Rundveehouderij

Foto & video 11652 x bekeken 16 reacties

‘Makkelijk werken in stal voor 350 koeien’

Marco Buitelaar (36) ontwierp en realiseerde samen met DLV Bouw, Milieu en Techniek een nieuw melkveebedrijf in Dronten (Fl.)

Foto

 • Marco Buitelaar (36) ontwierp en realiseerde samen met DLV Bouw, Milieu en Techniek een nieuw melkveebedrijf in Dronten (Fl.) Samen met zijn vrouw Joke en zijn drie kinderen verhuist hij van Alphen aan de Rijn naar Flevoland. Het gehele bedrijf en de stallen zijn ingericht op koecomfort, arbeidsgemak, efficiëntie en werken met zo min mogelijk vreemde arbeid.

  Marco Buitelaar (36) ontwierp en realiseerde samen met DLV Bouw, Milieu en Techniek een nieuw melkveebedrijf in Dronten (Fl.) Samen met zijn vrouw Joke en zijn drie kinderen verhuist hij van Alphen aan de Rijn naar Flevoland. Het gehele bedrijf en de stallen zijn ingericht op koecomfort, arbeidsgemak, efficiëntie en werken met zo min mogelijk vreemde arbeid.

  Foto: Koos Groenewold
 • De nieuwe 1+4+1-rijige en gespiegelde stal is 120 meter lang en 49,4 meter breed.

  De nieuwe 1+4+1-rijige en gespiegelde stal is 120 meter lang en 49,4 meter breed.

  Foto: Koos Groenewold
 • Centraal in de stal staan de twee GEA Mlone melkrobots met elk drie boxen. De middelste vier rijen ligboxen zijn voor de melkkoeien, de buitenste rij rechts is voor het jongvee vanaf zes maanden en de rij links is voor vaarzen en droge koeien en heeft speciale afkalfboxen.

  Centraal in de stal staan de twee GEA Mlone melkrobots met elk drie boxen. De middelste vier rijen ligboxen zijn voor de melkkoeien, de buitenste rij rechts is voor het jongvee vanaf zes maanden en de rij links is voor vaarzen en droge koeien en heeft speciale afkalfboxen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Buitelaar heeft veel overleg gehad met Hilco Brand van DLV (links) over het ontwerp en de realisatie van het nieuwe bedrijf. “Het ontwerp is telkens weer aangepast tot een definitieve versie waar ik erg tevreden over ben”, zegt Buitelaar.

  Buitelaar heeft veel overleg gehad met Hilco Brand van DLV (links) over het ontwerp en de realisatie van het nieuwe bedrijf. “Het ontwerp is telkens weer aangepast tot een definitieve versie waar ik erg tevreden over ben”, zegt Buitelaar.

  Foto: Koos Groenewold
 • De keuze voor de Mlone melkrobots is ingegeven door het compacte model en het vertrouwen in de Duitse, degelijke techniek van GEA.

  De keuze voor de Mlone melkrobots is ingegeven door het compacte model en het vertrouwen in de Duitse, degelijke techniek van GEA.

  Foto: Koos Groenewold
 • De stal van Buitelaar is de eerste stal waarin Ierse Easyfix boxafscheidingen zijn gemonteerd in de afkalfboxen. Het zorgt voor veel bewegingsvrijheid en minder risico op beschadigingen van kalfkoeien.

  De stal van Buitelaar is de eerste stal waarin Ierse Easyfix boxafscheidingen zijn gemonteerd in de afkalfboxen. Het zorgt voor veel bewegingsvrijheid en minder risico op beschadigingen van kalfkoeien.

  Foto: Koos Groenewold
 • De Eri koematrassen in de afkalfboxen en de Groene Vlag roosterkappen in dit gedeelte van de stal verbeteren ook het koecomfort.

  De Eri koematrassen in de afkalfboxen en de Groene Vlag roosterkappen in dit gedeelte van de stal verbeteren ook het koecomfort.

  Foto: Koos Groenewold
 • Vijf separatieboxen aan één kant van de stal, aan de andere kant zijn er nog vijf.

  Vijf separatieboxen aan één kant van de stal, aan de andere kant zijn er nog vijf.

  Foto: Koos Groenewold
 • Rondom de melkrobots is veel hekwerk gemonteerd om het koeverkeer te sturen. Buitelaar demonstreert het sluiten van een van de vele hekken.

  Rondom de melkrobots is veel hekwerk gemonteerd om het koeverkeer te sturen. Buitelaar demonstreert het sluiten van een van de vele hekken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ook zijn er automatische selectiepoorten die via koeherkenning, koeien naar de separatiestal, afkalfhok of robot sturen.

  Ook zijn er automatische selectiepoorten die via koeherkenning, koeien naar de separatiestal, afkalfhok of robot sturen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een van de twee grote afkalfhokken voorin de stal. Deze is voorzien van een speciaal afkalfmatras van Airkoe.

  Een van de twee grote afkalfhokken voorin de stal. Deze is voorzien van een speciaal afkalfmatras van Airkoe.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het andere afkalfhok ernaast, is bedoeld als strohok. Het afschot is zodanig dat Buitelaar ook een afkalfmatras kan monteren. “Eerst maar eens kijken welke type hok het beste bevalt.”

  Het andere afkalfhok ernaast, is bedoeld als strohok. Het afschot is zodanig dat Buitelaar ook een afkalfmatras kan monteren. “Eerst maar eens kijken welke type hok het beste bevalt.”

  Foto: Koos Groenewold
 • De ligboxen voor de melkgevende koeien zijn voorzien van Snooker matten. Hierin komt leemhoudend zand (met water verdicht) met daar bovenop een laag zaagsel. Dat is volgens Buitelaar koel voor de koeien en biedt meer grip. De boxafscheidingen zijn van Swaving.

  De ligboxen voor de melkgevende koeien zijn voorzien van Snooker matten. Hierin komt leemhoudend zand (met water verdicht) met daar bovenop een laag zaagsel. Dat is volgens Buitelaar koel voor de koeien en biedt meer grip. De boxafscheidingen zijn van Swaving.

  Foto: Koos Groenewold
 • Alle doorlopen van de ligboxen naar het voerhek zijn ook voorzien van Groene Vlag roosterkappen voor meer grip en minder bevuiling.

  Alle doorlopen van de ligboxen naar het voerhek zijn ook voorzien van Groene Vlag roosterkappen voor meer grip en minder bevuiling.

  Foto: Koos Groenewold
 • De sleuvenvloer van De Boer achter het voerhek is voorzien van rubber looppaden voor meer grip en minder klauwgezondheidsproblemen.

  De sleuvenvloer van De Boer achter het voerhek is voorzien van rubber looppaden voor meer grip en minder klauwgezondheidsproblemen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het opstapje direct achter het voerhek zorgt dat de mestschuif de koeien makkelijk kan passeren. Een koe kan telkens één achterpoot optillen bij passage. Dat geeft meer rust.

  Het opstapje direct achter het voerhek zorgt dat de mestschuif de koeien makkelijk kan passeren. Een koe kan telkens één achterpoot optillen bij passage. Dat geeft meer rust.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ook koeborstels horen thuis in een Maatlat Duurzame Veehouderij stal.

  Ook koeborstels horen thuis in een Maatlat Duurzame Veehouderij stal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Rechts de afstort voor de mest die de mestschuif verzamelt achter in de stal.

  Rechts de afstort voor de mest die de mestschuif verzamelt achter in de stal.

  Foto: Koos Groenewold
 • De 140 ligboxen voor jongvee vanaf zes maanden zijn voorzien van ijzeren boxafscheidingen en een noppenmat van Bos Rubber.

  De 140 ligboxen voor jongvee vanaf zes maanden zijn voorzien van ijzeren boxafscheidingen en een noppenmat van Bos Rubber.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het Kornet Cover Solutions kuilafdeksysteem sluit de kuilen goed af en zorgt voor arbeidsgemak bij het in- en uitkuilen.

  Het Kornet Cover Solutions kuilafdeksysteem sluit de kuilen goed af en zorgt voor arbeidsgemak bij het in- en uitkuilen.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de werktuigenberging bevindt zich ook een ruimte voor opslag van stro en graszaadhooi. Daarnaast zijn drie voorraadbunkers voor enkelvoudige producten, zoals bierbostel, aardappelproducten, sojaraap of perspulp.

  In de werktuigenberging bevindt zich ook een ruimte voor opslag van stro en graszaadhooi. Daarnaast zijn drie voorraadbunkers voor enkelvoudige producten, zoals bierbostel, aardappelproducten, sojaraap of perspulp.

  Foto: Koos Groenewold
 • De ruimte voor de kalveren tot een halfjaar oud voorin de werktuigenberging. Rechts komen de kalveren in groepshokken op stro met kalverdrinkautomaten. Links staan de eenlingboxen.

  De ruimte voor de kalveren tot een halfjaar oud voorin de werktuigenberging. Rechts komen de kalveren in groepshokken op stro met kalverdrinkautomaten. Links staan de eenlingboxen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Buitelaar heeft 45 eenlingboxen.

  Buitelaar heeft 45 eenlingboxen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Silo’s speciaal voor kalverbrok in de mechanische geventileerde kalverafdeling.

  Silo’s speciaal voor kalverbrok in de mechanische geventileerde kalverafdeling.

  Foto: Koos Groenewold
 • De twee ketels voor opslag van het warme water uit het warmteterugwinsysteem van GEA, die zorgt voor verwarming van het bedrijf en het woonhuis.

  De twee ketels voor opslag van het warme water uit het warmteterugwinsysteem van GEA, die zorgt voor verwarming van het bedrijf en het woonhuis.

  Foto: Koos Groenewold
 • Pompen en diverse leidingen voeren het warme water naar het woonhuis en het bedrijf.

  Pompen en diverse leidingen voeren het warme water naar het woonhuis en het bedrijf.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • dayo

  uit gekocht of staatsloterij/postcode;loterij gewonnen???

 • boerke brabant

  @dayo ; volgens mij beide

 • t.wassink

  Werkelijk prachtig bedrijf. Hoe een en ander gefinancierd is vind ik een privézaak van dhr Buitelaar, maar in andere fotoreportages wordt een bedrag per koeplaats genoemd en daar ben ik in dit geval wel heel benieuwd naar. Wat kost dat nou, zo'n state-of-the-art-stal?
  Ook ontbreken de achtergrondgegevens over omvang (hectares en koeien) van de oude locatie en het aantal hectare bij de nieuwe locatie?

 • Edje2

  schitterend bedrijf. Wordt dit ooit terugverdient door de melkkoeien????

 • Gerco1977

  Prachtig mooi bedrijf, ben er net geweest.
  Niet zo zeuren over wat het allemaal kost, al die afgunst heb je niks aan hij moet er ook gewoon voor werken.

 • farmerbn

  Hij zal de komende 20 jaar genoeg afschrijvingen hebben zodat de belasting buiten de deur gehouden wordt. Hopelijk kan hij de stal ook volledig benutten ivm mest en regelgeving.

 • dayo

  @gerco 1977 het is zeker geen afgunst gun het hem van harte en prachtig bedrijf, maar ik snap niet hoe je dat met gewoon koeien melken kunt terug verdienen, je mag het me ook voor rekenen gerco 1977 misschien snap ik het dan....

 • Ewullink

  Buitelaar is uitgekocht voor de rondweg in alphen. Heeft dus wel een leuke snipper te besteden. Desalniettemin heeft ie er wel iets moois mee neergezet. Ik denk voor de gemiddelde boer verder niet relevant, maar als je het toch heb besteed het dan op een manier waar je 20 jaar plezier van hebt. Succes!

 • varitron270

  naar een jaar werken met gea mullerup gaat je plezier wel over want je zit meer aan de telefoon om te bellen met de service van gea mullerup als dat jewerkt

 • nicibeek

  deze man boert niet om geld, maar met geld

 • arizona 1963

  Ja ik koos liever voor een lely of de lavalrobot bedrijfszeker.

 • Venstra

  Prachtig bedrijf, maar zeker geen voorbeeldbedrijf. Hoeveel jaar moet je daarin melken voordat je hypotheek is afbetaald, lijkt wel een wedstrijd van wie bouwt de duurste stal.

 • boerke brabant

  prachtig bedrijf, kan me voorstellen dat het een hele opluchting is als je jaren gedoe hebt gehad met plannen voor een weg, eindelijk uitgekocht , en dan zoiets neer kunnen zetten. Veel succes en werkplezier

 • koestal

  melkprijs is voor deze boer ook niet belangrijk,hij heeft in ieder geval werkplezier

 • groot731

  beetje late reactie maar beter herinvesteren van gebeurd geld dan de staatskas spekken...goed gebruik gemaakt van de regeltjes....alleen hoor al wat negatieve reacties van GEA, laatst op een bedrijf geweest waar 2 blauwe robots in de wachtruimte van de GEA boxen stonden.....al het hekwerk erom weg en begon nu weer wat te lopen..

 • kip

  prachtige bedrijf loopt niet te prutsen
  maar dat moet ook wel met 350 melkkoeien

  succes !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.