Rundveehouderij

Foto & video 19612 x bekeken 40 reactieslaatste update:29 sep 2014

Mais 70 km van huis hakselen

Melkveehouder Friedus Bierings liet op zondag 28 september ruim 10 hectare mais hakselen. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat dit perceel bijna 70 kilometer van zijn melkveebedrijf in het Brabantse Vlijmen ligt, namelijk in het (nog net) Brabantse Maarheeze. De grond heeft hij nog steeds in gebruik sinds hij zijn bedrijf bijna 10 jaar terug verhuisde

Foto

 • Friedus Bierings, hier nog in het ochtendschemer, is zelf ter plaatse in Maarheeze. Met zijn eigen trekker met kipper begeleidde hij de hakselaar en twee trekker-kipper combi’s naar het perceel in Maarheeze. De hele rit, binnendoor zo’n 68 km, duurde een kleine twee uur. Foto's: Bas van Hattum

  Friedus Bierings, hier nog in het ochtendschemer, is zelf ter plaatse in Maarheeze. Met zijn eigen trekker met kipper begeleidde hij de hakselaar en twee trekker-kipper combi’s naar het perceel in Maarheeze. De hele rit, binnendoor zo’n 68 km, duurde een kleine twee uur. Foto's: Bas van Hattum

 • Als wij om 05.00 uur op het erf van de loon- en transportbedrijf Van Kuijk in Helvoirt arriveren, staan de eerste vrachtwagens al klaar.

  Als wij om 05.00 uur op het erf van de loon- en transportbedrijf Van Kuijk in Helvoirt arriveren, staan de eerste vrachtwagens al klaar.

 • Om 05.20 uur zijn we halfweg, rijdend op de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven. En op dat tijdstip is het nog heerlijk rustig.

  Om 05.20 uur zijn we halfweg, rijdend op de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven. En op dat tijdstip is het nog heerlijk rustig.

 • Als we aankomen in Maarheeze, zijn de kopakkers van het perceel al bijna vrij gehakseld.

  Als we aankomen in Maarheeze, zijn de kopakkers van het perceel al bijna vrij gehakseld.

 • Inmiddels is ook de mobiele kraan gearriveerd. De machinist zet de machine op een hoop mais zodat deze wat hoger staat en zo de wagens makkelijker kan laden.

  Inmiddels is ook de mobiele kraan gearriveerd. De machinist zet de machine op een hoop mais zodat deze wat hoger staat en zo de wagens makkelijker kan laden.

 • Als er weer een kipper lost, laadt de kraan de eerste vrachtwagen. Het laden duurt ongeveer 25 minuten per vrachtwagen. Per vracht gaat er ongeveer 85 kuub mee, zo’n 35 ton mais.

  Als er weer een kipper lost, laadt de kraan de eerste vrachtwagen. Het laden duurt ongeveer 25 minuten per vrachtwagen. Per vracht gaat er ongeveer 85 kuub mee, zo’n 35 ton mais.

 • Al dat materiaal in de vroege mistige ochtend is een fraai schouwspel om te zien. Gelukkig hebben ze allemaal goede werkverlichting.

  Al dat materiaal in de vroege mistige ochtend is een fraai schouwspel om te zien. Gelukkig hebben ze allemaal goede werkverlichting.

 • Intussen gaat het hakselen gewoon door. Elke kipper lost beurtelings bij de laadkraan.

  Intussen gaat het hakselen gewoon door. Elke kipper lost beurtelings bij de laadkraan.

 • De derde truck wordt geladen. Na elke paar scheppen drukt de graafmachine de mais aan, zodat elke vrachtwagen zo veel mogelijk mee kan nemen.

  De derde truck wordt geladen. Na elke paar scheppen drukt de graafmachine de mais aan, zodat elke vrachtwagen zo veel mogelijk mee kan nemen.

 • Op deze vroege zondagochtend lijken ineens meer loonwerkers actief. Zo passeren regelmatig trekkers van twee lokale loonwerkers het perceel waar de trucks geladen worden.

  Op deze vroege zondagochtend lijken ineens meer loonwerkers actief. Zo passeren regelmatig trekkers van twee lokale loonwerkers het perceel waar de trucks geladen worden.

 • Ook deze hakselaar van Loonbedrijf Snoeijen Agro uit Maarheeze.

  Ook deze hakselaar van Loonbedrijf Snoeijen Agro uit Maarheeze.

 • Arie Houbraken, van het gelijknamige loon- en grondverzetbedrijf in Budel, is gekomen om de opleggers en aanhangers te laden.

  Arie Houbraken, van het gelijknamige loon- en grondverzetbedrijf in Budel, is gekomen om de opleggers en aanhangers te laden.

 • In bijna 25 minuten is de oplegger vol, goed voor ongeveer 35 ton mais. Van Kuijk rukte uit met vijf trucks, twee trekkers, een hakselaar en een wiellader.

  In bijna 25 minuten is de oplegger vol, goed voor ongeveer 35 ton mais. Van Kuijk rukte uit met vijf trucks, twee trekkers, een hakselaar en een wiellader.

 • De vrachtwagenchauffeurs werken de toplaag netjes af waarna een zeil over de mais wordt afgerold.

  De vrachtwagenchauffeurs werken de toplaag netjes af waarna een zeil over de mais wordt afgerold.

 • Intussen maakt de schemer plaats voor meer daglicht. Hakselaar-chauffeur Richard van Lokven hakselt de kippers op het land. Ze hoeven niet perfect afgeladen te worden omdat de mais toch op het veld wordt gelost.

  Intussen maakt de schemer plaats voor meer daglicht. Hakselaar-chauffeur Richard van Lokven hakselt de kippers op het land. Ze hoeven niet perfect afgeladen te worden omdat de mais toch op het veld wordt gelost.

 • De hakselaar is begin 2014 nieuw gekomen op het loonbedrijf en van alle gemakken voorzien zoals deze camera op de pijp.

  De hakselaar is begin 2014 nieuw gekomen op het loonbedrijf en van alle gemakken voorzien zoals deze camera op de pijp.

 • Achterop het perceel is het wat natter. Als de hakselaar bijna vast zit, besluit Richard de bandenspanning te verlagen tot 1,3 bar (zie cirkel). Vervolgens rijdt de hakselaar erover zonder enige moeite of slip.

  Achterop het perceel is het wat natter. Als de hakselaar bijna vast zit, besluit Richard de bandenspanning te verlagen tot 1,3 bar (zie cirkel). Vervolgens rijdt de hakselaar erover zonder enige moeite of slip.

 • De hakselaar is eveneens voorzien van drogestofmeting en opbrengstmeting. Het gemiddelde percentage drogestof is 33,9 procent, maar varieert van 35 voorop tot 31 procent achterop het perceel. Het totaal gehakselde product op deze foto 146,29 ton. Van Kuijk houdt per klant per perceel bij hoeveel er gehakseld wordt.

  De hakselaar is eveneens voorzien van drogestofmeting en opbrengstmeting. Het gemiddelde percentage drogestof is 33,9 procent, maar varieert van 35 voorop tot 31 procent achterop het perceel. Het totaal gehakselde product op deze foto 146,29 ton. Van Kuijk houdt per klant per perceel bij hoeveel er gehakseld wordt.

 • En dan, zo rond een uur of half negen, arriveert Friedus’ moeder met twee kratjes met broodjes en koffie. Even rust. Er is dan bijna 4,5 hectare gehakseld.

  En dan, zo rond een uur of half negen, arriveert Friedus’ moeder met twee kratjes met broodjes en koffie. Even rust. Er is dan bijna 4,5 hectare gehakseld.

 • Friedus overlegt nog even met de planner van het loonbedrijf of alles naar wens verloopt.

  Friedus overlegt nog even met de planner van het loonbedrijf of alles naar wens verloopt.

 • De kraanmachinist schept intussen rustig door. Het loopt lekker. De vijf vrachtwagens zijn snel genoeg terug om de keten gesloten te houden.

  De kraanmachinist schept intussen rustig door. Het loopt lekker. De vijf vrachtwagens zijn snel genoeg terug om de keten gesloten te houden.

 • De vrachtwagenchauffeurs houden telkens zicht op de lading en geven aan waar nog wat extra mais bij kan.

  De vrachtwagenchauffeurs houden telkens zicht op de lading en geven aan waar nog wat extra mais bij kan.

 • Als een wagen vol is, snel het zeil erover, elastieken vastzetten en…

  Als een wagen vol is, snel het zeil erover, elastieken vastzetten en…

 • ….weer de snelweg op. Het blijft rustig vandaag op de A2.

  ….weer de snelweg op. Het blijft rustig vandaag op de A2.

 • Drie kwartier later arriveren we bij het bedrijf van Friedus Bierings in Vlijmen. De wagen voor ons is net leeg.

  Drie kwartier later arriveren we bij het bedrijf van Friedus Bierings in Vlijmen. De wagen voor ons is net leeg.

 • Nog even schoonmaken en de deuren dicht en weer terug naar Maarheeze.

  Nog even schoonmaken en de deuren dicht en weer terug naar Maarheeze.

 • Even een praatje maken met de collega. Nadat ze ieder twee vrachten hebben gedaan, blijkt dat ze allemaal nog één keertje op- en neer moeten.

  Even een praatje maken met de collega. Nadat ze ieder twee vrachten hebben gedaan, blijkt dat ze allemaal nog één keertje op- en neer moeten.

 • Tussendoor nog even tijd om de wielmoeren aan te trekken. Nodig, omdat daags ervoor de wielen eraf geweest zijn om de remmen te repareren.

  Tussendoor nog even tijd om de wielmoeren aan te trekken. Nodig, omdat daags ervoor de wielen eraf geweest zijn om de remmen te repareren.

 • Deuren open…..

  Deuren open…..

 • …kippen

  …kippen

 • En dan kan chauffeur William weer een vrachtje verdelen een aanrijden.

  En dan kan chauffeur William weer een vrachtje verdelen een aanrijden.

 • Als ook de aanhanger leeg is, snel weer terug naar Maarheeze. De 10,3 hectare was omstreeks 14.00 uur helemaal gehakseld. De hakselaar en de trekkers met volle kippers waren rond 16.00 uur klaar op Bierings’ erf.

  Als ook de aanhanger leeg is, snel weer terug naar Maarheeze. De 10,3 hectare was omstreeks 14.00 uur helemaal gehakseld. De hakselaar en de trekkers met volle kippers waren rond 16.00 uur klaar op Bierings’ erf.

Laatste reacties

 • marc47

  Mooie reportage

 • Frank Favorit

  Goed georganiseerd en op zondag weinig file is mooi gepland.
  Zou met 2 trekkers niet genoeg zijn als je op veld kunt lossen, geen echte transportafstand. Wat kost dit transport nu extra of wat kost het hakselen van dit alles.
  Is het niet voordeliger om in buurt mais aan te kopen en deze in maarheze te verkopen?

 • rick verheijen

  Wat ben je kwijt per 1000 kg

 • Jan-Zonderland

  @Frank Favorit, even beetje rekenen, vrachtauto's gestart om 4.00 uur, klaar om 16.00 uur, uurtje eraf voor schaft, blijft 11 uur over x 5 wagens = 55 uur @ e 100 + E 5500. Kraan 10 uur @ E 60 = E 600. Totaal extra kosten E 6100 voor 10.3 ha dus zo'n E 600 per ha extra kosten.

 • kenijor

  Vrachtwagen is hier €72,50 per uur, dan heb je een containerauto die bakken wisselen , wat ook efficiënter werkt en heb je 1 auto minder nodig.

 • zeugenhouderij!!

  Tobbers meer kan ik er niet van maken

 • masmas

  Hij zou beter die mais verkopen en naast zijn bedrijf andere aankopen

 • John*

  ach je weet wat je teelt.. en dus voert!

 • peter.ellen

  Jammer dat dit op zondag moet gebeuren.

 • flyinghollander

  @Peter.Ellen wat is er mis mee om dit op zondag te doen? Dit doet meer om geen verkeershinder en al te verzorgen, wat is het grote bezwaar, Nl is al een 24/7 economie aan het worden.

 • landboer

  Zondag is bij ons nog rustdag, in Brabant dus niet!

 • maatje 1904

  @jan De vrachtwagens rijden pas om 5uur weg en om 5.20 waren ze al op de helft. Dus 40 min maal 2 plus 25 min laden is 65 min per vracht maal 3 vrachten maal 5 wagens is ruim 16 uur maal die 72.50 van kenijnor is ongeveer 1200 euro delen door 10.3 ha is ongeveer 116 euro per ha. Het is wel krap gerekend maar er komt een hele andere prijs uit dan jan berekend. Ook kun je op het beeldscherm zien dat er 146 ton gehakseld was bij 3ha26 dus er kwam zo'n 45 ton per ha af. En als alle wagens 3 keer moesten rijden 35ton x 3 x5wagens is 525ton plus 50 ton die de kippers mee namen kom je op 55 ton per ha. rara waar klopt het verhaal niet!

 • Jan-Zonderland

  @maatje, ga jij je schoolgeld maar terug halen: 2 x 40 min plus 25 min + 65 min??????
  Maar goed, gaan we nog een keer: Het land ligt 70 km van huis, doet een vrachtwagen 1 uur en 10 min over, x 2 = 140 min plus 25 min voor laden plus 10 min voor lossen+ 5 min voor afzeilen= totaal 180 min per vracht,=
  3 uur, 3 vrachten per truck = 9 uur per truck =+ uurtje wachttijd hier en daar, 10 uur per vrachtwagen op de rekening. Tarief dan maar 72,50 x 10 x 5 = 3625 + 600 voor de kraan = totaal 4250 extra kosten = 400 per ha.
  Wat betreft je opbrengstberekening: de eerste ha waren de kopakkers ook bij dus wat minder dan gemiddeld. Tevens nemen 3 kiepers geen 50 ton mee maar een ton of 10-12 = gem 53.88 ton/ha. Dat de eerste rondjes en kopakkers wat minder zijn ok maar idd dan zou de rest van het perceel 60 ton hebben moeten leveren.

 • Wiegehts

  De grond heeft hij nog steeds in gebruik sinds hij zijn

  als hij de grond praktisch voor niks gebruiken kan zijn de kosten wel aftewegen

 • John*

  maar als je die mais verkoopt voor 2000 euro, en je koopt in de buurt voor 2000 terug is altijd voordeliger tenzij er in de buurt niets te krijgen is.

 • John*

  mss moeten we er alvast aan wennen met die uitbreiding van koeien die eraan komt, voer komt van steeds verder en mest moet (nog) verder weg..

 • maatje 1904

  @jan Het is voor de vrachtwagens geen 70km rijden maar voor de hakselaar en de kippers binnendoor. Van kuik zit niet ver van de a2 af en zitten zo op de snelweg en vlijmen ligt er ook tegen aan. Denk als we ergens rond de 300 euro per ha uitkomen denk dat we een heel eind in de richting komen. Ik heb hier al meerdere verhalen gehoord dat ze de mais wat verder weg kopen omdat hij daat stukken voordeligger is.
  Ben gelukkig geen planner anders had er geld bij gemoeten als ik alleen de enkele reis tel!

 • trijnie

  Peter.ellen
  Helemaal gelijk, het is goed dat de zondag een rustdag is.
  Daar zou iedereen christen of niet zich aan moeten houden.
  Het is niet goed dat de mens altijd maar door doet, eenmaal in de week tijd voor familie en rust en ontspaning voor lijf en geest maakt dat mensen het vol kunnen houden in deze hectische tijd.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • bieske

  zondag kun je best wel wat bunders maken. keertje de eerste mis overslaan mag wel.

 • flyinghollander

  Trijnie en landboer, omdat zondag voor de Christenen een rustdag is moet iedereen er maar mee ingaan?
  Wat een zonde begaat deze boer, al denkend dat als hij het door de week doet ook een slecht imago voor de landbouw gecreeerd door langzaam verkeer of opstopping. Maak je druk om iets anders zeg.

 • hillmanje

  Nogal flauw van de beheerder dat reactie #19 verwijderd. Beledigend vond ik het toch niet!

 • alco1

  Ik kan wel redelijk meegaan in de gedachte van @Trijnie.
  Ik heb totaal niets met geloof. Toch ben ik blij dat er een zondag is. Het is voor ons de dag om er op uit te trekken, we doen dat zomaar niet door de weeks.

 • hillmanje

  Zondag is voor mij ook een vrije dag, maar als oogst- of zaaiwerkzaamheden erom vragen dan doe ik die zonder uitzonderlijk ook op zondag.

 • boerke brabant

  als onze lieve heer had gewild dat we op zondag moesten rusten had die de koeien ook maar 6 dagen in de week melk laten geven..

 • Mels

  O guttegut,mag dit niet op zondag. Vind wat je er van vind maar hou je geloof voor jezelf.

 • hillmanje

  @boerke brabant Een waarheid als (een zevendaagse) koe!!!

 • husky

  @boerke brabant mooi gesproken, maar was de eerste koe er niet om het kalf melk te geven? dat de mens ze later zelf wilde melken was hun keus

 • Marco22

  Daar wordt de melk zekers zondags ook niet gehaald. Maar wel de rekening van de extra haalbeurten bij de andere boeren neerleggen. Dat dan wel weer.

 • Elevage

  Jongens jongens............. wat een gekeutel weer.
  Natuurlijk is het verstandig van de boer om dit op zondag te doen om het verkeer door de weeks niet te hinderen. Bovendien zouden de mensen die van een vrije dag genieten ook eens kunnen gaan kijken bij het hakselen, ook dat is een uitje.
  Daarnaast denk ik dat je met je zondagsrust helaas niet kunt reageren op weersomstandigheden en afrijping van de mais.
  En als je echt een rustdag wilt houden is het misschien verstandiger om bijvoorbeeld de winkels te sluiten op zondag!

 • capasas

  de winkels horen op zondag ook niet open te zijn

 • tc

  Wanne kwats 7x24! Wat moet dat moet en zeker in drukke oogsttijden en anders is n hakselaar nooit rendabel!!!! Misschien heeft de boer de grond nog wel in eigendom en word de reken som al anders en is er sprake van een vaste prijs per vracht of ha..... en wie zegt dat hij 2000 kan beuren in Maarheeze?

 • trijnie

  Het gaat niet om het christelijk al of niet.
  Het gaat erom dat mensen voor zichzelf en een ander een rustpunt in het haastige bestaan nemen.
  Dit moet niet, dit mag.
  Tijd voor familie, voor hobby om gewoon maar eens te genieten en niet hoeven te jagen omdat er nog van alles moet gebeuren.
  Ik werkte in de zorg en net zo goed als de koeien gaat dat door en als een glastuinder zonder gas zat, moest mijn man ook opdraven.
  De boer hierboven laat een chauffeur werken enz. De winkelier moet zijn winkel open doen omdat zijn buurman dit ook doet enz.
  Maak elkaar de kop maar gek, maar ik doe er niet aan mee, er is meer van waarde in het leven.

 • josrodenburg

  als niemand naar een winkel gaat op zondag dan gaan de deuren vanzelf wel weer dicht.

 • verstegenharry

  Wat een geneuzel,je bent verhuisd en grond nog in gebruik je kan het toch gewoon laten liggen en neem contact op met mij dan gebruik het het wel voor je.

 • NwZwervel

  De hakselaar en 2 kiepers rijden heen en terug in 4 uur. De kiepers 50/50 leeg (heen) en vol (terug): vergelijkbaar met 'gewoon hakselen'. De hakselaar gebruikt wat minder diesel, maar op het land slijten de banden niet. Personeel moet ook betaald worden. In die vier uur had ruim 5 ha. gehakseld kunnen worden: 5x hectaretarief als extra kosten lijkt me.

 • Vibank

  Komkommertijd?

 • francois xavier

  ik werk alleen op zondag. de andere dagen rust ik ! :)

 • jakobisx

  de man gebruikt toch zijn land ,als hij moet huren dicht bij huis is hij duurder uit denk ik, ik zou me er niet te druk over maken doeg

 • jakobisx

  als het niet uitkon ,had hij er zeker niet over gebeld of geschreven
  je ''schrijft'' in nederland vooral niet over je eigen ''dommigheid'' vcD

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.