Rundveehouderij

Foto & video 14 reactieslaatste update:17 sep 2014

460 ton perspulp inkuilen

Melkveehouder Harry de Ruijter in Maashees (L.) heeft deze week 460 ton perspulp ingekuild. Het is de vijfde keer dat De Ruijter het rantsoen van zijn melkvee aanvult met het vochtrijke krachtvoer, dat wordt gewonnen bij het verwerken van suikerbieten.

Foto

 • Harry de Ruijter (35) heeft in het Limburgse Maashees een melkveebedrijf met 175 melk- en kalfkoeien. Het melkquotum is 1,6 miljoen kilo melk. Het rollend jaargemiddelde is 9.300 liter, met 4,20 procent vet en 3,45 procent eiwit. De Ruijter heeft 90 hectare in gebruik, waarvan 52 hectare eigendom. Harry heeft het bedrijf vorig jaar overgenomen van zijn vader Henk (65). Harry’s vrouw Joyce (33) verzorgt de administratie op het bedrijf.

  Harry de Ruijter (35) heeft in het Limburgse Maashees een melkveebedrijf met 175 melk- en kalfkoeien. Het melkquotum is 1,6 miljoen kilo melk. Het rollend jaargemiddelde is 9.300 liter, met 4,20 procent vet en 3,45 procent eiwit. De Ruijter heeft 90 hectare in gebruik, waarvan 52 hectare eigendom. Harry heeft het bedrijf vorig jaar overgenomen van zijn vader Henk (65). Harry’s vrouw Joyce (33) verzorgt de administratie op het bedrijf.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • De Ruijter kreeg donderdag 11 september dertien vrachten perspulp geleverd. In totaal ging het om 460 ton. Het is de vijfde keer dat de melkveehouder perspulp inzet als aanvullend krachtvoer voor zijn melkveestapel. “Toen we ooit eens een tekort hadden aan mais, wees de voervoorlichter me op dit product.”

  De Ruijter kreeg donderdag 11 september dertien vrachten perspulp geleverd. In totaal ging het om 460 ton. Het is de vijfde keer dat de melkveehouder perspulp inzet als aanvullend krachtvoer voor zijn melkveestapel. “Toen we ooit eens een tekort hadden aan mais, wees de voervoorlichter me op dit product.”

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • De Ruijter verkocht deze zomer 70 hectare gras op stam om perspulp in te kunnen kopen. “We hebben twee keer 35 hectare grasland verkocht. De vierde en vijfde snee heb ik van de hand gedaan. Ik wil een mooi en goed rantsoen samenstellen. In perspulp heb ik een goed product gevonden, zodat ik graag een deel van mijn eigen ruwvoer verkoop.”

  De Ruijter verkocht deze zomer 70 hectare gras op stam om perspulp in te kunnen kopen. “We hebben twee keer 35 hectare grasland verkocht. De vierde en vijfde snee heb ik van de hand gedaan. Ik wil een mooi en goed rantsoen samenstellen. In perspulp heb ik een goed product gevonden, zodat ik graag een deel van mijn eigen ruwvoer verkoop.”

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • Het rantsoen van het melkvee – De Ruijter heeft geen jongvee – bestaat naast perspulp uit gras, mais, soja, tarwegistconcentraat en een mineralenmix.

  Het rantsoen van het melkvee – De Ruijter heeft geen jongvee – bestaat naast perspulp uit gras, mais, soja, tarwegistconcentraat en een mineralenmix.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • De perspulp wordt gewonnen bij het verwerken van suikerbieten tot suiker. De Ruijter heeft het product dit voorjaar gekocht in de voorverkoop bij Duynie. De vastgestelde prijs was toen €1,88 per ton per procent drogestof. “Het drogestofpercentage is 25. Omgerekend betaal ik per ton zo’n €45, inclusief kortingen voor het aantal bestelde tonnen”, zegt De Ruijter.

  De perspulp wordt gewonnen bij het verwerken van suikerbieten tot suiker. De Ruijter heeft het product dit voorjaar gekocht in de voorverkoop bij Duynie. De vastgestelde prijs was toen €1,88 per ton per procent drogestof. “Het drogestofpercentage is 25. Omgerekend betaal ik per ton zo’n €45, inclusief kortingen voor het aantal bestelde tonnen”, zegt De Ruijter.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • De eerste vrachten perspulp worden ’s ochtends al om 6.00 uur geleverd. De laatste vracht komt ’s middags om 15.00 uur binnen. Terwijl de drie melkrobots de koeien melken, zijn Harry en zijn vader Henk bezig de perspulp in te kuilen.

  De eerste vrachten perspulp worden ’s ochtends al om 6.00 uur geleverd. De laatste vracht komt ’s middags om 15.00 uur binnen. Terwijl de drie melkrobots de koeien melken, zijn Harry en zijn vader Henk bezig de perspulp in te kuilen.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • “Perspulp is hier in de regio nog een relatief onbekend product. Mijn ervaringen zijn positief. Je kunt er een constant product mee voeren. Het geeft de koeien rust, ook in de pens”, vertelt De Ruijter, die sinds twee jaar werkt met een zelfrijdende voermengwagen.

  “Perspulp is hier in de regio nog een relatief onbekend product. Mijn ervaringen zijn positief. Je kunt er een constant product mee voeren. Het geeft de koeien rust, ook in de pens”, vertelt De Ruijter, die sinds twee jaar werkt met een zelfrijdende voermengwagen.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • De 460 ton perspulp wordt ingekuild in twee sleufsilo’s. De ene sleufsilo is 30 meter lang, 8 meter breed en 1,50 meter hoog. De andere sleufsilo is iets kleiner: 20 bij 6 meter en 1,20 meter hoog. Beide sleufsilo’s raken vol.

  De 460 ton perspulp wordt ingekuild in twee sleufsilo’s. De ene sleufsilo is 30 meter lang, 8 meter breed en 1,50 meter hoog. De andere sleufsilo is iets kleiner: 20 bij 6 meter en 1,20 meter hoog. Beide sleufsilo’s raken vol.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • De perspulp wordt met een verreiker verdeeld over de sleufsilo.

  De perspulp wordt met een verreiker verdeeld over de sleufsilo.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • Dat levert mooie plaatjes op. Het inkuilen gebeurt onder ideale weersomstandigheden. Het is een mooie nazomerdag.

  Dat levert mooie plaatjes op. Het inkuilen gebeurt onder ideale weersomstandigheden. Het is een mooie nazomerdag.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • De kuil wordt vastgereden met een trekker.

  De kuil wordt vastgereden met een trekker.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • Het inkuilen van de perspulp vereist de nodige aandacht, zegt De Ruijter. “Als je het inkuilen serieus aanpakt, voorkom je problemen door schimmels en broei.”

  Het inkuilen van de perspulp vereist de nodige aandacht, zegt De Ruijter. “Als je het inkuilen serieus aanpakt, voorkom je problemen door schimmels en broei.”

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • De melkveehouder behandelt de kuil met zout, waarna hij de kuil met plastic en zand goed afdekt.

  De melkveehouder behandelt de kuil met zout, waarna hij de kuil met plastic en zand goed afdekt.

  Foto: Bart Nijs Fotografie
 • Met behulp van een shovel wordt het plastic bedekt onder een laag zand. “De afgelopen vijf jaar hebben we geen problemen gehad met onze perspulpkuil. We hebben een mengwagen met een frees. We kunnen het product mooi vlak afsnijden.”

  Met behulp van een shovel wordt het plastic bedekt onder een laag zand. “De afgelopen vijf jaar hebben we geen problemen gehad met onze perspulpkuil. We hebben een mengwagen met een frees. We kunnen het product mooi vlak afsnijden.”

  Foto: Bart Nijs Fotografie

Laatste reacties

 • joopi

  Ik had al gehoord dat de perspulp niet te slijten was en nu er ook nog eens reclame voor gemaakt moet worden is het helemaal duidelijk

 • cocoma

  Ik vind 45,- E per ton nog niet zo'n koopje. Wat heeft hij voor zijn gras gehad?

 • kleine boer

  Dat gras wat jonger maaien en je hebt net zo'n goed voer zonder geld uit te geven. Ik voer al jaren geen perspulp meer en mis het zo niks

 • Sjaak

  Waarschijnlijk kan de beste man niet zo goed uit de voeten met gras...

  Gras oogsten en voeren vraagt veel werk en garandeert niet altijd een constante kwaliteit, waardoor het rantsoen geregeld aangepast moet worden, want anders loopt het bij de robot weer niet lekker. Dit lijkt me vrij aannemelijk om voor zo'n constructie te kiezen.
  Puur voertechnisch gezien, zou ik het tarwegistconcentraat weg laten en het eiwit uit gras maximaal benutten. Daarbij zou ik dan, bij voldoende maisaanbod, eerder voor snijmais kiezen dan voor perspulp. Behalve dat het prijstechnisch vaak interessanter is, ben je dan ook meer een herkauwer 'de koe ' aan het voeren. Heb soms wel eens het idee, dat ze koeien voeren als varkens....

 • Frans-Jan

  @cocoma, 460 ton x 45 euro gedeeld door 70 ha is 295 euro per ha. Als je het gras kan missen is dat geen verkeerde denkwijze want de perspulp ligt voor dat geld in de silo en het gras moet je nog ff maaien schudden harken en inkuilen.

 • landboer

  Wie betaald dat voor een 4e en 5e snede?

 • cocoma

  De pulp kost 45,- per ton a 25%dr st dus 0,18ct/kg ds.
  stel 3000kg ds gras/ha a 295 is ongeveer 10ct/kg ds (maaien/schudden/harken en oprapen komt er nog bij). Inkuilen moet je allebei dus aanrijden/plastic en onderstoppen komt bij beide produkten erbij.
  Ik zie niet echt 'winst'!

 • Gullef

  Achja hij lacht op de eerste foto nog wel dus hij zal dr wel tevreden mee zijn

 • sikke

  De beste stuurlui staan aan wal

 • zeeuwse boer

  tja even een ander vraagje , ik zie ze perspulp inkuilen zonder plastic in de muren te hebben gelegt , hoe krijg je deze kuil netjes dicht , en vervolgens zonder schimmel ed te vervoeren ra ra ?

 • hervé

  wel johan, die vraag stelde ik mij ook juist

 • Kees Mourits

  Ik vind 3 ton droge stof gemiddeld per snee van 4de en 5de snee wel een beetje aan de hoge kant geschat als je dus om de 4 weken maait met 5 keer maaien kom je volgens mij niet snel hoger dan 13 ton droge stof van hectare per jaar

 • koestal

  Ook een oplossing voor boeren bij wie de ganzen het gras opgevreten hebben

 • Frans-Jan

  Dan valt er weinig te verkopen..........

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.