Rundveehouderij

Foto & video 5784 x bekeken 1 reactielaatste update:30 jan 2015

Belg melkt Normandiërs voor hogere gehaltes

De Belg Stéphane Bragard houdt een kleine 120 koeien. Daarbij schuift hij op van Holstein naar Normandiërs. Die geven minder melk, maar hebben wel fors hogere gehalten, belangrijk voor de melkprijs. Daarnaast is het slachtgewicht hoger.

Foto

 • Stéphane (44) Bragard houdt in Thimester (B) 115 melkkoeien, 105 stuks jongvee en 15 Belgisch Blauwe stieren op 89 ha. Daarvan is 18 ha mais, 2,3 ha voederbieten, 11 ha tarwe en 58 ha grasland. De gemiddelde melkgift over 2014 was 6.718 kilo met 4,6% vet en 3,42% eiwit.

  Stéphane (44) Bragard houdt in Thimester (B) 115 melkkoeien, 105 stuks jongvee en 15 Belgisch Blauwe stieren op 89 ha. Daarvan is 18 ha mais, 2,3 ha voederbieten, 11 ha tarwe en 58 ha grasland. De gemiddelde melkgift over 2014 was 6.718 kilo met 4,6% vet en 3,42% eiwit.

 • In de stal lopen 39 Normandiërs en 54 Pie-Noir x Holstein-koeien. De gemiddelde leeftijd is 7 jaar. De Normandiërs kwamen in 2014 gemiddeld tot 16,7 kilo met 4,89% vet en 3,61% eiwit. De Pie-Noir x Holsteins haalden 23,3 kilo met 4,44% vet en 3,30% eiwit.

  In de stal lopen 39 Normandiërs en 54 Pie-Noir x Holstein-koeien. De gemiddelde leeftijd is 7 jaar. De Normandiërs kwamen in 2014 gemiddeld tot 16,7 kilo met 4,89% vet en 3,61% eiwit. De Pie-Noir x Holsteins haalden 23,3 kilo met 4,44% vet en 3,30% eiwit.

 • “Vet en eiwit zijn voor mij heel belangrijk. Daarmee realiseer ik een hogere melkprijs”, verklaart Stéphane Bragard zijn keuze voor de Normandische koeien. Het iets hogere slachtgewicht is dan een prettige bijkomstigheid.

  “Vet en eiwit zijn voor mij heel belangrijk. Daarmee realiseer ik een hogere melkprijs”, verklaart Stéphane Bragard zijn keuze voor de Normandische koeien. Het iets hogere slachtgewicht is dan een prettige bijkomstigheid.

 • De melkkoeien krijgen een rantsoen (in droge stof) van 7 kg voordroogkuil, 0,5 kg hooi, 7,2 kg mais, 8 kg voederbieten, 4 kg bierbostel, 1,5 kg krachtvoer en 150 gram mineralenmengsel. De droogstaande koeien krijgen 7 kilo mais en onbeperkt kuilgras en 150 gram mineralen.

  De melkkoeien krijgen een rantsoen (in droge stof) van 7 kg voordroogkuil, 0,5 kg hooi, 7,2 kg mais, 8 kg voederbieten, 4 kg bierbostel, 1,5 kg krachtvoer en 150 gram mineralenmengsel. De droogstaande koeien krijgen 7 kilo mais en onbeperkt kuilgras en 150 gram mineralen.

 • Voederbieten vormen met 8 kilo een belangrijk bestanddeel in het dagrantsoen van de koeien.

  Voederbieten vormen met 8 kilo een belangrijk bestanddeel in het dagrantsoen van de koeien.

 • Bragard past weidegang toe. Overdag zijn de koeien in de wei en ’s nachts in de stal. Daar voert hij ze bij met voordroog, mais en bierbostel. De droogstaande koeien en het jongvee vertoeven in de zomermaanden op verder afgelegen weilanden.

  Bragard past weidegang toe. Overdag zijn de koeien in de wei en ’s nachts in de stal. Daar voert hij ze bij met voordroog, mais en bierbostel. De droogstaande koeien en het jongvee vertoeven in de zomermaanden op verder afgelegen weilanden.

 • De stal is in fases uitgebreid. Door de constructie van het uit 1996 stammende eerste deel moest dat in de lengte, verklaart Bragard de circa 100 meter lange, smalle stal. In 2010 breidde hij in de lengte uit met 50 ligboxen, 9 stroboxen voor de stieren, melkstal en wachtruimte.

  De stal is in fases uitgebreid. Door de constructie van het uit 1996 stammende eerste deel moest dat in de lengte, verklaart Bragard de circa 100 meter lange, smalle stal. In 2010 breidde hij in de lengte uit met 50 ligboxen, 9 stroboxen voor de stieren, melkstal en wachtruimte.

 • Bragard melkt in een 2x8 zij-aan-zij stal. Met twee personen is het melken van de 100 koeien in vijf kwartier gedaan. De melk gaat naar de voormalige Milch Union Hocheifel (MUH) in het Duitse Pronsfeld, dat nu in handen is van Arla.

  Bragard melkt in een 2x8 zij-aan-zij stal. Met twee personen is het melken van de 100 koeien in vijf kwartier gedaan. De melk gaat naar de voormalige Milch Union Hocheifel (MUH) in het Duitse Pronsfeld, dat nu in handen is van Arla.

 • In 2010 is de stal uitgebreid met 9 stroboxen voor het houden van vleesstieren. Bragard: “Het houden van 15 Belgische Blauwe vleesstieren is een belangrijke tweede poot onder ons bedrijf.”

  In 2010 is de stal uitgebreid met 9 stroboxen voor het houden van vleesstieren. Bragard: “Het houden van 15 Belgische Blauwe vleesstieren is een belangrijke tweede poot onder ons bedrijf.”

 • Bragard heeft geen plannen voor een verdere uitbreiding van de melkveestapel na het wegvallen van de melkquotering. “Deze omvang is nog te behapstukken.”

  Bragard heeft geen plannen voor een verdere uitbreiding van de melkveestapel na het wegvallen van de melkquotering. “Deze omvang is nog te behapstukken.”

Eén reactie

 • kleine boer

  Hij kan beter mrij's gaan houden meer melk en hogere gehaltes en slachtgewicht tegen 400kg

Of registreer je om te kunnen reageren.