Rundveehouderij

Foto & video laatste update:20 nov 2015

Laatste asbest eraf, eerste spanten geplaatst

De renovatie van de stal van Jan en Frans Klaasen vordert gestaag. Vorige week is de laatste asbest van het dak verwijderd en zijn de eerste spanten gezet.

Foto

 • Jan Klaasen en zijn broer Frans uit het Brabantse Wintelre renoveren hun stal en breiden uit tot 250 plaatsen. Bijzonder zijn het Italiaanse dak en een luchtwasser. Boerderij volgt de renovatie en de nieuwbouw. Vorige keer zijn de muren afgebroken en de golfplaten van het dak gehaald. Nu worden de spanten gezet.

  Jan Klaasen en zijn broer Frans uit het Brabantse Wintelre renoveren hun stal en breiden uit tot 250 plaatsen. Bijzonder zijn het Italiaanse dak en een luchtwasser. Boerderij volgt de renovatie en de nieuwbouw. Vorige keer zijn de muren afgebroken en de golfplaten van het dak gehaald. Nu worden de spanten gezet.

  Foto: Bert Jansen
 • De laatste fase van de asbestsanering is aan de gang. In totaal is 1.900 vierkante meter golfplaten verwijderd en afgevoerd. De stal heeft na de renovatie en nieuwbouw door het Italiaanse dak drie dakvlakken.

  De laatste fase van de asbestsanering is aan de gang. In totaal is 1.900 vierkante meter golfplaten verwijderd en afgevoerd. De stal heeft na de renovatie en nieuwbouw door het Italiaanse dak drie dakvlakken.

 • Aan de voorkant van de stal is de bouw van de nieuwe staalconstructie begonnen. Al het benodigde ijzer is gearriveerd. De langste elementen meten ruim 23 meter en zijn als laatste gebracht.

  Aan de voorkant van de stal is de bouw van de nieuwe staalconstructie begonnen. Al het benodigde ijzer is gearriveerd. De langste elementen meten ruim 23 meter en zijn als laatste gebracht.

 • De koeien moeten het tijdelijk zonder dak doen. Ondanks de werkzaamheden van asbestsanering en het plaatsen van spanten blijven de koeien er opvallend rustig onder.

  De koeien moeten het tijdelijk zonder dak doen. Ondanks de werkzaamheden van asbestsanering en het plaatsen van spanten blijven de koeien er opvallend rustig onder.

 • Een aantal spanten van de oude staalconstructie zijn inmiddels verwijderd en hebben plaats gemaakt voor nieuwe exemplaren. Op de voorgrond de drukveren die per spantvak op maat zijn gemaakt.

  Een aantal spanten van de oude staalconstructie zijn inmiddels verwijderd en hebben plaats gemaakt voor nieuwe exemplaren. Op de voorgrond de drukveren die per spantvak op maat zijn gemaakt.

 • De staanders van de nieuwe staalconstructie komen in het midden van de oude voergang. Het voeren van de koeien is dus tijdelijk wat lastiger voor de melkveehouders. Als de staalconstructie helemaal klaar is, worden de nieuwe voergangen gestort.

  De staanders van de nieuwe staalconstructie komen in het midden van de oude voergang. Het voeren van de koeien is dus tijdelijk wat lastiger voor de melkveehouders. Als de staalconstructie helemaal klaar is, worden de nieuwe voergangen gestort.

 • De plaatsing van het eerst spantvak met windverbanden. Om dit mogelijk te maken is een deel van het dak van de melkstal gesloopt. Het eerste spant is goed kijken en meten; toen dat eenmaal stond ging de rest snel. De melkveehouder omschrijft het als een groot bouwpakket dat in elkaar kan worden geschroefd.

  De plaatsing van het eerst spantvak met windverbanden. Om dit mogelijk te maken is een deel van het dak van de melkstal gesloopt. Het eerste spant is goed kijken en meten; toen dat eenmaal stond ging de rest snel. De melkveehouder omschrijft het als een groot bouwpakket dat in elkaar kan worden geschroefd.

 • Om het dak te dragen kiezen de ondernemers voor traditionele, houten gordingen. Deze zijn per spantvak op maat gemaakt, omdat de maatvoering van de nieuwe spanten gedeeltelijk is aangepast aan de bestaande situatie, zoals bestaande mestkelders, doorgangen en de melkstal. De gordingen worden in setjes van vier met een kraan naar boven gehesen.

  Om het dak te dragen kiezen de ondernemers voor traditionele, houten gordingen. Deze zijn per spantvak op maat gemaakt, omdat de maatvoering van de nieuwe spanten gedeeltelijk is aangepast aan de bestaande situatie, zoals bestaande mestkelders, doorgangen en de melkstal. De gordingen worden in setjes van vier met een kraan naar boven gehesen.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.