Rundveehouderij

Foto & video

Vezelhennep goed voor gezonde koeien met veel melk

Loonbedrijf Dragtstra in Hoornsterzwaag (Fr.) oogst vezelhennep op percelen van dertien melkveehouders in Friesland en Groningen. De structuur van de vezelhennep wordt benut in melkveerantsoenen voor meer pensprik. De veehouders zijn erg te spreken over het effect van de vezelhennep op de productie en gezondheid van hun koeien.

Foto

 • Hette-Karst Dragtstra runt samen met zijn vader Willem het Friese loonbedrijf met een aantal ervaren medewerkers. Dit jaar is het vijfde seizoen dat ze vezelhennep oogsten. De eerste jaren nam de belangstelling onder veehouders voor deze teelt toe, dit jaar nam het af door de derogatie 80-20 regel.

  Hette-Karst Dragtstra runt samen met zijn vader Willem het Friese loonbedrijf met een aantal ervaren medewerkers. Dit jaar is het vijfde seizoen dat ze vezelhennep oogsten. De eerste jaren nam de belangstelling onder veehouders voor deze teelt toe, dit jaar nam het af door de derogatie 80-20 regel.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dragtstra oogst in totaal circa 33 hectare vezelhennep, voorheen was dat 70 tot 100 hectare. Melkveehouder Sies Siebenga in Oudeschoot (Fr.) is erg enthousiast over de positieve effecten van vezelhennep op zijn koeien. “De koeien zijn veel actiever en gezonder.”

  Dragtstra oogst in totaal circa 33 hectare vezelhennep, voorheen was dat 70 tot 100 hectare. Melkveehouder Sies Siebenga in Oudeschoot (Fr.) is erg enthousiast over de positieve effecten van vezelhennep op zijn koeien. “De koeien zijn veel actiever en gezonder.”

  Foto: René den Engelsman
 • Hette-Karst kan de stengel van de vezelhennep bijna niet meer indrukken. Het gewas is oogstrijp, ook vallen de onderste bladeren dan van het gewas.

  Hette-Karst kan de stengel van de vezelhennep bijna niet meer indrukken. Het gewas is oogstrijp, ook vallen de onderste bladeren dan van het gewas.

  Foto: Mark Pasveer
 • Omdat vezelhennep een erg taai gewas is, heeft Dragtstra samen met De Vries Mechanisatie in Beilen lang gesleuteld aan de machine om niet elke keer stil te staan op het veld. Door het monteren van plaatjes op de maisbek loopt het gewas beter door de machine.

  Omdat vezelhennep een erg taai gewas is, heeft Dragtstra samen met De Vries Mechanisatie in Beilen lang gesleuteld aan de machine om niet elke keer stil te staan op het veld. Door het monteren van plaatjes op de maisbek loopt het gewas beter door de machine.

  Foto: Mark Pasveer
 • De vezelhennep wordt grof gehakseld, dat brengt de meeste prik in het rantsoen.

  De vezelhennep wordt grof gehakseld, dat brengt de meeste prik in het rantsoen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het oogsten kan alleen bij droog weer en als de dauw eraf is. Bij regenachtig weer is de stengel te nat en lukt het niet om het gewas goed door de maisbek te laten lopen.

  Het oogsten kan alleen bij droog weer en als de dauw eraf is. Bij regenachtig weer is de stengel te nat en lukt het niet om het gewas goed door de maisbek te laten lopen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Na het hakselen wordt de silagewagen gelost.

  Na het hakselen wordt de silagewagen gelost.

  Foto: Mark Pasveer
 • Daarna komt de gehakselde hennep in een stationaire pers die Dragtstra heeft gehuurd van een andere loonwerker.

  Daarna komt de gehakselde hennep in een stationaire pers die Dragtstra heeft gehuurd van een andere loonwerker.

  Foto: Mark Pasveer
 • Circa 80 procent van de melkveehouders, zoals hier bij de familie Van der Sluis in Gorredijk, slaat de vezelhennep op in ronde balen om broei te voorkomen.

  Circa 80 procent van de melkveehouders, zoals hier bij de familie Van der Sluis in Gorredijk, slaat de vezelhennep op in ronde balen om broei te voorkomen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Inkuilen van vezelhennep is goedkoper, maar kan alleen bij voldoende voersnelheid, zoals bijvoorbeeld bij Jan van Weperen in Oosterwolde (Fr.) die 360 koeien melkt. Circa 1,3 tot 1,5 kilo vezelhennep per koe per dag levert voldoende pensprik.

  Inkuilen van vezelhennep is goedkoper, maar kan alleen bij voldoende voersnelheid, zoals bijvoorbeeld bij Jan van Weperen in Oosterwolde (Fr.) die 360 koeien melkt. Circa 1,3 tot 1,5 kilo vezelhennep per koe per dag levert voldoende pensprik.

  Foto: Mark Pasveer

Of registreer je om te kunnen reageren.