Rundveehouderij

Foto & video 1881 x bekeken

Blondes afgerekend op kleur en finesse

De Blonde d’Aquitaine-dieren op de keuring zijn door de Franse juryleden streng maar rechtvaardig langs de lat gelegd voor raskwaliteit. Met name kleur en finesse bleken belangrijke criteria voor de jury.

Foto

 • Algemeen kampioen vrouwelijk werd Jackie Malo van Marcel Gerritsen uit Maurik (Gld). Met deze anderhalf jaar oude Barbes-dochter koos de jury voor jong talent. Ze wordt geroemd heeft volgens de jury alle kwaliteit in huis die van een Blonde mag worden verwacht: een goede lengte, een uitstekende conditie en ze loopt perfect. "Ze kan zo mee naar Frankrijk, daar loopt ze mee in de top", aldus de jury. Haar mannelijke evenknie werd Bakersfield Geerte van Wim Bakker uit 't Harde (Gld.). De ruim 4 jaar oude Ronald-zoon Bakersfield Geerte is een "terechte kampioen. Zeer rastypisch, perfecte poten, een buitengewoon dier."

  Algemeen kampioen vrouwelijk werd Jackie Malo van Marcel Gerritsen uit Maurik (Gld). Met deze anderhalf jaar oude Barbes-dochter koos de jury voor jong talent. Ze wordt geroemd heeft volgens de jury alle kwaliteit in huis die van een Blonde mag worden verwacht: een goede lengte, een uitstekende conditie en ze loopt perfect. "Ze kan zo mee naar Frankrijk, daar loopt ze mee in de top", aldus de jury. Haar mannelijke evenknie werd Bakersfield Geerte van Wim Bakker uit 't Harde (Gld.). De ruim 4 jaar oude Ronald-zoon Bakersfield Geerte is een "terechte kampioen. Zeer rastypisch, perfecte poten, een buitengewoon dier."

  Foto: Henk Riswick
 • Kampioenen op een rij. De Franse juryleden Serge Cadiergues en Marc Antoine Cazal laten hun sterke focus op raskwaliteit sterk meetellen. Menig maal wordt een dier met mooie bespiering maar te weinig rastypische kenmerken afgestraft en een paar plaatsen naar achteren gezet.

  Kampioenen op een rij. De Franse juryleden Serge Cadiergues en Marc Antoine Cazal laten hun sterke focus op raskwaliteit sterk meetellen. Menig maal wordt een dier met mooie bespiering maar te weinig rastypische kenmerken afgestraft en een paar plaatsen naar achteren gezet.

  Foto: Henk Riswick
 • Het aantal inzenders voor de keuring van Blonde d'Aquitaine was zo groot dat het stamboek twee ringen nodig had.

  Het aantal inzenders voor de keuring van Blonde d'Aquitaine was zo groot dat het stamboek twee ringen nodig had.

  Foto: Henk Riswick
 • Kampioen vrouwelijk tot 1 jaar werd Lois, een Heuvelland-Hummer-dochter van Harm Kip uit De Wyk (Ov.). Een mooie mixed-type. Ze bleef Lieve van Ed Neerincx uit Elst (Gld) net voor. Qua type identiek aan de nummer 1 maar op het gebied van finesse en rastypisch moet ze Lois voor laten gaan.

  Kampioen vrouwelijk tot 1 jaar werd Lois, een Heuvelland-Hummer-dochter van Harm Kip uit De Wyk (Ov.). Een mooie mixed-type. Ze bleef Lieve van Ed Neerincx uit Elst (Gld) net voor. Qua type identiek aan de nummer 1 maar op het gebied van finesse en rastypisch moet ze Lois voor laten gaan.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij de jonge stieren werd Leonardo van de Woeste Hoeve van Johan Schilder uit Hoogwoud (N.-H.) kampioen. Deze Arlequin-zoon is volgens de jury de meest complete, de meest elegante en heeft de beste papieren voor de toekomst.

  Bij de jonge stieren werd Leonardo van de Woeste Hoeve van Johan Schilder uit Hoogwoud (N.-H.) kampioen. Deze Arlequin-zoon is volgens de jury de meest complete, de meest elegante en heeft de beste papieren voor de toekomst.

  Foto: Henk Riswick
 • Genève, een 4,5 jaar oude Bolerodochter van Dennis Boerland uit Echten (Dr.), was de beste oude koe. Volgens de jury is zeer compleet. "Ze heeft alles." De fijnheid en rastype zijn bijzonder.

  Genève, een 4,5 jaar oude Bolerodochter van Dennis Boerland uit Echten (Dr.), was de beste oude koe. Volgens de jury is zeer compleet. "Ze heeft alles." De fijnheid en rastype zijn bijzonder.

  Foto: Fredie van Dijk
 • De stier Imposant, een Titan-zoon van Ed Neerincx uit Elst (Gld.), is kampioen stieren 1 tot 3 jaar. De ruim twee jaar oude stier heeft volgens de jury veel raskwaliteit, een beste bespiering en een iets afhangend kruis. Eén minpuntje: de fijnheid van de huid.

  De stier Imposant, een Titan-zoon van Ed Neerincx uit Elst (Gld.), is kampioen stieren 1 tot 3 jaar. De ruim twee jaar oude stier heeft volgens de jury veel raskwaliteit, een beste bespiering en een iets afhangend kruis. Eén minpuntje: de fijnheid van de huid.

  Foto: Fredie van Dijk
 • De jury benadrukt meerdere malen het belang van de juiste kleur (tarwegeel met lichter bij ogen en binnenkant dijen), correcte staartinplant, fijnheid en vorm van de kop. Daarnaast hebben de juryleden een liefde voor een mooie mixte-type die op een natuurlijke conditie is gevoerd met een passende bespiering.

  De jury benadrukt meerdere malen het belang van de juiste kleur (tarwegeel met lichter bij ogen en binnenkant dijen), correcte staartinplant, fijnheid en vorm van de kop. Daarnaast hebben de juryleden een liefde voor een mooie mixte-type die op een natuurlijke conditie is gevoerd met een passende bespiering.

  Foto: Henk Riswick
 • De verkiezing van de beste bedrijfsgroep leverde door met alle dieren van zes inzenders een bijzonder fraai tarwegeel plaatje op. Dat bleef ook bij de jury niet ongemerkt. "Het is misschien wel het mooiste wat hier vandaag binnen is."

  De verkiezing van de beste bedrijfsgroep leverde door met alle dieren van zes inzenders een bijzonder fraai tarwegeel plaatje op. Dat bleef ook bij de jury niet ongemerkt. "Het is misschien wel het mooiste wat hier vandaag binnen is."

  Foto: Henk Riswick
 • De groep van Hans Spekenbrink uit Hoge Hexel (Ov.) behaalde de eerste prijs. Ondanks de verschillen in leeftijd oogt de groep zeer homogeen met het type dieren dat de jury graag ziet.

  De groep van Hans Spekenbrink uit Hoge Hexel (Ov.) behaalde de eerste prijs. Ondanks de verschillen in leeftijd oogt de groep zeer homogeen met het type dieren dat de jury graag ziet.

  Foto: Henk Riswick
 • Eerder werd Jip Malo, een 14 maanden oude Goliath-dochter tot Miss Futur uitgeroepen. In de rubriekskeuring van 12 tot 18 maanden werd deze pink van Marcel Gerritsen al eerder groepswinnaar. Haar halfzus Jitske Malo werd daar de vierde plaats gezet.

  Eerder werd Jip Malo, een 14 maanden oude Goliath-dochter tot Miss Futur uitgeroepen. In de rubriekskeuring van 12 tot 18 maanden werd deze pink van Marcel Gerritsen al eerder groepswinnaar. Haar halfzus Jitske Malo werd daar de vierde plaats gezet.

  Foto: Henk Riswick
 • De dieren met de beste slachteigenschappen werden de stier Jackpot van de Boerlanderij (links) van Dennis Boerland uit Echten (Dr.) en Illusion van Henk Stegeman uit Laren (Gld.). Ook hier ging het niet alleen om de bespiering of het gewicht, maar telde ook de rastypische kenmerken sterk mee.

  De dieren met de beste slachteigenschappen werden de stier Jackpot van de Boerlanderij (links) van Dennis Boerland uit Echten (Dr.) en Illusion van Henk Stegeman uit Laren (Gld.). Ook hier ging het niet alleen om de bespiering of het gewicht, maar telde ook de rastypische kenmerken sterk mee.

  Foto: Henk Riswick
 • Het beste zoogstel is Aurora, een tien jaar oude Orion-dochter van Ed Neerincx, met haar pasgeboren kalf.

  Het beste zoogstel is Aurora, een tien jaar oude Orion-dochter van Ed Neerincx, met haar pasgeboren kalf.

  Foto: Henk Riswick

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.