aandacht.

  Foto: Peter Roek
 • Het vooraanzicht van de ligboxen. Het is een high neck rail met een golfschoftboom. Dit heeft een sterk sturend effect; de koeien liggen zo precies in het midden.

  Het vooraanzicht van de ligboxen. Het is een high neck rail met een golfschoftboom. Dit heeft een sterk sturend effect; de koeien liggen zo precies in het midden.

  Foto: Peter Roek
 • Westerlaken werkt met twee selectiepoorten. Dit is de eerste (drieweg-)selectiepoort. De koeien gaan via deze poort (opnieuw) naar de melkrobot, terug de stal in of naar selectiepoort twee. Die bevindt zich hier links op de achtergrond.

  Westerlaken werkt met twee selectiepoorten. Dit is de eerste (drieweg-)selectiepoort. De koeien gaan via deze poort (opnieuw) naar de melkrobot, terug de stal in of naar selectiepoort twee. Die bevindt zich hier links op de achtergrond.

  Foto: Peter Roek
 • Als de koeien gemolken moeten worden, komen ze via de eerste selectiepoort in deze wachtruimte terecht. Daar is ruimte voor tien koeien en vijf attentiedieren.

  Als de koeien gemolken moeten worden, komen ze via de eerste selectiepoort in deze wachtruimte terecht. Daar is ruimte voor tien koeien en vijf attentiedieren.

  Foto: Peter Roek
 • Het melken gebeurt in deze MIone-melkrobot. Het was niet eens de eerste keuze van Westerlaken, maar hij raakte onder de indruk van de degelijkheid en betrouwbaarheid van de machine. Vooral de manier van aansluiten spreekt hem aan. Alles gebeurt in één keer. Een camera houdt dit nauwkeurig in de gaten. De melkkwaliteit is ook een voordeel. Qua zuurgraad worden met deze melkrobot de beste resultaten gehaald.

  Het melken gebeurt in deze MIone-melkrobot. Het was niet eens de eerste keuze van Westerlaken, maar hij raakte onder de indruk van de degelijkheid en betrouwbaarheid van de machine. Vooral de manier van aansluiten spreekt hem aan. Alles gebeurt in één keer. Een camera houdt dit nauwkeurig in de gaten. De melkkwaliteit is ook een voordeel. Qua zuurgraad worden met deze melkrobot de beste resultaten gehaald.

  Foto: Peter Roek
 • De melkrobot telt nu twee boxen. Dat betekent dat Westerlaken maximaal 120 koeien kan melken. Daarmee kan hij voorlopig vooruit. Uitbreiding met een derde box is een optie. Dan levert hij iets in op capaciteit, maar kan hij nog altijd ruim 175 koeien melken. Zo'n derde box zou ongeveer €50.000 kosten.

  De melkrobot telt nu twee boxen. Dat betekent dat Westerlaken maximaal 120 koeien kan melken. Daarmee kan hij voorlopig vooruit. Uitbreiding met een derde box is een optie. Dan levert hij iets in op capaciteit, maar kan hij nog altijd ruim 175 koeien melken. Zo'n derde box zou ongeveer €50.000 kosten.

  Foto: Peter Roek
 • Deze koe loopt door de eerste selectiepoort en mag terug de stal in.

  Deze koe loopt door de eerste selectiepoort en mag terug de stal in.

  Foto: Peter Roek
 • Koeien die niet gemolken worden of terug de stal ingaan, komen via een smalle gang bij deze tweede tweewegselectiepoort uit. De opties: een separatieruimte (links) en een strohok (rechts, achter de melkrobot).

  Koeien die niet gemolken worden of terug de stal ingaan, komen via een smalle gang bij deze tweede tweewegselectiepoort uit. De opties: een separatieruimte (links) en een strohok (rechts, achter de melkrobot).

  Foto: Peter Roek
 • Dit is die separatieruimte. Hier zijn zes ligboxen en er is een aparte waterbak. De mestrobot kan hier ook zijn rondje maken. Het hek is hoog genoeg.

  Dit is die separatieruimte. Hier zijn zes ligboxen en er is een aparte waterbak. De mestrobot kan hier ook zijn rondje maken. Het hek is hoog genoeg.

  Foto: Peter Roek
 • En dit is het strohok, achter de melkrobot. Er is ook een 'kleine' strozolder.

  En dit is het strohok, achter de melkrobot. Er is ook een 'kleine' strozolder.

  Foto: Peter Roek
 • Een ander overzicht in de stal. Ondanks de smalle lichtstraat oogt de stal best licht. Dat komt ook door de vrij hoge open zijkanten. Die zijn overigens voorzien van automatische ventilatiegordijnen. Op het dak bevindt zich een weerstation.

  Een ander overzicht in de stal. Ondanks de smalle lichtstraat oogt de stal best licht. Dat komt ook door de vrij hoge open zijkanten. Die zijn overigens voorzien van automatische ventilatiegordijnen. Op het dak bevindt zich een weerstation.

  Foto: Peter Roek
 • Westerlaken werkt voor zijn koeien zowel met een activiteitenmeter als met vruchtbaarheidsmanagementsysteem Ovalert. Beide systemen zijn gekoppeld. Via zijn computer of telefoon kan hij dit controleren.

  Westerlaken werkt voor zijn koeien zowel met een activiteitenmeter als met vruchtbaarheidsmanagementsysteem Ovalert. Beide systemen zijn gekoppeld. Via zijn computer of telefoon kan hij dit controleren.

  Foto: Peter Roek
 • De waterbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem. De waterbakken zijn eenvoudig schoon te maken, zoals Westerlaken hier laat zien.

  De waterbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem. De waterbakken zijn eenvoudig schoon te maken, zoals Westerlaken hier laat zien.

  Foto: Peter Roek
 • In de stal hangen 22 van deze led-lampen. Die zorgen voor een 'zee van wit licht', stelt Westerlaken. De investering was wel fors: €580 per lamp.

  In de stal hangen 22 van deze led-lampen. Die zorgen voor een 'zee van wit licht', stelt Westerlaken. De investering was wel fors: €580 per lamp.

  Foto: Peter Roek
 • Op de achtergrond de zichtlocatie in de stal. Een extra investering die nodig was voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Bezoekers kunnen een kijkje nemen.

  Op de achtergrond de zichtlocatie in de stal. Een extra investering die nodig was voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Bezoekers kunnen een kijkje nemen.

  Foto: Peter Roek
 • Westerlaken wil eind dit jaar 100 melkkoeien hebben. Daarna gaat hij optimaliseren. De stal is aan de achterkant overigens eenvoudig uit te breiden. Het bouwblok biedt hiertoe ruimte. De capaciteit gaat dan naar 170 tot 180 melkkoeien. Als dit gebeurt, komt de derde box van de melkrobot er ook.

Westerlaken houdt vrijdag 27 februari van 11.00 tot 17.00 uur een open dag. Adres: Midgraaf 30 in Babyloniënbroek (N-Br.).

  Westerlaken wil eind dit jaar 100 melkkoeien hebben. Daarna gaat hij optimaliseren. De stal is aan de achterkant overigens eenvoudig uit te breiden. Het bouwblok biedt hiertoe ruimte. De capaciteit gaat dan naar 170 tot 180 melkkoeien. Als dit gebeurt, komt de derde box van de melkrobot er ook. Westerlaken houdt vrijdag 27 februari van 11.00 tot 17.00 uur een open dag. Adres: Midgraaf 30 in Babyloniënbroek (N-Br.).

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • Belgique

  Deze veehouder kennen we ergens van :-) BZV

 • dayo

  volgens mij boer zonder vrouw of is er 1 van de twee gebleven??

 • wullum

  In limburg zeggen ze altijd :eerst stalletje klaar en dan paardje er in

 • Belgique

  Dat klopt! Zo'n stal werkt natuurlijk als een rode lap op een stier.

  Het blijft wel een mooie stal. Iets dat menig veehouder MET vrouw niet gerealiseerd zou kunnen krijgen.

 • Tonnis

  Is het verdienmodel dan zo riant in de melkveehouderij, dat je een een stal bouwt voor 136 koeien en er maar 75 koeien in huisvest.

 • simpel boerke

  @tonnis, zullen er geen 75 blijven neem ik aan. maar je kunt nu eenmaal geen 120 koeien houden in een stal met 60 ligplaatsen. Groei gaat pas echt na oplevering.
  Overigens mooie stal al ben ik niet gecharmeerd van al het hekwerk rond de robots.

 • LUCTOR

  Er zijn vrouwen die het voor minder als 8ton doen.

 • veldhuize001

  regelmatig lees ik er worden b.v. 150 koeien gemolken maar er zijn 2 robots dan vraag ik mij altijd weer af hoe of mijn zoon toen hij in Denemarken woonde het wel voor elkaar kreeg om 250 koeien te melken zonder robot maar met twee keer 12 stands melkput of wil men hier niet teveel werk meer doen?

 • pieter p

  @veldhuize mijn zoon toen hij in Denemarken woonde het wel voor elkaar kreeg om 250 koeien te melken zonder robot maar met twee keer 12 stands melkput.

  Dus hij woont er nu niet meer?Hoelang kun je het vohouden om 250 koeien dag in dag uit te blijven melken?
  Ik heb zelf jaren lang met plezier in de melkput gestaan, maar sinds anderhalf jaar een robot. Terug naar de put? O nee echt niet.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.