Rundveehouderij

Foto & video 12 reacties

Muizenschade: Dijksma bezoekt gedupeerde melkveehouder

Melkveehouder Albert Schilstra in Follega (Fr.) lijdt naar schatting €100.000 schade door de muizenplaag die Friesland teistert. Staatssecretaris Sharon Dijksma nam dinsdag een kijkje op zijn bedrijf om de aangerichte schade met eigen ogen te bekijken. “Ze toont veel belangstelling en ze erkent het probleem. Helaas heeft ze geen zak met geld klaarliggen”, aldus Schilstra.

Foto

 • Albert Schilstra (39) in Follega (Fr.) is een van de honderden Friese melkveehouders die hinder ondervinden van een grote muizenplaag. Schilstra raamt de schade op zijn bedrijf op €100.000. De totale schade wordt inmiddels geschat op €80 miljoen.

  Albert Schilstra (39) in Follega (Fr.) is een van de honderden Friese melkveehouders die hinder ondervinden van een grote muizenplaag. Schilstra raamt de schade op zijn bedrijf op €100.000. De totale schade wordt inmiddels geschat op €80 miljoen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Schilstra nam het melkveebedrijf in 2006 over van zijn vader. Hij heeft 110 melk- en kalfkoeien en 60 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 64 hectare grond, waaronder 4 hectare natuurland.

  Schilstra nam het melkveebedrijf in 2006 over van zijn vader. Hij heeft 110 melk- en kalfkoeien en 60 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 64 hectare grond, waaronder 4 hectare natuurland.

  Foto: Mark Pasveer
 • Op dinsdag 27 januari is het een drukte van belang op het bedrijf van Schilstra. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken komt polshoogte nemen van de muizenschade in Friesland. Het bedrijf van Schilstra is vanwege de gunstige ligging – pal naast autosnelweg A6 in het zuiden van de provincie – uitgekozen voor het werkbezoek.

  Op dinsdag 27 januari is het een drukte van belang op het bedrijf van Schilstra. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken komt polshoogte nemen van de muizenschade in Friesland. Het bedrijf van Schilstra is vanwege de gunstige ligging – pal naast autosnelweg A6 in het zuiden van de provincie – uitgekozen voor het werkbezoek.

  Foto: Mark Pasveer
 • De eerste voortekenen van de muizenplaag kondigden zich afgelopen winter al aan. “Mijn vader zei toen al tegen me dat er hier in de omgeving ongewoon veel muizen waren”, vertelt Albert Schilstra. De echte problemen voor de melkveehouder ontstonden afgelopen zomer. “De eerste twee sneden waren nog prima. In juli ging het mis. We haalden amper nog gras van het land. De kwaliteit was slecht.”

  De eerste voortekenen van de muizenplaag kondigden zich afgelopen winter al aan. “Mijn vader zei toen al tegen me dat er hier in de omgeving ongewoon veel muizen waren”, vertelt Albert Schilstra. De echte problemen voor de melkveehouder ontstonden afgelopen zomer. “De eerste twee sneden waren nog prima. In juli ging het mis. We haalden amper nog gras van het land. De kwaliteit was slecht.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Sharon Dijksma loopt richting de huiskavel van Schilstra. Er is veel media-aandacht voor het bezoek van de staatssecretaris aan het bedrijf van de melkveehouder. Ook enkele collega-boeren van Schilstra zijn aanwezig om Dijksma bij te praten over de muizenproblematiek. De Friese landbouwgedeputeerde Johannes Kramer (FNP) brengt eveneens een bezoek aan het bedrijf.

  Sharon Dijksma loopt richting de huiskavel van Schilstra. Er is veel media-aandacht voor het bezoek van de staatssecretaris aan het bedrijf van de melkveehouder. Ook enkele collega-boeren van Schilstra zijn aanwezig om Dijksma bij te praten over de muizenproblematiek. De Friese landbouwgedeputeerde Johannes Kramer (FNP) brengt eveneens een bezoek aan het bedrijf.

  Foto: Mark Pasveer
 • De schade op het bedrijf is enorm. Zoals de situatie nu is, verwacht Schilstra dat hij 40 hectare grasland opnieuw moet inzaaien. Voor alle grondbewerkingen die daarvoor nodig zijn, rekent hij €1.000 per hectare. De melkveehouder moet daarnaast nog 16 hectare bijzaaien. De verwachte kosten daarvan bedragen €5.000. “Het kost me minimaal €45.000 om mijn grasmat weer op orde te krijgen.”

  De schade op het bedrijf is enorm. Zoals de situatie nu is, verwacht Schilstra dat hij 40 hectare grasland opnieuw moet inzaaien. Voor alle grondbewerkingen die daarvoor nodig zijn, rekent hij €1.000 per hectare. De melkveehouder moet daarnaast nog 16 hectare bijzaaien. De verwachte kosten daarvan bedragen €5.000. “Het kost me minimaal €45.000 om mijn grasmat weer op orde te krijgen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Schilstra kan een fatsoenlijke eerste snede gras dit jaar op zijn buik schrijven. Hij moet de komende maanden voer aankopen om zijn veestapel te kunnen voeren. “De minimale financiële schade op mijn bedrijf bedraagt zeker €100.000”, vertelt de melkveehouder.

  Schilstra kan een fatsoenlijke eerste snede gras dit jaar op zijn buik schrijven. Hij moet de komende maanden voer aankopen om zijn veestapel te kunnen voeren. “De minimale financiële schade op mijn bedrijf bedraagt zeker €100.000”, vertelt de melkveehouder.

  Foto: Mark Pasveer
 • Staatssecretaris Dijksma heeft tot teleurstelling van de gedupeerde melkveehouders geen zak met geld klaarliggen om de schade te compenseren. Wel zegt ze toe een plan van aanpak te willen maken om dergelijke problemen in de toekomst voor te blijven. Een muizenverzekering is een van de oplossingen die ze daarvoor aandraagt. Schilstra: “Ik ben blij dat de staatssecretaris aandacht heeft voor het probleem en haar betrokkenheid toont. Wel vind ik het enigszins teleurstellend dat de schade niet wordt gecompenseerd.”

  Staatssecretaris Dijksma heeft tot teleurstelling van de gedupeerde melkveehouders geen zak met geld klaarliggen om de schade te compenseren. Wel zegt ze toe een plan van aanpak te willen maken om dergelijke problemen in de toekomst voor te blijven. Een muizenverzekering is een van de oplossingen die ze daarvoor aandraagt. Schilstra: “Ik ben blij dat de staatssecretaris aandacht heeft voor het probleem en haar betrokkenheid toont. Wel vind ik het enigszins teleurstellend dat de schade niet wordt gecompenseerd.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Het is de bedoeling dat taxateurs van het Faunafonds binnenkort door Provincie Friesland worden aangestuurd om de schade per bedrijf op te nemen. Schilstra is daar blij mee. “Ik vind dat belangrijk. Voordat boeren mest gaan uitrijden, kun je de schade nog opnemen. Wellicht wordt er toch nog een regeling in het leven geroepen. De schadebedragen zijn dan in ieder geval bekend.”

  Het is de bedoeling dat taxateurs van het Faunafonds binnenkort door Provincie Friesland worden aangestuurd om de schade per bedrijf op te nemen. Schilstra is daar blij mee. “Ik vind dat belangrijk. Voordat boeren mest gaan uitrijden, kun je de schade nog opnemen. Wellicht wordt er toch nog een regeling in het leven geroepen. De schadebedragen zijn dan in ieder geval bekend.”

  Foto: Mark Pasveer
 • In 2005 was er ook een muizenplaag in het gebied. Boeren met schade kregen toen een uitkering van het Faunafonds. “De muizenplaag is nu veel heftiger. De schade is vier keer groter dan toen. Ik hoop dat we nog een of twee weken winterweer krijgen, zodat de muizenpopulatie fors wordt uitgedund.”

  In 2005 was er ook een muizenplaag in het gebied. Boeren met schade kregen toen een uitkering van het Faunafonds. “De muizenplaag is nu veel heftiger. De schade is vier keer groter dan toen. Ik hoop dat we nog een of twee weken winterweer krijgen, zodat de muizenpopulatie fors wordt uitgedund.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Schilstra heeft zijn bevindingen op papier gezet. Hij vertelt aan de staatssecretaris en de aanwezige media wat de muizenplaag en de gevolgen daarvan betekenen voor zijn bedrijf. Schilstra moet bij de bank aankloppen om de muizenplaag de baas te blijven. Als hij in het slot van zijn speech het doemscenario voor zijn bedrijf aanhaalt – ‘de overalls van mijn kinderen die naar de kringloopwinkel moeten’ – krijgt Schilstra het even te kwaad.

  Schilstra heeft zijn bevindingen op papier gezet. Hij vertelt aan de staatssecretaris en de aanwezige media wat de muizenplaag en de gevolgen daarvan betekenen voor zijn bedrijf. Schilstra moet bij de bank aankloppen om de muizenplaag de baas te blijven. Als hij in het slot van zijn speech het doemscenario voor zijn bedrijf aanhaalt – ‘de overalls van mijn kinderen die naar de kringloopwinkel moeten’ – krijgt Schilstra het even te kwaad.

  Foto: Mark Pasveer
 • “Het hakt er natuurlijk wel in. Het is een ramp voor het bedrijf. Toen ik daarover vertelde, liepen de emoties even op. Dat houd je niet tegen.”

  “Het hakt er natuurlijk wel in. Het is een ramp voor het bedrijf. Toen ik daarover vertelde, liepen de emoties even op. Dat houd je niet tegen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Wanneer Schilstra het kuilplastic wegtrekt, schieten tientallen muizen verschrikt weg. De melkveehouder laat aan de toegestroomde media zien dat de knaagdieren ook de kuil aanvreten. Staatssecretaris Dijksma kijkt toe, met aan haar linkerzijde landbouwgedeputeerde Johannes Kramer.

  Wanneer Schilstra het kuilplastic wegtrekt, schieten tientallen muizen verschrikt weg. De melkveehouder laat aan de toegestroomde media zien dat de knaagdieren ook de kuil aanvreten. Staatssecretaris Dijksma kijkt toe, met aan haar linkerzijde landbouwgedeputeerde Johannes Kramer.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een van de daders in beeld. “Het grasland is al kaal. Deze muizen overleven in de kuil”, aldus Schilstra.

  Een van de daders in beeld. “Het grasland is al kaal. Deze muizen overleven in de kuil”, aldus Schilstra.

  Foto: Mark Pasveer
 • Terwijl zijn kinderen gewillig poseren met een van de muizen, vertelt Schilstra dat hij dit najaar eigenlijk actie had moeten ondernemen om de schade te beperken. “Ik heb nog wel 5,3 hectare maisland ingezaaid met graszaad. Het grootste deel daarvan ziet er nu prima uit. Achteraf bezien had ik toen ook mijn grasland moeten bewerken”, vertelt Schilstra.

  Terwijl zijn kinderen gewillig poseren met een van de muizen, vertelt Schilstra dat hij dit najaar eigenlijk actie had moeten ondernemen om de schade te beperken. “Ik heb nog wel 5,3 hectare maisland ingezaaid met graszaad. Het grootste deel daarvan ziet er nu prima uit. Achteraf bezien had ik toen ook mijn grasland moeten bewerken”, vertelt Schilstra.

  Foto: Mark PasveerMark Pasveer
 • Staatsecretaris Sharon Dijksma wil in Brussel afdwingen dat boeren buiten de seizoenen om hun land mogen scheuren om muizenschade in de toekomst te beperken. Terwijl Dijksma de media daarover te woord staat, is op de achtergrond de kale en dorre huiskavel van Schilstra zichtbaar. Dit prairielandschap – zoals Europarlementariër Jan Huitema het eerder treffend noemde – is momenteel zichtbaar op veel plekken in het zuidwesten van Friesland.

  Staatsecretaris Sharon Dijksma wil in Brussel afdwingen dat boeren buiten de seizoenen om hun land mogen scheuren om muizenschade in de toekomst te beperken. Terwijl Dijksma de media daarover te woord staat, is op de achtergrond de kale en dorre huiskavel van Schilstra zichtbaar. Dit prairielandschap – zoals Europarlementariër Jan Huitema het eerder treffend noemde – is momenteel zichtbaar op veel plekken in het zuidwesten van Friesland.

  Foto: Mark Pasveer
 • Schilstra probeert momenteel iets langer te doen met de kuil die hij nog heeft. Hij koopt extra krachtvoer aan en voert zijn dieren uien en bierbostel bij.

  Schilstra probeert momenteel iets langer te doen met de kuil die hij nog heeft. Hij koopt extra krachtvoer aan en voert zijn dieren uien en bierbostel bij.

  Foto: Mark Pasveer
 • Nadat staatssecretaris Dijksma afscheid heeft genomen en ook de media zijn afgezwaaid, keert de rust terug op Schilstra’s bedrijf. Ook als er de komende weken nog winter komt, is zeker dat Schilstra net als andere gedupeerden nog lang te maken heeft met de gevolgen van de muizenplaag.

  Nadat staatssecretaris Dijksma afscheid heeft genomen en ook de media zijn afgezwaaid, keert de rust terug op Schilstra’s bedrijf. Ook als er de komende weken nog winter komt, is zeker dat Schilstra net als andere gedupeerden nog lang te maken heeft met de gevolgen van de muizenplaag.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • agro1

  de vlooien op de hond beschermen is ongetwijfeld een nobele daad, alleen, wie wil die hond zijn???? het ongedierteprobleem [ganzen, (dam)herten, reeën, duiven =vliegende stadsratten, everzwijnen, kraaiachtigen, ratten, vossen, eenden, muizen etc.] in een notedop.

 • .....

  'Onze' overheid heeft meer mededogen met de Grieken dan met haar eigen Friezen........................................

 • agro1

  2: hoe treffend opgemerkt

 • Jan-Zonderland

  Onbegrijpelijk!! Een probleem wat al in Juli vorig jaar aanwezig was, daar is nog niks aan gedaan! Niemand komt met een oplossing, boeren zelf zijn gebonden door regelgeving zodat ze ook weinig kunnen of mogen doen of proberen. Uiteindelijk komt zo'n muts,gedreven door politieke correctheid even snel een kijkje nemen in haar rubber laarsjes maar heeft niks anders te bieden dan een muizenverzekering. Lachen en huilen tegelijk. Hele bedrijven kunnen er aan ten onder gaan en zoals al eerder gezegd, de Grieken zijn belangrijker.
  Wie het weet mag het zeggen.

 • Mels

  Denk dat die zak met geld niet de eerste keus is van de betreffende boeren. Het gebonden zijn aan regelgeving die je dus het volgende verplicht: Met je armen over elkaar op de kopakker kijken hoe je voer voor het nieuwe seizoen al opgevreten is voordat het heeft kunnen groeien. Daar zit de kneep. En idd Jan Zonderland. Schandalige vertoning dat die prop met een bus vol volgelingen even een muizenverzekering komt brengen. Als ze nou 4 mnd terug met die bus naar Brussel was gereden en daar dr middelvinger opgestoken had en gezegd had F@ck you proleten mijn boeren zitten in de problemen ze gaan nu ploegen en inzaaien dan had ze ballen.

 • Weerkundige

  het is nog geen strenge winter volgen jaar hebben er meer boeren problemen mee niet alleen friesland zie bij mij ook al wat muizen schade

 • Jan-Zonderland

  @Mels, je leert al aardig Engels haha maar inderdaad F. you!!!
  Heeft er nou niemand het gouden idee om er wat aan te doen, legaal of illegaal ? Als je nu graan vergiftigd met welk gif ???? en je brengt dat in de grond met een zaaimachine, om maar eens wat te noemen ? Kun je 's nachts wel doen, ziet geen mens wat van.

 • W Geverink

  @Jan en Mels. Als de boeren niet gehoorzaam zijn wordt voor straf hun inkomen ingehouden. Wij hebben dat probleem niet en zouden meteen actie ondernemen. Zoals het zich aanhoord hebben ze het al een hele tijd aan zien komen en hadden ze actie kunnen ondernemen zonder de hele wereld er van op de hoogte te stellen...

 • Mels

  @ W Geverink. Dat weet ik en dat er dan ook niets geprobeerd is te ondernemen mogen en de boeren zelf en Dijksma zich aanrekenen. Gelukkig hebben wij daar geen last (meer) van. Jij zit toch ook in West Canada? Zitten wij in dezelfde provincie. Je zit toch niet waar al die andere Hollanders bij elkaar gekropen zijn?

 • Jan van het Zand

  Als je het probleem van de muizenschade in de zomer van 2014 zag ontstaan, neem een advocaat in de hand. Laat zien wat schade gaat veroorzaken en overleg met hem: Ik neem maatregelen om verdere schade te voorkomen, maar dat druist in tegen de wetgeving. Ik mag immers van de wetgever het grasland niet scheuren en inzaaien. Wat gaat dat kosten advocaat als ik beboet wordt? Honderd procent zeker dat het deze boer geen € 100.000 had gekost.
  Als je te hard rijdt op de weg, krijg je wellicht een bekeuring. Maar als je er veel plezier aan beleefd of je kunt er meer geld mee verdienen, dan doen mensen dat. Zo is het ook met de muizenschade.

  Wat kost de boete, én wat is het voordeel voor mijn bedrijf?

  Risicomanagement heet dat. Dit kennen we nog niet in het agrarisch bedrijf, maar met de kortzichtige regelgeving die niet gebaseerd op het lange termijn denken van een boer voor zijn bedrijf, wel noodzaak.

 • Jan-Zonderland

  @Parel, helemaal met je eens. En als men dan massaal deze weg had gevolgd, dus massaal evt de wet had overtreden dan had men mogelijk, met behulp van een goede advocaat, ook nog kans gehad om onder de sancties uit te komen.

 • agratax2

  Aangezien de muizen de zode toch al verwoest hebben, zouden scharrelvarkens deze verwoesting compleet kunnen maken, door de muizen op te vreten. Zou dit misschien de muizenplaag kunnen terug dringen als de strenge vorst uitblijft?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.