Rundveehouderij

Foto & video 14 reacties

Brabander van 23 naar 450 koeien in België

In 1983 streken Kees en Hanny van den Hout neer in het Belgisch Limburgse Neeroeteren-Maaseik om hier een melkveebedrijf op te bouwen. Ze begonnen er met 23 koeien. Nu omvat de veestapel 350 stuks. Binnen afzienbare tijd groeit het bedrijf naar 450 dieren.

Foto

 • In landbouwvennootschap (LV) met echtgenote Hanny (54) en de twee zonen Bart (29) en Rudy (25) heeft Kees van den Hout (53) een melkveebedrijf met 350 Holstein koeien en circa 280 stuks jongvee. De gemiddelde productie bedraagt ruim 8.500 liter met 3,65 eiwit en 4,2 vet. De 241 ha grond zijn geheel bestemd voor gras en mais. Afgelopen jaar is het bedrijf uitgebreid met een nieuwe stal met 300 ligplaatsen en een 40 stands GEA buitenmelker en opdrijfruimte. Zondag 21 september 2014 is er gelijktijdig met het bedrijf van Linssen (450 koeien) in het naburige Kinrooi een open dag van 10 tot 17 uur.

  In landbouwvennootschap (LV) met echtgenote Hanny (54) en de twee zonen Bart (29) en Rudy (25) heeft Kees van den Hout (53) een melkveebedrijf met 350 Holstein koeien en circa 280 stuks jongvee. De gemiddelde productie bedraagt ruim 8.500 liter met 3,65 eiwit en 4,2 vet. De 241 ha grond zijn geheel bestemd voor gras en mais. Afgelopen jaar is het bedrijf uitgebreid met een nieuwe stal met 300 ligplaatsen en een 40 stands GEA buitenmelker en opdrijfruimte. Zondag 21 september 2014 is er gelijktijdig met het bedrijf van Linssen (450 koeien) in het naburige Kinrooi een open dag van 10 tot 17 uur.

  Foto: Guus Queisen
 • In 1983 streken Kees en Hanny van den Hout neer in het Belgisch Limburgse Neeroeteren-Maaseik om hier een melkveebedrijf op te bouwen. Belangrijkste reden was de lage grondprijs. Voor de prijs van 1 hectare in Nederland kocht het echtpaar hier destijds 10 hectare. Gestart werd met 23 koeien. Nu omvat de veestapel 350 stuks, binnen afzienbare tijd groeit het bedrijf naar 450 stuks. Afgelopen jaar bouwden ze een 12 meter hoge stal.

  In 1983 streken Kees en Hanny van den Hout neer in het Belgisch Limburgse Neeroeteren-Maaseik om hier een melkveebedrijf op te bouwen. Belangrijkste reden was de lage grondprijs. Voor de prijs van 1 hectare in Nederland kocht het echtpaar hier destijds 10 hectare. Gestart werd met 23 koeien. Nu omvat de veestapel 350 stuks, binnen afzienbare tijd groeit het bedrijf naar 450 stuks. Afgelopen jaar bouwden ze een 12 meter hoge stal.

  Foto: Guus Queisen
 • Van den Hout koos volgens eigen zeggen bij de stalinrichting voor Duitse kwaliteit. Zo kan hij met een hendel de koeien aan het voerhek los en vastzetten.

  Van den Hout koos volgens eigen zeggen bij de stalinrichting voor Duitse kwaliteit. Zo kan hij met een hendel de koeien aan het voerhek los en vastzetten.

  Foto: Guus Queisen
 • “Deze 120 cm brede Zimmermann-boxen zijn wel duurder dan de hier en in Nederland gangbare, maar ze zijn veel robuuster en de koeien voelen zich er prima in. We hebben enkele 30 jaar oude stallen in Duitsland bezocht met deze inrichting. Boxen en voerhekken vertoonden geen slijtage.”

  “Deze 120 cm brede Zimmermann-boxen zijn wel duurder dan de hier en in Nederland gangbare, maar ze zijn veel robuuster en de koeien voelen zich er prima in. We hebben enkele 30 jaar oude stallen in Duitsland bezocht met deze inrichting. Boxen en voerhekken vertoonden geen slijtage.”

  Foto: Guus Queisen
 • Door het ontbreken van een schoft- en neusboom hebben de koeien volledige kopvrijheid als ze gaan liggen en weer opstaan. In plaats van de schoftboom zijn de boxen voorzien van een flexibel beweegbare ketting.

  Door het ontbreken van een schoft- en neusboom hebben de koeien volledige kopvrijheid als ze gaan liggen en weer opstaan. In plaats van de schoftboom zijn de boxen voorzien van een flexibel beweegbare ketting.

  Foto: Guus Queisen
 • De boxen zijn voorzien van Zimsoft-matrassen ook van Zimmermann met daarop een laagje gemalen gerststro. Volgens Van den Hout is dit zeker 75 procent goedkoper dan zaagsel. “Zaagsel wordt almaar duurder en in steeds meer verschillende kwaliteiten geleverd.”

  De boxen zijn voorzien van Zimsoft-matrassen ook van Zimmermann met daarop een laagje gemalen gerststro. Volgens Van den Hout is dit zeker 75 procent goedkoper dan zaagsel. “Zaagsel wordt almaar duurder en in steeds meer verschillende kwaliteiten geleverd.”

  Foto: Guus Queisen
 • Van den Hout koos voor standaardvloeren van Swaans beton. Het gebruik van welzijnsvloeren wordt in België (fiscaal) niet gestimuleerd. Sinds kort zijn de koeien voorzien van stappentellers.

  Van den Hout koos voor standaardvloeren van Swaans beton. Het gebruik van welzijnsvloeren wordt in België (fiscaal) niet gestimuleerd. Sinds kort zijn de koeien voorzien van stappentellers.

  Foto: Guus Queisen
 • Ter vervanging van een rapid-exit 2x8 melkstal worden de koeien nu in een 40 stands GEA-buitenmelker gemolken. Doordat de koeien een voor een in- en uitstappen zorgt dit melksysteem, volgens Van den Hout, voor minder stress en dus meer rust bij de koeien en kunnen ze de koeien makkelijk separeren. “Bij zo’n melkcarrousel is het zo dat hoe meer koeien je melkt hoe goedkoper het wordt. Bij robots is dat juist andersom hoe meer koeien hoe hoger de kostprijs.

  Ter vervanging van een rapid-exit 2x8 melkstal worden de koeien nu in een 40 stands GEA-buitenmelker gemolken. Doordat de koeien een voor een in- en uitstappen zorgt dit melksysteem, volgens Van den Hout, voor minder stress en dus meer rust bij de koeien en kunnen ze de koeien makkelijk separeren. “Bij zo’n melkcarrousel is het zo dat hoe meer koeien je melkt hoe goedkoper het wordt. Bij robots is dat juist andersom hoe meer koeien hoe hoger de kostprijs.

  Foto: Guus Queisen
 • De bouw- en inrichtingskosten van de stal bedragen €2.160 per ligplaats. De prijs zou een stuk lager zijn als Van den Hout niet de melkput en de wachtruimte in de stal had geïntegreerd. Deze nemen een kwart van de stalruimte in beslag.

  De bouw- en inrichtingskosten van de stal bedragen €2.160 per ligplaats. De prijs zou een stuk lager zijn als Van den Hout niet de melkput en de wachtruimte in de stal had geïntegreerd. Deze nemen een kwart van de stalruimte in beslag.

  Foto: Guus Queisen
 • De constructie van de stal is afkomstig van een zaadveredelingsbedrijf uit Vlijmen. Deze werd eigenhandig afgebroken en hier weer opgebouwd. Van de resterende betonelementen uit de schuur maakt Van den Hout nieuwe maissilo’s. “De schuur kostte ons 40.000 euro. Evenveel als wat deze maissilo’s ons normaal zouden kosten. Per saldo hebben de schuurconstructie er ‘gratis’ bij.”

  De constructie van de stal is afkomstig van een zaadveredelingsbedrijf uit Vlijmen. Deze werd eigenhandig afgebroken en hier weer opgebouwd. Van de resterende betonelementen uit de schuur maakt Van den Hout nieuwe maissilo’s. “De schuur kostte ons 40.000 euro. Evenveel als wat deze maissilo’s ons normaal zouden kosten. Per saldo hebben de schuurconstructie er ‘gratis’ bij.”

  Foto: Guus Queisen
 • Voor de stal staat een GEA-melksilo met een capaciteit van 35.000 liter. De melk levert Van den Hout aan Danone.

  Voor de stal staat een GEA-melksilo met een capaciteit van 35.000 liter. De melk levert Van den Hout aan Danone.

  Foto: Guus Queisen
 • Van den Hout wil verder doorgroeien van de huidige 350 koeien naar 450.Daartoe wordt onder meer de oude ligboxenstal gerenoveerd.

  Van den Hout wil verder doorgroeien van de huidige 350 koeien naar 450.Daartoe wordt onder meer de oude ligboxenstal gerenoveerd.

  Foto: Guus Queisen
 • Alle kanten zijn 6,4 meter hoog open en voorzien van Vervaeke windbreekgaas. Het openen en sluiten vindt niet automatisch plaats maar met een druk op de knop. De grote openingen zorgen voor een optimale ventilatie. Dit maakt de installatie van stalventilatoren overbodig.

  Alle kanten zijn 6,4 meter hoog open en voorzien van Vervaeke windbreekgaas. Het openen en sluiten vindt niet automatisch plaats maar met een druk op de knop. De grote openingen zorgen voor een optimale ventilatie. Dit maakt de installatie van stalventilatoren overbodig.

  Foto: Guus Queisen
 • De stal is voorzien van energiezuinige led-verlichting en op het dak liggen zonnepanelen.

  De stal is voorzien van energiezuinige led-verlichting en op het dak liggen zonnepanelen.

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien zijn in de stal verdeeld in groepen: hoog-, midden- en laagproductieven (tot 100 dagen, 100-200 dagen en vanaf 200 dagen). Allemaal afgescheiden door hekken met ruime onderlinge verbindingen tussen de groepen om zo koeien makkelijk van de ene naar de andere groep te verplaatsen. Het rantsoen (doorsnee 80 procent mais en 20 procent gras) wordt afgestemd op de drie groepen. Krachtvoer wordt aan het rantsoen toegevoegd via de zelfrijdende voermengwagen.

  De koeien zijn in de stal verdeeld in groepen: hoog-, midden- en laagproductieven (tot 100 dagen, 100-200 dagen en vanaf 200 dagen). Allemaal afgescheiden door hekken met ruime onderlinge verbindingen tussen de groepen om zo koeien makkelijk van de ene naar de andere groep te verplaatsen. Het rantsoen (doorsnee 80 procent mais en 20 procent gras) wordt afgestemd op de drie groepen. Krachtvoer wordt aan het rantsoen toegevoegd via de zelfrijdende voermengwagen.

  Foto: Guus Queisen
 • De paden tussen de afdelingen zijn met zes meter extra ruim gemaakt met het oog op een mogelijke toekomstige bouw van een nieuwe stal naast de huidige.

  De paden tussen de afdelingen zijn met zes meter extra ruim gemaakt met het oog op een mogelijke toekomstige bouw van een nieuwe stal naast de huidige.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • farmerdude

  Van 23 naar 350 !!!! je moet het niet mooier maken dan het is.

 • agratax2

  Waarom niet mooier maken, de goede man heeft hier 33 jaar over gedaan. Dit noem ik een zeer voorzichtig en doordacht groeiproces. In Nederland gaat dat tegenwoordig anders vandaag boer worden en morgen de veestapel met een factor 4 of meer uitbreiden.

 • farmer135

  liggen de koeien niet te scheef in 1.20 mtr brede boxen ?

 • daantje

  prachtig veel succes gewenst

 • somporn

  Waarom staan ze in NL direct te schreeuwen over megabedrijven.
  241Ha grond, prachtig toch dat je dat in 33 jaar bereiken kunt.

 • dayo

  op zondag open dag moeten we in nederland ook eens doen. lekker rustig op zondag kijken en niet zo nu vaak tussen het werk door....

 • farmer135

  nou dayo, excursies vallen ook onder `werk` , tenminste bij normale bedrijven wel, en worden dus ook doorbetaald.

 • Belgique

  Ik mis veel informatie. Zo is die groei pas iets van de laatste vijf jaren. Tevens heeft dit bedrijf ook enkele bedrijven overgenomen. Hier wordt het jongvee gehuisvest.

  Maargoed, ik doe het ze het niet na. Ik blijf het knap vinden.

  Zo zie je maar dat in Nederland veel te dure stallen worden gebouwd. Sloop ergens een grote loods en gebruik deze voor de opbouw van je bedrijf. Zo simpel is het. Een kilometer verder staat dezelfde stal maar dan met een andere indeling (LV Linssen-Beckers). Hopelijk is 'De Boerderij' daar ook langs geweest. • cocoma

  Ik ga kijken.

 • Klomp

  dayo, op zondag ga ik naar de kerk en ben verder vrij en wil wat anders doen dan aan het werk denken. moet je ook doen dan ga je de rest van de week ontspannend aan het werk en zul je zien dat je veel meer plezier aan je werk hebt. Natuurlijk moet je je dieren wel verzorgen op zondag.

 • denker123

  Mooi bedrijf voor de toekomst ,succes toegewenst door de Fam Van de Heijning uit Ohio Amerika.

 • TBaijens

  knappe prestatie mestplaatsing en voer geen probleem bij deze grond.....

 • Maya

  Ne boer en ne zog nooit genog

 • John*

  alles in het belang van de consument maya

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.