Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

1.000 koeien melken geen probleem

In de Italiaanse regio Parma wordt veel melk verwerkt tot Parmezaanse kaas. Dit gaat gepaard met een strenge regelgeving voor de melkveehouders die willen leveren aan deze fabrieken. Voor Agostino Covati geen probleem, hij groeide in vijf jaar tijd van 500 naar 1.000 koeien en al zijn melk gaat naar de Parmezaanse-kaasfabriek.

Foto

 • Agostino Covati, met de respectabele leeftijd van 78 jaar, besloot vijf jaar geleden zijn geld veilig te stellen door te investeren in een melkveebedrijf. In vijf jaar tijd groeide hij van 500 naar 1.000 melk- en kalfkoeien. De nieuwbouw is nu in volle gang, zodat uitgebreid kan worden naar 1.300 koeien.

  Agostino Covati, met de respectabele leeftijd van 78 jaar, besloot vijf jaar geleden zijn geld veilig te stellen door te investeren in een melkveebedrijf. In vijf jaar tijd groeide hij van 500 naar 1.000 melk- en kalfkoeien. De nieuwbouw is nu in volle gang, zodat uitgebreid kan worden naar 1.300 koeien.

  Foto: Henk Riswick
 • De verschillende stallen voor de huisvesting van het melkgevende vee zijn vanaf de weg goed te zien. Wat zo bijzonder is aan dit bedrijf, is de ronde stal. Daarin worden het jongvee en droge koeien gehuisvest. Die staat achter de melkveestal. Van de zogenaamde arenastallen zijn er vier in Italië.

  De verschillende stallen voor de huisvesting van het melkgevende vee zijn vanaf de weg goed te zien. Wat zo bijzonder is aan dit bedrijf, is de ronde stal. Daarin worden het jongvee en droge koeien gehuisvest. Die staat achter de melkveestal. Van de zogenaamde arenastallen zijn er vier in Italië.

  Foto: Henk Riswick
 • De stal loopt rond, in het midden bevinden zich de droge koeien verdeeld over drie groepen. In het midden van de stal is een paddock zodat de dieren zowel binnen als buiten kunnen lopen. Dat is vrij normaal in de Italiaanse melkveehouderij. In de buitenste ring loopt het jongvee verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen.

  De stal loopt rond, in het midden bevinden zich de droge koeien verdeeld over drie groepen. In het midden van de stal is een paddock zodat de dieren zowel binnen als buiten kunnen lopen. Dat is vrij normaal in de Italiaanse melkveehouderij. In de buitenste ring loopt het jongvee verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen.

  Foto: Henk Riswick
 • 10 dagen voor het afkalven verhuizen de koeien naar het ruime strohok. Ook in deze stal zijn aparte groepen voor de groep die nog af moet kalven, de verse koeien. Koeien met uierontsteking of antibiotica staan eveneens apart. Voor al deze groepen samen is de oude 40-stands draaimelkstal van het melkvee in gebruik. Zo is het onmogelijk dat melk van mindere kwaliteit bij de melk van de gezonde melkkoeien komt. Dat is erg belangrijk om de goede leverstatus aan de fabriek niet te verliezen.

  10 dagen voor het afkalven verhuizen de koeien naar het ruime strohok. Ook in deze stal zijn aparte groepen voor de groep die nog af moet kalven, de verse koeien. Koeien met uierontsteking of antibiotica staan eveneens apart. Voor al deze groepen samen is de oude 40-stands draaimelkstal van het melkvee in gebruik. Zo is het onmogelijk dat melk van mindere kwaliteit bij de melk van de gezonde melkkoeien komt. Dat is erg belangrijk om de goede leverstatus aan de fabriek niet te verliezen.

  Foto: Henk Riswick
 • De kalveren staan 60 tot 80 dagen in de eenlingboxjes en krijgen onder meer de melk gevoerd van de verse koeien en de koeien die in mindere gezondheid zijn. Zo is het niet nodig om alle melk weg te spoelen. De vaarskalveren gaan na deze tijd in groepen naar de ‘arena’-stal. De stiertjes worden na twee weken al afgestoten.

  De kalveren staan 60 tot 80 dagen in de eenlingboxjes en krijgen onder meer de melk gevoerd van de verse koeien en de koeien die in mindere gezondheid zijn. Zo is het niet nodig om alle melk weg te spoelen. De vaarskalveren gaan na deze tijd in groepen naar de ‘arena’-stal. De stiertjes worden na twee weken al afgestoten.

  Foto: Henk Riswick
 • Het is verboden om mais- of grassilage te voeren aan de koeien. Dit mag niet omdat er tijdens het productieproces van de kaas dan enzymen toegevoegd moeten worden voor de conservering. Bij de productie van Parmezaanse kaas is alleen zout als toevoegmiddel toegestaan. De kaas zou zich niet goed houden als er toch kuilgras gevoerd is. Daarom wordt er veel luzerne of hooi gevoerd, die uit de regio Parma moet komen met daaraan losse componenten toegevoegd.

  Het is verboden om mais- of grassilage te voeren aan de koeien. Dit mag niet omdat er tijdens het productieproces van de kaas dan enzymen toegevoegd moeten worden voor de conservering. Bij de productie van Parmezaanse kaas is alleen zout als toevoegmiddel toegestaan. De kaas zou zich niet goed houden als er toch kuilgras gevoerd is. Daarom wordt er veel luzerne of hooi gevoerd, die uit de regio Parma moet komen met daaraan losse componenten toegevoegd.

  Foto: Henk Riswick
 • Door de verschillende maaimomenten in het jaar bevat de luzerne meer of minder kleurstof. Dat is van invloed op de kleur van de kaas. Bij minder caroteen is de kaas witter en bij meer caroteen is de kaas geler.

  Door de verschillende maaimomenten in het jaar bevat de luzerne meer of minder kleurstof. Dat is van invloed op de kleur van de kaas. Bij minder caroteen is de kaas witter en bij meer caroteen is de kaas geler.

  Foto: Henk Riswick
 • De koeien zijn opgedeeld in elf groepen, afhankelijk van het productiestadium. Deze groepen staan verdeeld over vijf paddocks. In de verte is het hekwerk te zien om alle koeien naar de melkstal te leiden, deze melkstal is nieuwgebouwd en grenst niet aan de melkveestallen.

  De koeien zijn opgedeeld in elf groepen, afhankelijk van het productiestadium. Deze groepen staan verdeeld over vijf paddocks. In de verte is het hekwerk te zien om alle koeien naar de melkstal te leiden, deze melkstal is nieuwgebouwd en grenst niet aan de melkveestallen.

  Foto: Henk Riswick
 • De koeien worden per groep naar de melkveestal geleid.. Hier zijn vijf mensen ongeveer twee uur bezig met het melken van alle koeien. Op het hele bedrijf werkt zo’n 20 man.

  De koeien worden per groep naar de melkveestal geleid.. Hier zijn vijf mensen ongeveer twee uur bezig met het melken van alle koeien. Op het hele bedrijf werkt zo’n 20 man.

  Foto: Henk Riswick
 • Het melken van het gezonde melkvee gebeurt in een 80-stands GEA performer. Na de melkbeurt kunnen de koeien waarbij controle of behandeling nodig is, gesepareerd worden. Hiervoor komt iedere dag de veearts langs die gekoppeld is aan dit bedrijf.

  Het melken van het gezonde melkvee gebeurt in een 80-stands GEA performer. Na de melkbeurt kunnen de koeien waarbij controle of behandeling nodig is, gesepareerd worden. Hiervoor komt iedere dag de veearts langs die gekoppeld is aan dit bedrijf.

  Foto: Henk Riswick
 • Na het melken is alle melk binnen twee uur vervoerd naar de fabriek en daar verwerkt. Dat is één van de strenge eisen aan het productieproces voor Parmezaanse kaas.

  Na het melken is alle melk binnen twee uur vervoerd naar de fabriek en daar verwerkt. Dat is één van de strenge eisen aan het productieproces voor Parmezaanse kaas.

  Foto: Henk Riswick
 • Het bijzondere aan het productieproces van de Parmezaanse kaas is, dat de kazen in koperen ketels worden geproduceerd. Uit iedere ketel komen twee wielen, goed voor zo’n 35 tot 38 kilo kaas per wiel.

  Het bijzondere aan het productieproces van de Parmezaanse kaas is, dat de kazen in koperen ketels worden geproduceerd. Uit iedere ketel komen twee wielen, goed voor zo’n 35 tot 38 kilo kaas per wiel.

  Foto: Henk Riswick
 • De wielen moeten regelmatig gekeerd worden, dit is erg zwaar werk en arbeid die niet machinaal gebeurt.

  De wielen moeten regelmatig gekeerd worden, dit is erg zwaar werk en arbeid die niet machinaal gebeurt.

  Foto: Henk Riswick
 • Wanneer de kazen gepekeld zijn worden ze voor minstens een jaar te drogen gelegd. Op de zijkant van de kaas is de afdruk van de productiedatum te zien. De machine in het midden is zo in te stellen dat hij de kazen met een bepaalde productiedatum steeds keert. Zo kunnen ook de kazen op de bovenste planken makkelijk worden bereikt.

  Wanneer de kazen gepekeld zijn worden ze voor minstens een jaar te drogen gelegd. Op de zijkant van de kaas is de afdruk van de productiedatum te zien. De machine in het midden is zo in te stellen dat hij de kazen met een bepaalde productiedatum steeds keert. Zo kunnen ook de kazen op de bovenste planken makkelijk worden bereikt.

  Foto: Henk Riswick
 • Na minstens een jaar is de kaas klaar voor consumptie. Het brokkelige karakter van de kaas is goed te zien, Parmezaan is vooral een populaire kaas als smaakmaker in verschillende (pasta)gerechten, maar lastig in plakken te snijden voor op brood.

  Na minstens een jaar is de kaas klaar voor consumptie. Het brokkelige karakter van de kaas is goed te zien, Parmezaan is vooral een populaire kaas als smaakmaker in verschillende (pasta)gerechten, maar lastig in plakken te snijden voor op brood.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Schaapje

  Goed bedrijf voor de werkgelegenheid en de veearts.

 • m.en.mh.miedema

  Mooie en interessante reportage. Ben ook al eens in Italie geweest op een bedrijf met 1100 koeien op 110 ha, Mest en veebezetting was ook daar geen probleem.
  Schaapje: onderschat de Italiaanse melkveehouders niet tav hun management capaciteiten, zeer gemotiveerde en gepassioneerde ondernemers, ze weten drommels goed waar ze mee bezig zijn.
  Zijn er trouwens ook meer fotos van die ronde stal?

 • Schaapje

  Miedema zeg niet dat ik deze ondernemer onderschat. Concludeer dat er wel veel arbeiders nodig zijn omdit aantal beesten te verzorgen. Bedrijf ziet er goed uit.

 • w1888

  Denk wel dat er onderscheid in zit in het aantal uren van een boer en het aantal uren van een werknemer. Ken niet veel boeren die bij 40 uur in de week het werk neer leggen. Dus ben je al gauw 2 werknemers nodig voor het werk wat normaal een boer verzet...

 • koestal

  in Frankrijk is het wel een probleem

 • peter1939

  hij kijkt wel raar uit z'n ogen, weinig slaap denk ik...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.