Rundveehouderij

Foto & video 18 reacties

Koeien na robotmelken hoogstamboomgaard in

Maatschap Lambie bouwde een 0-4-ligboxenstal voor 120 melkkoeien. De maten passen weidegang toe om klauwproblemen voor te blijven en te werken aan een positief imago. In de weiden rondom de boerderij staan veel hoogstambomen. Die zijn onlosmakelijk met het familiebedrijf verbonden en behoren tot het landschap.

Foto

 • Frank (30) (rechts) en Jos (26) Lambie hebben in maatschap met hun ouders in Eckelrade (gemeente Eijsden-Margraten) een melkveebedrijf met 120 melkkoeien en 83 stuks jongvee. De gemiddelde productie bedraagt 9.000 kilo met 3,45% eiwit en 4,30% vet. De bedrijfsoppervlakte bedraagt 78 ha waarvan 12 ha natuurgrond. Naast 38 ha grasland en 20 ha snijmais hebben zij ook nog een beperkte akkerbouwtak met suikerbieten als belangrijkste gewas.

  Frank (30) (rechts) en Jos (26) Lambie hebben in maatschap met hun ouders in Eckelrade (gemeente Eijsden-Margraten) een melkveebedrijf met 120 melkkoeien en 83 stuks jongvee. De gemiddelde productie bedraagt 9.000 kilo met 3,45% eiwit en 4,30% vet. De bedrijfsoppervlakte bedraagt 78 ha waarvan 12 ha natuurgrond. Naast 38 ha grasland en 20 ha snijmais hebben zij ook nog een beperkte akkerbouwtak met suikerbieten als belangrijkste gewas.

  Foto: Guus Queisen
 • In december 2013 nam de maatschap een nieuwe 0-4-ligboxenstal voor 120 stuks melkgevende koeien in gebruik. De stal is onder meer voorzien van twee Delaval melkrobots. Bij het ontwerp van de MDV-stal is rekening gehouden met het dierwelzijn, diergezondheid, arbeidsgemak en ammoniakemissie.

  In december 2013 nam de maatschap een nieuwe 0-4-ligboxenstal voor 120 stuks melkgevende koeien in gebruik. De stal is onder meer voorzien van twee Delaval melkrobots. Bij het ontwerp van de MDV-stal is rekening gehouden met het dierwelzijn, diergezondheid, arbeidsgemak en ammoniakemissie.

  Foto: Guus Queisen
 • De vloer is een Swaans welzijnsvloer type G2. Op de plekken met veel koeverkeer heeft de maatschap gekozen voor de Swaans G2.2. Bij deze uitvoering zitten de roosterspleten dichter bij elkaar, wat zorgt voor een betere mestafvoer.

  De vloer is een Swaans welzijnsvloer type G2. Op de plekken met veel koeverkeer heeft de maatschap gekozen voor de Swaans G2.2. Bij deze uitvoering zitten de roosterspleten dichter bij elkaar, wat zorgt voor een betere mestafvoer.

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien liggen op rubberen matten die voorzien worden van een laagje zaagsel.

  De koeien liggen op rubberen matten die voorzien worden van een laagje zaagsel.

  Foto: Guus Queisen
 • In de stal hangen twee Rite Hite horizontale ventilatoren. Deze schakelen bij een staltemperatuur van 19 graden automatisch in. Dit zorgt voor een goed stalklimaat. Vooral de hoogproductieve koeien verblijven het liefst binnen.

  In de stal hangen twee Rite Hite horizontale ventilatoren. Deze schakelen bij een staltemperatuur van 19 graden automatisch in. Dit zorgt voor een goed stalklimaat. Vooral de hoogproductieve koeien verblijven het liefst binnen.

  Foto: Guus Queisen
 • Het grootste deel van het krachtvoer krijgen de koeien in de melkrobot. Voor de koeien die niet al het krachtvoer opkrijgen tijdens de melkbeurten, zijn twee krachtvoerboxen in de stal geplaatst.

  Het grootste deel van het krachtvoer krijgen de koeien in de melkrobot. Voor de koeien die niet al het krachtvoer opkrijgen tijdens de melkbeurten, zijn twee krachtvoerboxen in de stal geplaatst.

  Foto: Guus Queisen
 • De stal is voorzien van gasontladingslampen. Reden is dat deze gespreider en warmer licht geven dan bijvoorbeeld led-verlichting.

  De stal is voorzien van gasontladingslampen. Reden is dat deze gespreider en warmer licht geven dan bijvoorbeeld led-verlichting.

  Foto: Guus Queisen
 • Achter de twee robots bevindt zich de separatieruimte, het strohok voor de zorgkoeien en de bekapstand.

  Achter de twee robots bevindt zich de separatieruimte, het strohok voor de zorgkoeien en de bekapstand.

  Foto: Guus Queisen
 • Om ook tijdens het reinigen van de tank de robot ongestoord te laten werken, is er een tussenopslag geplaatst.

  Om ook tijdens het reinigen van de tank de robot ongestoord te laten werken, is er een tussenopslag geplaatst.

  Foto: Guus Queisen
 • Om energieneutraal te werken is het dak voorzien van zonnepanelen. Door het toepassen van automatische klimaatbeheersing, het doorvoeren van energie besparende maatregelen en ruime maatvoeringen is het bedrijf in aanmerking gekomen voor de Integrale Duurzame Stallenbouw (IDS). De bouw- en inrichtingskosten komen uit op circa €7.000 per ligplaats.

  Om energieneutraal te werken is het dak voorzien van zonnepanelen. Door het toepassen van automatische klimaatbeheersing, het doorvoeren van energie besparende maatregelen en ruime maatvoeringen is het bedrijf in aanmerking gekomen voor de Integrale Duurzame Stallenbouw (IDS). De bouw- en inrichtingskosten komen uit op circa €7.000 per ligplaats.

  Foto: Guus Queisen
 • De stal is aan de voor- en achtergevel voorzien van een houten lariksbekleding. In eerste instantie eiste de gemeentelijke welstand een gemetselde stenen muur. Dit zou voor hogere bouwkosten zorgen en maakte een zwaardere fundering noodzakelijk. Als compromis stemde de gemeente in met deze houten afwerking.

  De stal is aan de voor- en achtergevel voorzien van een houten lariksbekleding. In eerste instantie eiste de gemeentelijke welstand een gemetselde stenen muur. Dit zou voor hogere bouwkosten zorgen en maakte een zwaardere fundering noodzakelijk. Als compromis stemde de gemeente in met deze houten afwerking.

  Foto: Guus Queisen
 • Boven de melkrobots is een kantoor- annex ontvangstruimte gebouwd. Van hieruit is er een optimaal overzicht over de stal. Daarnaast bewaken vier camera’s de stal en het erf.

  Boven de melkrobots is een kantoor- annex ontvangstruimte gebouwd. Van hieruit is er een optimaal overzicht over de stal. Daarnaast bewaken vier camera’s de stal en het erf.

  Foto: Guus Queisen
 • Van medio april tot november worden de koeien na het melken automatisch naar de weide gestuurd. Daartoe moeten de koeien uit de rechtse robot via een wachtruimte eerst nog door de andere robot die voorzien is van een drievoudig selectiepoortje. Deze zelf bedachte constructie werkt volgens Frank Lambie goed en niet vertragend.

  Van medio april tot november worden de koeien na het melken automatisch naar de weide gestuurd. Daartoe moeten de koeien uit de rechtse robot via een wachtruimte eerst nog door de andere robot die voorzien is van een drievoudig selectiepoortje. Deze zelf bedachte constructie werkt volgens Frank Lambie goed en niet vertragend.

  Foto: Guus Queisen
 • De linkse robot is voorzien van een drievoudig selectiepoortje.

  De linkse robot is voorzien van een drievoudig selectiepoortje.

  Foto: Guus Queisen
 • Weidegang vinden de gebroeders Lambie belangrijk. Enerzijds ter voorkoming van klauwproblemen die zouden ontstaan door continu op de betonnen roosters te moeten lopen, anderzijds voor het creëren van een positief imago richting burger en toeristen.

  Weidegang vinden de gebroeders Lambie belangrijk. Enerzijds ter voorkoming van klauwproblemen die zouden ontstaan door continu op de betonnen roosters te moeten lopen, anderzijds voor het creëren van een positief imago richting burger en toeristen.

  Foto: Guus Queisen
 • In de weiden rondom de boerderij staan veel hoogstambomen, waaronder ruim 100 jaar oude, door de grootvader geplante perenbomen. Deze zijn onlosmakelijk met het familiebedrijf verbonden en behoren tot het landschap. In de zomermaanden bieden de bomen beschutting aan de koeien. Het fruit is voor huisverkoop en jam en sap.

  In de weiden rondom de boerderij staan veel hoogstambomen, waaronder ruim 100 jaar oude, door de grootvader geplante perenbomen. Deze zijn onlosmakelijk met het familiebedrijf verbonden en behoren tot het landschap. In de zomermaanden bieden de bomen beschutting aan de koeien. Het fruit is voor huisverkoop en jam en sap.

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien mogen niet voor 12.00 uur in de stal terugkeren, tot dan blijft het toegangspoortje gesloten. Doordat de koeien met een lege uier de wei ingaan, keren ze niet snel in de stal terug. Hierdoor hoeven geen koeien te worden opgehaald als deze zich op de weide bevinden. Dit zorgt voor rust in de weide.

Zondag 28 september van 11.00 tot 17.00 uur houdt de familie Lambie samen met het AJK Zuid-Limburg een open dag op hun bedrijf aan de Linderweg 26 in Eckelrade.

  De koeien mogen niet voor 12.00 uur in de stal terugkeren, tot dan blijft het toegangspoortje gesloten. Doordat de koeien met een lege uier de wei ingaan, keren ze niet snel in de stal terug. Hierdoor hoeven geen koeien te worden opgehaald als deze zich op de weide bevinden. Dit zorgt voor rust in de weide. Zondag 28 september van 11.00 tot 17.00 uur houdt de familie Lambie samen met het AJK Zuid-Limburg een open dag op hun bedrijf aan de Linderweg 26 in Eckelrade.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • Schaapje

  Keurig bedrijf en zo hoort het ook. Oog voor dier en omgeving en beleving. Jullie dragen goed bij voor imago van de agrarische sector. top.

 • Zuperboer

  Hoe is de bezetting van de robot als je de dieren de toegang ontzegt tot 12.00 uur. Verhoogt dit de kostprijs niet aangezien je een deel van de dag dieren bij het melksysteem weghoudt. Verder prima voor de burger, maar de schoorsteen moet helaas blijven roken en robotmelken is niet de goedkoopste variant van melken. Zou je met 2 jonge boeren niet eerder kiezen voor een melkstalvariant of ben ik nou te pessimistisch. Mooi bedrijf, geluk ermee.

 • flyinghollander

  Weidegang om klauwprobleem te verkomen, vind ik niet kloppen, is gewoon andere factoren. Maar mooi bedrijf, maar net als zuperboer zegt, hoop mensen, was melkput niet betere optie.

 • gvanlaar

  7000 per ligplaats?? word er dan nog geld verdient of gaat de bank op de stoel van de belasting zitten? ( alles wat verdiend word moet naar de bank) verder echt mooie stal. veel succes ermee!!

 • trijnie

  Dat hebben die jongens maar mooi voor mekaar. Wat een verschil met die oude stallen. En mooi dat ze naar buiten kunnen.
  Zo hoort het. Ik wens jullie veel werkplezier!

 • schoenmakers1

  weer iemand die duidelijk aangeeft dat zijn stal niet goed genoeg is en daarom als noodoplossing weidegang toepas, voor het dierwelzijn zou weidegang verboden moeten worden, immers de dieren verblijven de meeste tijd van het jaar op stal, zorg dat die dan in orde is, weidegang staat synoniem aan dierenmishandeling

 • alco1

  Zo hard hoef je het ook niet te zeggen @schoenmakers, maar in feite heb je gelijk. Als mensen zeggen dat het voor het welzijn van de koe is, dan is er binnen iets verkeerd.
  Iets anders is het dat het voor de beeldvorming niet verkeerd is en wie als boer vindt het plaatje ook niet geweldig.

 • trijnie

  Ik zie hier de koeien dagelijks in de wei en die beesten hebben het uitstekend naar de zin. Als het melkenstijd is, staan ze echt niet te trappelen van ongeduld om naar stal te gaan, of het moet bar en boos weer zijn.
  Iedere boer kiest dat wat hij/zij goed vindt voor zijn vee en deze knullen hebben het prima voor elkaar.
  Ik mag dat als oudere graag zien.

 • alco1

  Goed lezen @trijnie.

 • overheid

  @Schoenmakers.

  Weidegang zou verboden moeten worden?

  Volgens mij wordt een kalf van oudsher in de buitenlucht geboren en leeft van oudsher verder ook in de buitenlucht.

  Juist deze weiden met beschutting bieden het beste van twee kanten. Buitenlucht met daarbij schaduw en windbreking.

  Voor mensen is het ook het veiligste om altijd binnen te blijven. Er ontstaan dan wel andere problemen. Doorligwonden, vit. D gebrek, neerslachtigheid etc. Toch ook mensen maar verbieden naar buiten te gaan?

  Kom op zeg.

 • alco1

  @Overheid. De mens is ook in de buitenlucht geboren.
  Maar ik denk ook dat jij niet goed kunt lezen.
  Als buiten zijn nodig is voor het welzijn, dan kun je je afvragen of het binnen wel goed is voor de dieren. Of zoals @trijnie zegt: 'Als de koeien zelfs voor melkenstijd nog niet zitten te trappelen om naar binnen te gaan'. Moet je je afvragen waarom?

 • trijnie

  Of de stal nu goed of slecht is: dieren horen buiten, dat is de natuurlijke gang van zaken.
  Er lopen al te veel troetelbeesten rond in Nederland.
  Het ergert mij dat honden met jasjes aanlopen, dat vogels in kooitjes en vissen in kommen zitten. Maar het is ook verkeerd om landbouwhuisdieren teveel bij hun natuurlijke oorsprong weg te houden.

 • alco1

  Het is geen vraag of de stal goed slecht is. Het moet binnen gewoon goed zijn.
  Bij natuurlijke oorsprong moet je ook als mens buiten leven met voor de kou doodgeknuppelde zeehondjes als kleding.

 • alco1

  We laten ons weer meeslepen door bepaalde uitspraken. We kunnen echter ook lezen dat de nieuw melkte dieren het liefst binnen blijven. Dit laat het comfort zien wat dus ook aanwezig is.
  Veel succes Mts.Lambie.

 • m.en.mh.miedema

  Welstand commissies zijn niet goed bij hun hoofd en volstrekt overbodig! Zo n houten gevel is toch hardstikke mooi? Heb al veel te veel idioterie van die welstands lui gezien, functioneren totaal niet,afschaffen zulke instanties. Wordt het begrotingstekort meteen een stukje kleiner van.
  Verder een mooie reportage van een keurig bedrijf.

 • tftyy

  De extra buffertank is overbodig. Als je slim bent laat je robot reinigen als de tank geleegt wordt. De reinigingstijd van beide is ongeveer gelijk.

 • pieter p

  @tftyy, hangt helemaal af van de reiningstijd van je tank af. Wij hebben een tank die doet er 47minuten over. De robot lely is met 12 min. klaar

 • info48

  Meende te lezen dat hoogproductieve koeien het liefst binnen blijven, zij hebben de keuze!!........... maar veel mensen weten véél beter wat de koe wil dan de koe zelf....nou ja dat zijn natuurlijk ook domme koeien hé.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.