Rundveehouderij

Foto & video

Gelijke opbrengsten, iets betere kwaliteit mais

Ook in Salland werd de afgelopen week volop mais geoogst. Boerderij ging langs bij twee veehouders in de Overijsselse streek en peilde de meningen.

Foto

 • Leo Beltman (51) heeft in het Overijsselse Wijhe een veebedrijf met 80 melkkoeien, 55 stuks jongvee en 35 hectare land; een bedrijfsgrootte die veel voorkomt in deze melkveeregio. Op het bedrijf van Beltman werd afgelopen woensdag 6 hectare mais geoogst. Het weer zat bepaald niet mee. Maar de mais kwam goed van het land en de bodem had weinig te lijden. Foto's: Ronald Hissink

  Leo Beltman (51) heeft in het Overijsselse Wijhe een veebedrijf met 80 melkkoeien, 55 stuks jongvee en 35 hectare land; een bedrijfsgrootte die veel voorkomt in deze melkveeregio. Op het bedrijf van Beltman werd afgelopen woensdag 6 hectare mais geoogst. Het weer zat bepaald niet mee. Maar de mais kwam goed van het land en de bodem had weinig te lijden. Foto's: Ronald Hissink

 • De sleufsilo rond het middaguur, kort voordat het geweld zou losbarsten.

  De sleufsilo rond het middaguur, kort voordat het geweld zou losbarsten.

 • Even na twee uur ging het werk van start. Met hakselaars en maiswagens van loonbedrijf Jansen in Wijhe werd er hard gewerkt om de maisoogst op tijd binnen te halen. Alle mais lag dicht bij huis. De 6 hectare hoort bij de huiskavel van Beltman.

  Even na twee uur ging het werk van start. Met hakselaars en maiswagens van loonbedrijf Jansen in Wijhe werd er hard gewerkt om de maisoogst op tijd binnen te halen. Alle mais lag dicht bij huis. De 6 hectare hoort bij de huiskavel van Beltman.

 • De oogst ging vlot, ondanks het slechte weer. Hier rijden de hakselaar en de trekker met maiswagen opnieuw een maisveld in.

  De oogst ging vlot, ondanks het slechte weer. Hier rijden de hakselaar en de trekker met maiswagen opnieuw een maisveld in.

 • De oogstmachines verstopt in het maisveld. De mais is niet heel erg lang, maar wel mooi egaal, stelt Beltman; een beeld dat in de dorpen rond Wijhe niet anders is.

  De oogstmachines verstopt in het maisveld. De mais is niet heel erg lang, maar wel mooi egaal, stelt Beltman; een beeld dat in de dorpen rond Wijhe niet anders is.

 • De mais die gehakseld wordt, levert fraaie plaatjes op.

  De mais die gehakseld wordt, levert fraaie plaatjes op.

 • De maiskolven zijn goed gevuld. Er zitten gemiddeld iets meer korrels in dan een jaar eerder, merkt Beltman. De afrijping is prima. Er zit een zwart puntje op de kolf. Dat was in 2014 minder het geval. Ook blad en stengel zien er goed uit. Het eerste beeld is positief.

  De maiskolven zijn goed gevuld. Er zitten gemiddeld iets meer korrels in dan een jaar eerder, merkt Beltman. De afrijping is prima. Er zit een zwart puntje op de kolf. Dat was in 2014 minder het geval. Ook blad en stengel zien er goed uit. Het eerste beeld is positief.

 • De maiskwaliteit lijkt kortom iets beter te zijn, al is het nog wachten op de eerste uitslagen. In 2014 noteerde Beltman overigens 34,8 procent droge stof, 992 VEM en 385 zetmeel.

  De maiskwaliteit lijkt kortom iets beter te zijn, al is het nog wachten op de eerste uitslagen. In 2014 noteerde Beltman overigens 34,8 procent droge stof, 992 VEM en 385 zetmeel.

 • Het hakselen gaat door. Eerder dit jaar leek een iets hogere maiskwaliteit nog ver weg door het late en koude voorjaar. Het gewas bleef lang gelig en kwam moeilijk op gang. Maar de mais kreeg een impuls door het warme weer in juli en maakte een inhaalslag. Bovendien kon de mais de laatste weken goed drogen door het droge, zonnige weer.

  Het hakselen gaat door. Eerder dit jaar leek een iets hogere maiskwaliteit nog ver weg door het late en koude voorjaar. Het gewas bleef lang gelig en kwam moeilijk op gang. Maar de mais kreeg een impuls door het warme weer in juli en maakte een inhaalslag. Bovendien kon de mais de laatste weken goed drogen door het droge, zonnige weer.

 • Uitzicht vanuit de cabine van de hakselaar. Nog een paar uur te gaan.

  Uitzicht vanuit de cabine van de hakselaar. Nog een paar uur te gaan.

 • De hakselaar en trekker met maiswagen rijden een maisveld uit. De oogst was dit jaar een stuk later dan in 2014. Toen kwam de mais op 27 september van het land. Nu is Beltman 2,5 week later.

  De hakselaar en trekker met maiswagen rijden een maisveld uit. De oogst was dit jaar een stuk later dan in 2014. Toen kwam de mais op 27 september van het land. Nu is Beltman 2,5 week later.

 • De maiswagen brengt het product naar de sleufsilo, die aan het eind van de middag al aardig gevuld was.

  De maiswagen brengt het product naar de sleufsilo, die aan het eind van de middag al aardig gevuld was.

 • De maisopbrengst lijkt ongeveer gelijk te zijn aan vorig jaar. Toen noteerde Beltman een bovengemiddelde opbrengst van 48 ton per hectare. Een herhaling hiervan zou een prima resultaat zijn. Met 6 hectare land zou dat neerkomen op krap 300 ton mais.

  De maisopbrengst lijkt ongeveer gelijk te zijn aan vorig jaar. Toen noteerde Beltman een bovengemiddelde opbrengst van 48 ton per hectare. Een herhaling hiervan zou een prima resultaat zijn. Met 6 hectare land zou dat neerkomen op krap 300 ton mais.

 • De maiswagen rechts lost, terwijl de shovel links de kuil oprijdt. Uiteindelijk was de kuil rond negen uur 's avonds keurig afgedekt.

  De maiswagen rechts lost, terwijl de shovel links de kuil oprijdt. Uiteindelijk was de kuil rond negen uur 's avonds keurig afgedekt.

 • Beltman kocht dit jaar ook nog mais van 3 hectare land aan. Dat deed hij vorig jaar ook. Hij was dit jaar wel goedkoper uit. Nu kostte de mais hem gemiddeld €43 per ton. Een jaar eerder was dat €47,50 per ton. In totaal ging het hier om bijna 150 ton mais. Beltman gaat nu dus met een kleine 450 ton mais de winter in. Ruim voldoende, stelt hij.

  Beltman kocht dit jaar ook nog mais van 3 hectare land aan. Dat deed hij vorig jaar ook. Hij was dit jaar wel goedkoper uit. Nu kostte de mais hem gemiddeld €43 per ton. Een jaar eerder was dat €47,50 per ton. In totaal ging het hier om bijna 150 ton mais. Beltman gaat nu dus met een kleine 450 ton mais de winter in. Ruim voldoende, stelt hij.

 • Beltman past weidegang toe en dus is het nog rustig in de ligboxenstal. Dit jaar houdt hij iets meer melkkoeien dan in 2014. En dus heeft hij meer ruwvoer nodig. Aangezien de maisoogst gelijk is aan vorig jaar, komt dat volledig voor rekening van gras. Beltman heeft hiervan meer aangekocht, ook omdat hij weer wat meer voorraad wil.

  Beltman past weidegang toe en dus is het nog rustig in de ligboxenstal. Dit jaar houdt hij iets meer melkkoeien dan in 2014. En dus heeft hij meer ruwvoer nodig. Aangezien de maisoogst gelijk is aan vorig jaar, komt dat volledig voor rekening van gras. Beltman heeft hiervan meer aangekocht, ook omdat hij weer wat meer voorraad wil.

 • De koeien lopen buiten in het fraaie landschap rond Wijhe. Beltman 'kocht' dit jaar meer gras, van 20 hectare land. Dat gras kwam van 5 hectare in de buurt. Daarnaast heeft de veehouder 3 hectare extra grasland het hele jaar in gebruik gehad. Dat leidt - inclusief het gras van eigen land - tot 600 ton kuilvoer. Samen met de mais heeft hij dus 1.050 ton ruwvoer voor de winter.

  De koeien lopen buiten in het fraaie landschap rond Wijhe. Beltman 'kocht' dit jaar meer gras, van 20 hectare land. Dat gras kwam van 5 hectare in de buurt. Daarnaast heeft de veehouder 3 hectare extra grasland het hele jaar in gebruik gehad. Dat leidt - inclusief het gras van eigen land - tot 600 ton kuilvoer. Samen met de mais heeft hij dus 1.050 ton ruwvoer voor de winter.

 • Rik Ogink (36) heeft in het Overijsselse Raalte een veebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee (uitbesteed aan een opfokker) en 41 hectare land. Hij liet woensdag 7 hectare mais oogsten. Daarnaast heeft hij 5 hectare mais bijgekocht via de opfokker. Zodoende werd 12 hectare ingekuild. Vorig jaar kocht de veehouder al zijn mais (ruim 700 ton van 18 hectare land) aan. Dit jaar had hij minder mais nodig, omdat hij meer gras heeft. Ogink heeft namelijk 12 hectare extra grasland in gebruik om te kunnen bewerken.

  Rik Ogink (36) heeft in het Overijsselse Raalte een veebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee (uitbesteed aan een opfokker) en 41 hectare land. Hij liet woensdag 7 hectare mais oogsten. Daarnaast heeft hij 5 hectare mais bijgekocht via de opfokker. Zodoende werd 12 hectare ingekuild. Vorig jaar kocht de veehouder al zijn mais (ruim 700 ton van 18 hectare land) aan. Dit jaar had hij minder mais nodig, omdat hij meer gras heeft. Ogink heeft namelijk 12 hectare extra grasland in gebruik om te kunnen bewerken.

 • De maisopbrengst lijkt dit jaar gemiddeld tot goed, denkt Ogink. Hij rekent op 500 tot 600 ton mais in de kuil. Hij is tevreden over de mais van dit jaar. Het staat er goed bij en er is lengte genoeg. De kolven zijn prima gevuld, alleen de afrijping ging wat langzamer. "Maar op het goede moment hebben we warm weer gehad. Ik heb alleen wat mais op een perceel op een zandkop verloren. Dat was toen er begin juni lichte nachtvorst was", vertelt hij.

  De maisopbrengst lijkt dit jaar gemiddeld tot goed, denkt Ogink. Hij rekent op 500 tot 600 ton mais in de kuil. Hij is tevreden over de mais van dit jaar. Het staat er goed bij en er is lengte genoeg. De kolven zijn prima gevuld, alleen de afrijping ging wat langzamer. "Maar op het goede moment hebben we warm weer gehad. Ik heb alleen wat mais op een perceel op een zandkop verloren. Dat was toen er begin juni lichte nachtvorst was", vertelt hij.

 • De maiskuil met op de achtergrond de ligboxenstal. De oogst nam in totaal 6,5 uur in beslag. Alle mais lag rond het bedrijf. Loonbedrijf Jansen deed dit met twee maiswagens. De gekochte mais is met vier wagens naar de kuil gereden.

  De maiskuil met op de achtergrond de ligboxenstal. De oogst nam in totaal 6,5 uur in beslag. Alle mais lag rond het bedrijf. Loonbedrijf Jansen deed dit met twee maiswagens. De gekochte mais is met vier wagens naar de kuil gereden.

 • De shovel rijdt de maiskuil op. Het is bijna tijd om de kuil af te dekken.

  De shovel rijdt de maiskuil op. Het is bijna tijd om de kuil af te dekken.

 • Qua ruwvoerpositie staat Ogink er goed voor. Naast mais heeft hij gras genoeg. Hij moet nog beginnen aan het gras van 2015.

  Qua ruwvoerpositie staat Ogink er goed voor. Naast mais heeft hij gras genoeg. Hij moet nog beginnen aan het gras van 2015.

 • En direct alles opruimen met de bladblazer...

  En direct alles opruimen met de bladblazer...

Of registreer je om te kunnen reageren.