Rundveehouderij

Foto & video 2819 x bekeken 5 reacties

Eerste taxatieronde muizenschade van start

Bij melkveehouder Jacob van der Wal is afgelopen vrijdag tijdens een persbijeenkomst de aftrap gegeven van de eerste taxatieronde van de muizenschade in Friesland. De komende twee weken gaan vijftien tot twintig taxateurs op bezoek bij de getroffen melkveehouders.

Foto

 • Regionale en landelijke pers verzamelde zich afgelopen vrijdagmiddag op het melkveebedrijf van Jacob van der Wal in Indijk (Fr.). Tijdens de persbijeenkomst werd het startsein gegeven van de eerste taxatieronde van de muizenschade in Friesland. Taxateurs van Overheul Agro bv gaan de komende twee weken namens het Faunafonds op bezoek bij de getroffen melkveehouders.

  Regionale en landelijke pers verzamelde zich afgelopen vrijdagmiddag op het melkveebedrijf van Jacob van der Wal in Indijk (Fr.). Tijdens de persbijeenkomst werd het startsein gegeven van de eerste taxatieronde van de muizenschade in Friesland. Taxateurs van Overheul Agro bv gaan de komende twee weken namens het Faunafonds op bezoek bij de getroffen melkveehouders.

  Foto: Theo Galama
 • Bij Van der Wal is 90 procent van de 47 hectare grasland verwoest door muizen. Hij moet het gros van zijn percelen scheuren en opnieuw inzaaien. Naast de kosten van de grondbewerking, moet hij vanwege opbrengstverlies ook voer aankopen. De melkveehouder raamt de totale schade op €100.000. Het is niet toevallig dat de persbijeenkomst op het bedrijf van Van der Wal werd georganiseerd. De Friese melkveehouder is een van de leden van het actiecomité, dat is opgericht naar aanleiding van de muizenplaag.

  Bij Van der Wal is 90 procent van de 47 hectare grasland verwoest door muizen. Hij moet het gros van zijn percelen scheuren en opnieuw inzaaien. Naast de kosten van de grondbewerking, moet hij vanwege opbrengstverlies ook voer aankopen. De melkveehouder raamt de totale schade op €100.000. Het is niet toevallig dat de persbijeenkomst op het bedrijf van Van der Wal werd georganiseerd. De Friese melkveehouder is een van de leden van het actiecomité, dat is opgericht naar aanleiding van de muizenplaag.

  Foto: Theo Galama
 • Johannes Kramer (landbouwgedeputeerde Provincie Friesland), Johan Wesselink (Faunafonds) en Jacob van der Wal (gedupeerde melkveehouderij, v.l.n.r.) staan de pers te woord tijdens de aftrap van de eerste taxatieronde. Provincie Friesland heeft het Faunafonds opdracht gegeven voor het uitvoeren van de taxaties. De betrokken partijen benadrukken dat de taxaties niet leiden tot het uitkeren van schadevergoedingen.

  Johannes Kramer (landbouwgedeputeerde Provincie Friesland), Johan Wesselink (Faunafonds) en Jacob van der Wal (gedupeerde melkveehouderij, v.l.n.r.) staan de pers te woord tijdens de aftrap van de eerste taxatieronde. Provincie Friesland heeft het Faunafonds opdracht gegeven voor het uitvoeren van de taxaties. De betrokken partijen benadrukken dat de taxaties niet leiden tot het uitkeren van schadevergoedingen.

  Foto: Theo Galama
 • Melkveehouders die naar aanleiding van de muizenplaag in moeilijkheden komen, kunnen met het taxatierapport bij Provincie Friesland aankloppen voor financiële ondersteuning in de vorm van een renteloze lening. Het gaat om maximaal €75.000 met een looptijd van vijf jaar of maximaal €37.500 met een looptijd van tien jaar. Van der Wal gebruikt de informatie van het taxatierapport voor zijn liquiditeitsbegroting. “Ik kan de extreme kosten die ik dit jaar maak, onderbouwen bij mijn bank.”

  Melkveehouders die naar aanleiding van de muizenplaag in moeilijkheden komen, kunnen met het taxatierapport bij Provincie Friesland aankloppen voor financiële ondersteuning in de vorm van een renteloze lening. Het gaat om maximaal €75.000 met een looptijd van vijf jaar of maximaal €37.500 met een looptijd van tien jaar. Van der Wal gebruikt de informatie van het taxatierapport voor zijn liquiditeitsbegroting. “Ik kan de extreme kosten die ik dit jaar maak, onderbouwen bij mijn bank.”

  Foto: Theo Galama
 • De kale en dorre percelen in combinatie met het miezerige weer zorgen voor een mistroostig tafereel. De aanblik van het landschap stemt somber.

  De kale en dorre percelen in combinatie met het miezerige weer zorgen voor een mistroostig tafereel. De aanblik van het landschap stemt somber.

  Foto: Theo Galama
 • Melkveehouder Jacob van der Wal en taxateur Joop Verheul nemen polshoogte op een van de kaalgevreten percelen. Verheul schrikt van wat hij ziet. “Van een afstandje oogt het perceel toch groener dan dat het in werkelijkheid is. De grasmat is ernstig toegetakeld. Ik schrik ervan.” Scheuren en opnieuw inzaaien, zo luidt het devies.

  Melkveehouder Jacob van der Wal en taxateur Joop Verheul nemen polshoogte op een van de kaalgevreten percelen. Verheul schrikt van wat hij ziet. “Van een afstandje oogt het perceel toch groener dan dat het in werkelijkheid is. De grasmat is ernstig toegetakeld. Ik schrik ervan.” Scheuren en opnieuw inzaaien, zo luidt het devies.

  Foto: Theo Galama
 • De mate waarin grasland is beschadigd, wordt door de taxateurs onderverdeeld in drie categorieën. Bij forse schade is scheuren/frezen noodzakelijk en moet er opnieuw worden ingezaaid. In sommige gevallen is doorzaaien voldoende om tot herstel van de zode te komen. Op enkele percelen is geen bewerking nodig. Daar moet de grasmat zich vanzelf herstellen. Taxateurs leggen per bedrijf vast welke werkzaamheden nodig zijn.

  De mate waarin grasland is beschadigd, wordt door de taxateurs onderverdeeld in drie categorieën. Bij forse schade is scheuren/frezen noodzakelijk en moet er opnieuw worden ingezaaid. In sommige gevallen is doorzaaien voldoende om tot herstel van de zode te komen. Op enkele percelen is geen bewerking nodig. Daar moet de grasmat zich vanzelf herstellen. Taxateurs leggen per bedrijf vast welke werkzaamheden nodig zijn.

  Foto: Theo Galama
 • Vijftien tot twintig taxateurs – de bezetting verschilt per dag – hebben de komende twee weken nodig om alle getroffen langs te gaan. Tot afgelopen vrijdag zijn meer dan 1.000 schademeldingen binnengekomen. Na de eerste taxatieronde kunnen de getroffen boeren het land op om de schade te herstellen. “Ik sta te popelen om het land op te gaan en de grond te bewerken. Helaas is het nu nog veel te nat. Het gras dat er nog staat, neemt geen vocht meer op. De muizenholen staan onder water”, aldus Van der Wal.

  Vijftien tot twintig taxateurs – de bezetting verschilt per dag – hebben de komende twee weken nodig om alle getroffen langs te gaan. Tot afgelopen vrijdag zijn meer dan 1.000 schademeldingen binnengekomen. Na de eerste taxatieronde kunnen de getroffen boeren het land op om de schade te herstellen. “Ik sta te popelen om het land op te gaan en de grond te bewerken. Helaas is het nu nog veel te nat. Het gras dat er nog staat, neemt geen vocht meer op. De muizenholen staan onder water”, aldus Van der Wal.

  Foto: Theo Galama
 • Het actiecomité is druk aan het lobbyen om tijdelijke versoepeling van wet- en regelgeving mogelijk te maken. Van der Wal: “Voor derogatie is 80 procent grasland de norm. We hopen dat deze grens naar beneden bijgesteld kan worden. Veel getroffen boeren willen extra mais inzaaien om opbrengstverlies te beperken. Verder willen we bewerkstelligen dat boeren met natuurland de kans krijgen op het doorzaaien van deze percelen.”

  Het actiecomité is druk aan het lobbyen om tijdelijke versoepeling van wet- en regelgeving mogelijk te maken. Van der Wal: “Voor derogatie is 80 procent grasland de norm. We hopen dat deze grens naar beneden bijgesteld kan worden. Veel getroffen boeren willen extra mais inzaaien om opbrengstverlies te beperken. Verder willen we bewerkstelligen dat boeren met natuurland de kans krijgen op het doorzaaien van deze percelen.”

  Foto: Theo Galama
 • Taxateur Verheul en veehouder Van der Wal vertellen voor de camera’s van Omroep Friesland hoe erg de percelen zijn toegetakeld. Ondanks het feit dat de taxaties niet leiden tot het uitkeren van schadevergoedingen, heeft Van der Wal de hoop op compensatie nog niet opgegeven. “Er moet ergens nog wel een potje geld voor ons zijn. In Den Haag is men in ieder geval op de hoogte van de situatie. We hebben het gevoel dat de deur voor ons open staat. Ons werk als actiecomité zit er nog niet op. We hopen op soepeler regelgeving.”

  Taxateur Verheul en veehouder Van der Wal vertellen voor de camera’s van Omroep Friesland hoe erg de percelen zijn toegetakeld. Ondanks het feit dat de taxaties niet leiden tot het uitkeren van schadevergoedingen, heeft Van der Wal de hoop op compensatie nog niet opgegeven. “Er moet ergens nog wel een potje geld voor ons zijn. In Den Haag is men in ieder geval op de hoogte van de situatie. We hebben het gevoel dat de deur voor ons open staat. Ons werk als actiecomité zit er nog niet op. We hopen op soepeler regelgeving.”

  Foto: Theo Galama
 • Voor de camera van Hart van Nederland vertelt Johan Wesselink van het Faunafonds over de gang van zaken. “Taxateurs leggen per bedrijf vast welke werkzaamheden nodig zijn om de schade te herstellen. De komende maanden wordt duidelijk in hoeverre het grasland zich herstelt. De definitieve schade wordt tijdens een tweede taxatieronde vastgesteld. Dat gebeurt in april, voordat de koeien de wei in gaan en de eerste snede gras wordt geoogst.”

  Voor de camera van Hart van Nederland vertelt Johan Wesselink van het Faunafonds over de gang van zaken. “Taxateurs leggen per bedrijf vast welke werkzaamheden nodig zijn om de schade te herstellen. De komende maanden wordt duidelijk in hoeverre het grasland zich herstelt. De definitieve schade wordt tijdens een tweede taxatieronde vastgesteld. Dat gebeurt in april, voordat de koeien de wei in gaan en de eerste snede gras wordt geoogst.”

  Foto: Theo Galama
 • Taxateurs Joop Verheul en Gijs Overheul beoordelen de muizenschade op perceelniveau. Ze hanteren daarbij gangbare schadetarieven die ook gelden voor bijvoorbeeld schade door ganzen en wilde zwijnen.

  Taxateurs Joop Verheul en Gijs Overheul beoordelen de muizenschade op perceelniveau. Ze hanteren daarbij gangbare schadetarieven die ook gelden voor bijvoorbeeld schade door ganzen en wilde zwijnen.

  Foto: Theo Galama
 • Van der Wal is niet bang voor stijgende graszaadprijzen. Hij verwacht dat de prijs rond €5 per kilo blijft. “Sommige melkveehouders zijn graszaad aan het hamsteren. Daar doe ik niet aan mee. Voordat de prijs oploopt, moet heel Nederland kaal zijn.”

  Van der Wal is niet bang voor stijgende graszaadprijzen. Hij verwacht dat de prijs rond €5 per kilo blijft. “Sommige melkveehouders zijn graszaad aan het hamsteren. Daar doe ik niet aan mee. Voordat de prijs oploopt, moet heel Nederland kaal zijn.”

  Foto: Theo Galama
 • Het tanklokaal is een mooie plek om te schuilen tegen de regen. Onder het genot van een bakje koffie praten de aanwezige perslieden en taxateurs na over de muizenplaag. Vanaf vandaag (maandag 23 februari) gaan de taxateurs ook langs bij andere getroffen veehouders. “Een taxateur bezoekt zes tot zeven bedrijven op een dag. Daarom verwachten we dat de klus binnen twee weken is geklaard”, aldus Johan Wesselink van het Faunafonds.

  Het tanklokaal is een mooie plek om te schuilen tegen de regen. Onder het genot van een bakje koffie praten de aanwezige perslieden en taxateurs na over de muizenplaag. Vanaf vandaag (maandag 23 februari) gaan de taxateurs ook langs bij andere getroffen veehouders. “Een taxateur bezoekt zes tot zeven bedrijven op een dag. Daarom verwachten we dat de klus binnen twee weken is geklaard”, aldus Johan Wesselink van het Faunafonds.

  Foto: Theo Galama

Laatste reacties

 • alco1

  Ik ben benieuwd hoe dat allemaal af zal lopen.

 • rood1234

  renteloze rente? Die is nieuw voor mij ;-)

 • masmas

  En volgend jaar komt de muizenplaag gewoon terug...

 • Mtswie

  @masmas, Zijn de muizen dan al bij jullie vertrokken?

 • koestal

  wat zullen die muizen bang zijn,ze krijgen straks de rekening

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.