Rundveehouderij

Foto & video 1898 x bekeken laatste update:20 okt 2015

Succesvolle NVM rijp voor jaarlijkse variant

De vierde Nationale Vleesveemanifestatie (NVM), op zaterdag 19 oktober, was weer een geslaagd vleesveefeest. En dat terwijl er een paar maanden geleden nog even onduidelijkheid bestond of de keuring wel door kon gaan, door de opvang van vluchtelingen in de IJsselhallen.

De NVM-organisatie nodigde deze buren uit en daar werd volop gebruik van gemaakt. Met 400 deelnemers van Belgisch Witblauw, Blonde d'Aquitaine, Charolais, Limousin, Marchigiana, Piemontese en Verbeterd Roodbont, een demogroep van het Hereford-stamboek en een veiling stond er een druk programma. De Herefords keurden twee jaar geleden nog in Zwolle, maar hielden hun eigen keuring dit jaar al in september. Alle kampioenen waren wel aanwezig in de demogroep.

Volop aandacht voor topvee

De ringmeesters hielden flink de snelheid in de keuringen. Het complete programma moest om half vier afgewerkt zijn, zodat Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik de prijzen aan de algemeen kampioenen kon uitreiken. Dat daarom langer gewacht moest worden met uitreiken, kon niet iedereen waarderen. Schreijer-Pierik nam bij elk stamboek voldoende tijd voor de fokkers en ze stak hen nog een hart onder de riem door het belang van de agrarische productie en de aanwezigheid van boeren in het buitengebied te benadrukken.

Categorieën ondergesneeuwd

Voor de rassen Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont is Schreijer-Pierik mild: veranderingen voor natuurlijk afkalven zijn nodig, maar ze heeft er alle vertrouwen in dat de sector erin slaagt. Alleen viel de presentatie van geselecteerde Verbeterd Roodbonten en Belgisch Witblauwen door het project 'Bewust Natuurlijk Luxe' door haar rondgang in het water. De dieren en hun fokkers kregen niet de aandacht die ze verdienden. Ook was er wat commentaar op de communicatie van de organisatie over de hoge gezondheidsstatus van het evenement, waardoor een aantal fokkers zich niet opgaf.

Vleesveestamboeken zeer lovend over de keuringen

Toch was Guus Laeven, voorzitter van de Federatie van Vleesveestamboeken Nederland en Vlaanderen uiteindelijk zeer te spreken over het verloop van de keuringen. Hij durft er zelfs voorzichtig aan te denken om er een jaarlijks evenement van te maken. Dan staat de organisatie wel een uitdaging te wachten om het geheel kostendekkend te krijgen.

Veiling deels geslaagd

De eliteveiling van vrouwelijk vee was een nieuw onderdeel, in de hoop nog meer belangstellenden te trekken. Het trekken van bekijks is geslaagd, alleen slaagde het veilen maar voor de helft. Van de 16 dieren werden de drie Belgisch Witblauwen en drie Limousins door de verkopende partij niet gegund. Terwijl COT-veilingmeester Dick Reijne voor Nederlandse begrippen toch beste prijzen geboden kreeg. De acht Blonde d'Aquitaines gingen voor gemiddeld €2.767 van de hand, Josanne van Ed en Marjan Neerincx en Jip Malo van Marcel Gerritsen werden ieder afgeslagen voor €3.700. Josanne verhuist over drie weken naar Denemarken en Jasmine van Henk Spaanse verruilt haar Noord-Hollandse stal voor €2.400 voor een Belgische. De twee wél geveilde Limousins, Jembe van 't Hoogeveld van Cor Buist en Ilse van Nico Lievenoogen, brachten respectievelijk €1.800 en €2.300 op.

Zie ook de fotoreportages over de afzonderlijke vleesveestamboeken: Blonde d'Aquitaine, Verbeterd Roodbont, Charolais, Marchigiana, Belgisch Witblauw, Limousin en Piemontese.

Foto

 • Met zo'n 400 deelnemende dieren stond er weer een strakke keuring op de vierde NVM, zaterdag 19 oktober in Zwolle.

  Met zo'n 400 deelnemende dieren stond er weer een strakke keuring op de vierde NVM, zaterdag 19 oktober in Zwolle.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het Hereford-stamboek hield in september al haar keuring, maar toonde in Zwolle wel al haar kampioenen.

  Het Hereford-stamboek hield in september al haar keuring, maar toonde in Zwolle wel al haar kampioenen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De prijsuitreiking, door Annie Schreijer-Pierik, nam nogal wat tijd in beslag, omdat de politica voor elke prijswinnaar een kort woord had.

  De prijsuitreiking, door Annie Schreijer-Pierik, nam nogal wat tijd in beslag, omdat de politica voor elke prijswinnaar een kort woord had.

  Foto: Henk Riswick
 • De veiling onder leiding van Dick Reijne was een experiment. De pink Jasmine van Henk Spaanse werd afgeslagen voor €2.400 en verhuist binnenkort naar Denemarken.

  De veiling onder leiding van Dick Reijne was een experiment. De pink Jasmine van Henk Spaanse werd afgeslagen voor €2.400 en verhuist binnenkort naar Denemarken.

  Foto: Henk Riswick
 • Het project Bewust Natuurlijk Luxe toonde Verbeterd Roodbonten en Belgisch Witblauwen, waarbij een breed bekken gemeten is. Dit is een van de criteria waarvan het doel is dat een koe natuurlijk kan afkalven.

  Het project Bewust Natuurlijk Luxe toonde Verbeterd Roodbonten en Belgisch Witblauwen, waarbij een breed bekken gemeten is. Dit is een van de criteria waarvan het doel is dat een koe natuurlijk kan afkalven.

  Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.