Rundveehouderij

Foto & video laatste update:1 dec 2015

Van eierschalen naar paardenmest

Vof Heeren nam 2,5 jaar geleden een ligboxenstal voor 230 melkkoeien in gebruik. Onder meer met melkrobots, dichte emissiearme vloer en diepstrooisel.

Foto

 • Jos (34), Betty (59) en Theo (63) Heeren zitten in het Brabantse Odiliapeel in vof. Ze hebben een veebedrijf met 195 melkkoeien, 140 stuks jongvee, 200 rosékalveren en 70 hectare land (waarvan 35 hectare in eigendom). In 2012 begonnen ze met de bouw van een nieuwe ligboxenstal. Die werd in mei 2013 in gebruik genomen. Boerderij nam opnieuw een kijkje.

  Jos (34), Betty (59) en Theo (63) Heeren zitten in het Brabantse Odiliapeel in vof. Ze hebben een veebedrijf met 195 melkkoeien, 140 stuks jongvee, 200 rosékalveren en 70 hectare land (waarvan 35 hectare in eigendom). In 2012 begonnen ze met de bouw van een nieuwe ligboxenstal. Die werd in mei 2013 in gebruik genomen. Boerderij nam opnieuw een kijkje.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van de ligboxenstal. Tijdens de reportage - 10 november - liep een deel van de koeien nog steeds buiten.

  Een overzicht van de ligboxenstal. Tijdens de reportage - 10 november - liep een deel van de koeien nog steeds buiten.

 • Een overzicht in de stal met capaciteit voor 230 melkkoeien. In de afgelopen 2,5 jaar groeide de veestapel van 140 tot 195 dieren. In de stal koos Heeren onder andere voor melkrobots, gestuurd koeverkeer (Feed First-systeem), een dichte emissiearme vloer (op de wachtruimte voor de melkrobots na) en diepstrooisel. Let ook op de lichtinval. In de nok zit een 5 meter brede lichtstraat. De stal bevalt Heeren erg goed. Alleen een proef in de ligboxen pakte verkeerd uit.

  Een overzicht in de stal met capaciteit voor 230 melkkoeien. In de afgelopen 2,5 jaar groeide de veestapel van 140 tot 195 dieren. In de stal koos Heeren onder andere voor melkrobots, gestuurd koeverkeer (Feed First-systeem), een dichte emissiearme vloer (op de wachtruimte voor de melkrobots na) en diepstrooisel. Let ook op de lichtinval. In de nok zit een 5 meter brede lichtstraat. De stal bevalt Heeren erg goed. Alleen een proef in de ligboxen pakte verkeerd uit.

 • In de boxen koos Heeren in het begin voor een mengsel van gemalen eierschalen; een proef. Het idee: het welzijnsvoordeel van zand, terwijl er minder problemen op de mestgang zouden zijn. Maar de praktijk was anders. De koeien haalden het product uit de boxen en gingen er vervolgens op liggen. Damslapers dus. Dat kwam ook doordat de stal precies in de weidegangperiode in gebruik werd genomen. Daarnaast was er geen welzijnsvoordeel. Het celgetal lag zelfs hoger dan in de oude stal. Bovendien was het verbruik van gemalen eierschalen drie keer zo hoog als begroot.

  In de boxen koos Heeren in het begin voor een mengsel van gemalen eierschalen; een proef. Het idee: het welzijnsvoordeel van zand, terwijl er minder problemen op de mestgang zouden zijn. Maar de praktijk was anders. De koeien haalden het product uit de boxen en gingen er vervolgens op liggen. Damslapers dus. Dat kwam ook doordat de stal precies in de weidegangperiode in gebruik werd genomen. Daarnaast was er geen welzijnsvoordeel. Het celgetal lag zelfs hoger dan in de oude stal. Bovendien was het verbruik van gemalen eierschalen drie keer zo hoog als begroot.

 • Kortom, een mislukte proef. Alleen het oudere jongvee en de droge koeien gingen er in het najaar meteen goed in liggen. Na vier maanden ging Heeren de gemalen eierschalen daarom mengen met paardenmest (links). Alleen hier in de separatieruimte ligt nog een kleine herinnering aan de periode met gemalen eierschalen.

  Kortom, een mislukte proef. Alleen het oudere jongvee en de droge koeien gingen er in het najaar meteen goed in liggen. Na vier maanden ging Heeren de gemalen eierschalen daarom mengen met paardenmest (links). Alleen hier in de separatieruimte ligt nog een kleine herinnering aan de periode met gemalen eierschalen.

 • Sinds januari 2014 ligt er alleen nog paardenmest in de boxen. Hierdoor nam de diergezondheid toe. Het celgetal ligt met 200 aanzienlijk lager dan in de periode met gemalen eierschalen. Ook zijn er bijna geen dikke hakken meer. De samenstelling van het product is wel een aandachtspunt. Die kan sterk wisselen. Maar dat komt ook doordat Heeren de paardenmest van twee verschillende leveranciers krijgt. Het instrooien van het product neemt overigens ongeveer 5 uur per keer in beslag. Dit gebeurt eens in de twee weken.

  Sinds januari 2014 ligt er alleen nog paardenmest in de boxen. Hierdoor nam de diergezondheid toe. Het celgetal ligt met 200 aanzienlijk lager dan in de periode met gemalen eierschalen. Ook zijn er bijna geen dikke hakken meer. De samenstelling van het product is wel een aandachtspunt. Die kan sterk wisselen. Maar dat komt ook doordat Heeren de paardenmest van twee verschillende leveranciers krijgt. Het instrooien van het product neemt overigens ongeveer 5 uur per keer in beslag. Dit gebeurt eens in de twee weken.

 • De koeien lopen op een dichte, emissiearme Animat-vloer. De vloer loopt naar het midden 2% af. De urine wordt zo gescheiden en eindigt in een goot. De uitstoot is bij weidegang berekend op 7,4 kg per dier. Recent zijn twee metingen gedaan. Die lijken vooralsnog gunstig te zijn.

  De koeien lopen op een dichte, emissiearme Animat-vloer. De vloer loopt naar het midden 2% af. De urine wordt zo gescheiden en eindigt in een goot. De uitstoot is bij weidegang berekend op 7,4 kg per dier. Recent zijn twee metingen gedaan. Die lijken vooralsnog gunstig te zijn.

 • Een detail van de dichte vloer met rubber erop. Heeren is er tevreden over. De vloer wordt niet te glad en de koeien lopen er goed op. Ze hebben veel grip, merkt hij.

  Een detail van de dichte vloer met rubber erop. Heeren is er tevreden over. De vloer wordt niet te glad en de koeien lopen er goed op. Ze hebben veel grip, merkt hij.

 • Onlangs zijn wel de mestschuiven vervangen. Die hadden te veel geleden onder de gemalen eierschalen. De nieuwe schuiven hebben een rechte en vooral zwaardere schuif. Hier is goed te zien dat de combinatie zwaardere schuif/paardenmest goed werkt. De vloer is erg schoon. Achteraf had Heeren overigens wel liever een sproeisysteem achter de ligboxen gemonteerd. Dan zou het wegschuiven van de mest nog iets makkelijker gaan.

  Onlangs zijn wel de mestschuiven vervangen. Die hadden te veel geleden onder de gemalen eierschalen. De nieuwe schuiven hebben een rechte en vooral zwaardere schuif. Hier is goed te zien dat de combinatie zwaardere schuif/paardenmest goed werkt. De vloer is erg schoon. Achteraf had Heeren overigens wel liever een sproeisysteem achter de ligboxen gemonteerd. Dan zou het wegschuiven van de mest nog iets makkelijker gaan.

 • Bij de melkrobots is één put waar alle mest via alle roosterspleten en mestafstorten verzameld wordt. Die put is iedere vier weken vol en vervolgens kan Heeren die via overloopkleppen leeg laten lopen in de achterliggende mestputten. Deze kleppen raakten in het begin door de eierschalen verstopt. Maar die problemen zijn inmiddels voorbij.

  Bij de melkrobots is één put waar alle mest via alle roosterspleten en mestafstorten verzameld wordt. Die put is iedere vier weken vol en vervolgens kan Heeren die via overloopkleppen leeg laten lopen in de achterliggende mestputten. Deze kleppen raakten in het begin door de eierschalen verstopt. Maar die problemen zijn inmiddels voorbij.

 • In de stal staan drie melkrobots. Met de huidige bezetting van 195 koeien zit er zeker nog rek in de capaciteit. Dat moet ook wel, want de stal staat nog niet vol. Het arbeidsgemak en vooral de flexibiliteit van de robots bevallen Heeren erg goed. Het aantal melkingen is al lange tijd heel constant en zit gemiddeld rond de 2,7. De melkproductie bedraagt 32 liter.

  In de stal staan drie melkrobots. Met de huidige bezetting van 195 koeien zit er zeker nog rek in de capaciteit. Dat moet ook wel, want de stal staat nog niet vol. Het arbeidsgemak en vooral de flexibiliteit van de robots bevallen Heeren erg goed. Het aantal melkingen is al lange tijd heel constant en zit gemiddeld rond de 2,7. De melkproductie bedraagt 32 liter.

 • De schone kant van de melkrobot. Heeren koos voor een verdiepte vloer, zodat hij eenvoudig bij de koeien kan. Een voorbeeld van arbeidsgemak.

  De schone kant van de melkrobot. Heeren koos voor een verdiepte vloer, zodat hij eenvoudig bij de koeien kan. Een voorbeeld van arbeidsgemak.

 • Een sluiproute. Via deze smalle doorgang kan Heeren direct vanuit de melkrobot de stal in.

  Een sluiproute. Via deze smalle doorgang kan Heeren direct vanuit de melkrobot de stal in.

 • Heeren koos voor gestuurd koeverkeer in de vorm van het Feed First-systeem. Dat gaat goed samen met de melkrobots, merkt hij. Er is voldoende doorloop en er is een regelmatige melkinterval.

  Heeren koos voor gestuurd koeverkeer in de vorm van het Feed First-systeem. Dat gaat goed samen met de melkrobots, merkt hij. Er is voldoende doorloop en er is een regelmatige melkinterval.

 • De koeien moesten in het begin wel aan het systeem wennen. Al had dat ook met de problemen rond de gemalen eierschalen te maken. De routing na het melken was toen een knelpunt. Maar dat gaat nu ook prima.

  De koeien moesten in het begin wel aan het systeem wennen. Al had dat ook met de problemen rond de gemalen eierschalen te maken. De routing na het melken was toen een knelpunt. Maar dat gaat nu ook prima.

 • De droge koeien zijn achter de melkrobots gehuisvest. Let ook op de mestschuif. In deze ruimte is die schuif nog niet vervangen/verzwaard.

  De droge koeien zijn achter de melkrobots gehuisvest. Let ook op de mestschuif. In deze ruimte is die schuif nog niet vervangen/verzwaard.

 • In de stal koos Heeren voor een voerstoep. Zo kunnen de koeien rustig vreten als de mestschuif zijn ronde maakt.

  In de stal koos Heeren voor een voerstoep. Zo kunnen de koeien rustig vreten als de mestschuif zijn ronde maakt.

 • De lichtstraat is opvallend breed; maar liefst 5 meter. Het vele extra licht zorgt voor meer welzijn en arbeidsplezier, stelt Heeren. Alleen op echt hete, zonnige dagen is het niet ideaal, maar dat komt niet vaak voor. Bovendien zit de lichtstraat aan de oostzijde, waardoor het qua warmte meestal meevalt. Qua verlichting koos de veehouder voor led-lampen.

  De lichtstraat is opvallend breed; maar liefst 5 meter. Het vele extra licht zorgt voor meer welzijn en arbeidsplezier, stelt Heeren. Alleen op echt hete, zonnige dagen is het niet ideaal, maar dat komt niet vaak voor. Bovendien zit de lichtstraat aan de oostzijde, waardoor het qua warmte meestal meevalt. Qua verlichting koos de veehouder voor led-lampen.

 • Heeren wil gestaag verder groeien met zijn veestapel. In de loop van 2016 moet de stal volstaan. Tenminste, als de wetgeving het toestaat ...

  Heeren wil gestaag verder groeien met zijn veestapel. In de loop van 2016 moet de stal volstaan. Tenminste, als de wetgeving het toestaat ...

Of registreer je om te kunnen reageren.