Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Maistrein komt traag op gang

Loonwerkers willen aan de slag nu het nog droog is; de kolf is rijp. Veehouders wachten nog even af; zij willen meer drogestof om de snelle voorjaarskuilen te compenseren.

Foto

 • Boerderij maakte een rondje langs de mais in Zuid-Oost Brabant. Loonwerkers willen graag aan het hakselen nu de omstandigheden goed zijn, maar zijn veelal nog niet begonnen met de oogst. Links en rechts wordt een begin gemaakt. Veehouders wachten nog op meer drogestof om de snelle eerste en tweede snede gras te kunnen compenseren. Eind volgende week zijn de meeste loonwerkers in Zuid-Oost Brabant pas volle bak bezet.

  Boerderij maakte een rondje langs de mais in Zuid-Oost Brabant. Loonwerkers willen graag aan het hakselen nu de omstandigheden goed zijn, maar zijn veelal nog niet begonnen met de oogst. Links en rechts wordt een begin gemaakt. Veehouders wachten nog op meer drogestof om de snelle eerste en tweede snede gras te kunnen compenseren. Eind volgende week zijn de meeste loonwerkers in Zuid-Oost Brabant pas volle bak bezet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De geldverslindende doemscenario's van een extreem natte maisoogst waren eind augustus zeer actueel. Er viel extreem veel regen. Een gortdroge september klaarde de lucht volledig. Als het zo blijft komt de mais zonder problemen van het land.

  De geldverslindende doemscenario's van een extreem natte maisoogst waren eind augustus zeer actueel. Er viel extreem veel regen. Een gortdroge september klaarde de lucht volledig. Als het zo blijft komt de mais zonder problemen van het land.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Loonbedrijf Toonen uit Odiliapeel hakselt hier een perceel in de omgeving van Merselo (L.) voor De Rooij in De Rips. De hoger gelegen zandgrond is kurkdroog.

  Loonbedrijf Toonen uit Odiliapeel hakselt hier een perceel in de omgeving van Merselo (L.) voor De Rooij in De Rips. De hoger gelegen zandgrond is kurkdroog.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De New Holland FR700 met tienrijige Kemperbek is fonkelnieuw en heeft net zijn eerste meters mais weg. De kolf is goed hard, het gewas lijkt iets noodrijp vanwege de droge septembermaand. In de regio wordt volop beregend in de conserven, zo ook op de achtergrond.

  De New Holland FR700 met tienrijige Kemperbek is fonkelnieuw en heeft net zijn eerste meters mais weg. De kolf is goed hard, het gewas lijkt iets noodrijp vanwege de droge septembermaand. In de regio wordt volop beregend in de conserven, zo ook op de achtergrond.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het is nog rustig. Op naar het volgende en laatste perceel. De loonwerker koos voor een luchtdrukwisselsysteem op zijn nieuwe machine om ook in natte omstandigheden goed te kunnen rijden. Dat werkt volgens de eigenaar veel beter dan dubbellucht, die snel volloopt.

  Het is nog rustig. Op naar het volgende en laatste perceel. De loonwerker koos voor een luchtdrukwisselsysteem op zijn nieuwe machine om ook in natte omstandigheden goed te kunnen rijden. Dat werkt volgens de eigenaar veel beter dan dubbellucht, die snel volloopt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de thuisbasis van de veehouder in De Rips (N.-Br.) doemen de contouren van de kuil op.

  Op de thuisbasis van de veehouder in De Rips (N.-Br.) doemen de contouren van de kuil op.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een zware Liebherr-shovel zorgt voor de verdichting.

  Een zware Liebherr-shovel zorgt voor de verdichting.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Even verderop in dezelfde plaats laat Mark Kanters (47) zo'n drie hectare mais tegen de graskuil aankuilen. Hij melkt 200 koeien. Door nu alvast een beetje te hakselen kan het gewas alvast conserveren en kan hij straks eerder voeren.

  Even verderop in dezelfde plaats laat Mark Kanters (47) zo'n drie hectare mais tegen de graskuil aankuilen. Hij melkt 200 koeien. Door nu alvast een beetje te hakselen kan het gewas alvast conserveren en kan hij straks eerder voeren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In totaal kuilt de veehouder 41 hectare mais van de rassen Rosso en LG30248 die hij teelt op zandgrond. "Dit jaar heb ik supermais. In de regio staat nergens slechte. We hebben op tijd regen gehad en op tijd zon om af te rijpen."

  In totaal kuilt de veehouder 41 hectare mais van de rassen Rosso en LG30248 die hij teelt op zandgrond. "Dit jaar heb ik supermais. In de regio staat nergens slechte. We hebben op tijd regen gehad en op tijd zon om af te rijpen."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bijzonder detail: de bak aan de Caterpillar-shovel kan kantelen om zo ook de kanten goed bij te werken.

  Bijzonder detail: de bak aan de Caterpillar-shovel kan kantelen om zo ook de kanten goed bij te werken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Detail.

  Detail.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Loonbedrijf Ploegmakers in De Rips hakselt het massale gewas voor Kanters.

  Loonbedrijf Ploegmakers in De Rips hakselt het massale gewas voor Kanters.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dit blok gaat eraf, de rest van de 41 hectare gaat over 10 of 12 dagen de kuil in.

  Dit blok gaat eraf, de rest van de 41 hectare gaat over 10 of 12 dagen de kuil in.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Krone-hakselaar draait alweer enkele seizoenen mee. Destijds was het de eerste machine van deze nieuwe serie in Nederland.

  De Krone-hakselaar draait alweer enkele seizoenen mee. Destijds was het de eerste machine van deze nieuwe serie in Nederland.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook hier stof.

  Ook hier stof.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De veehouder is tevreden met zijn opbrengst. Wel merkt hij op dat naar verhouding dat het voorjaar erg vroeg was, het tijdstip van afrijping nog relatief laat is. De mais is wel goed rijp. De veehouder schat het gewas op 36 procent droge stof.

  De veehouder is tevreden met zijn opbrengst. Wel merkt hij op dat naar verhouding dat het voorjaar erg vroeg was, het tijdstip van afrijping nog relatief laat is. De mais is wel goed rijp. De veehouder schat het gewas op 36 procent droge stof.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In Uden (N.-Br.) houdt Jan van den Biggelaar (59) 57 melkkoeien en 65 stuks jongvee. Ook is er een groepsverblijf. Hij is een van de eerste veehouders in de regio die het volledige areaal in laat kuilen. Hier gaat 12,5 hectare onder het plastic.

  In Uden (N.-Br.) houdt Jan van den Biggelaar (59) 57 melkkoeien en 65 stuks jongvee. Ook is er een groepsverblijf. Hij is een van de eerste veehouders in de regio die het volledige areaal in laat kuilen. Hier gaat 12,5 hectare onder het plastic.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Loonbedrijf Ton Nooijen uit dezelfde plaats steekt het perceel door met de Claas 890.

  Loonbedrijf Ton Nooijen uit dezelfde plaats steekt het perceel door met de Claas 890.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van den Biggelaar is tevreden met zijn mais, maar het had wel beter gekund. Hij zaaide op 12 april het vroege ras LG 30.224. Het gewas kreeg een flinke tik door late nachtvorst. Een halve hectare liet de veehouder zelfs opnieuw inzaaien.

  Van den Biggelaar is tevreden met zijn mais, maar het had wel beter gekund. Hij zaaide op 12 april het vroege ras LG 30.224. Het gewas kreeg een flinke tik door late nachtvorst. Een halve hectare liet de veehouder zelfs opnieuw inzaaien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kolf. De veehouder reed 30 kuub rundveemest per hectare, hij ziet de krappe bemestingsnormen terug in het gewas. Ook vraten dassen wat stengels stuk.

  De kolf. De veehouder reed 30 kuub rundveemest per hectare, hij ziet de krappe bemestingsnormen terug in het gewas. Ook vraten dassen wat stengels stuk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De pit is al volledig droog. De veehouder is zeer secuur met het hakselmoment, hij streeft naar 33 tot 34 procent droge stof.

  De pit is al volledig droog. De veehouder is zeer secuur met het hakselmoment, hij streeft naar 33 tot 34 procent droge stof.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Er is nog wat sapstroom in de stengel. Van den Biggelaar schat het gewas op 35 procent droge stof. Hij hakselt zoals gezegd liever een iets vochtiger gewas. Dat komt de hakselkwaliteit en conservering volgens de ondernemer ten goede. Omdat hij werkt met voorraadvoedering is het van belang dat de mais niet broeit als deze een week op de voergang staat.

  Er is nog wat sapstroom in de stengel. Van den Biggelaar schat het gewas op 35 procent droge stof. Hij hakselt zoals gezegd liever een iets vochtiger gewas. Dat komt de hakselkwaliteit en conservering volgens de ondernemer ten goede. Omdat hij werkt met voorraadvoedering is het van belang dat de mais niet broeit als deze een week op de voergang staat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De loonwerker voegt mede daarom Bonsilage toe.

  De loonwerker voegt mede daarom Bonsilage toe.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De mais staat op de huiskavel, en dat is makkelijk werken.

  De mais staat op de huiskavel, en dat is makkelijk werken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De veehouder schat de opbrengst op zo'n 120 kuub per hectare.

  De veehouder schat de opbrengst op zo'n 120 kuub per hectare.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het gehakselde gewas.

  Het gehakselde gewas.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kuil is 60 meter lang en 8 tot 10,5 meter breed. Zo heeft de ondernemer in een klap direct een zomer- en winterkuil.

  De kuil is 60 meter lang en 8 tot 10,5 meter breed. Zo heeft de ondernemer in een klap direct een zomer- en winterkuil.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Aan de Case-shovel een Matt Nielen silagevork.

  Aan de Case-shovel een Matt Nielen silagevork.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De banden staan alweer klaar om de kuil mee af te dekken.

  De banden staan alweer klaar om de kuil mee af te dekken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Loonbedrijf Jennissen uit Den Dungen hakselt 10 hectare voor een veehouder in Schijndel.

  Loonbedrijf Jennissen uit Den Dungen hakselt 10 hectare voor een veehouder in Schijndel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Deze mais werd op 15 april gezaaid. Dit blok van 5 hectare is gezaaid op gescheurd grasland en nog iets groener dan een eerder gehakseld perceel.

  Deze mais werd op 15 april gezaaid. Dit blok van 5 hectare is gezaaid op gescheurd grasland en nog iets groener dan een eerder gehakseld perceel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De veehouder komt zelf even een kijkje nemen. De mais staat op klei-leemgrond die na een regenbuitje al snel vettig wordt. De ondernemer wilde geen risico lopen en het perceel leeg hebben voordat de voorspelde onweersbuien afkomen.

  De veehouder komt zelf even een kijkje nemen. De mais staat op klei-leemgrond die na een regenbuitje al snel vettig wordt. De ondernemer wilde geen risico lopen en het perceel leeg hebben voordat de voorspelde onweersbuien afkomen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kolf op zich is aardig rijp.

  De kolf op zich is aardig rijp.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op naar de kuil.

  Op naar de kuil.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De veehouder laat het groenere gewas bewust over de drogere mais heen kuilen. Onder de mais ligt een laag stro om de perssappen op te vangen.

  De veehouder laat het groenere gewas bewust over de drogere mais heen kuilen. Onder de mais ligt een laag stro om de perssappen op te vangen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook bij Jennissen is het nog stilte voor de storm.

  Ook bij Jennissen is het nog stilte voor de storm.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het bedrijf heeft straks meerdere hakselploegen in de mais, maar nu nog eentje.

  Het bedrijf heeft straks meerdere hakselploegen in de mais, maar nu nog eentje.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Claas Jaguar 950 heeft er al een seizoen opzitten en is de jongste hakselaar in de onderneming.

  De Claas Jaguar 950 heeft er al een seizoen opzitten en is de jongste hakselaar in de onderneming.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Inmiddels is het hier tijd voor het avondeten.

  Inmiddels is het hier tijd voor het avondeten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Overzicht.

  Overzicht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De loonwerker maait nog wat percelen rond om de kuil vol te maken en keert vervolgens ook huiswaarts.

  De loonwerker maait nog wat percelen rond om de kuil vol te maken en keert vervolgens ook huiswaarts.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Lange dagen kunnen er in de komende weken immers nog genoeg gemaakt worden.

  Lange dagen kunnen er in de komende weken immers nog genoeg gemaakt worden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Maistrein komt traag op gang
  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Wiegehts

  bakkiepatat is toch geen eten..

 • el

  Ze kunnen maar beter doorgaan, dan zijn ze voor het donker word klaar met het werk!

 • maatje 1904

  @wiegehts Maar wel lekker!!!

 • Wiegehts

  geen 6 dagen indeweek:P

 • Venstra

  Gaat boerderij nou bepalen of de kolf rijp is nou nou. Kan hier zw-drenthe nog bij de meeste nog wel even duren.

 • koestal

  hoe mooier het weer ,hoe langer de boeren wachten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.