Rundveehouderij

Foto & video 11 reactieslaatste update:26 nov 2015

Videoserie: Gezonde melkcyclus

Melkveehouder Jan Vlooswijk in Benschop toont hoe zijn koeien de melkcyclus doorlopen en welke maatregelen hij neemt om gezondheidsproblemen rond het afkalven te voorkomen. In een vijfdelige serie volgen we koe 158 en 168 van het moment van droogzetten tot twee maanden na afkalven.

De vijfde en laatste aflevering zoomt verder in op de diergezondheid op de melkveehouderij van Jan. Jan vertelt hoe hij de bekendste problemen probeert te voorkomen.

Video: VERS

Koe 158 en 168 hebben een paar maanden geleden gekalfd. In de vierde aflevering vertelt Jan hoe ze ervoor staan en laat hij zien hoe hij enkele koeien insemineert en opvoelt.

Video: Imago Mediabuilders

In de derde aflevering laat Jan een van zijn vaarzen en haar pasgeboren stierkalfje zien. Beiden maken het goed. Jan vertelt wat hij doet om dat zo te houden.

Video: VERS

In de tweede aflevering vertelt Jan hoe hij zijn koeien voorbereidt op het afkalven, welke hulpmiddelen hij gebruikt en wat hij doet om gezondheidsproblemen in deze periode te voorkomen.

Video: VERS

In de eerste aflevering vertelt Jan onder meer over zijn bekapmethode, het celgetal van zijn koeien, hoe hij de melkproductie zo laag mogelijk krijgt, welk voer hij geeft en waarom hij zo min mogelijk koeien met antibiotica droogzet.

Video: VERS

Laatste reacties

 • kiepel

  Goed verwoordt. Net bedrijf, schone overall, reclame voor de boer. Ik krijg de koeien onder de 8L en 11000L is gemiddelde produktie. TIPS: 1xdaags melken in de laatste week en de koeien alvast in de far-off groep zetten. Soms gaat een koe dan pas bij 242 dgen dracht droog, dit is niet erg als je zonder droogzetters werkt.

 • Veurink

  Sluit me aan bij Kiepel. Hier produktie 9800 maar gaat geen koe droog boven de 10 liter. Ben het eens dat je met sealers ook weer bacterien in uier kan brengen.

 • koster

  koeien zien er mooi uit!

 • mtseshuis

  242 dagen dracht is toch prima? Voor de 235 dagen dracht is pas vroeg.. Alleen die 10 liter geeft veel extra werk, hier 10.000 liter en beneden de 12 liter gaan ze droog, zonder droogzetter regelmatig misse boel... Werk bewust niet meer met Orbeseal, filmseal werkt beter zonder risico op inbrengen van bacterien

 • rub2

  Ik werk juist altijd met een sealer. Wel onder de 12 liter zien te krijgen. Koe laatste keer melken en direct daarna per speen een desinfectiedoekje gebruiken, desinfecteer alleen het slotgaatje en niet de hele speen, daar kom je niet met de sealer. Spenen zijn na melken nog mooi schoon en slotgaten staan nog open. Wacht niet tot de slotgelaten gesloten zijn na een half uur. Er dan aan gaan prutsen en trekken geeft de koe stress en hogere bacteriedruk. Je rekt op dat moment juist het slotgat weer open, iets wat de koe niet gewend is.

 • M.harmsen

  Koe gelijk melken super. Alleen waarom niet gelijk in robot?. Scheelt weer schoonmaken van minimelker. Koe moet het fysiek natuurlijk wel kunnen (melkziekte etc).

  Zelf de ervaring, kalf er af, koe even laten schoonlikken. Ondertussen administratie bijwerken, koe in de robot. Kalf naar iglo en melk geven. Binnen een uur drinkt het kalf haast altijd alles op.

 • rub2

  Ben ik ook voor harmsen, de minimelker staat bij ons al meer dan een jaar werkloos in de schuur. De eerste keer moet je de koe of vaars toch even begeleiden en controleren.

 • Mozes

  Vaarzen melken in de robot gaat het beste als ze zo snel mogelijk na het afkalven de robot ingaan. En voor het afkalven al een week laten wennen aan de robot.

 • leo,s vriend

  En als de koe in de robot staat kun je het kalf makkelijk en netjes naar de iglo brengen. Koe uit? weer in strohok zonder stress en gezoek naar het kalf.
  Werkt super.

 • gijskoen

  Hoeveel koeien heeft hij ?

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Hoi gijskoen,

  Op dit moment worden 90 koeien gemolken en zijn er 15 droge koeien en 65 stuks jongvee op het bedrijf van Jan.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.