Rundveehouderij

Foto & video

Arbeidsbesparing van 21 uur per week

Familie van den Top pioniert nu drie maanden met een volautomatisch voersysteem. Een systeem met rvs-buizencircuit dat veel maatwerk en precisie biedt.

Foto

 • Marit (44) en Harry (47) van den Top hebben in Dalfsen (Ov.) een vleeskalverbedrijf met 1.200 blanke kalveren (één leeftijdsgroep). Deze dieren staan in twee stallen met capaciteit voor 700 en 500 dieren. Bijzonder is dat van den Top sinds drie maanden met een nieuw voersysteem werkt: VitalFeeder van Jansen Livestock Equipment. Dit is een computergestuurde droogvoerinstallatie die voer via een rvs-buizennetwerk door stallen transporteert. Vergelijkbare systemen bestaan al langer in de varkenshouderij. Dit systeem is helemaal aangepast voor het voeren van kalveren.

  Marit (44) en Harry (47) van den Top hebben in Dalfsen (Ov.) een vleeskalverbedrijf met 1.200 blanke kalveren (één leeftijdsgroep). Deze dieren staan in twee stallen met capaciteit voor 700 en 500 dieren. Bijzonder is dat van den Top sinds drie maanden met een nieuw voersysteem werkt: VitalFeeder van Jansen Livestock Equipment. Dit is een computergestuurde droogvoerinstallatie die voer via een rvs-buizennetwerk door stallen transporteert. Vergelijkbare systemen bestaan al langer in de varkenshouderij. Dit systeem is helemaal aangepast voor het voeren van kalveren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van het bedrijf. Met op de achtergrond de twee stallen die op 27 meter afstand van elkaar staan. Het zijn traditionele kalverstallen, ongeveer tien jaar oud. Dit maakt voor het voersysteem niet uit. Dat is inpasbaar in zowel bestaande als nieuwe stallen.

  Een overzicht van het bedrijf. Met op de achtergrond de twee stallen die op 27 meter afstand van elkaar staan. Het zijn traditionele kalverstallen, ongeveer tien jaar oud. Dit maakt voor het voersysteem niet uit. Dat is inpasbaar in zowel bestaande als nieuwe stallen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het voorste (ruime) gedeelte van de stal voor 500 kalveren is voor een groot deel ingericht voor de droogvoerinstallatie én de toevoer ervan. De drie silo's in het midden zijn elk goed voor negen ton brok. De voorraadbak rechts is gevuld met drie grote balen gehakseld stro (450 kg). Al deze grondstoffen worden automatisch naar de installatie getransporteerd. Het stro voor de voorraadbak moet van den Top wel met een shovel aanvullen. Helemaal links in deze ruimte (niet op de foto) zijn de strobalen opgeslagen. Dat is een paar meter lopen.

  Het voorste (ruime) gedeelte van de stal voor 500 kalveren is voor een groot deel ingericht voor de droogvoerinstallatie én de toevoer ervan. De drie silo's in het midden zijn elk goed voor negen ton brok. De voorraadbak rechts is gevuld met drie grote balen gehakseld stro (450 kg). Al deze grondstoffen worden automatisch naar de installatie getransporteerd. Het stro voor de voorraadbak moet van den Top wel met een shovel aanvullen. Helemaal links in deze ruimte (niet op de foto) zijn de strobalen opgeslagen. Dat is een paar meter lopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het volautomatische voersysteem. Van den Top is de eerste Nederlandse kalverhouder die ermee werkt. Bovenaan bevindt zich een weegmenger. Die heeft een inhoud van 160 liter. Als het voer afgewogen en gemengd is het, gaat het in porties weer naar beneden. Richting het rvs-buizencircuit.

  Het volautomatische voersysteem. Van den Top is de eerste Nederlandse kalverhouder die ermee werkt. Bovenaan bevindt zich een weegmenger. Die heeft een inhoud van 160 liter. Als het voer afgewogen en gemengd is het, gaat het in porties weer naar beneden. Richting het rvs-buizencircuit.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is goed te zien dat de weegmenger van het voersysteem van dichtbij gevoed wordt.

  Hier is goed te zien dat de weegmenger van het voersysteem van dichtbij gevoed wordt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de geïntegreerde poederdosator. Hiermee kan het rantsoen eventueel ook aangevuld worden.

  Dit is de geïntegreerde poederdosator. Hiermee kan het rantsoen eventueel ook aangevuld worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De computer staat achter de droogvoerinstallatie. Hierin staan voercurves en - schema's en worden zaken inzichtelijk gemaakt. Van den Top kan per doseerpunt (in zijn geval: twee kalverhokken, twaalf dieren) het voerschema en de voercurve in- of bijstellen. Dit kan hij ook doen via een speciale systeem-app op zijn telefoon.

  De computer staat achter de droogvoerinstallatie. Hierin staan voercurves en - schema's en worden zaken inzichtelijk gemaakt. Van den Top kan per doseerpunt (in zijn geval: twee kalverhokken, twaalf dieren) het voerschema en de voercurve in- of bijstellen. Dit kan hij ook doen via een speciale systeem-app op zijn telefoon.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanuit de weegmenger gaat het voer in porties via drie schuin geplaatste buffers naar beneden. Daar komt het in een rvs-buizennetwerk (circuits) terecht. Het voer gaat nu op transport. Van den Top werkt met drie voercircuits. Eentje blijft in deze kalverstal. De andere twee circuits gaan ondergronds, op weg naar de andere stal.

  Vanuit de weegmenger gaat het voer in porties via drie schuin geplaatste buffers naar beneden. Daar komt het in een rvs-buizennetwerk (circuits) terecht. Het voer gaat nu op transport. Van den Top werkt met drie voercircuits. Eentje blijft in deze kalverstal. De andere twee circuits gaan ondergronds, op weg naar de andere stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit zijn die twee voercircuits die hier bij de tweede stal weer opduiken. In deze stal voor 700 kalveren werkt van den Top met twee voercircuits omdat één circuit technisch niet haalbaar was. Het maximum van één circuit is namelijk 400 meter (afhankelijk van het aantal bochten). Hier zijn beide voercircuits 230 meter lang.

  Dit zijn die twee voercircuits die hier bij de tweede stal weer opduiken. In deze stal voor 700 kalveren werkt van den Top met twee voercircuits omdat één circuit technisch niet haalbaar was. Het maximum van één circuit is namelijk 400 meter (afhankelijk van het aantal bochten). Hier zijn beide voercircuits 230 meter lang.

  Foto: Ronald Hissink
 • Terug in de eerste stal komt het rvs-voercircuit via een tussenmuur de afdelingen in. Daar buigen ze af richting de eerste kalverhokken en gaan ze verder door de stal. Dit ene circuit is 250 meter lang en heeft veertien bochten. Daarmee blijft van den Top technisch ruim binnen de bovengrens van 400 meter.

  Terug in de eerste stal komt het rvs-voercircuit via een tussenmuur de afdelingen in. Daar buigen ze af richting de eerste kalverhokken en gaan ze verder door de stal. Dit ene circuit is 250 meter lang en heeft veertien bochten. Daarmee blijft van den Top technisch ruim binnen de bovengrens van 400 meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een fraai overzicht in de kalverstal. De 24 weken oude kalveren staan met z'n zessen in één hok. Let ook op het licht in de stal. De lichtstraat is 2,5 meter breed.

  Een fraai overzicht in de kalverstal. De 24 weken oude kalveren staan met z'n zessen in één hok. Let ook op het licht in de stal. De lichtstraat is 2,5 meter breed.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is te zien hoe de voercircuits lopen: dwars over het looppad (meest praktisch in deze stal) en één meter boven de hokken. Om de twee hokken (twaalf kalveren) bevinden zich groen/witte doseerpunten. Het voer wordt via de buis aangevoerd waarna bij het doseerpunt een klep opengaat en het voer via een valpijp in de juiste hoeveelheid in de voerbak belandt. Het materiaal - vooral rvs en kunststof - is degelijk en is prima bestand tegen de ammoniaklucht in de stal.

  Hier is te zien hoe de voercircuits lopen: dwars over het looppad (meest praktisch in deze stal) en één meter boven de hokken. Om de twee hokken (twaalf kalveren) bevinden zich groen/witte doseerpunten. Het voer wordt via de buis aangevoerd waarna bij het doseerpunt een klep opengaat en het voer via een valpijp in de juiste hoeveelheid in de voerbak belandt. Het materiaal - vooral rvs en kunststof - is degelijk en is prima bestand tegen de ammoniaklucht in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kleppen onder de doseerpunten zijn luchtdrukgestuurd. Dat gebeurt via deze kastjes. Er zijn overigens respectievelijk 48 en 68 doseerpunten in de twee kalverstallen. Concreet: per doseerpunt (hier twaalf kalveren) is het rantsoen precies in te stellen.

  De kleppen onder de doseerpunten zijn luchtdrukgestuurd. Dat gebeurt via deze kastjes. Er zijn overigens respectievelijk 48 en 68 doseerpunten in de twee kalverstallen. Concreet: per doseerpunt (hier twaalf kalveren) is het rantsoen precies in te stellen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier valt het voer in de bak. Van den Top voert nu twee keer per dag volautomatisch. Maar hij kan dit eventueel opvoeren en de kalveren per keer van kleinere porties voorzien. Nog meer precisie en verser voer is dus mogelijk.

  Hier valt het voer in de bak. Van den Top voert nu twee keer per dag volautomatisch. Maar hij kan dit eventueel opvoeren en de kalveren per keer van kleinere porties voorzien. Nog meer precisie en verser voer is dus mogelijk.

  Foto: Ronald Hissink
 • Tot 2010 voerde van den Top zijn kalveren 100 kilo brok en 350 kilo melkpoeder. Maar daarna werd dat fors meer: 250 kilo brok. De factor arbeid werd te groot. Ook omdat de kinderen van de kalverhouder buiten de deur gingen werken. Van den Top was op een gegeven moment elke dag drie uur melk en drie uur brok aan het voeren. Het nieuwe voersysteem neemt hem in ieder geval brok en stro uit handen. Dat scheelt dus 21 uur per week.

  Tot 2010 voerde van den Top zijn kalveren 100 kilo brok en 350 kilo melkpoeder. Maar daarna werd dat fors meer: 250 kilo brok. De factor arbeid werd te groot. Ook omdat de kinderen van de kalverhouder buiten de deur gingen werken. Van den Top was op een gegeven moment elke dag drie uur melk en drie uur brok aan het voeren. Het nieuwe voersysteem neemt hem in ieder geval brok en stro uit handen. Dat scheelt dus 21 uur per week.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de pneumatische klep met de luchtaanvoerslang bij een van de doseerpunten.

  Dit is de pneumatische klep met de luchtaanvoerslang bij een van de doseerpunten.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kalveren krijgen nu - in de eindfase - twee keer per dag voer. Dat staat gelijk aan 2,5 kilo. Het systeem heeft, op basis van 10 procent stro, een capaciteit van 1 ton per uur. Met 1.200 kalveren betekent dit dat het systeem twee keer per dag 1,5 uur draait. Maar die frequentie kan van den Top verhogen en dat geldt ook voor het aantal grondstoffen (maximaal 20).

Over het prijskaartje van het nieuwe systeem wilde de fabrikant nog geen uitlatingen doen omdat dit per stal sterk varieert.

  De kalveren krijgen nu - in de eindfase - twee keer per dag voer. Dat staat gelijk aan 2,5 kilo. Het systeem heeft, op basis van 10 procent stro, een capaciteit van 1 ton per uur. Met 1.200 kalveren betekent dit dat het systeem twee keer per dag 1,5 uur draait. Maar die frequentie kan van den Top verhogen en dat geldt ook voor het aantal grondstoffen (maximaal 20). Over het prijskaartje van het nieuwe systeem wilde de fabrikant nog geen uitlatingen doen omdat dit per stal sterk varieert.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.