Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Huurkoeien in Zuid-Afrika

De Kock Cloete boert op ‘Loch Lotus’ in Riviersonderend in de Zuid-Afrikaanse West-Kaap-provincie op twee relatief kleine, aangrenzende boerderijen. Hij houdt 680 koeien en 750 ooien en teelt op 850 hectare granen, luzerne, teff, haver-raaigras en koolzaad. VAn de 680 koeien zijn er 300 gehuurd van vier gestopte boeren. 500 melkgevende koeien zitten in een TMR-systeem, 180 droge koeien lopen jaarrond in de weiden. De voerkosten van de melkgevende koeien bedroegen eind oktober omgerekend 23 cent per kilo melk. Die bracht toen 29 cent per kilo op. Irrigatierechten voor water uit de Sonderendrivier stelt De Kock Cloete in staat om zijn voederproductie te optimaliseren en zijn koeien deels te laten weiden.

Foto

 • De Kock Cloete (53), melkstalmanager Christine le Roux en herd manager Bottie le Roux (v.l.n.r.).

  De Kock Cloete (53), melkstalmanager Christine le Roux en herd manager Bottie le Roux (v.l.n.r.).

 • De ondernemer melkt in een 2x24 swingover. De 2x24 punt swingover kostte in 2004 omgerekend een kleine €100.000. De Kock Cloete betreurt het dat hij destijds niet investeerde in een draaimelkstal met hogere capaciteit. Omschakeling zou nu ruim €450.000 kosten.

  De ondernemer melkt in een 2x24 swingover. De 2x24 punt swingover kostte in 2004 omgerekend een kleine €100.000. De Kock Cloete betreurt het dat hij destijds niet investeerde in een draaimelkstal met hogere capaciteit. Omschakeling zou nu ruim €450.000 kosten.

 • De Kock Cloete vult zijn eigen Jerseys en Holsteins aan met leasekoeien van vier boeren die hun bedrijf staakten. Recentelijk is overeengekomen om de koeien van een van de vier verhuurders te kopen voor €585 per dier, ongeacht hun leeftijd of productiestadium.

  De Kock Cloete vult zijn eigen Jerseys en Holsteins aan met leasekoeien van vier boeren die hun bedrijf staakten. Recentelijk is overeengekomen om de koeien van een van de vier verhuurders te kopen voor €585 per dier, ongeacht hun leeftijd of productiestadium.

 • De Kock Cloete teelt 43 hectare silomais. Een loonwerker kuilt deze medio april in. Deze foto werd dit jaar genomen op een andere boerderij in hetzelfde district, waar dezelfde loonwerker actief was.

  De Kock Cloete teelt 43 hectare silomais. Een loonwerker kuilt deze medio april in. Deze foto werd dit jaar genomen op een andere boerderij in hetzelfde district, waar dezelfde loonwerker actief was.

 • Kuilvoer-opslag op Loch Lotus. In 2014 en 2015 is 33 hectare met cirkel-irrigatie gehuurd van een buurman om mais te telen, zodat jaarrond snijmais voeren mogelijk werd. De huurprijs voor een periode van vijf maanden was met €650 per hectare relatief hoog.

  Kuilvoer-opslag op Loch Lotus. In 2014 en 2015 is 33 hectare met cirkel-irrigatie gehuurd van een buurman om mais te telen, zodat jaarrond snijmais voeren mogelijk werd. De huurprijs voor een periode van vijf maanden was met €650 per hectare relatief hoog.

 • De Kock Cloete kuilt zijn snijmais medio april in. Deze is dan iets droger dan gangbaar, waardoor de snijmais meer energie bevat. Verkoopprijzen van land liggen in deze regio rond de €3.250 per hectare. Waterrechten voor beregening kosten, indien beschikbaar, het dubbele daarvan.

  De Kock Cloete kuilt zijn snijmais medio april in. Deze is dan iets droger dan gangbaar, waardoor de snijmais meer energie bevat. Verkoopprijzen van land liggen in deze regio rond de €3.250 per hectare. Waterrechten voor beregening kosten, indien beschikbaar, het dubbele daarvan.

 • De Kock Cloete teelt 54 hectare luzerne onder cirkelirrigatie, voor zijn melkkoeien en schapen. Na vijf of zes jaar roteert hij deze teelt met twee jaar een haver-raaigras mengsel, waarna twee jaar teff-teelt volgt.

  De Kock Cloete teelt 54 hectare luzerne onder cirkelirrigatie, voor zijn melkkoeien en schapen. Na vijf of zes jaar roteert hij deze teelt met twee jaar een haver-raaigras mengsel, waarna twee jaar teff-teelt volgt.

 • De Kock Cloete gebruikt tegen het eind van de zomer een 17-rijige zaaimachine om het ​​haver-raaigrasmengsel te planten in luzernepercelen. Hierdoor kunnen schapen en koeien in de winter grazen als de luzerne 'slaapt'. De luzerne neemt weer de overhand in de zomer.

  De Kock Cloete gebruikt tegen het eind van de zomer een 17-rijige zaaimachine om het ​​haver-raaigrasmengsel te planten in luzernepercelen. Hierdoor kunnen schapen en koeien in de winter grazen als de luzerne 'slaapt'. De luzerne neemt weer de overhand in de zomer.

 • Een close-up van het haver-raaigrasmengsel, kort nadat het gezaaid en ontkiemd is in een luzerneperceel. Deze praktijk zorgt voor een optimaal gebruik van de geïrrigeerde luzernepercelen in de winter.

  Een close-up van het haver-raaigrasmengsel, kort nadat het gezaaid en ontkiemd is in een luzerneperceel. Deze praktijk zorgt voor een optimaal gebruik van de geïrrigeerde luzernepercelen in de winter.

 • Droge koeien en Dohne Merino-schapen op oude akkers. Loch Lotus haalt 85% van haar saldo uit de melk en de rest in gelijke delen van de kleine graantak en de wol van de 750 ooien tellende Dohne Merino-kudde.

  Droge koeien en Dohne Merino-schapen op oude akkers. Loch Lotus haalt 85% van haar saldo uit de melk en de rest in gelijke delen van de kleine graantak en de wol van de 750 ooien tellende Dohne Merino-kudde.

 • In deze regio valt een gemiddelde neerslag van 525 millimeter per jaar. De foto werd genomen in de herfst, voor het begin van het winterregenseizoen.

  In deze regio valt een gemiddelde neerslag van 525 millimeter per jaar. De foto werd genomen in de herfst, voor het begin van het winterregenseizoen.

 • Ruwvoer, geproduceerd op Loch Lotus voor de koeien. De balen bestaan ​​uit tarwe- of gerststro.

  Ruwvoer, geproduceerd op Loch Lotus voor de koeien. De balen bestaan ​​uit tarwe- of gerststro.

 • Silo's met krachtvoer aan de voorzijde van de 24-punts swing. De capaciteit van elke silo is ongeveer 15 ton. Een tanker van Langeberg Kaas, waaraan De Kock Cloete zijn melk levert, staat op de achtergrond.

  Silo's met krachtvoer aan de voorzijde van de 24-punts swing. De capaciteit van elke silo is ongeveer 15 ton. Een tanker van Langeberg Kaas, waaraan De Kock Cloete zijn melk levert, staat op de achtergrond.

 • De melkgevende koeien krijgt een TMR-rantsoen. De voermengwagen heeft een capaciteit van ongeveer 5 ton.

  De melkgevende koeien krijgt een TMR-rantsoen. De voermengwagen heeft een capaciteit van ongeveer 5 ton.

 • Vijf silo's met een capaciteit van 25 ton per stuk dienen voor de opslag van grondstoffen voor de TMR-rantsoenen.

  Vijf silo's met een capaciteit van 25 ton per stuk dienen voor de opslag van grondstoffen voor de TMR-rantsoenen.

 • Een aantal van de Loch Lotus TMR-koeien. De melkgevende koeien worden gevoerd aan troggen, waarbij de Holsteins en Jerseys gescheiden zijn. Dankzij een mild klimaat zijn stallen in deze regio niet nodig.

  Een aantal van de Loch Lotus TMR-koeien. De melkgevende koeien worden gevoerd aan troggen, waarbij de Holsteins en Jerseys gescheiden zijn. Dankzij een mild klimaat zijn stallen in deze regio niet nodig.

 • Kort na de maisoogst wordt tarwe gezaaid om twee oogsten per jaar te kunnen produceren onder cirkelirrigatie.

  Kort na de maisoogst wordt tarwe gezaaid om twee oogsten per jaar te kunnen produceren onder cirkelirrigatie.

 • Droge melkkoeien en Blauwe Kranen (Zuid-Afrika's nationale vogel), op een maisstoppel. Hoewel Blauwe Kranen een plaag vormen in deze gewassen, krijgen boeren geen overheidssubsidies voor het creëren van een habitat voor de vogels.

  Droge melkkoeien en Blauwe Kranen (Zuid-Afrika's nationale vogel), op een maisstoppel. Hoewel Blauwe Kranen een plaag vormen in deze gewassen, krijgen boeren geen overheidssubsidies voor het creëren van een habitat voor de vogels.

 • Sinds 2008 is irrigatie in Zuid-Afrika steeds duurder geworden, als gevolg van een tekort aan elektriciteit. Loch Lotus drukt de kosten door te werken met een TMR-systeem bij de hoogstproductieven, TMR in combinatie met weidegang bij de laagstproductieven en geïrrigeerde weilanden voor de droge koeien.

  Sinds 2008 is irrigatie in Zuid-Afrika steeds duurder geworden, als gevolg van een tekort aan elektriciteit. Loch Lotus drukt de kosten door te werken met een TMR-systeem bij de hoogstproductieven, TMR in combinatie met weidegang bij de laagstproductieven en geïrrigeerde weilanden voor de droge koeien.

 • De Holsteins halen bij tweemaal daags melken een gemiddelde productie van 34 liter melk per dag. De Jerseys komen aan 28 liter per dag.

  De Holsteins halen bij tweemaal daags melken een gemiddelde productie van 34 liter melk per dag. De Jerseys komen aan 28 liter per dag.

 • Hier insemineert een werknemer een Jersey-koe. "Een van mijn beste beslissingen was om getest en bewezen ki-sperma op mijn kudde te blijven gebruiken, toen de Zuid-Afrikaanse melkindustrie bijna op haar knieën lag door de grote prijsschommelingen rond 2010", stelt De Kock Cloete.

  Hier insemineert een werknemer een Jersey-koe. "Een van mijn beste beslissingen was om getest en bewezen ki-sperma op mijn kudde te blijven gebruiken, toen de Zuid-Afrikaanse melkindustrie bijna op haar knieën lag door de grote prijsschommelingen rond 2010", stelt De Kock Cloete.

 • Productie van tarwe onder cirkelirrigatie op dezelfde grond waar een maisoogst voor kuilvoer productie wordt verkregen, in hetzelfde jaar.

  Productie van tarwe onder cirkelirrigatie op dezelfde grond waar een maisoogst voor kuilvoer productie wordt verkregen, in hetzelfde jaar.

Jacques Claassen

Eén reactie

 • Timpie

  Mooie reportage

Of registreer je om te kunnen reageren.