Rundveehouderij

Foto & video 34 reacties

Chinees bedrijf groeit van 14.000 naar 24.000 koeien

De vraag naar zuivel is in China groot. Buitenlandse zuivelondernemingen staan in de rij om de Chinese consument van zuivel te voorzien. Maar niet genegeerd mag worden dat ook de Chinese zuivelsector flinke groeistuipen vertoond om zelf zijn consumenten van zuivel te voorzien. Tijdens een rondreis door China afgelopen jaar zag Boerderij diverse megastallen voor tienduizenden koeien in aanbouw. Ook kwamen we in de provincie Hebei langs een zuivelfabriek in aanbouw, waarnaast tegelijkertijd een veebedrijf van 20.000 koeien werd, met uitbreidingsplannen tot 40.000 koeien.

Foto

 • Ook het veebedrijf Huaxia Farm in Sanhe, hemelsbreed slechts 57 kilometer van het plein van de Hemelse Vrede, het centrum van de miljoenenstad Beijing, gaat komend jaar flink uitbreiden. Het bedrijf is in 2003 opgericht door twee Chinese ondernemers, met geld van private investeerders. In 11 jaar tijd groeide het van 188 naar 14.000 koeien op drie locaties. Komend jaar wil het bedrijf opschalen naar 24.000 koeien. Op de hoofdlocatie worden bijna 9.500 koeien gehuisvest. Ook al het jongvee staat er. Naast deze locatie heeft Huaxia Farm nog twee bedrijfslocaties met respectievelijk 3.800 en 750 koeien.

  Ook het veebedrijf Huaxia Farm in Sanhe, hemelsbreed slechts 57 kilometer van het plein van de Hemelse Vrede, het centrum van de miljoenenstad Beijing, gaat komend jaar flink uitbreiden. Het bedrijf is in 2003 opgericht door twee Chinese ondernemers, met geld van private investeerders. In 11 jaar tijd groeide het van 188 naar 14.000 koeien op drie locaties. Komend jaar wil het bedrijf opschalen naar 24.000 koeien. Op de hoofdlocatie worden bijna 9.500 koeien gehuisvest. Ook al het jongvee staat er. Naast deze locatie heeft Huaxia Farm nog twee bedrijfslocaties met respectievelijk 3.800 en 750 koeien.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Bedrijfsmanager van Huaxia Farm is de ervaren Berwick Settle, een goedlachse Nieuw-Zeelander die al jaren in China vertoefd. Daarvoor was hij melkveehouder in Nieuw-Zeeland.

  Bedrijfsmanager van Huaxia Farm is de ervaren Berwick Settle, een goedlachse Nieuw-Zeelander die al jaren in China vertoefd. Daarvoor was hij melkveehouder in Nieuw-Zeeland.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Enkele kilometers verderop, in het buitengebied, ligt de locatie Redstar. Deze nieuwbouwlocatie herbergt 3.800 koeien, inclusief droogstaande koeien. Alle koeien op het bedrijf zijn Holstein, dus Amerikaanse genetica waarvan de meeste moeders afkomstig zijn uit Nieuw-Zeeland en Australië.

  Enkele kilometers verderop, in het buitengebied, ligt de locatie Redstar. Deze nieuwbouwlocatie herbergt 3.800 koeien, inclusief droogstaande koeien. Alle koeien op het bedrijf zijn Holstein, dus Amerikaanse genetica waarvan de meeste moeders afkomstig zijn uit Nieuw-Zeeland en Australië.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Op 1 augustus 2013 is deze locatie met 3.800 koeien in bedrijf genomen. De stallen van 300 koeien in Nederland, waar de Partij voor de Dieren schande over spreekt, zijn maar prutsstalletjes vergeleken met deze ene stal voor 3.800 koeien. De stal is 510 meter lang, 130 meter breed en telt vier koegroepen met elk een eigen rantsoen. De gehele zijwand bestaat uit een doek dat constant bevochtigd wordt, met daarachter ventilatoren. De verdamping van het water in combinatie met geforceerde ventilatie zorgt ervoor dat het binnen wel 10 graden koeler is dan buiten.

  Op 1 augustus 2013 is deze locatie met 3.800 koeien in bedrijf genomen. De stallen van 300 koeien in Nederland, waar de Partij voor de Dieren schande over spreekt, zijn maar prutsstalletjes vergeleken met deze ene stal voor 3.800 koeien. De stal is 510 meter lang, 130 meter breed en telt vier koegroepen met elk een eigen rantsoen. De gehele zijwand bestaat uit een doek dat constant bevochtigd wordt, met daarachter ventilatoren. De verdamping van het water in combinatie met geforceerde ventilatie zorgt ervoor dat het binnen wel 10 graden koeler is dan buiten.

  Foto: Martijn Knuivers
 • In de zomer kan het in China erg heet en benauwd zijn. Temperaturen boven de 30 graden Celsius zijn geen uitzondering. Sprinklers in de stal en hier in de wachtruimte zorgen dat de koeien minder last hebben van hittestress.

  In de zomer kan het in China erg heet en benauwd zijn. Temperaturen boven de 30 graden Celsius zijn geen uitzondering. Sprinklers in de stal en hier in de wachtruimte zorgen dat de koeien minder last hebben van hittestress.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Ook boven het voerhek hangen sprinklers, die af te toe aanspringen voor extra verkoeling.

  Ook boven het voerhek hangen sprinklers, die af te toe aanspringen voor extra verkoeling.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Geen voermengwagen achter een trekker, maar een voervrachtwagen gooit het voer voor de koeien.

  Geen voermengwagen achter een trekker, maar een voervrachtwagen gooit het voer voor de koeien.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Deze foto toont goed de enorme lengte van de stal. Aan het eind van de voergang, een halve kilometer ver weg, lichten de remlichten op van de vrachtwagen die voer voor de koeien lost.

  Deze foto toont goed de enorme lengte van de stal. Aan het eind van de voergang, een halve kilometer ver weg, lichten de remlichten op van de vrachtwagen die voer voor de koeien lost.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Het rantsoen bestaat uit een mix van mais, soja, luzerne, suiekrbieten, bierborstel, katoenzaad en melasse.

  Het rantsoen bestaat uit een mix van mais, soja, luzerne, suiekrbieten, bierborstel, katoenzaad en melasse.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Met een golfkarretje met voerschuif wordt het voer voor het voerrek geschoven. De werkwijze is nog vrij communistisch. Iedere werknemer heeft zijn eigen taak en vaak zou het werk best met een man of vrouw minder kunnen. Zoals hier. De één rijdt, de ander controleert.

  Met een golfkarretje met voerschuif wordt het voer voor het voerrek geschoven. De werkwijze is nog vrij communistisch. Iedere werknemer heeft zijn eigen taak en vaak zou het werk best met een man of vrouw minder kunnen. Zoals hier. De één rijdt, de ander controleert.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Het welzijn van de koeien lijkt dik in orde. De ligboxen zijn dik ingestrooid met rijstekaf.

  Het welzijn van de koeien lijkt dik in orde. De ligboxen zijn dik ingestrooid met rijstekaf.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Op de nieuwbouwlocatie worden de koeien gemolken met een 80 stands buitenmelker carrousel.

  Op de nieuwbouwlocatie worden de koeien gemolken met een 80 stands buitenmelker carrousel.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Ook hier heeft elke werker heeft zijn eigen taak. Eén vrouw drijft de koeien in de wachtruimte van 350 koeien. Een tweede vrouw wrijft de uiers schoon met een doek, een derde vrouw sprayt de spenen, waarna een vierde vrouw de melkbekers aansluit. Een vijfde vrouw controleert of de bekers blijven zitten tijdens het melkproces, waarna tot slot een zesde vrouw toezicht houdt bij de automatische bekerafname.

  Ook hier heeft elke werker heeft zijn eigen taak. Eén vrouw drijft de koeien in de wachtruimte van 350 koeien. Een tweede vrouw wrijft de uiers schoon met een doek, een derde vrouw sprayt de spenen, waarna een vierde vrouw de melkbekers aansluit. Een vijfde vrouw controleert of de bekers blijven zitten tijdens het melkproces, waarna tot slot een zesde vrouw toezicht houdt bij de automatische bekerafname.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Huaxi Farm heeft drie fulltime dierenartsen in dienst. Studenten van de universiteit lopen er stage.

  Huaxi Farm heeft drie fulltime dierenartsen in dienst. Studenten van de universiteit lopen er stage.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Huaxia Farm laat een deel van de melk verzuivelen, en verkoopt die onder de eigen merken Wondermilk en Wonderyogurt in de betere supermarkt. Die merken worden als Chinees A-merk gepositioneerd.

  Huaxia Farm laat een deel van de melk verzuivelen, en verkoopt die onder de eigen merken Wondermilk en Wonderyogurt in de betere supermarkt. Die merken worden als Chinees A-merk gepositioneerd.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Tegenover de hoofdlocatie, aan de overzijde van de weg, ligt het voercentrum van het bedrijf. Dit is vier jaar terug gerealiseerd. Daar wordt alle mais ingekuild voor de drie melkveebedrijven plus de opslag van het hooi en stro. Vier trucks verzorgen het voertransport naar de drie locaties. De kuil rechts toont wat broei.

  Tegenover de hoofdlocatie, aan de overzijde van de weg, ligt het voercentrum van het bedrijf. Dit is vier jaar terug gerealiseerd. Daar wordt alle mais ingekuild voor de drie melkveebedrijven plus de opslag van het hooi en stro. Vier trucks verzorgen het voertransport naar de drie locaties. De kuil rechts toont wat broei.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Huaxia Farm koopt veel mais bij kleine boeren uit de buurt en kuilt deze in op het eigen voercentrum. Trucks verzorgen het transport van veld naar kuilplaats.

  Huaxia Farm koopt veel mais bij kleine boeren uit de buurt en kuilt deze in op het eigen voercentrum. Trucks verzorgen het transport van veld naar kuilplaats.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Een grote shovel verdeelt de mais en rijdt deze aan.

  Een grote shovel verdeelt de mais en rijdt deze aan.

  Foto: Martijn Knuivers
 • De lokale kleine boeren hebben erg kleine inefficiënte percelen, waardoor het oogsten relatief veel tijd vergt. Om alles tijdig ingekuild te krijgen, wordt al vroeg in het seizoen gestart. Deze mais is eigenlijk nog net niet rijp genoeg.

  De lokale kleine boeren hebben erg kleine inefficiënte percelen, waardoor het oogsten relatief veel tijd vergt. Om alles tijdig ingekuild te krijgen, wordt al vroeg in het seizoen gestart. Deze mais is eigenlijk nog net niet rijp genoeg.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Een kwaliteitsmedewerker neemt van elke aangevoerde vracht een monster, zodat de kwaliteit en voederwaarde van elk aangekocht maisperceeltje bekend is.

  Een kwaliteitsmedewerker neemt van elke aangevoerde vracht een monster, zodat de kwaliteit en voederwaarde van elk aangekocht maisperceeltje bekend is.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Chinees bedrijf groeit van 14.000 naar 24.000 koeien
  Foto: Martijn Knuivers

Laatste reacties

 • poldes

  is dit melkveehouderijbedrijf soms een dochter van Frontera ?

 • boerderij12

  friesland campina moet maar es vragen of ze ook aan weidegang doen

 • John*

  ziet er netjes uit zo.

 • minasblunders1

  En Nederland in alle arrogantie maar denken dat ze daar zitten te wachten op de zwak/middelmatige 'kennis' van hier.

 • flyinghollander

  cross ventilated barn noemen ze dat ook martijn.
  Projecten van Fronterra moeten ook zo mooi zijn, kennis kopen ze wel in.

 • Belgique

  Ik ben bang dat China straks aan zijn eigen behoefte kan voldoen met een wereldwijde melkplas tot gevolg.

 • ohzo

  Inderdaad minasblunders.. Arrogantie in Nederland is ook een export product..
  Er wordt nogal lacherig gedaan over China, Rusland, Brazlie. Wacht maar af, vele zaken zijn onderweg. Management koop je in en stapt op het vliegtuig. In die landen zeurt men niet of 150 koeien binnen of buiten lopen. En wordt zeker niet bestempeld als MEGA.

 • g.g

  een (mega ) stal in china valt natuurlijk minder op dan in ons kleine kikkerlandje

 • deer123

  nog even en hebben Nederland pruts land niet meer nodig met zijn 1.500.000 koeien kunnen daar alles zelf wel, geeft niks , als je stal maar is afbetaald die je net gebouwd hebt ....

 • vraagteken

  goeie werkgelegenheid daar 2 man voor het voer aanschuiven haha.

 • gjcamps

  Chinesen kunnen ook Iphones of TV's maken, waarom zouden ze geen melk of vlees kunnen produceren. Het voordeel van deze omvang is dat je een echte organisatie kunt bouwen, veel werk gelegenheid dus. Daardoor is er ook meer tijd voor aandacht aan dieren te geven.

 • Fermer

  Kennis inkopen uit qua klimaat en voeraanbod vergelijkbare landen, VS of Aus, leergierig, niet te verheven iets van een ander aan te nemen, goede arbeidsinzet, ondersteuning door de overheid en toekomstvisie. Ziehier de ingredieenten waarom China snel haar totale economie, en nu dus ook haar agrarische kant, concurerend op wereldschaal krijgt, en binnen de kortste tijd exporterend zal zijn.
  Vwb. werkgelegenheid aldaar, je mocht wensen dat je alle werkelozen die je toch al moet betalen in W-Europa op zo'n manier aan het werk zou kunnen zetten. Het zou veel mechanisatiekosten schelen en de te betalen sociale lasten zouden dermate zakken dat je in totaal veel winstgevender uit zou komen.

 • countyboy

  Voer aanschuiven met 2 man bij 3800 koeien is Meer effectief dan op vele
  bedrijven in nederland. ik denk dat wel 2-3 km voerpad in die stal ligt bij 130m breed en 500m lang. als ze een keer rond zijn kunnen ze gelijk weer van voor beginnen. voorbeeld van nederlandse arrogantie!

 • ac44085

  Ziet er heel netjes uit wat een bedrijf zeg pff
  Wat is de gemiddelde melk gift en gehaltes? ??

 • koestal

  prachtige koe op dat schuurtje

 • koestal

  @flyinghollander,Fronterra koopt de kennis inderdaad op ,nota bene in Holland ,ze hebben de praktijkschool in Oenkerk enige tijd geleden opgekocht

 • johndeere6910forever

  Wat een bedrijf en er komen er nog meer ,dus china red het wel ik hoop wel dat nederland nog wel kan blijven exporteren naar china enzo in de toekomst.

 • acschouten

  In China is niet zoveel land in gebruik te nemen om zoveel koeien te voeren die zij nodig hebben om de eigen bevolking te voeden. In veel gebieden is het niet zo makkelijk om landbouw uit te voeren. Dan erbij gaat de vraag naar zuivel wel zo hard dat ze dat niet voor blijven. Er wonen nu al ongeveer 1.360.000.000 mensen daar. Het maar 9.500.000 km² groot dat is voor zoveel mensen zeker niet genoeg. In heel veel gebieden bebossing.

 • BO(skabout)ER

  Mooi bedrijf ziet er netjes uit maar;
  Zo'n groot bedrijf is heus niet altijd efficiënt.

  Voer moet van steeds grotere afstand komen..kost veel tijd etc en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

  Even over China
  Nadeel van China; Er is in totaliteit veel te weinig water, dus zullen ze onze producties nooit kunnen evenaren. Ook is er veel land niet geschikt voor landbouw. Er is in China zo ie zo te weinig land om het hele land in de toekomst mee te voeden. En China verprutst het voor hun zelf door enorme vervuiling.

  Qua logistiek heeft de Chinese landbouw ook een enorme achterstand en de gemiddelde kennis ligt ook laag

  Nederland ligt trouwens heel gunstig als je kijkt naar klimaatsveranderingen! We kunnen in de toekomst hier nog meer van het land halen door langere/warmere groeiseizoenen.

 • flyinghollander

  @Koestal Ik weet dat ze kennis in Nederland inkopen. Er is een NL's CEO bij Fronterra

 • W Geverink

  @acschouten. In China wonen 145 mensen per vierkante kilometer In Nederland wonen maar liefst 408 mensen per vierkante kilometer!

 • ohzo

  ' gemiddelde' kennis heb je niets aan. Het gaat om de kennis op grote bedrijven. Die is er wel zeker. Bij een eerder project heb ik al eens berekend dat de max grootte voor een bedrijf met betrekking tot logistiek in voer en mest bij ongeveer 20.000 koeien ligt.

 • somporn

  Boskabouter: Voer moet van steeds grotere afstand komen????
  Waar groeit de soja in NL of komt dat van nog veel verder!!!
  Het probleem met de NL is dat hij denkt dat de rest van de wereld op zijn achterhoofd is gevallen en compleet achterlijk is.
  Wat is nu typisch NL en kan alleen maar in NL geproduceerd worden en nergens anders ter wereld?
  NL moet heel erg oppassen en de opkomende landen gaan ons als een sneltrein voorbij in kennis en vooral in welvaart.

 • maatje 1904

  moeten wij dadelijk ook nog met mondkapjes gaan melken?

 • BO(skabout)ER

  Ook in China is de melkveehouderij een dure tak van sport, akkerbouw/varkenshouderij is normaliter veel sneller terug verdient. Dat bied kansen. Maar voor alle zwartkijkers, stop met melken;)

  @Somporn; wij wonen logistiek gezien in 1 van de beste landen, voer is zo op je boerderij en melk is snel opgehaald. Je denkt toch niet dat als je in de middle of nowhere in China zit dat je een vracht met soja goedkoop kan laten aanvoeren. Alles moet zelf gedaan worden op deze bedrijven, dit is kapitaal intensief en is niet voor iedereen weggelegd.

  Als alles zo makkelijk is..waarom lukt het in Rusland dan niet op zo veel grote bedrijven.

 • W Geverink

  In middle of nowhere China is het waarschijnlijk makkelijker om ter plekke melk te produceren en te verwerken. Chinezen lachen en knikken vriendelijk en in de tussentijd maken ze wat foto's van bv boxafscheidingen met maten die met de mobiel weggeemaild worden. Bij thuiskomst staan er 24000 kopieen klaar. Zo werkt de Chinees. Chinezen kopen alleen als ze het zelf niet kunnen maken.

 • Venstra

  Gelukkig staat er geen Hollander aan het roer, zou me niet te druk maken om concurrentie.

 • somporn

  Boskabouter: je denkt volgens mij echt dat de chinezen op hun achterhoofd gevallen zijn.Haal alles eens uit huis wat uit china komt,dus ook alle losse componenten die overal in verwerkt zijn.Denk dat je versteld staat wat er allemaal weg komt en hoe dacht je dat het hier kwam,china en geen logistiek.
  Je denkt zeker dat er overal nog zandwegen zijn zekers.
  De postzegel NL voelt zich nog steeds groot en oppermachtig,alleen de gouden eeuw is al een tijdje geleden.Tussen de 10 en 20 jaar zijn ze ons op alle fronten voorbij,en is 20% tot 30% van de NL aan de bedelstaf door werkeloosheid en eigendommen die zwaar overgefinancierd zijn!

 • gjcamps

  @21 ik dacht ook dat Nederland 'vol' was maar als je in China de woestijn en bergregio's niet meerekend zijn de bewoonde gebieden en steden sjokvol. China investeerd dan ook strategisch in Afrikaanse en Zuid Europese landen. Laat ons maar lachen om hun 5/10 jaren plannen, zonder kabinets krisisen en andere vertragende zaken als onze theater democratien, ze doen het en op eigen kracht, van 3e wereld land naar super power.

 • John*

  de kracht van Nederland is naast een goeie logistiek ook de kennis en service van de perifirie. Bij problemen heb je binnen no time mensen op de stoep om het op te lossen.

 • BO(skabout)ER

  @somporn; ik weet heel goed hoe het er in die landen aan toegaat. Je moet niet alleen naar de grote steden kijken en de eerste 100 kilometer daarbuiten. In het binnenland is China heel anders. En nogmaals je moet de vervuiling van landbouwgrond en het watertekort niet onderschatten in China. China heeft 22% van de wereldbevolking en 7 procent van het landbouwareaal;)!

 • poldes

  zou dit bedrijf geen 100 % dochter van Frontera uit Nieuw Zeeland zijn?

 • masmas

  Als je zo een bedrijven ziet, dan denk ik dat het niet lang meer duurt of de melkveehouderijen in west europa kunnen hun boeken sluiten. Dierenwelzijn, mestproblemen kennen ze in china niet

 • flyinghollander

  Masmas, nee joh ze martelen daar de dieren, wat flauwekul excuus, mest zullen eerder andere oplossing voor kunnen uitvoeren, maar denk niet dat alles beter is in West Europa.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.