Rundveehouderij

Foto & video 10265 x bekeken 11 reacties

Bijzondere stal bol van automatisering

Emiel Stam bouwde in Spijk (Gld.) een bijzondere ligboxenstal voor 150 melkkoeien. De stal heeft een authentieke uitstraling, die past bij het aanzicht van het bedrijf. Het melken en voeren gebeurt in de nieuwbouw automatisch, met apparatuur van GEA.

Foto

 • Op de foto poseren van links naar rechts Piet (64), Esther (30) en Emiel (33) Stam. Gonny Stam, de vrouw van Piet, de moeder van Emiel en de schoonmoeder van Esther, overleed een half jaar voordat de stalbouw van start ging. “Dat heeft veel impact op ons gehad. Niet alleen het afgelopen jaar was hectisch en zwaar. Dat gold ook voor de jaren ervoor, vanwege het feit dat we haar tot het einde hier thuis zelf hebben verzorgd. In combinatie met alle voorbereidingen op de bouw en het vele werk in de oude stal was dat een erg zware periode. Je gaat samen nieuwe stappen zetten terwijl je aan de andere kant iemand moet loslaten. Dat geeft heel tegenstrijdige gevoelens. Tijd om te rouwen hebben we eigenlijk niet gehad”, aldus Emiel Stam.

  Op de foto poseren van links naar rechts Piet (64), Esther (30) en Emiel (33) Stam. Gonny Stam, de vrouw van Piet, de moeder van Emiel en de schoonmoeder van Esther, overleed een half jaar voordat de stalbouw van start ging. “Dat heeft veel impact op ons gehad. Niet alleen het afgelopen jaar was hectisch en zwaar. Dat gold ook voor de jaren ervoor, vanwege het feit dat we haar tot het einde hier thuis zelf hebben verzorgd. In combinatie met alle voorbereidingen op de bouw en het vele werk in de oude stal was dat een erg zware periode. Je gaat samen nieuwe stappen zetten terwijl je aan de andere kant iemand moet loslaten. Dat geeft heel tegenstrijdige gevoelens. Tijd om te rouwen hebben we eigenlijk niet gehad”, aldus Emiel Stam.

  Foto: Michel Zoeter
 • Maatschap Stam boert op een bijzondere locatie, nabij de Duitse grens. “Mensen die hier voor het eerst komen, zeggen vrijwel altijd dat we hier op een prachtige locatie wonen en werken”, vertelt Emiel Stam. De oude boerderij, links op de foto, werd gebouwd in 1914. Bij de nieuwbouw, die rechts zichtbaar is, is rekening gehouden met de bestaande bedrijfsgebouwen.

  Maatschap Stam boert op een bijzondere locatie, nabij de Duitse grens. “Mensen die hier voor het eerst komen, zeggen vrijwel altijd dat we hier op een prachtige locatie wonen en werken”, vertelt Emiel Stam. De oude boerderij, links op de foto, werd gebouwd in 1914. Bij de nieuwbouw, die rechts zichtbaar is, is rekening gehouden met de bestaande bedrijfsgebouwen.

  Foto: Michel Zoeter
 • Maatschap Stam heeft in het Gelderse Spijk een nieuwe stal gebouwd voor 150 melkkoeien. Het bedrijf heeft momenteel 100 koeien aan de melk. De bedoeling is om met eigen aanwas van jongvee door te groeien. De maatschap heeft 70 hectare in gebruik, waarvan 68 hectare in eigendom. De nieuwe, 8-rijige ligboxenstal is compact. De stal is 40 meter lang en 42 meter breed.

  Maatschap Stam heeft in het Gelderse Spijk een nieuwe stal gebouwd voor 150 melkkoeien. Het bedrijf heeft momenteel 100 koeien aan de melk. De bedoeling is om met eigen aanwas van jongvee door te groeien. De maatschap heeft 70 hectare in gebruik, waarvan 68 hectare in eigendom. De nieuwe, 8-rijige ligboxenstal is compact. De stal is 40 meter lang en 42 meter breed.

  Foto: Michel Zoeter
 • Bij het bedrijf hoort een huiskavel van 50 hectare. Stam wil zijn koeien dag en nacht gaan weiden, om ze een constant product aan te kunnen bieden. “Dat geeft de dieren rust, net zoals de voerrobot dat doet.”

  Bij het bedrijf hoort een huiskavel van 50 hectare. Stam wil zijn koeien dag en nacht gaan weiden, om ze een constant product aan te kunnen bieden. “Dat geeft de dieren rust, net zoals de voerrobot dat doet.”

  Foto: Michel Zoeter
 • De nieuwbouw heeft drie kappen. Het voorste staldeel wordt gebruikt voor machineopslag. “We hebben een relatief oud machinepark. Mijn vader is erg handig met machines en doet zelf het onderhoud. Zelf ben ik geen machineman”, aldus Emiel Stam. Op de foto is goed te zien dat veel aandacht is besteed aan de uitstraling van het bedrijf.

  De nieuwbouw heeft drie kappen. Het voorste staldeel wordt gebruikt voor machineopslag. “We hebben een relatief oud machinepark. Mijn vader is erg handig met machines en doet zelf het onderhoud. Zelf ben ik geen machineman”, aldus Emiel Stam. Op de foto is goed te zien dat veel aandacht is besteed aan de uitstraling van het bedrijf.

  Foto: Michel Zoeter
 • De nieuwbouw past bij de bestaande gebouwen. De kleur van de gevels, de deuren en de bijzondere ramen komen zowel in de oudbouw als in de nieuwbouw terug.

  De nieuwbouw past bij de bestaande gebouwen. De kleur van de gevels, de deuren en de bijzondere ramen komen zowel in de oudbouw als in de nieuwbouw terug.

  Foto: Michel Zoeter
 • Emiel Stam bereidde de stalbouw minutieus voor. Hij trok er anderhalf jaar voor uit. Tijdens de bouw wilde hij niet voor verrassingen komen te staan. Door slim in te kopen, bespaarde hij kosten. “Ik heb een partij van 17.000 afgekeurde stenen op de kop getikt voor €3.000”, vertelt Stam. De stenen zijn in kruisverband gemetseld. De stal kostte €4.700 per koeplaats.

  Emiel Stam bereidde de stalbouw minutieus voor. Hij trok er anderhalf jaar voor uit. Tijdens de bouw wilde hij niet voor verrassingen komen te staan. Door slim in te kopen, bespaarde hij kosten. “Ik heb een partij van 17.000 afgekeurde stenen op de kop getikt voor €3.000”, vertelt Stam. De stenen zijn in kruisverband gemetseld. De stal kostte €4.700 per koeplaats.

  Foto: Michel Zoeter
 • Stam is met zijn bedrijf zelfvoorzienend als het gaat om stroom. De zonnepanelen hebben een piekcapaciteit van 83.000 Watt. De zonnepanelen zijn donker van kleur, om de uitstraling van het bedrijf geen geweld aan te doen.

  Stam is met zijn bedrijf zelfvoorzienend als het gaat om stroom. De zonnepanelen hebben een piekcapaciteit van 83.000 Watt. De zonnepanelen zijn donker van kleur, om de uitstraling van het bedrijf geen geweld aan te doen.

  Foto: Michel Zoeter
 • Overzichtsfoto van de compacte stal, die voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Links is het jongvee zichtbaar. Aan de rechterzijde is het melkvee gehuisvest. Het staloppervlakte voor het melkvee bedraagt minder dan 1.600 vierkante meter. De indeling is zeer efficiënt. “We wilden de vierkante meters optimaal benutten”, aldus Stam.

  Overzichtsfoto van de compacte stal, die voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Links is het jongvee zichtbaar. Aan de rechterzijde is het melkvee gehuisvest. Het staloppervlakte voor het melkvee bedraagt minder dan 1.600 vierkante meter. De indeling is zeer efficiënt. “We wilden de vierkante meters optimaal benutten”, aldus Stam.

  Foto: Michel Zoeter
 • Stam wilde al langer bouwen. De vorige stal was ‘op’. Het melken gebeurde er in een 2x6-visgraat-melkstal, met een verouderde melkinstallatie. Dat zorgde voor nogal wat uiergezondheidsproblemen. Stam zag in de nieuwe stal direct een verbetering van de diergezondheid. Toch kampt hij nog altijd met de naweeën van de oude situatie. De nieuwe stal werd op 10 december in gebruik genomen. De oude stal en nog enkele schuren werden een week later gesloopt. Nu alles klaar is, richt Stam zich op optimalisatie van de resultaten.

  Stam wilde al langer bouwen. De vorige stal was ‘op’. Het melken gebeurde er in een 2x6-visgraat-melkstal, met een verouderde melkinstallatie. Dat zorgde voor nogal wat uiergezondheidsproblemen. Stam zag in de nieuwe stal direct een verbetering van de diergezondheid. Toch kampt hij nog altijd met de naweeën van de oude situatie. De nieuwe stal werd op 10 december in gebruik genomen. De oude stal en nog enkele schuren werden een week later gesloopt. Nu alles klaar is, richt Stam zich op optimalisatie van de resultaten.

  Foto: Michel Zoeter
 • Het strohok voor afkalfkoeien heeft een oppervlakte van 80 vierkante meter. Stam heeft hectische jaren achter de rug. In 2003 raakte hij zwaargewond bij het klauwbekappen. Hij is een week buiten bewustzijn geweest en lag een paar weken met hersenletsel in het Radboudumc in Nijmegen. Hoewel hij redelijk tot goed herstelde, kampt hij nog altijd met vermoeidheidsverschijnselen. Het verklaart grotendeels zijn keuze voor automatisering.

  Het strohok voor afkalfkoeien heeft een oppervlakte van 80 vierkante meter. Stam heeft hectische jaren achter de rug. In 2003 raakte hij zwaargewond bij het klauwbekappen. Hij is een week buiten bewustzijn geweest en lag een paar weken met hersenletsel in het Radboudumc in Nijmegen. Hoewel hij redelijk tot goed herstelde, kampt hij nog altijd met vermoeidheidsverschijnselen. Het verklaart grotendeels zijn keuze voor automatisering.

  Foto: Michel Zoeter
 • De ligboxen zijn bedekt met biobedding, de dikke fractie die overblijft na het scheiden van mest. Dat bevalt Stam goed. “De koeien liggen er mooi in.” Wat meteen opvalt in de stal is de absolute rust die er heerst. Geen loeiende dieren en geen ratelende voerhekken, maar slechts het zachtjes brommen van de voerrobot. “De dieren zijn in goede conditie. Ze hoeven niet te vechten aan het voerhek. Dat geeft rust”, aldus Stam, die erkent dat het in de oude ligboxenstal een heel ander verhaal was.

  De ligboxen zijn bedekt met biobedding, de dikke fractie die overblijft na het scheiden van mest. Dat bevalt Stam goed. “De koeien liggen er mooi in.” Wat meteen opvalt in de stal is de absolute rust die er heerst. Geen loeiende dieren en geen ratelende voerhekken, maar slechts het zachtjes brommen van de voerrobot. “De dieren zijn in goede conditie. Ze hoeven niet te vechten aan het voerhek. Dat geeft rust”, aldus Stam, die erkent dat het in de oude ligboxenstal een heel ander verhaal was.

  Foto: Michel Zoeter
 • Het voeren gebeurt met deze GEA-voerrobot. De voerrobot is duur in aanschaf, maar op de langere termijn voordeliger dan een voermengwagen, stelt Stam. “We zijn bovendien zelfvoorzienend qua stroom. Daarom hebben we ook gekozen voor elektrische dompelmixers.

  Het voeren gebeurt met deze GEA-voerrobot. De voerrobot is duur in aanschaf, maar op de langere termijn voordeliger dan een voermengwagen, stelt Stam. “We zijn bovendien zelfvoorzienend qua stroom. Daarom hebben we ook gekozen voor elektrische dompelmixers.

  Foto: Michel Zoeter
 • De drie voerbunkers zijn gevuld met twee soorten graskuil en mais. Stam vult de bunkers om de dag bij. ’s Zomers vult hij de maisbunker dagelijks.

  De drie voerbunkers zijn gevuld met twee soorten graskuil en mais. Stam vult de bunkers om de dag bij. ’s Zomers vult hij de maisbunker dagelijks.

  Foto: Michel Zoeter
 • De voerrobot wordt gevuld. Stam is goed te spreken over het automatisch voeren. “Het is een simpel systeem, dat vrijwel zonder storingen werkt. Het aantal storingen is na driekwart jaar nog op een hand te tellen.” Stam koos voor veel automatisering. Dat heeft grotendeels te maken met zijn persoonlijke situatie. In 2003 raakte hij zwaargewond bij het klauwbekappen. Hij lag een paar weken met hersenletsel in het Radboud Ziekenhuis en was een week buiten westen. Hoewel hij redelijk tot goed herstelde, kampt hij nog altijd met vermoeidheidsverschijnselen.

  De voerrobot wordt gevuld. Stam is goed te spreken over het automatisch voeren. “Het is een simpel systeem, dat vrijwel zonder storingen werkt. Het aantal storingen is na driekwart jaar nog op een hand te tellen.” Stam koos voor veel automatisering. Dat heeft grotendeels te maken met zijn persoonlijke situatie. In 2003 raakte hij zwaargewond bij het klauwbekappen. Hij lag een paar weken met hersenletsel in het Radboud Ziekenhuis en was een week buiten westen. Hoewel hij redelijk tot goed herstelde, kampt hij nog altijd met vermoeidheidsverschijnselen.

  Foto: Michel Zoeter
 • De voergang is 2,5 meter breed. Twee meter was voldoende geweest. Nu wordt het voer iets van de koeien af aangeboden. Stam gaat eens per dag door stal om het voer aan te vegen. Dat is een kleine moeite, zegt hij. Het voordeel van de voerrobot is duidelijk, zegt Stam. “De dieren krijgen vers voer van een constante kwaliteit. We hebben nog maar een kruiwagen per week aan restvoer.”

  De voergang is 2,5 meter breed. Twee meter was voldoende geweest. Nu wordt het voer iets van de koeien af aangeboden. Stam gaat eens per dag door stal om het voer aan te vegen. Dat is een kleine moeite, zegt hij. Het voordeel van de voerrobot is duidelijk, zegt Stam. “De dieren krijgen vers voer van een constante kwaliteit. We hebben nog maar een kruiwagen per week aan restvoer.”

  Foto: Michel Zoeter
 • Stam koos voor een W4-vloer. “Deze vloer sprak me aan, ook qua kosten.” Stam vindt de vloer niet te droog. Toch heeft de robot moeite om alle mest goed af te voeren. Met enkele emmers water helpt Stam de robot zo nu en dan uit de brand. Onder de stal is een aparte opslag voor de dunne fractie. De totale mestopslag is 3.700 kuub. Stam boert op een terp. Bij het uitgraven van de put is daar rekening mee gehouden.

  Stam koos voor een W4-vloer. “Deze vloer sprak me aan, ook qua kosten.” Stam vindt de vloer niet te droog. Toch heeft de robot moeite om alle mest goed af te voeren. Met enkele emmers water helpt Stam de robot zo nu en dan uit de brand. Onder de stal is een aparte opslag voor de dunne fractie. De totale mestopslag is 3.700 kuub. Stam boert op een terp. Bij het uitgraven van de put is daar rekening mee gehouden.

  Foto: Michel Zoeter
 • Voorheen was Stam gewend aan een vast werkritme, met dagelijks twee melkbeurten. Nu hij automatisch melkt en voert is alles anders. “Toen ik voor het eerst in de nieuwe stal stond, vroeg ik me af waar ik moest beginnen. Je moet je werkbalans zien terug te vinden.”

  Voorheen was Stam gewend aan een vast werkritme, met dagelijks twee melkbeurten. Nu hij automatisch melkt en voert is alles anders. “Toen ik voor het eerst in de nieuwe stal stond, vroeg ik me af waar ik moest beginnen. Je moet je werkbalans zien terug te vinden.”

  Foto: Michel Zoeter
 • Eén robotarm beweegt langs de drie boxen. Een bijzonder gezicht. Het gemiddelde aantal melkbeurten per dag is 2,6. Per beurt geven de dieren zo’n 10 liter. De gemiddelde jaarproductie is 8.000 liter. Stam staart zich niet blind op het halen van een topproductie. Hij wil de kosten laag houden. Het gaat er hem om wat hij aan de streep overhoudt.

  Eén robotarm beweegt langs de drie boxen. Een bijzonder gezicht. Het gemiddelde aantal melkbeurten per dag is 2,6. Per beurt geven de dieren zo’n 10 liter. De gemiddelde jaarproductie is 8.000 liter. Stam staart zich niet blind op het halen van een topproductie. Hij wil de kosten laag houden. Het gaat er hem om wat hij aan de streep overhoudt.

  Foto: Michel Zoeter
 • Stam werkt met gestuurd koeverkeer. Daar moest hij aan wennen, al loopt het mooi, zegt de melkveehouder. Aan het einde van de wachtruimte worden de dieren via een drieweg selectiepoort automatisch gesepareerd.

  Stam werkt met gestuurd koeverkeer. Daar moest hij aan wennen, al loopt het mooi, zegt de melkveehouder. Aan het einde van de wachtruimte worden de dieren via een drieweg selectiepoort automatisch gesepareerd.

  Foto: Michel Zoeter
 • De koeien die gemolken zijn, worden hier door middel van een driewegselectie naar de wei geleid. Ze gaan straks via deze gang naar buiten.

  De koeien die gemolken zijn, worden hier door middel van een driewegselectie naar de wei geleid. Ze gaan straks via deze gang naar buiten.

  Foto: Michel Zoeter
 • De melktank heeft een inhoud van 15.000 liter.

  De melktank heeft een inhoud van 15.000 liter.

  Foto: Michel Zoeter
 • Een handigheidje: het ventilatiegordijn kan van onder naar boven dicht, maar kan ook van boven naar beneden worden afgerold. Bij warm, zonnig weer is dit een logische stand.

  Een handigheidje: het ventilatiegordijn kan van onder naar boven dicht, maar kan ook van boven naar beneden worden afgerold. Bij warm, zonnig weer is dit een logische stand.

  Foto: Michel Zoeter
 • Als het hard waait kan Stam het gordijn zo opstellen, om te voorkomen dat de wind direct op de koeien blaast. De stal is aan drie zijdes open. Dat zorgt voor veel ventilatiemogelijkheden. De dikke fractie in de boxen heeft veel mogelijkheden om na te drogen.

  Als het hard waait kan Stam het gordijn zo opstellen, om te voorkomen dat de wind direct op de koeien blaast. De stal is aan drie zijdes open. Dat zorgt voor veel ventilatiemogelijkheden. De dikke fractie in de boxen heeft veel mogelijkheden om na te drogen.

  Foto: Michel Zoeter
 • Het staldeel met de voerbunkers steekt bewust iets uit. De muur en de naastgelegen silo’s vangen harde wind uit het zuidwesten op.

  Het staldeel met de voerbunkers steekt bewust iets uit. De muur en de naastgelegen silo’s vangen harde wind uit het zuidwesten op.

  Foto: Michel Zoeter
 • Lees binnenkort in Boerderij meer over de achtergronden en de kosten van de stalbouw van Stam. Op woensdag 24 september is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 20.00 uur welkom aan de Spijkerweg 3 in Spijk (Gld.).

  Lees binnenkort in Boerderij meer over de achtergronden en de kosten van de stalbouw van Stam. Op woensdag 24 september is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 20.00 uur welkom aan de Spijkerweg 3 in Spijk (Gld.).

  Foto: Michel Zoeter

Laatste reacties

 • boerke brabant

  mooie goed doordachte stal !
  veel eigen grond als basis, gaat wel lukken daar.
  veel succes

 • gvanlaar

  allereerst gecondoleerd met uw vrouw, moeder en schoonmoeder.
  verder van harte gefeliciteerd met zo'n mooie geautomatiseerde stal! veel succes!!

 • .....

  Mooie stal, niet duur per koeplaats met al die automatisering

 • josrodenburg

  ziet er goed uit mooi ontworpen.
  en durf te slopen daar schort het ook weleens aan bij anderen.

 • Emiel

  Bedankt meneer/ mevrouw van de Laar voor uw deelneming en felicitaties.


 • MelkveebedrijfDeGenders

  Van Harte Gefeliciteerd met het in gebruik nemen van de nieuwe stal.
  Was woensdag verhinderd, leuk om zo toch een beeld te krijgen middels de fotosessie
  Catrien Weijers

 • Sjaak

  @#3 Heb sterk de indruk dat hier alleen de bouwkosten zijn weergegeven en niet de inrichting. Dus dan komt er nog gauw zo'n slordige EUR 3000,- per koeplaats bij....
  Klopt beter!

 • Emiel

  Alles zit erin Sjaak, behalve het straatwerk en sloopwerk van de andere loodsen. De prijs is incl. zonnepanelen en werktuigenloods en IDS gerekend over alle koeplaatsen in de stal.

 • Sjaak

  Bedankt voor je reaktie Emiel!
  Knappe prijs voor zo'n prachtige, kompleet uitgevoerde stal!
  Dus de komplete stal, jongvee plus koeien plus werktuigenlood plus alle automatisering is gebouwd voor 150 X EUR 4700,-.....?
  Kan het bijna niet geloven....

  De komplete bouw, drie kappen is 40 x 42 m. Het melkveegedeelte is net geen 1600m2.... hoe groot is de rest dan, jongvee + loods?

  Kom ook wel graag in kontakt met die projektleider, dan mag hij het hier ook komen regelen!


 • Emiel

  Nee, de stal heeft in totaal 230 ligplaatsen gebouwd voor grootvee, maar een gedeelte zit nu met jongvee. Dus 230 x 4700. Anders zou dat inderdaad wel heel erg mooi zijn!

 • koestal

  Wat een heftige tijd hebben jullie achter de rug! Wens jullie nu heel veel goeds en veel succes met de nieuwe stal.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.